ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός: Με όπλο την ιστορία του και τη δουλειά του Γιοβάνοβιτς

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΟΚ
Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΟΚ EUROKINISSI

Με όπλο την δουλειά του Γιοβάνοβιτς, με αυτοπεποίθηση από την ιστορία του συλλόγου απέναντι στους Τσέχους, ο Παναθηναϊκός επιστρέφει στην Ευρώπη, με στόχο να μπει στους ομίλους. Απέναντι στην Σλάβια, ο Παναθηναϊκός θα είναι ένα αουτσάιντερ, έτοιμο να πολεμήσει. Γράφει ο Τσάρλυ.

Ο κόσμος του Παναθηναϊκού περιμένει με ανυπομονησία την επιστροφή της ομάδας στην Ευρώπη. Μετά από πέντε χρόνια απουσίας ο σύλλογος μπήκε ξανά στις ευρωπαϊκές κληρώσεις. Ο πρώτος αντίπαλος δύσκολος, όμως η κλήρωση ανοίγει έναν δρόμο που επιτρέπει στον Παναθηναϊκό να διεκδικήσει την συμμετοχή του στους ομίλους.

Δύσκολη κλήρωση, αλλά εφικτός ο δρόμος για τους ομίλους

Θυμάμαι τις δηλώσεις που είχε κάνει ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου στο συνδρομητικό στην εκπομπή του Ντέμη Νικολαΐδη και του Γιάννη Πάγκου που σε μία απολογιστική συνέντευξη μεταξύ άλλων είπε πως η συμμετοχή από μόνη της δεν έχει καμία σημασία. Το σημαντικό είναι να μπει η ομάδα στους ομίλους, τότε ουσιαστικά θα έχει αξία η ευκαιρία που δίνεται στον Παναθηναϊκό να παίξει στα προκριματικά Ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Ακριβώς στην ίδια λογική, δεν θα είχε καμία πρακτική σημασία ο Παναθηναϊκός να είχε μία εύκολη κλήρωση με έναν αδύναμο αντίπαλο, σε αυτήν την φάση, να πανηγύριζε μία εύκολη πρόκριση και στα playoffs να έπεφτε πάνω στα θηρία. Να μην γελιόμαστε η ομάδα έκανε άλματα πέρυσι με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, φέτος υπάρχει ελπίδα και η προοπτική να γίνει ακόμη ένα βήμα παραπάνω, μέσα από την σταθερότητα και από τις μεταγραφικές προσθήκες, όμως ακόμη δεν είναι έτοιμη η ομάδα να κοντράρει αντιπάλους στο επίπεδο της Γουέστ Χαμ και της Βιγιαρεάλ.

Το καλό σενάριο λοιπόν ασφαλώς και δεν ήταν να πάρει σε αυτήν την φάση μία πρόκριση απέναντι σε έναν αδύναμο αντίπαλο από πολύ χαμηλού επιπέδου πρωτάθλημα και στα playoffs να πάει άκλαυτος από την κλήρωση. Το καλό σενάριο είναι αυτό που ήρθε.

Κλήρωση που δεν έχει δράκο

Δηλαδή μία κλήρωση δύσκολη, αλλά απέναντι σε έναν αντίπαλο που επιτρέπει στον Παναθηναϊκό να δώσει την μάχη του με τις πιθανότητες του και στον επόμενο γύρο ο αντίπαλος να είναι βατός. Αν τα πράγματα πάνε καλά, με την ψυχολογία πως έχει περάσει έναν αντίπαλο υψηλού επιπέδου όπως είναι η Σλάβια, ο Παναθηναϊκός, θα έχει την αυτοπεποίθηση να καταφέρει να τελειώσει την δουλειά με έναν αντίπαλο από το γκρουπ των αδυνάτων.

Με λίγα λόγια, η χθεσινή κλήρωση τού δημιούργησε έναν συγκεκριμένο δρόμο για τους ομίλους, που δεν είναι ευκολοδιάβατος, όμως μετά από το πρώτο μονοπάτι, δεν υπάρχει κάποιος δράκος.

Η ιστορία μπορεί να δώσει έξτρα αυτοπεποίθηση

Ιστορικά ο Παναθηναϊκός έχει συνδικάσει μεγάλες του επιτυχίες, προκρίσεις σε ομίλους, προκρίσεις από ομίλους, αλλά και σε νοκ άουτ πιο προχωρημένες φάσεις απέναντι στις τρεις μεγάλες τσέχικες ομάδες, κυρίως με τις Σλάβια, Σπάρτακ Πράγας, ακόμη όμως και με την Λίμπερετς.

Το παρελθόν του συλλόγου δημιουργεί ένα συγκεκριμένο DNA, που αν υπάρχει μία σωστή βάση δουλειάς από τον προπονητή, που να επιτρέπει στους ποδοσφαιριστές στο γήπεδο να είναι ανταγωνιστικοί, μπορεί να δώσει την έξτρα αυτοπεποίθηση, που στο τέλος θα φέρει την πρόκριση στις λεπτομέρειες.

Η Σλάβια Πράγας ασφαλώς και τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε ανώτερο ποδοσφαιρικά κόσμο από τον Παναθηναϊκό. Ξεκάθαρα είναι το φαβορί για την πρόκριση, όμως τόσο το παρελθόν του συλλόγου, αλλά και ο σκληρός χαρακτήρας, που δείχνει η ομάδα του Γιοβάνοβιτς από τα playoffs και μετά, ακόμη και στα φιλικά, αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας.

Γκρίνια για την καθυστέρηση των μεταγραφών

Αυτήν την εποχή υπάρχει μεγάλη γκρίνια για την καθυστέρηση των μεταγραφών. Η αλήθεια είναι πως ο κόσμος του Παναθηναϊκού είναι λογικό και δύσπιστος να είναι και άγχος να κουβαλά, αλλά και να ανυπομονεί.

Επίσης είναι δεδομένο πως ο σύλλογος πέρυσι πέτυχε με ένα μοντέλο, που είναι ξεπερασμένο και δυσλειτουργικό στις μεταγραφές. Πέτυχε γιατί, πάνω από όλα, στο ποδόσφαιρο πέρα από τα μοντέλα που θα ακολουθήσεις, σημασία έχει να κάνεις τις σωστές επιλογές. Ασφαλώς και το να υπάρχουν άνθρωποι, σε διαφορετικά πόστα και με ξεκάθαρους ρόλους κάνει πιο εύκολο να έρθει το σωστό αποτέλεσμα, δεν στο εξασφαλίζει όμως.

Όπως δεν εξασφαλίζει την αποτυχία στις επιλογές, το να έχουν πάρει λίγοι τεράστιο όγκο δουλειάς, όπως γίνεται στον Παναθηναϊκό, με απαίτηση και ευθύνη του ίδιου του προπονητή. Το σίγουρο είναι πως σε καθυστερεί. Ο Παναθηναϊκός θέλει τον χρόνο του για να κάνει τις μεταγραφές.

Το σημαντικό είναι να έρθουν καλοί ποδοσφαιριστές

Το ιδανικό, όμως όχι και σύνηθες, είναι να κάνεις τις μεταγραφές νωρίς και να είναι καλές. Αυτό ασφαλώς είναι το επιθυμητό σενάριο, που σπάνια όμως πραγματοποιείται. Το σίγουρο είναι πως αυτό όμως που θες να αποφύγεις είναι να φέρεις ποδοσφαιριστές που δεν θα λύσουν τα προβλήματα σου και θα μεταφέρουν καινούρια.

Οπότε το πιο σημαντικό, ακόμη και από τον χρόνο, είναι να μπορέσεις να αποκτήσεις καλούς ποδοσφαιριστές. Από το να πάρεις νωρίς προβληματικούς ποδοσφαιριστές, ασφαλώς και είναι προτιμότερο να καθυστερήσεις και να πάρεις αργότερα τους ποδοσφαιριστές που χρειάζεσαι.

Έχει κάνει τέσσερις ασφαλείς μεταγραφές

Οπότε θα πρέπει να υπάρχει υπομονή και μετά να κρίνουμε. Η αλήθεια επίσης είναι,πως αν δούμε τι γίνεται στις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες, ο Παναθηναϊκός δεν φαίνεται να είναι πίσω, ούτε να έχει αργήσει απελπιστικά.

Έχει κάνει τέσσερις κινήσεις Λοντίγκιν, Γκάνεα, Τσέριν, Μάγκνουσον, οι οποίες για τον ρόλο που αποκτήθηκαν μοιάζουν να έχουν πολύ μικρό ποσοστό πιθανής αποτυχίας.

Εξαρτώμενος από τους Αϊτόρ - Παλάσιος

Ξεκάθαρα η ομάδα έδειξε και στα φιλικά πως χρειάζεται ποιοτική ενίσχυση και προσθήκες ποδοσφαιριστών που θα πάρουν το επιθετικό βάρος από τους Παλάσιος, Αϊτόρ και θα προσφέρει το εύκολο γκολ και συνολικά μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Αυτήν την στιγμή μοιάζει πως αν δεν ανοίξει την άμυνα μία ατομική ενέργεια η μία κίνηση στο χώρο των Αϊτόρ Παλάσιος, ο Παναθηναϊκός είναι αδύνατον να σκοράρει. Φαίνεται άλλωστε από τις λευκές ισοπαλίες και την εικόνα στα φιλικά.

Στην θέση του φορ δεν θέλουν με τίποτα να κάνουν λάθος

Από πέρυσι τέτοια περίοδο, κόντρα στις επιθυμίες των ανθρώπων της ομάδας, τόνιζα το πόσο μεγάλη ανάγκη υπάρχει για να αποκτηθεί ένας σπουδαίος φορ. Η αλήθεια είναι πως πέρυσι η ομάδα δούλεψε καλά, έφθασε σε ένα επίπεδο που γνωρίζουν όλοι πως η προσθήκη ενός επιθετικού που θα κάνει την διαφορά θα δώσει τεράστιο πουσάρισμα για την συνέχεια.

Είναι επίσης δεδομένο πως το μπάτζετ για την απόκτηση φορ θα είναι και το πιο υψηλό εκεί θα γίνει το μεγαλύτερο συμβόλαιο. Επίσης ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς θεωρεί πως ειδικά στην συγκεκριμένη θέση δεν πρέπει με τίποτα να γίνει λάθος, οπότε γίνεται κατανοητό πως θα ξεψαχνίσει κάθε περίπτωση.

Πιθανότητα θα κωλυσιεργήσει μέχρι να είναι σίγουρος και να πει το ναι. Προσέξτε, δεν υποστηρίζω την συγκεκριμένη φόρμουλα που γίνονται οι διαδικασίες στον Παναθηναϊκό. Ίσα ίσα που είναι αναχρονιστική. Σημασία όμως έχει το αποτέλεσμα οπότε πρέπει να περιμένουμε για να κρίνουμε το αποτέλεσμα τους ποδοσφαιριστές που θα αποκτηθούν και το επίπεδο του ρόστερ που θα δημιουργηθεί.

Τα κενά των Χατζηγιοβάννη, Βιτάλ, Βιγιαφάνες

Από το ρόστερ του Παναθηναϊκού δεν λείπει μόνο ένας στράικερ υψηλού επιπέδου. Πρέπει να έρθουν και οι παίκτες που θα καλύψουν το κενό των Χατζηγιοβάννη, Βιτάλ, Βιγιαφάνες, ώστε να βγει η χρονιά.

Κενά που έχουν δημιουργηθεί στον επιθετικό τομέα και είναι υποχρεωτικό να αντικατασταθούν για να βγει η χρονιά και να επιτραπεί στον Γιοβάνοβιτς να κάνει ροτέισον και να έχει στο γήπεδο μόνιμα ποδοσφαιριστές που θα παίζουν σε υψηλή ένταση.

Αυτές οι μεταγραφές είναι δεδομένο πώς θα γίνουν. Ο Γιοβάνοβιτς, όπως όλοι οι κανονικοί προπονητές, είχε σαν προτεραιότητα να κλείσει τον κορμό του να τρέξει τις μεταγραφές, που θα καλύπτουν την βάση του και αυτό έγινε. Τώρα οι μεταγραφές που θα κάνουν την διαφορά μεσοεπιθετικά είναι απαραίτητες, χρειάζονται και θα γίνουν.

Στα προκριματικά κάνει τη διαφορά ο περσινός κορμός

Όσο αφορά τις μεταγραφές και τα παιχνίδια με την Σλάβια υπάρχει ένα άγχος, μία πίεση στον κόσμο της ομάδας που προκύπτει από το γεγονός πως έχουν να δουν την ομάδα τους χρόνια να παίζει στην Ευρώπη.

Το περιμένουν πώς και πως με αγωνία και η αλήθεια είναι ότι έχουν ξεχάσει πώς είναι η συγκεκριμένη διαδικασία. Έχουν ξεχάσει δηλαδή ότι σε αυτά τα παιχνίδια παίζει ο κορμός που έχει απομείνει από την περσινή ομάδα.

Βίαια, αν υπάρχει μεγάλη ανάγκη, να παίξουν ένας άντε δύο νέοι ποδοσφαιριστές. Εδώ ακόμη και ο Μάγκνουσον που ήρθε στην ώρα του, το πιο πιθανό είναι στην Πράγα να δει το παιχνίδι από τον πάγκο.

Βάσει πλάνου να πάνε στα προκριματικά με τον Ιωαννίδη

Ο Γιοβάνοβιτς γνώριζε πως θα πάει και ήθελε να πάει στα προκριματικά με τον Ιωαννίδη. Του ταιριάζουν άλλωστε τα μέτρα και το στιλ των συγκεκριμένων παιχνιδιών και πιστεύει πως θα βοηθήσει με την ένταση που θα βγάλει.

Του λείπει σίγουρα ένας τουλάχιστον εξτρέμ για να ξεκουράσει τους Αϊτόρ, Παλάσιος και ίσως να πάρουν σε αυτούς τους χώρους κάποια λεπτά οι Καμπετσής, Βαγιαννίδης (σε συνθήκες που θα χρειάζονται δύο μπακ στην πλευρά ο δεύτερος). Σαν ευκαιρία για να δείξουν πως μπορούν να έχουν ρόλο στο ρόστερ.

Στον άξονα υπάρχει η μεταγραφή του Τσέριν, αλλά και του Κουρμπέλη, που μαζί με τους Ρούμπεν Πέρεθ, Αλεξανδρόπουλο, εξασφαλίζουν στον προπονητή πως θα έχει μία καλά αμυντική τριάδα για να καλύψει την άμυνα του και να δώσει τον χαρακτήρα που χρειάζεται να έχει σε αυτά τα παιχνίδια ο Παναθηναϊκός.

Αουτσάιντερ έτοιμο να πολεμήσει

Φόβος θα υπήρχε αν στα φιλικά βλέπαμε έναν Παναθηναϊκό εύθραυστο, που έχει χάσει την σκληράδα, τις αμυντικές σταθερές που έκλεισε την σεζόν. Αυτό δεν συμβαίνει, ίσα ίσα που είναι φανερό πως υπάρχουν ξεκάθαρες βάσεις και πολλή οργάνωση στο αμυντικό κομμάτι.

Κωλυσιεργία υπάρχει, οι μεταγραφές όμως είναι δρομολογημένες και θα γίνουν, θα κριθούν από το αποτέλεσμα και όχι από τον χρόνο. Τα παιχνίδια με την Σλάβια ασφαλώς και θα είναι δύσκολα, ο Παναθηναϊκός θα είναι το αουτσάιντερ, όμως ένα αουτσάιντερ έτοιμο όμως για να δώσει την μάχη του και να διεκδικήσει τις πιθανότητες του.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ CONFERENCE LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ