ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο σκληρός Παναθηναϊκός πήρε δίκαια έναν "χρυσό" βαθμό απέναντι σε μια εύκολα διαχειρίσιμη ΑΕΚ

Ο σκληρός Παναθηναϊκός πήρε δίκαια έναν "χρυσό" βαθμό απέναντι σε μια εύκολα διαχειρίσιμη ΑΕΚ
INTIME SPORTS

Ο Παναθηναϊκός έκανε με διαφορά το καλύτερο φετινό του εκτός έδρας παιχνίδι, με αντίπαλο έναν εκ των τριών συνδιεκδικητών του τίτλου. Έβγαλε αντίδραση μετά από έξι σερί ντέρμπι που ήταν μη ανταγωνιστικός. Για πρώτη φορά φέτος ήταν εύκολα αντιμετωπίσιμη η ΑΕΚ. Γράφει ο Τσάρλυ.

Ο Παναθηναϊκός έκανε με διαφορά το καλύτερο φετινό του εκτός έδρας παιχνίδι, με αντίπαλο έναν εκ των τριών συνδιεκδικητών του φετινού πρωταθλήματος. Έβγαλε αντίδραση μετά από 6 συνεχόμενα ντέρμπι, που ήταν μη ανταγωνιστικός.

Ήταν καλύτερη η εικόνα του ακόμα και από το διπλό που είχε πετύχει στην Τούμπα, στον πρώτο γύρο. Μετά από έξι συνεχόμενα ντέρμπι, τρία με τον ΠΑΟΚ, βάζοντας και τα δύο του Κυπέλλου, δύο με τον Ολυμπιακό και ένα με την ΑΕΚ που ήταν φανερά κατώτερος από τους αντιπάλους του, στην πρεμιέρα των playoffs έδειξε έναν διαφορετικό χαρακτήρα.

Ο σχηματισμός, με τον Πέρεθ στην θέση "6" και εσωτερικούς χαφ τον Κουρμπέλη και τον Τσέριν λειτούργησε. Ο Παναθηναϊκός ήταν σκληρός στον άξονα, είχε επιθετικό μαρκάρισμα και προσπαθούσε να χτυπήσει στην αντεπίθεση με τους δύο εξτρέμ του.

Δικαιούται να διαμαρτύρεται το τριφύλλι

Δεν κατάφερε να βγάλει τις επιθέσεις που του έδινε το δικαίωμα ο αγώνας, όμως πραγματικά πήρε εύκολα έναν πολύ σημαντικό βαθμό και ασφαλώς δικαιούται να διαμαρτύρεται για την διαιτησία. Ήταν πέναλτι το χέρι του Χατζησαφί, χαρίστηκε υπερβολικά στον Άμραμπατ.

Συνολικά ο Νταμπράνοβιτς, αποδείχτηκε κατώτερος των περιστάσεων και δικαίωσε τις ομάδες που ζητάνε από την ΕΠΟ και την ΚΕΔ ελίτ διαιτητές.

Αποδείχτηκε πως κάποιοι παίκτες βρίσκονται σε αγωνιστική άνοδο

Το τελευταίο διάστημα είχε φανεί, πως οι Χουάνκαρ και Πέρεθ αρχίζουν να παίρνουν τα πάνω τους, ο Κουρμπέλης είναι στην καλύτερη φόρμα του, τουλάχιστον της τελευταίας τριετίας και το δίδυμο Μαντσίνι, Παλάσιος στα άκρα προσφέρει ταχύτητα στον Παναθηναϊκό.

Υπήρχε φυσικά το προβληματικό παιχνίδι στο "Καραϊσκάκης" να μας κάνει επιφυλακτικούς σχετικά με την δυνατότητα της ομάδας να βγάλει καλό πρόσωπο στα παιχνίδια που θα δώσει με τους διεκδικητές του τίτλου.

Οι παίκτες του Γιοβάνοβιτς έδωσαν μία πρώτη απάντηση και απέδειξαν πως μπορεί στα playoffs να είναι αυτοί που πρέπει ώστε να δώσουν την μάχη τους, για να κατακτήσουν το φετινό πρωτάθλημα.

Είναι σημαντικό και μπορεί στο τέλος να κάνει την διαφορά στο οριακό πρωτάθλημα που βλέπουμε το να κλείσεις με φορμαρισμένους τους κομβικούς σου παίκτες την χρονιά. Το είχε πετύχει και πέρυσι ο Γιοβάνοβιτς, ήταν προαπαιτούμενο να συμβεί και φέτος για να έχει ελπίδες ο Παναθηναϊκός να δώσει την μάχη του για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Για πρώτη φορά φέτος ήταν εύκολα αντιμετωπίσιμη η ΑΕΚ

Αντίθετα, η ΑΕΚ έδειξε λαβωμένη ψυχολογικά από την ήττα από τον Ολυμπιακό. Ο Αλμέιδα, θέλοντας να δείξει πως το πρόβλημα με τους ερυθρόλευκους ήταν απλά η αποτελεσματικότητα, δεν άλλαξε τίποτα, πήγε με την ίδια ενδεκάδα, με μοναδική αλλαγή την αναγκαστική απουσία του Βίντα.

Δεν υπήρχε όμως η ένταση του πρώτου ημιχρόνου με τον Ολυμπιακό και ήταν φανερό πως η ένταση που έβγαζε η ΑΕΚ στην πίεσή της ήταν εύκολα διαχειρίσιμη από τους παίκτες του Παναθηναϊκού.

Σε αντίθεση με ό,τι είδαμε στο ντέρμπι στο Καραϊσκάκης, ακόμα και με το παιχνίδι του δεύτερου γύρου στην OPAP Arena ήταν εύκολη η διαχείριση στο αρχικό πρέσινγκ της ΑΕΚ και η κατοχή του σε χαμηλά μέτρα ήταν άνετη και ασφαλής.

Αυτό που θα πρέπει να απασχολήσει τον Αλμέιδα, ήταν πως για πρώτη φορά φέτος η ΑΕΚ ήταν εύκολα αντιμετωπίσιμη. Από τον Ολυμπιακό μπορεί να έχασε, στο πρώτο μέρος όμως και για την ακρίβεια μέχρι να γίνει το 0-1, οι παίκτες του Μίτσελ υπέφεραν. Ο Παναθηναϊκός αντίθετα πήρε εύκολα το 0-0.

Θα μπορούσε να έχει πάρει σοβαρό προβάδισμα στο πρώτο ημίχρονο

Ο Παναθηναϊκός έβγαλε ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι, δεχόμενος μόλις μία ευκαιρία από το ανέβασμα του Ρότα στο 42ο λεπτό. Δεν υπάρχει άλλη στιγμή που να αγχώθηκε πραγματικά ή άμυνά του.

Στο πρώτο μέρος, μπορεί οι παίκτες του Γιοβάνοβιτς να μην κατέγραψαν την παραμικρή καθαρή ευκαιρία, όμως είχαν μία πολύ άνετη κυκλοφορία της μπάλας, έπαιζαν μόνιμα επιθετική άμυνα που τους έδωσε πολλές κερδισμένες μονομαχίες, ήταν καλά η τριάδα του κέντρου του και πολλές φορές, χρειάστηκαν φάουλ, που έφθειραν με κάρτες την άμυνα της ΑΕΚ για να σταματήσουν επικίνδυνες επιθέσεις.

Στο πρώτο ημίχρονο, το παιχνίδι που δημιουργήθηκε, έδινε την δυνατότητα ώστε ο Παναθηναϊκός να φύγει με το διπλό. Δεν έγινε, γιατί ο Νταμπάνοβιτς δεν απέβαλε τον Άμραμπατ και με μεγάλη ευθύνη και του VAR δεν καταλόγισε πέναλτι στο χέρι του Χατζησαφί.

Η διαιτησία αυτή να γίνει η αφορμή ώστε να έρθουν διαιτητές πρώτης γραμμής

Την σύγχυση του διαιτητή και την ακαταλληλότητά του την είδαμε και στην τελευταία φάση του αγώνα και στον τρόπο που διαχειρίστηκε μία εύκολη στην διαχείριση της φάση.

Έγιναν δύο επιθετικά φάουλ και ο ίδιος σε κανονική ροή έδωσε πέναλτι που το πήρε πίσω χωρίς να πάει στο VAR, όπως όφειλε βάση του πρωτοκόλλου. Η ελπίδα είναι η διαιτησία του να γίνει η αφορμή, ώστε από εδώ και μπρος τουλάχιστον στα παιχνίδια ανάμεσα στους διεκδικητές του πρωταθλήματος να έρχονται δυνατά ονόματα.

Ο Χουάνκαρ ήταν ο καλύτερος παίκτης του γηπέδου

Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Παναθηναϊκός είχε στο ξεκίνημα την μεγάλη του ευκαιρία από εντυπωσιακή ενέργεια του σπουδαίου χθες Χουάνκαρ. Ο Ισπανός μπακ είναι ένα μεγάλο όπλο που πέρασε ένα ντεφορμάρισμα. Ο Γιοβάνοβιτς αναγκάστηκε για ένα διάστημα να τον αφήσει στον πάγκο και το τελευταίο διάστημα είχε αποδειχτεί πως του είχε κάνει καλό και είχε αρχίσει να παίρνει τα πάνω του.

Ο αγώνας με την ΑΕΚ ήταν πειστικός, ο Χουανκάρ έκανε ένα εντυπωσιακό παιχνίδι, οδήγησε σε αλλαγή στο ημίχρονο τον Άμραμπατ και πολλές φορές χρειάστηκε να αντιμετωπίσει και τον παίκτη που είχε την μπάλα και αυτόν που έκοβε στο πλάι του.

Δεν βρήκε τον αριθμό ευκαιριών που θα έπρεπε με βάση τις νίκες που είχε πετύχει στο γήπεδο

Στην ευκαιρία που δημιούργησε ο Χουανκάρ και δεν κατάφεραν οι Μαντσίνι, Ιωαννίδης, Τσέριν να την μετατρέψουν σε γκολ, περιορίστηκε η πραγματική απειλή του Παναθηναϊκού απέναντι στην ΑΕΚ.

Στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα, οι αλλαγές του Γιοβάνοβιτς έδειξαν πως θέλει να αξιοποιήσει την ευκαιρία που του δίνεται για να πάρει ολόκληρο το παιχνίδι, όμως δεν κατάφερε να δημιουργήσει άλλη πραγματική ευκαιρία.

Είναι κάτι που θα πρέπει να το βελτιώσει, όμως σε ένα εκτός έδρας ντέρμπι που του έκανε ο βαθμός, δημιούργησε μία φάση από τον αριστερό μπακ, δέχτηκε μία φάση από τον αντίπαλο δεξί μπακ, πήρε εύκολα το 0-0 και αν έπαιρνε όσα άξιζε από τον διαιτητή, το πιθανότερο είναι να είχε κερδίσει. Οπότε το πρόσημο είναι κάτι παραπάνω από θετικό.

Το σχήμα με τους τρεις καθαρούς κεντρικούς χαφ λειτούργησε

Μένουν ακόμα 9 παιχνίδια και ο Παναθηναϊκός παραμένει πρώτος και έβγαλε ήδη ένα πολύ δύσκολο εκτός έδρας παιχνίδι. Το σχήμα με τους τρεις χαφ λειτούργησε, τον έκανε πιο σκληρό, πιο επιθετικό στο μαρκάρισμα, πιο συμπαγή και περιμένω να το ξαναδούμε, σε επιλεγμένα παιχνίδια.

Θυμίζω πως με εξαίρεση το ντέρμπι με την ΑΕΚ της κανονικής περιόδου στην OPAP Arena στα υπόλοιπα μεγάλα παιχνίδια ο Μπερνάρ ήταν εύκολη λεία για τους αντίπαλους αμυντικούς χαφ και ειδικά στο Καραϊσκάκης ο Εμβιλά τον εξαφάνισε.

Η έδρα δεν μπορεί να κερδίσει από μόνη της

Στα τελευταία δύο παιχνίδια της ΑΕΚ αποδείχτηκε πως η έδρα δεν μπορεί να κερδίσει από μόνη της. Ασφαλώς και το νέο γήπεδο πρόσφερε και θα προσφέρει ώθηση, όμως οι 14 στην σειρά εντός έδρας νίκες έγιναν επειδή η ΑΕΚ είχε καλή ομάδα και οι παίκτες του Αλμέιδα έβγαζαν στο γήπεδο υπερβολική ένταση.

Το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό είναι το χειρότερο στο κομμάτι της έντασης και στης επιβολής στον αντίπαλο του παιχνιδιού της, που έχει κάνει η ΑΕΚ στο νέο της γήπεδο. Το γεγονός πως ήρθε μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό και στο πρώτο παιχνίδι των playoffs, ασφαλώς και προβληματίζει.

Οριακό το παιχνίδι στην Τούμπα

Το καλό για τον Αμέιδα και τους παίκτες του, είναι πως έρχεται διακοπή το επόμενο όμως παιχνίδι φαντάζει οριακό, καθώς με ήττα η ΑΕΚ το πιθανότερο είναι να πέσει στην 4ή θέση και να ανοίξει στους 5 πόντους η διαφορά από την πρώτη θέση.

Το σίγουρο είναι πως η μάχη τώρα αρχίζει και υπάρχει χρόνος όλα να ανατραπούν. Για πρώτη φορά στην χώρα μας βλέπουμε ένα τόσο ανταγωνιστικό, ένα τόσο αμφίρροπο πρωτάθλημα. Από την στιγμή που 9 αγωνιστικές πριν το τέλος η απόσταση των 4 διεκδικητών είναι στους 5 βαθμούς, γίνεται ξεκάθαρο πως το πρωτάθλημα θα το κατακτήσει, η ομάδα που θα βρει φόρμα στο τέλος της περιόδου.

Η πρώτη αγωνιστική βρήκε κερδισμένο τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ με το τεράστιο διπλό που πέτυχε στο Βικελίδης. Ασφαλώς και ο Ολυμπιακός κέρδισε έδαφος, όμως κανένας δεν είχε αμφιβολία πως θα περάσει από τον Βόλο, καθώς αυτήν την εποχή, υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες.

Η συνέχεια αναμένεται με τεράστια αγωνία, μακάρι να περνάνε οι αγωνιστικές τα μεγάλα παιχνίδια και να συνεχίζουμε να μπορούμε να μιλάμε περισσότερο για το ποδόσφαιρο και πολύ λιγότερο για όλα τα υπόλοιπα.

Δείτε τη Game Night για την πρεμιέρα των playoffs της Stoiximan Super League:

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ