ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ολυμπιακός: Οι σημαντικές αποφάσεις που έχει να πάρει ο Μίτσελ

Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Μίτσελ
Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Μίτσελ EUROKINISSI SPORTS

Στην επιστροφή στην δράση ο Μίτσελ έχει να πάρει σημαντικές αποφάσεις και να παρουσιάσει τις δικές του σκέψεις για τον Ολυμπιακό, σε ένα βαρύ πρόγραμμα μέχρι τη διακοπή με παιχνίδι κάθε 3,5 ημέρες. Γράφει ο Τσάρλυ.

Αυτή τη φορά την επιστροφή στην δράση την περιμένουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Βλέπετε, το ξεκίνημα της σεζόν έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα. Το Big 5 μοιάζει πιο κλειστό όσο αφορά την απόσταση που χωρίζει τις ομάδες από ποτέ.

Ασφαλώς σε αυτήν την πραγματικότητα έχει συμβάλει σε μεγάλο ποσοστό ο Ολυμπιακός. Τα λάθη του καλοκαιριού έχουν οδηγήσει σε ένα προβληματικό ξεκίνημα, με τους ερυθρόλευκους να έχουν αλλάξει ήδη δυο προπονητές.

Τα κοψίματα που θα κάνει ο Μίτσελ

Στην επανέναρξη περιμένουμε να πάρουμε το πρώτο δείγμα από τον Μίτσελ. Ο Ισπανός προπονητής έχει να πάρει σημαντικές αποφάσεις. Στην παρουσίασή του ζήτησε από την διοίκηση να δουλέψει με 24 ποδοσφαιριστές πέρα από τους τερματοφύλακες. Ασφαλώς και πήρε το πράσινο φως για να καταλήξει στο ρόστερ με το οποίο θέλει να πορευτεί για το υπόλοιπο της σεζόν. Έχουν γραφτεί ονόματα τα οποία θα κόψει, το σωστό όμως είναι να περιμένουμε τον ίδιο τον Μίτσελ να πάρει τις αποφάσεις του και να κάνει τις εισηγήσεις του.

Ένα παιχνίδι κάθε 3,5 ημέρες για τον Ολυμπιακό

Ένας προπονητής που το πρώτο πράγμα που νιώθει την ανάγκη να ζητήσει, είναι να μειωθεί το ρόστερ, είναι δεδομένο πως καταλαβαίνει και την ανάγκη να μειωθεί το ρότεισον και να δημιουργήσει έναν συγκεκριμένο κορμό.

Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα καθώς ο Ολυμπιακός έχει να δώσει άλλα 4 ευρωπαϊκά απαιτητικά παιχνίδια. Από τις 2 Οκτωβρίου που θα δώσει το πρώτο του παιχνίδι στην επιστροφή του ο Μίτσελ μέχρι και τις 13 Νοεμβρίου που υποδέχεται την ΑΕΚ, πριν την διακοπή, οι ερυθρόλευκοι θα δώσουν 12 παιχνίδια. 12 παιχνίδια σε 42 ημέρες, δηλαδή έναν αγώνα κάθε 3,5 ημέρες.

Να δημιουργήσει την καλή του ομάδα

Καταλαβαίνετε πως για μία ομάδα που δεν είναι στο καλύτερο δυνατό επίπεδο φυσικής κατάστασης δεν είναι εύκολη αυτή η πραγματικότητα. Ο Μίτσελ έχει την ευκαιρία πάντως, μέσα από αυτά τα παιχνίδια, να τσεκάρει και να φέρει σε καλύτερη κατάσταση ποδοσφαιριστές. Θα πρέπει όμως να βρει και την καλή ομάδα. Τους 12-13 ποδοσφαιριστές που θα είναι βασικοί, θα αποτελούν την καλή του ομάδα και μαζί τους θα πηγαίνει στα παιχνίδια που δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους.

Η πτώση του Βατσλίκ, ο Πασχαλάκης και η ευκαιρία που περιμένει ο Τζολάκης

Έχει να πάρει αποφάσεις σε κάθε θέση, σε κάθε χώρο. Ο Βατσλίκ δεν είναι σίγουρα το πρόβλημα αλλά όπως ήταν απόλυτα φυσικό επηρεάστηκε από την συνολική εικόνα και πήρε λανθασμένες αποφάσεις στα τελευταία παιχνίδια, με αποκορύφωμα την περίεργη αντίδραση που στην πραγματικότητα ήταν μη αντίδραση, στο τέρμα ισοφάρισης του Άρη στο "Βικελίδης".

Ο Πασχαλάκης ακόμη περιμένει στο ακουστικό του και ο Τζολάκης περιμένει την ευκαιρία του, ειδικά από την στιγμή που ακούει πως η ομάδα ψάχνει για άλλον δεύτερο τερματοφύλακα. Στο να την πάρει, μπορεί να βοηθήσει και το χτύπημα στον ώμο που αποκόμισε ο Τσέχος τερματοφύλακας στο παιχνίδι με την Ελβετία.

Ο Άβιλα δίνει χρόνο στον Μίτσελ για να εμφανίσει έτοιμο τον Βρσάλικο

Στη δεξιά πλευρά της άμυνας ο Βρσάλικο είναι μεγάλο όνομα, αλλά στα παιχνίδια που έχει αγωνιστεί, η εικόνα του δεν μπόρεσε να το δικαιολογήσει. Είναι σε προβληματική ατομική κατάσταση και η λογική λέει πως ο Μίτσελ πρώτα θα πρέπει να τον δουλέψει ατομικά, να τον φέρει σε επίπεδα που να μπορεί να δείξει την αξία του και να μην εκτίθεται.

Ασφαλώς σε αυτήν την κατεύθυνση βοηθά και η καλή εικόνα που δείχνει ο Άβιλα. Χωρίς να φθάνει στα επίπεδα του καλού Ομάρ, η παρουσία του Άβιλα είναι από τα λίγα θετικά στοιχεία που εμφάνισε ο Ολυμπιακός. Ήταν τελείως παράλογο που στα τελευταία τρία παιχνίδια ο Κορμπεράν ξεκίνησε τον εντελώς ανέτοιμο Βρσάλικο.

Ο Κροάτης έχει σπουδαίο βιογραφικό και είναι πολύ καλή περίπτωση, δεν αποκλείεται σύντομα να μπορέσει να πάρει την φανέλα του βασικού σπίτι του, ωστόσο μέχρι να φθάσει σε αυτό το επίπεδο θα πρέπει να στηριχτεί ο Μίτσελ στον Άβιλα, που δεδομένα αυτήν την εποχή μπορεί να προσφέρει περισσότερο.

Υπομονή με τον Ρέαμπτσουκ και η μάχη των Κούτρη, Λάιντνερ

Στα αριστερά έγινε η μεταγραφή του Μαρτσέλο, φαίνεται όμως πως θα χρειαστεί χρόνο να δούμε τον Βραζιλιάνο παικταρά σε δράση. Το πρόγραμμα του Ολυμπιακού είναι απαιτητικό και ο ίδιος θέλει δουλειά για να μπορέσει να μπει στο γήπεδο και να μην εκτεθεί.

Δεν είναι απλό, πρόκειται για τεράστιο όνομα, γνωρίζει και ο ίδιος πως δεν γίνεται να εκτεθεί. Ο Ρέαμπτσουκ προέρχεται από απογοητευτικό παιχνίδι στο "Βικελίδης", υπάρχουν οι Λάιντνερ, Κούτρης, που το πρώτο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουν είναι να πείσουν τον Μίτσελ πως αξίζουν να παραμείνουν στο ρόστερ του Ολυμπιακού.

Η λογική λέει πως τουλάχιστον ένας από τους δύο χρειάζεται, ο Ρέτσος στα παιχνίδια που έπαιξε στα άκρα της άμυνας έδειξε πως δεν είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες του ρόλου.

Η σπαζοκεφαλιά για τον Μίτσελ

Στο κέντρο της άμυνας ο Ολυμπιακός αντιμετώπιζε προβλήματα, όμως είναι ο μοναδικός χώρος που σε αυτό το μεγάλο καλοκαίρι δεν ήρθε ενίσχυση. Πρόσφατα αποχώρησε ο Μανωλάς, που η επιστροφή του ήταν απογοητευτική, ενώ γράφονται ακόμη ονόματα από την αγορά των ελεύθερων. Είναι αστείο πάντως, για μία ομάδα στο επίπεδο του Ολυμπιακού, να πιστέψει πως μπορεί ελεύθερος ποδοσφαιριστής να διορθώσει το αμυντικό πρόβλημα στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο Μίτσελ αντιμετωπίζει ταυτόχρονα δύο προβλήματα στο οποία πρέπει να βρει τη λύση. Πρώτον να βελτιώσει την αμυντική λειτουργία της τελευταίας γραμμής άμυνας και δεύτερον να βελτιώσει και τη δημιουργία της ομάδας, ειδικά από τις πίσω γραμμές.

Είναι σύνθετο και δύσκολο εγχείρημα καθώς μία λύση είναι να έρθει η αμυντική βελτίωση με θωράκιση από τον άξονα, κάτι που σημαίνει πιο σφιχτές διατάξεις, αυτή η πραγματικότητα μπορεί όμως αυτόματα να φέρει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στη δημιουργία.

Ο τρόπος αξιοποίησης του Σαμασέκου

Σίγουρα περιμένει βοήθεια και μάλιστα σημαντική από τον Σαμασέκου. Ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια είχε αμυντικά χαφ που την μπάλα την ταξίδευαν. Οι Εμβιλά, Κουντέ, Μπουχαλάκης είναι περισσότερο χαφ χώρου και μεταβίβασης. Ο Σαμασεκού παίζει τη θέση με διαφορετικό τρόπο, δεν έχει την μεγάλη πάσα του Εμβιλά όμως καταπίνει χιλιόμετρα. Σε μία ομάδα που λείπει η ένταση και τα τρεξίματα, ένας τέτοιος ποδοσφαιριστής μπορεί να βοηθήσει σημαντικά και να μειώσει τη δουλειά για τους στόπερ. Έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα τον αξιοποιήσει.

Με έναν τέτοιον ποδοσφαιριστή μπορείς να πας σε δύο επιλογές. Είτε να χρησιμοποιήσεις τον Εμβιλά σαν καθαρό 6άρι και να πάρεις τα τρεξίματά του ανάμεσα στις γραμμές του αντιπάλου, τόσο αμυντικά όσο και στο κουβάλημα της μπάλας. Είτε να τον πας πιο περιορισμένα, κρατώντας τον στην θέση "6" και δίνοντάς του τρεξίματα κοντά στα στόπερ του Ολυμπιακού. Σε αυτή την περίπτωση, σε σημαντικό αριθμό αγώνων θα μπορεί να παίξει και ο Χουάνγκ στην θέση "8", κερδίζοντας με αυτόν τον τρόπο σε δημιουργία ο Ολυμπιακός.

Αξιοποίηση της ποιότητας των Χάμες, Χουάνγκ και Μπιέλ

Επιθετικά, στο δημιουργικό κομμάτι ο Ολυμπιακός περιμένει από τον Μίτσελ να μπορέσει να αξιοποιήσει την ποιότητα των Χάμες, Μπιέλ και Χουάνγκ. Είναι τρεις ποδοσφαιριστές που μπορούν να ανεβάσουν το επίπεδο της δημιουργίας των ερυθρολεύκων. Μπορούν να παίξουν και οι τρεις μαζί, με έναν εξτρέμ και έναν φορ, ασφαλώς και μπορεί να βρίσκει δίδυμά τους ο Μίτσελ, σε παιχνίδια που είτε θέλει τακτική με δύο επιθετικούς, είτε να δέσει με καθαρά κεντρικά χαφ την ομάδα του.

Να ξαναδώσουν ποιοτικές πινελιές οι Φορτούνης και Βαλμπουενά

Το σίγουρο είναι πως από αυτήν την τριάδα περιμένει πολλά ο Μίτσελ στο δημιουργικό κομμάτι και στην τελική απόφαση και φυσικά ο κόσμος να απολαύσει ουσία και θέαμα. Για να συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει να στηρίξει αυτούς τους πραγματικά πολύ ποιοτικούς ποδοσφαιριστές για τα ελληνικά δεδομένα.

Επίσης υπάρχει και η πιθανότητα ενεργοποίησης του Φορτούνη αλλά και η ώθηση που μπορεί να δώσει η προσωπικότητα του Μίτσελ σε έναν ποδοσφαιριστή με την ποιότητα και τις παραστάσεις του Βαλμπουενά. Η λογική πάντως λέει πως από Βαλμπουενα και Φορτούνη, ο Ισπανός κόουτς θα ψάξει για ποιοτικές στιγμές.

Τα προσόντα του Μπακαμπού και η δουλειά με τον Μίτσελ

Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που απασχολεί τον φετινό Ολυμπιακό είναι η έλλειψη αποτελεσματικότητας στην τελική εκτέλεση. Πιο απλά το γεγονός πως ο Ελ Αραμπί μεγάλωσε και πια δεν τα βάζει, σε 11 συμμετοχές μέχρι σήμερα έχει πετύχει μόλις 3 τέρματα ενώ ο Ουι-Τζο δεν έχει προσαρμοστεί.

Ο Κορεάτης επιθετικός έχει πάρει 6 συμμετοχές, έχει αγωνιστεί συνολικά 303 λεπτά και δεν έχει βρει το δρόμο προς τα δίχτυα. Είναι δεδομένο, προκύπτει και από το ρεπορτάζ, πως στον Μπακαμπού ο Μίτσελ βρίσκει προσόντα που θέλει να εξελίξει.

Ταχύτητα, παιχνίδι υψηλής έντασης, τρεξίματα με τη μπάλα πάνω στην τελευταία γραμμή άμυνας του αντιπάλου, είναι στοιχεία που λείπουν από τους υπόλοιπους φορ. Ο Ισπανός τεχνικός χρειάζεται να τον μάθει να παίζει και μόνος του στην κορυφή καθώς ο Μπακαμπού είναι επιθετικός διδύμου και φυσικά να δημιουργήσει και προϋποθέσεις ώστε να μπορεί η υπόλοιπη ομάδα να υπηρετήσει τακτικές με δύο επιθετικούς, όταν χρειάζεται.

Όλοι καταλαβαίνουν πως η αποστολή του Μίτσελ εύκολη δεν είναι, όμως σε αυτήν τη σκληρή προσπάθεια έχει ένα σημαντικό όπλο. Η ομάδα που ανέλαβε έχει πιάσει πάτο, σε αυτήν την λογική ο Ολυμπιακός μόνο να βελτιωθεί μπορεί από τη σωστή δουλειά του Μίτσελ.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ