ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Φόβισε τους παίκτες του ο Μπόλονι

Φόβισε τους παίκτες του ο Μπόλονι
Ο Λάζλο Μπόλονι κοουτσάρει στον αγώνα με τον Ολυμπιακό EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός από την τρίτη αγωνιστική των πλέι οφ κατέκτησε και μαθηματικά το πρωτάθλημα και ο Τσάρλυ γράφει για τον Μπόλονι που φόβισε τους παίκτες του και τους ερυθρόλευκους που έχουν απομακρυνθεί από τον ανταγωνισμό.

Ο Ολυμπιακός από την τρίτη αγωνιστική των πλέι οφ κατέκτησε και μαθηματικά το πρωτάθλημα. Οι ερυθρόλευκοι από το ξεκίνημα της σεζόν έδειξαν πως έχουν απομακρυνθεί πολύ από τους ανταγωνιστές τους.

Η δουλειά του Πέδρο Μάρτινς, σε συνδυασμό με την δυνατότητα που δίνεται από την διοίκηση να καλύπτει άμεσα κάθε κενό που παρουσιάζεται, έχει δημιουργήσει μία πολύ ευχάριστη πραγματικότητα για τους ερυθρόλευκους. Η διαφορά από τους υπόλοιπους είναι χαοτική και θα πρέπει να γίνουν πράγματα που σήμερα δεν μπορούν να εκτιμηθούν, φαντάζουν μη ρεαλιστικά, ώστε την επόμενη σεζόν, να υπάρξει πιο ισχυρός ανταγωνισμός.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ

Την αντίστοιχη στιγμή πέρυσι, την βραδιά που ο Ολυμπιακός εξασφάλιζε και μαθηματικά το πρωτάθλημα, έγραφα πως η συνεργασία των ερυθρόλευκων με τον Πέδρο Μαρτίνς είναι δεδομένο πως θα φέρει κι άλλους τίτλους κι άλλες μεγάλες επιτυχίες.

Ακριβώς η ίδια είναι η πραγματικότητα που υπάρχει σήμερα. Είναι ξεκάθαρο πως η δουλειά που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2018, έχει δημιουργήσει έναν στρωμένο δρόμο και για τις επόμενες επιτυχίες. Ο ποδοσφαιρικός χρόνος, πολλές φορές έχει την δική του πραγματικότητα, φαντάζει όμως μακρινή η ημέρα που ο Ολυμπιακός θα χάσει πρωτάθλημα με βάση τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί.

ΑΞΙΖΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ 3-4-3

Μετά την ήττα του Άρη, οι ερυθρόλευκοι είχαν την ευκαιρία να εξασφαλίσουν μαθηματικά το πρωτάθλημα απέναντι στον αιώνιο αντίπαλό τους. Ο Πέδρο Μάρτινς αποφάσισε να γεμίσει τις μπαταρίες του Καμαρά και για τρίτο συνεχόμενο παιχνίδι να παρουσιάσει την ομάδα του με 3-4-3.

Είναι δώρο για κάθε αντίπαλο να αντιμετωπίζει τον Ολυμπιακό χωρίς την ένταση την ενέργεια που προσφέρει ο Καμαρά στον άξονα, η αλήθεια όμως είναι πως οι παίκτες του Μπόλονι δεν κατάφεραν να το εκμεταλλευτούν. Εύκολα μπορεί κάποιος να ισχυριστεί, πως για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι ο Μαρτίνς αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το 3-4-3 και να χρησιμοποιήσει το 4-4-2, στην πραγματικότητα άξιζε να βρει προβάδισμα στο σκορ και με το αρχικό του πλάνο.

ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΦΟΒΙΚΟ ΣΧΗΜΑ

Ο Λάζλο Μπόλονι επέλεξε ένα υπερβολικά φοβικό σχήμα. Με στόπερ μπροστά από το αμυντικό δίδυμο, ένα καθαρό 6άρι και ένα ποδοσφαιριστή που παίζει από το 6-8 στην θέση των εσωτερικών χαφ. Μόνο και μόνο το άκουσμα της ενδεκάδας, δημιουργεί φόβο στους ποδοσφαιριστές του. Ήταν ένα σχήμα, που υποχρέωνε τους παίκτες του Παναθηναϊκού να μείνουν σε χαμηλά μέτρα και να ψάξει το γκολ με αντεπίθεση τριών ποδοσφαιριστών.

Θα πει κανείς πως ο Μπόλονι και τα καλά αποτελέσματα που έχει πάρει σε ντέρμπι, με αυτόν τον τρόπο τα έχει πάρει. Όμως υπήρχε ένα έτοιμο σχήμα, με τρία έστω καθαρά κεντρικά χαφ, που μπορούν να εγγυηθούν σωστή κυκλοφορία μπάλας σε χαμηλά μέτρα. Δεν βρίσκω τον λόγο, να δείξει ο προπονητής του Παναθηναϊκού πως φοβάται τόσο πολύ τον αντίπαλο, πειράζοντας την αρχική του ενδεκάδα και χρησιμοποιώντας έναν ακόμα κεντρικό αμυντικό και οδηγώντας τους Βέλεθ, Νιάς, Μαουρίτσιο μία θέση πάνω από την πραγματική τους.

ΜΕ ΤΡΙΑ ΣΤΟΠΕΡ ΚΑΙ ΤΡΙΑ 6ΑΡΙΑ

Ο Μπόλονι, γνωρίζοντας πως στο 3-4-3 του Μαρτίνς ο Φορτούνης, βρίσκεται στα αριστερά, είχε σχεδιάσει το εξής αμυντικό πλάνο. Ο Νιάς να πηγαίνει πάνω του και ο Βέλεθ να γεμίζει με έναν παραπάνω παίκτη την άμυνα του Παναθηναϊκού.

Στην πράξη όμως, αυτή η τόσο φοβική προσέγγιση έδωσε στους ερυθρόλευκους κερδισμένα μέτρα, το δικαίωμα να έχουν τον απόλυτο έλεγχο και γέμισε με φόβο τους ποδοσφαιριστές του τριφυλλιού. Όταν οι παίκτες βλέπουν πως ο προπονητής τους επιλέγει να παίξει με τρία στόπερ και τρία 6άρια, καταλαβαίνουν μέσα τους πως τους θεωρεί κατώτερους και είναι φυσικό να μπαίνουν με ηττοπάθεια στο παιχνίδι.

Ο ΦΟΡΤΟΥΝΗΣ ΕΦΤΙΑΞΕ ΣΕ 14 ΛΕΠΤΑ 3 ΦΑΣΕΙΣ

Πλάνο υπήρχε για να αντιμετωπιστεί ο Φορτούνης, όμως η μόνιμη παρουσία των παικτών του Ολυμπιακού έξω από την περιοχή του Παναθηναϊκού, του επέτρεψε στα πρώτα 14 λεπτά να φτιάξει τρεις καθαρές ευκαιρίες για τους παίκτες του.

Στο 4ο λεπτό, ο Φορτούνης, δημιούργησε για τον Μασούρα, που η προβολή του πήγε λίγο άουτ. Στο 7ο λεπτό, από εκτέλεση φάουλ που επιχείρησε βρήκε τον Σεμέδο μέσα στην περιοχή και η κεφαλιά του πήγε λίγο άουτ. Στο 12ο λεπτό από δική του πάσα, ο Ελ Αραμπί σκόραρε, όμως το VAR, έδειξε πως ο Φορτούνης ήταν οφσάιντ.

Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε, χωρίς να το αξίζει, δεν είχε όμως δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να διεκδικήσει αποτέλεσμα και έχασε σαν κατώτερη ομάδα.

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΕΙ ΤΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο Μπόλονι δεν υπολόγισε πως ο Ολυμπιακός δεν είναι ούτε ΠΑΟΚ, ούτε ΑΕΚ. Μπορείς με τους δύο Δικέφαλους και σε πολλά παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος να αφήσεις την μπάλα στον αντίπαλο, να κάτσεις σε χαμηλά μέτρα και να εκμεταλλευτείς πως την κατοχή που τους προσφέρεις, δεν ξέρουν πώς να την αξιοποιήσουν. Η ομάδα του Μάρτινς είναι καλά δουλεμένη. Διαθέτει ποιότητα στην δημιουργία, γνωρίζει πώς να γεμίζει την αντίπαλη περιοχή και ξέρει πώς να τιμωρεί μία ομάδα που αγωνίζεται παθητικά.

Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕ ΤΟ 2-1 ΤΗΣ ΛΕΩΦΟΡΟΥ

Στο νικηφόρο ντέρμπι στην Λεωφόρο στην τριάδα του άξονα ο Μπόλονι είχε χρησιμοποιήσει τους Μαουρίτσιο, Αλεξανδρόπουλο, Σανκαρέ. Ο Παναθηναϊκός στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα, μπορεί να ζορίστηκε αρκετά, για 75 λεπτά όμως είχε πετύχει να έχει πολύ καλή κυκλοφορία. Όταν είχε την μπάλα ανάμεσα στην περιοχή του και στο ύψος της σέντρας, είχε ασφάλεια στην κατοχή και καλή κυκλοφορία . Στο χθεσινό παιχνίδι δεν υπήρχαν αυτά τα στοιχεία.

ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΠΕΙΛΗΣΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ

Ήταν αδύνατον να κρατήσει με ασφάλεια μπάλα στον άξονα ο Παναθηναϊκός, καθώς δεν ήταν σε θέση οι Βέλεθ, Νιάς να βοηθήσουν σε αυτό το κομβικό κομμάτι, με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να ανακτά πολύ εύκολα την κατοχή μπάλας. Άλλο πράγμα να παίζει ο Νιάς στην θέση "6" και άλλο σαν εσωτερικός χαφ. Είναι διαφορετικό να έχει ο Βιγιαφάνες και συνολικά η επιθετική τριάδα πίσω τους κεντρικούς χαφ που μπορούν να τους υποστηρίξουν και να λειτουργήσουν σαν μαξιλάρι. Οι συνθήκες που είχε δημιουργήσει το πλάνο του Μπόλονι, ανάγκασε την επιθετική τριάδα να αποστασιοποιηθεί από την υπόλοιπη ομάδα.

Ο Παναθηναϊκούς μπήκε στο γήπεδο, για να απειλήσει με τρεις ποδοσφαιριστές. Παρότι ο Χατζηγιοβάννης ήταν σε καλή ημέρα, οι Μακέντα, Βιγιαφάνες βρίσκονται σε καλή ατομική και ψυχολογική κατάσταση, ήταν αδύνατον να κερδίσουν μόνοι τους, τον Ολυμπιακό. Δεν είχαν καμία βοήθεια και η συγκεκριμένη λογική, έδωσε στον Μαρτίνς το δικαίωμα να πάει γρήγορα σε καθαρό 4-4-2.

Πολλοί μπορούν να ισχυριστούν πως ο Παναθηναϊκός πλήρωσε την άσχημη βραδιά του Διούδη, τον τραυματισμό Σένκεφελντ στο ημίχρονο και την αποβολή του Πούγγουρα. Όλα αυτά όμως συνέβησαν σε ένα παιχνίδι που πήγαινε για την ομάδα του Μπόλονι πολύ καλύτερα απ' ό,τι πραγματικά άξιζε. Ο Ρουμάνος προπονητής, κατέβηκε στο Καραϊσκάκης με ένα σχήμα, που με το άκουσμα του, έδινε τεράστια υπεροχή στον αντίπαλο. Είναι σαν να φώναξε πως τον Ολυμπιακό τον τρέμω και είμαι υποχρεωμένος, να έχω πλάνο για να αναχαιτίσω κάθε του επίθεση και με αυτόν τον τρόπο, ξέχασε πως αν δεν παίξει, είναι αδύνατον να πάρει αποτέλεσμα από την ομάδα του Μαρτίνς.

ΑΣΤΕΙΟ ΝΑ ΚΡΙΝΟΥΝ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΙ ΤΟΝ ΔΙΟΥΔΗ

Είναι αστείο να είσαι Παναθηναϊκός και να τα βάζεις με τον Διούδη. Η καλή σεζόν του είναι ίσως ο κυριότερος λόγος που η ομάδα τους διεκδικεί την ευρωπαϊκή της έξοδο. Φέτος ο Διούδης με σπουδαίες επεμβάσεις έχει χαρίσει στον Παναθηναϊκό σημαντικά αποτελέσματα. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως με την ωριμότητα και την σιγουριά που παίζει φέτος την θέση, δίνει την δυνατότητα στην ομάδα του να έχει πάρει σπουδαία αποτελέσματα σε ντέρμπι, παίζοντας μόνιμα σε χαμηλά μέτρα. Στο Καραϊσκάκης πράγματι, είχε μία άσχημη ημέρα στην δουλειά, συνολικά όμως τρέχει μία σπουδαία χρονιά και είναι ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους που είναι ζωντανή η ομάδα του στην μάχη για τα ευρωπαϊκά εισιτήρια.

ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΟΛΟΝΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΗ

Για τον Παναθηναϊκό ήταν πολύ σπουδαίο αποτέλεσμα η ισοπαλία του ΠΑΟΚ στην Τρίπολη. Από την στιγμή που έπαιξε πρώτος στην Τρίπολη και πέταξε δύο βαθμούς μέσα από τα χέρια του, είναι επικίνδυνο για τον ίδιο να τα παρατήσει ο Αστέρας βλέποντας πως μεγαλώνει η απόσταση με την πρώτη 4άδα. Το γεγονός πως παραμένει ανταγωνιστικός και κάνει κι άλλες ζημιές είναι ωφέλιμο για τους πράσινους.

Το παιχνίδι της επόμενης αγωνιστικής είναι πολύ κρίσιμο. Αν κερδίσει ο Παναθηναϊκός τον Άρη στην Λεωφόρο, μειώνει από την ομάδα του Μάτζιου την διαφορά στους 2 βαθμούς και τον βάζει κι αυτόν στο παιχνίδι. Ο αγώνας με τον Άρη είναι ένα τεστ και για τον ίδιο τον Μπόλονι. Καθώς την επόμενη Κυριακή θα χρειαστεί να πετύχει για πρώτη φορά κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ με τον Ρουμάνο τεχνικό. Να κερδίσει μεγάλο παιχνίδι, παίζοντας μόνο για την νίκη. Δεν υπάρχει περιθώριο, να μην κερδίσει την επόμενη αγωνιστική τον Άρη και θα πρέπει να βρει τον τρόπο να επιβληθεί η ομάδα του και να επικρατήσει απέναντι σε αντίπαλο με δυνατότητες.

Δείτε την χθεσινή (11/4) τρίτη εκπομπή "Game Night":

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ