EURO 2020

Οι ευθύνες του Ντεσάμπ, οι υπερβολές και στο βάθος ο Ζιντάν

Ο Ντιντιέ Ντεσάμπ σε αγώνα της Γαλλίας
Ο Ντιντιέ Ντεσάμπ σε αγώνα της Γαλλίας 2021 FRANCK FIFE, POOL PHOTO VIA AP

Ο Τσάρλυ γράφει για τις ευθύνες του Ντιντιέ Ντεσάμπ, τις υπερβολές των Γάλλων, την ιστορική ευθύνη που απέκτησε ο Εμπαπέ και τον Ζιντάν που περιμένει να αναλάβει.

Ότι και να συμβεί στο παιχνίδι της Γερμανίας με την Αγγλία, το γεγονός των 16, είναι ο αποκλεισμός του μεγάλου φαβορί.

Ασφαλώς στα τουρνουά των Εθνικών ομάδων, το να μην καταφέρνει το φαβορί, να κατακτήσει την κούπα, είναι κάτι το σύνηθες, χθες όμως ο τρόπος που συνέβη ήταν ακραίος. Οι Γάλλοι έμειναν έξω, από ένα χαμηλό στα χαρτιά εμπόδιο, παρότι κέρδιζαν στο 80ο λεπτό με 3-1 και χάνοντας το τελευταίο πέναλτι Εμπαπέ.

Σ' αυτές τις διοργανώσεις, σπάνια εμφανίζονται πραγματικά καλές ομάδες

Σε αυτές τις διοργανώσεις, το απρόβλεπτό, γίνεται φυσιολογικό και θα είχαμε περισσότερα απρόβλεπτά αποτελέσματα, αν η UEFA δεν είχε φροντίσει να χαλάσει την διοργάνωση, μοιράζοντας την σε 11 χώρες και δίνοντας σε πολλές ομάδες, αβαντάζ έδρας.

Στις Εθνικές η εκπλήξεις είναι ο κανόνας, πολύ απλά γιατί δεν υπάρχουν καλές ομάδες. Ειδικά στην φετινή διοργάνωση, όλες οι ομάδες έχουν τρανταχτές αδυναμίες και η αλήθεια είναι πως αυτή είναι και η ομορφιά της. Αυτές που προσπαθούν να παίξουν επιθετικά, πίσω είναι ορθάνοιχτές.

Οι Ισπανοί χθες φλέρταραν με τον αποκλεισμό κι αυτοί από 3-1 και σε αντίθεση με τους Γάλλους, δέχτηκαν πολλές καθαρές ευκαιρίες στην παράταση. Οι Κροάτες από την στιγμή που πήγαν το παιχνίδι στην παράταση, άξιζαν να βρουν πρώτοι τέρμα. Οι Ολλανδοί αποκλείστηκαν με το που έφυγαν από το Άμστερντάμ, οι Γερμανοί, γλίτωσαν στο 84o λεπτό τον αποκλεισμό από τους Ούγγρους στην φάση των ομίλων.

Οι περισσότερες ομάδες, παίζουν συντηρητικά και ελπίζουν οι προσωπικότητες τους, να κάνουν την διαφορά.

Ο μοναδικός τρόπος για μία πραγματικά καλή ομάδα

Χρόνος για να δημιουργηθούνε άτρωτες ομάδες, δεν υπάρχει και για αυτόν τον λόγο, όλα είναι πιθανά. Για να έχει μία Εθνική, μία πραγματικά καλή ομάδα, υπάρχει μόνο ένας τρόπος. Να έχει μία βάση από σύλλογο. Αυτήν την βάση, την είχε η Εθνική Ισπανίας από το 2008-2012 με τον κορμό της Μπάρτσα, Ινιέστα,. Τσάβι, Μπούσκετς, Πουγιόλ και η Εθνική Γερμανίας το 2014, με τους Νόιερ, Μπόατεν, Λαμ, Σβαιστάιγκερ, Κρος, Μίλερ, από την Μπάγερν.

Στο φετινό τουρνουά, κανένας ομοσπονδιακός προπονητής, δεν έχει την τύχη, να πάρει κορμό από έναν τόσο ισχυρό σύλλογο και για αυτόν τον λόγο ένα πράγμα είναι δεδομένο. Έρχονται κι άλλες εκπλήξεις. Από την στιγμή που έμεινε εκτός και η Εθνική Γαλλίας που διαθέτει το πληρέστερο ρόστερ, όλοι όσοι θα βρεθούν στους 8, έχουν τις δικές τους πιθανότητες να φθάσουν μέχρι το τέλος. Γνωρίζουν άλλωστε, πως δεν πρόκειται να βρουν κάποιο μεγαθήριο στον δρόμο τους.

Ασφαλώς και ο τρόπο που αποκλείστηκαν οι Γάλλοι χωρά αρκετή συζήτηση. Συνέβη από έναν βατό αντίπαλο, με ακραίο τρόπο.

Τα εγχώρια ΜΜΕ πιέζουν για Ζιντάν

Σήμερα στα ΜΜΕ στην Γαλλία δέχεται έντονη κριτική ο Ντεσάμπ και προσπαθούν να ανοίξουν τον δρόμο για να αναλάβει την Εθνική ο Ζιντάν. Ο Ζινεντίν Ζιντάν είχε εκδηλώσει ανοιχτά το ενδιαφέρον του, να αναλάβει την Εθνική Γαλλίας πριν από το Μουντιάλ του 2018, το γεγονός πως το κατέκτησε ο Ντεσάμπ, ήταν αρκετό για να υπογράψει συμβόλαιο, μέχρι και το Μουντιάλ του Κατάρ.

Ο Ντιντιέ Ντεσάμπ έκανε λάθη στην διοργάνωση, ακόμη όμως είναι παγκόσμιος πρωταθλητής και είναι δύσκολο να τον απομακρύνουν άκομψα, ενώ έχει σε ισχύ συμβόλαιο. Στην Γαλλία πάντως, θεωρείται δεδομένο, πως είτε τώρα, είτε μετά το Μουντιάλ στο Κατάρ, ο διάδοχος του θα είναι ο Ζιντάν.

Το πρόβλημα στα μπακ, ο κύριος λόγος του αποκλεισμού

Αυτές διοργανώσεις κρίνονται στις λεπτομέρειες, αν ψάχνει κάποιος τον ποιο σημαντικό λόγο, που αποκλείστηκαν οι Γάλλοι, ασφαλώς αυτός ήταν το πρόβλημα που υπήρχε στα μπακ.

Ο Ντεσάμπ, ήθελε να έχει στην ομάδα τον Μεντί της Ρεάλ, που μπορεί να δώσει λύσεις και στα δύο άκρα, αλλά ήταν τραυματίας. Επέλεξε να πάρει τον Ντίνιε σαν αναπληρωματικό του Ερνάντεζ, τραυματίστηκε στο παιχνίδι με την Ουγγαρία. Το γεγονός πως έχασε και τους δύο αριστερούς μπακ τον μπέρδεψε αρκετά. Τον οδήγησε και σε λανθασμένες αποφάσεις.

Τους βραχυκύκλωσε με τα τρία στόπερ στο πρώτο ημίχρονο

Ο Ντεσάμπ μπέρδεψε την ομάδα, αποφασίζοντας να παίξει με τρία στόπερ, ώστε να μένει πιο ψηλά ο Ραμπιό, όπως αποδείχτηκε όμως, το γεγονός αυτό άφησε μόνο του τον Ραμπιό στην πλευρά και του έφερε μεγαλύτερη πίεση. Επίσης η τακτική με τους τρεις στόπερ, δημιούργησε ένα πρώτο ημίχρονο, που οι Γάλλοι ούτε αμυντική ασφάλεια πήραν, με τον τραγικό Λαγκλέ και με τον Ραμπιο να έχει όλη την αριστερή πλευρά και το χειρότερο ήταν, πως δεν μπορούσαν να επιτεθούν.

Ο ένας λόγος που στολίζουν τον Ντεσάμπ τα Γαλλικά ΜΜΕ είναι οι επιλογές του στο πρώτο ημίχρονο. Πράγματι δημιούργησαν πρόβλημα και σίγουρα θα ήταν καλύτερη και πιο ορθόδοξη η λύση, να χρησιμοποιηθεί, ο δεξής μπακ της Λιόν Ντιμπουά, σαν λύση στα αριστερά. Ανάποδο πόδι, αλλά κορμί και γνώση για να παίζει στις πλευρές. Δεν θα ήταν άλλωστε ο Ντιμπουά ο πρώτος δεξής μπακ στον κόσμο, που θα έπαιζε στα αριστερά.

Δέχεται κριτική που δεν πήρε τον Ερναντέζ της Μίλαν, όμως για να είμαστε ειλικρινείς, δεν ήταν εύκολο και να προβλέψει, πως θα χάσει και τους δύο αριστερούς μπακ που υπήρχαν στο ρόστερ.

Κριτική ακόμα και που πήρε τον Μπενζεμά

Κάποιες ακραίες φωνές, τα βάζουν με την επιλογή του, να επαναφέρει τον Μπενζεμά στην Εθνική, πως χάλασε ισορροπίες και το κλίμα. Δεν μπορεί κανείς να τις πάρει στα σοβαρά, ο Μπενζεμά, την δουλειά του την έκανε και με το παραπάνω. Πέτυχε δύο τέρματα, το μάζεμα της μπάλας που έκανε στο πρώτο τέρμα, το κοιτάς με ανοιχτό το στόμα. Ο Μπενζεμά την δουλειά του, την έκανε, ίσως καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον κλήθηκε στην αποστολή.

Δεν υπήρχε η ενέργεια και τα τρεξίματα του 2018

Οι πιο ισορροπημένοι και νομίζω, πως εδώ υπάρχει και ένα σημαντικό μέρος αλήθειας, τονίζουν πως η ομάδα ήταν σκασμένη. Είναι αλήθεια πως οι Γάλλοι, δεν έβγαλαν τα τρεξίματα, του 2018.Πράγματι δεν υπήρχαν τα τρεξίματα χωρίς μπάλα και ή ένταση που έβγαζαν πριν από τρία χρόνια. Έλλειπε πολύ ο Ματουιντί και ο Καντέ, φάνηκε ξεζουμισμένος από μία πολύ επίπονη και περίεργη σεζόν.

Στην πράξη έκαναν το δύσκολο για αυτούς, που ήταν να πάρουν την μπάλα και να ανοίξουν την αντίπαλη άμυνα, από την στιγμή που βρέθηκαν πίσω στο σκορ. Ήταν τυχεροί στο χαμένο πέναλτι των Ελβετών και κατάφεραν στην συνέχεια σε οργανωμένη άμυνα, να κρύψουν την μπάλα και να γυρίσουν το παιχνίδι.

Απέτυχαν στο παιχνίδι που τους ταιριάζει

Απέτυχαν σε αυτό που υποτίθεται πως γνωρίζουν καλά και τους ταιριάζει. Να παίξουν πίσω από την μπάλα, να διαχειριστούν το αποτέλεσμα και να χτυπήσουν στις αντεπιθέσεις. Στην διαχείριση του προβαδίσματος στα τελευταία λεπτά του αγώνα, έχει μεγάλες ευθηνές ο Ντεσάμπ. Πιθανότατα οι παίκτες του, να έβγαλαν μία αλαζονεία και να μην πίστευαν, πως οι Ελβετοί μπορούν να επιστρέψουν, τα σημάδια όμως είχαν φανεί..

Η τελευταία γραμμή άμυνας των Γάλλων, είτε με τρείς στόπερ, είτε με δύο, είχε αποτύχει να μαρκάρει τον Σεφέροβιτς στον αέρα, η είσοδος του Γκαβράνοβιτς αλλά και του Μπαμπού είχε δημιουργήσει μία νέα πραγματικότητα. Ο γρήγορος μπακ, της Βόλφσμπουργκ Μπαμπού θα έφερνε μεγαλύτεροι πίεση στον Ραμπιό και ο Γκαβράνοβιτς, θα δημιουργούσε συνθήκες, για να τροφοδοτηθεί φορ μέσα στην περιοχή με την μπάλα στα πόδια, όχι μόνο στον αέρα.

Ο Ντεσάμπ δεν απάντησε στις αλλαγές του Πέτκοβιτς

Ο Ντεσάμπ, δεν απάντησε σε καμία από τις δύο αλλαγές. Δεν έφερε κάποιον κανονικό μπακ, στα αριστερά για να μαρκάρει τα ανεβάσματα του Μπαμπού και δέχτηκε την σέντρα στο δεύτερο τέρμα, δεν ενίσχυσε τον άξονα του, είτε ξανά με τρίτο στόπερ, είτε με έξτρα χαφ. Είχε την τύχη, ο Γκαβράνοβιτς, να τον προειδοποιήσει. Σκόραρε αλλά ήταν λίγο οφσάιντ.

Η τρύπα που υπήρχε ανάμεσα στους Βαράν, Κιμπεπέ ήταν φανερή και το γεγονός πως υπάρχει απόσταση από τις γραμμές του άξονα και την τελευταία άμυνας, επέτρεπε στους Ελβετούς, να τροφοδοτήσουν τον Γκαβράνοβιτς, με την μπάλα στο έδαφος. Η τρύπα είχα φανερωθεί, κανονικά ο Ντεσάμπ θα έπρεπε να κλείσει.

Ο Ντεσάμπ δεν κοούτσαρε, κράτησε την τρύπα ανοιχτή, ο Πογκμπα που ήταν δημιουργικός στο τουρνουά, έχασε την μπάλα στο ύψος της σέντρας στο 90ο λεπτό και δεν υπήρχε παίκτης πίσω του. Το πιθανότερο είναι, αν είχε χρησιμοποιηθεί ο Τολίσο και πήγαινε στα τελευταία λεπτά, σε καθαρό 4-3-3, να μην ήταν τόσο εύκολο να βρει τόσο μεγάλο κενό ο Γκαβράνοβιτς και να πάει το παιχνίδι στην παράταση.

Ο Εμπαμπέ απέκτησε ένα ιστορικό χρέος

Ασφαλώς από τα ΜΜΕ της Γαλλίας, δεν έχει γλιτώσει την κριτική ο Εμπαμπέ. Η λογική πως έχει σηκώσει ψηλά την μύτη μετά το Μουντιάλ, είναι κάτι που έτσι κι αλλιώς υπήρχε στα εγχώρια ΜΜΕ και μετά από το χαμένο πέναλτι, έχει γίνει σημαία.

Το σίγουρο είναι, πως οι μεγάλοι παίκτες χρειάζονται και τις δύσκολες στιγμές, για να αποκτήσουν κίνητρο και να δυναμώσουν σαν χαρακτήρες. Το πρόβλημα της Γαλλίας, ασφαλώς και δεν ήταν ο Εμπαμπέ, το πρόβλημα ήταν που σε ένα παιχνίδι που θα μπορούσαν να το είχαν καθαρίσει εύκολα, δημιούργησαν συνθήκες, για να πρέπει είτε να το κερδίσει ο Εμπαμπέ, είτε να γίνει ο μοιραίος.

Τελικά έγινε μοιραίος και θα το κουβαλάει μαζί του, μέχρι να του δοθεί η ευκαιρία, να δώσει ξανά απαντήσεις.. Το σίγουρο είναι πως θα του δοθεί. Δημιουργήθηκαν οι συνθήκες, για να φτιάξει έναν δικό του προσωπικό δρόμο ο Εμπαμπέ, να κουβάλα ένα βάρος, ένα χρέος που θα πρέπει κάποια στιγμή να το ξοφλήσει.

Αυτή είναι και η μαγεία αυτών των τουρνουά, κουβαλάνε μία σπάνια ιστορικότητα. Ο Εμπαμπέ, μετά το χαμένο πέναλτι, θα ζει με το δικό του βάρους, του δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσει τον δικό του, μύθο.

TAGS EURO 2020 ΕΘΝΙΚΗ ΓΑΛΛΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ