ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο ψάχνεται

Ο προπονητής της Πόρτο, Σέρτζιο Κονσεϊσάο
Ο προπονητής της Πόρτο, Σέρτζιο Κονσεϊσάο AP

Ο προπονητής της Πόρτο, Σέρτζιο Κονσεϊσάο, ψάχνεται, καθώς τον έχει μπερδέψει η αποχώρηση του Ντανίλο Περέιρα. Ο Τσάρλυ αναλύει την αποψινή αντίπαλο του Ολυμπιακού.

Ο Ολυμπιακός πηγαίνει στο Ντραγκάο σε μία ευνοϊκή χρονική στιγμή. Έχοντας την δυνατότητα μετά την νίκη του επί της Μαρσέιγ, να πάρει σημαντικό πλεονέκτημα στην μάχη της δεύτερης θέσης. Αν σήμερα πάρει αποτέλεσμα από την Πόρτο, θα κάνει ένα σπουδαίο βήμα για την πρόκριση στους 16 του Champions League, για την επιστροφή του στην νοκ άουτ φάση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, εκεί που ανήκουν τα top κλαμπ της Ευρώπης.

ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΘΗΚΕ ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Χαρακτηρίζω ευνοϊκή την στιγμή, γιατί βρισκόμαστε σε μία εποχή που ο Κονσεϊσάο ψάχνεται. Η Πόρτο πήρε την περσινή σεζόν το πρωτάθλημα, χωρίς όμως να είναι πραγματικά καλή, ευνοήθηκε από τα πολλά προβλήματα που παρουσίασε η Μπενφίκα. Δίχως το ρόστερ να έχει φθάσει στα επίπεδα που να μπορεί να το αντέξει, το καλοκαίρι αποδυναμώθηκε αρκετά. Τα πολλά λεφτά στο ταμείο, μπήκαν από την πώληση για 40 εκ ευρώ του 18χρονου, Φάμπιο Σίλβα, αλλά ο νεαρός, δεν θεωρείται απώλεια, καθώς δεν είχε προλάβει να γίνει μέρος του κορμού της ομάδας του Κονσείσάο.

Από την ομάδα έφυγαν, οι δύο επιθετικοί που μοιραζόντουσαν τον ρόλο του παρτενέρ του Μαρεγκά, Τικίνιο Σουάρες με 10 γκολ στο πρωτάθλημα και Ζε Λουίζ με 7 γκολ στο πρωτάθλημα,. Αποκτήθηκε με 7 εκ ευρώ ο Εβανίλσον που έκανε το περασμένο Σάββατο, ντεμπούτο στο πρωτάθλημα με γκολ, δύο δοκάρια και συνολικά είχε μία γεμάτη εμφάνιση, στο 1-0 με την Ζιλ Βιθέντε, δείχνοντας πως πρόκειται, για μία εύστοχη επιλογή.

ΔΕΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΕΛΕΣ

Επίσης από το βασικό κορμό της Πόρτο έφυγε ο Βραζιλιάος αριστερός μπακ Τέλες, που πήρε μεταγραφή για την Γιουνάιτεντ, έναντι 15 εκ ευρώ. Αντικαταστάθηκε από τον 23 ετών αθλητικό, Ζαίντού, που είχε μία γεμάτη χρονιά πίσω του στην Σάντα Κλάρα και αποκτήθηκε για 4 εκ ευρώ. Σε αυτές τις πρώτες του εμφανίσεις, ο Νιγηριανός μπακ δείχνει κάπως άτεχνος για το επίπεδο της Πόρτο, είναι δυνατός, αθλητικός, δεν έχει ποιότητα όμως στις μεταβιβάσεις και το σίγουρο είναι πως δεν καλύφτηκε η κλάση και η προσωπικότητα του Τέλες στην συγκεκριμένη πλευρά.

Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΥΛΟΒΑΤΗ ΝΤΑΝΙΛΟ

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα, που είναι ξεκάθαρο πως έχει μπερδέψει τον Κονσείσάο, έχει να κάνει με την πώληση του στυλοβάτη της ομάδα, Ντανίλο Περέιρα, στην Παρί. Δεν είναι τυχαίο, που από την στιγμή που ο Κονσεϊσάο έχασε το πιο σημαντικό του γρανάζι, αλλάζει συνεχώς συστήματα.

Διαβάζοντας τι έχει συμβεί, από την ημέρα που έφυγε ο Ντανίλο Περέιρα, τις τακτικές επιλογές του Κονσεϊσάο, γίνεται αντιληπτή και η δυσκολία που έχει προκαλέσει στον Πορτογάλο προπονητή η αποχώρησ;h του και σε αντίθεση με τις υπόλοιπες θέσεις, για τον χώρο, για τα στοιχεία που κάλυπτε ο Ντανίλο, δεν ήρθε κάποιος αντικαταστάτης.

ΤΕΣΣΕΡΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΕ ΤΡΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Το πρώτο παιχνίδι της Πόρτο στη μετά Ντανίλο εποχή, ήταν το εκτός έδρας 2-2 με την Σπόρτινγκ. Ο ρόλος του στην θέση 6 δόθηκε σε έναν ποδοσφαιριστή τελείως διαφορετικών χαρακτηριστικών. Ο γνωστός μας από την μισή σεζόν στον ΠΑΟΚ, Ολιβέιρα είναι πιο σοφτ, πιο μπαλάτος. Μπροστά του σαν εσωτερικοί χαφ σε ένα καθαρό 4-3-3 έπαιξαν οι Οτάβιο, Ουρίμπε. Ένας σχηματισμός,που είναι και ο πιο πιθανός για το σημερινό παιχνίδι, με τον Οτάβιο να είναι πιο δημιουργικός, ο επιτελικός μέσος της Πόρτο και ο Ουρίμπε ο ποδοσφαιριστής, που βγάζει την περισσότερη ενέργεια στον άξονα.

Βάσει ρόστερ, αλλά και κουλτούρας του συλλόγου, αυτή είναι και η λογική που μοιάζει να ταιριάζει περισσότερο στην ομάδα, με το πρόβλημα όμως να έχει να κάνει με το γεγονός πως ο Ολιβέιρα είναι σοφτ για την θέση 6, δεν καλύπτει το δίδυμο στόπερ και ο Κονσείσάο, θέλει να παίρνει πιο ψηλά την ενέργεια του Ουρίμπε, που έχει περσότερα στοιχεία καθαρού αμυντικού χαφ.

Μετά το ισόπαλο 2-2 εκτός έδρας παιχνίδι με την Σπόρτινγκ, μπήκε στο μυαλό του σύστημα με τρεις στο κέντρο της άμυνας.

Για να είμαστε ειλικρινείς, θα μπορούσε το 5-4-1 με την Σίτι, να είναι έτσι κι αλλιώς ή επιλογή Κονσεϊσάο, για το συγκεκριμένο παιχνίδι, χωρίς το γεγονός αυτό να επηρεάζει την συνέχεια της ομάδας της σεζόν, δίχως να προέρχεται από κάποιον άλλον προβληματισμό, πέρα από το να κρατήσει ανασταλτικά η άμυνά του μία ανώτερη ομάδα.

Το εντός έδρας παιχνίδι του περασμένου Σαββάτου, με την Ζιλ Βιθέντε, έδειξε ξεκάθαρα πως στο μυαλό του Κονσείσάο τα πράγματα είναι κάπως μπερδεμένα, μετά τις αποχωρήσεις του Ντανίλο και του Τέλες. Επέλεξε για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι τακτική με τρεις στο κέντρο της άμυνας, αυτήν την φορά πήγε σε σχήμα 3-5-2 και για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι χρησιμοποίησε τον αντικαταστάτη του Τέλες, Ζαίντου σε ρόλο αριστερού στόπερ, o οποίος και αποβλήθηκε.

Η εικόνα της Πόρτο στο πρώτο ημίχρονο, αποκαρδιωτική και οδήγησε τον Κονσεϊσάο στην ανάπαυλα να βγάλει επιθετικό, να περάσει τον νεαρό χαφ, Ρομάριο Μπαρό στην θέση του και να γυρίσει την τακτική του σε 4-2-3-1. Κέρδισε το παιχνίδι με 1-0, αλλά δέχτηκε κριτική για την εικόνα της.

Έχουμ,ε λοιπόν, την εξής πραγματικότητα από την ημέρα που έφυγε ο Ντανίλο Περέιρα για το Παρίσι, η Πόρτο έχει παίξει τρία παιχνίδια και ο Φλάβιο Κονσεϊσάο έχει προλάβει σε αυτά να εφαρμόσει τέσσερα διαφορετικά συστήματα, το καθαρό 4-3-3, το 5-4-1, το 3-5-2 και το 4-2-3-1.

Συχνά γκρινιάζουμε όταν οι ιδιοκτήτες των ομάδων μας δεν βάζουν χρήματα ανάλογα με τα έσοδα που έρχονται στον σύλλογο, η διοίκηση της Πόρτο το καλοκαίρι εισέπραξε από πωλήσεις 77,55 εκ ευρώ και έβγαλε από τα ταμεία της μόνο τα 11,5, αλλά για τον συγκεκριμένο σύλλογο, το γεγονός αυτό, είναι κάτι το συνηθισμένο.

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΟΥΡΙΜΠΡΕ ΚΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΟΤΑΒΙΟ

Φυσικά όλα αυτά δεν σημαίνουν πως ο Ολυμπιακός σήμερα, θα έχει μία εύκολη αποστολή και πως η Πόρτο δεν έχει τα δικά της όπλα. Είναι δεδομένο πως στο γήπεδο οι Πορτογάλοι, θα έχουν ποδοσφαιριστές ικανούς να κάνουν την διαφορά και για να μπορέσει να τους πάρει αποτέλεσμα η ομάδα του Μαρτίνς, θα χρειαστεί ακόμα μία σπουδαία συνολικά προσπάθεια. Είναι σημαντική η απουσία της αθλητικότητας του Καμαρά, σημαντικό να μην επιτραπεί στον αθλητικό γεμάτο ένταση Ουρίμπρε, να πάρει την ενέργεια του κέντρου. Από την στιγμή που το 3-5-2 με την Ζιλ Βιθέντε, πετάχτηκε στα σκουπίδια στο ημίχρονο, το πιθανότερο είναι να επιστρέψει σήμερα, σε μία τακτική ανάμεσα στο 4-3-3 και στο 4-2-3-1.

Με τον Ολιβέιρα να παίζει στην θέση 6, είτε έχοντας σαν παρτενέρ τον Ουρίμπρε και μπροστά τους τον Οτάβιο, είτε σε καθαρό 4-3-3 με δύο εσωτερικούς χαφ. Ο Ουρίμπρε είναι ο σκληρός στο κέντρο της Πόρτο, ο Ολιβέρια σοφτ ανασταλτικά, όμως με καλή μεταβίβαση και ποιότητα στο παιχνίδι του και ο Οταβιο που έκανε αγώνα δρόμου για να προλάβει, ο δημιουργός από τον άξονα.

ΕΝΑ ΘΗΡΙΟ ΣΤΟ ΚΟΥΤΙ

Η άμυνα του Ολυμπιακού, θα έχει την δύσκολη αποστολή να τα βάλει με ένα θηρίο. Ο Μαρεγκά έχει μπει δυνατά στην φετινή χρονιά, όπως και πολλοί ποδοσφαιριστές, είναι όμως δεδομένο πως μέσα στην περιοχή, δεν παίζεται εύκολα. Σαν νοοτροπία, η Πόρτο έχει μάθει να παίρνει δημιουργία από τους παίκτες που παίζουν στις πλευρές.

ΚΟΡΟΝΑ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΕΙΛΗ

Δημιουργικά η δυνατή της πλευρά είναι η δεξιά με τον Κορόνα. Στα αριστερά, ο αντικαταστάτης του Τέλες, Ζαίντου, ακόμα δεν έχει πείσει και ο ποδοσφαιριστής που παίζει ψηλά, Λουίζ Ντίας, λειτουργεί μόνιμα σαν δεύτερος επιθετικός, χωρίς να σημαίνει πως δεν είναι ικανός να βάλει προβλήματα, στον αντίπαλο μπακ, στην προκειμένη περίπτωση στον Ραφίνια, με την μπάλα κάτω.

Όμως ο Κορόνα είναι ο πιο απειλητικός παίκτης για τους αντιπάλους της Πόρτο. Παίζει στα δεξιά και ο Χολέμπας, θα χρειαστεί στήριξη. Πέρυσι έδωσε 11 ασίστ στο πρωτάθλημα, ήταν ο πρώτος σε πετυχημένες ντρίπλες με 2,1 της ομάδας του και πρώτος σε Key Passes με 1,8 ανα παιχνίδι.

Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα, πως ανασταλτικά ο Ολυμπιακός πρέπει να μην επιτρέψει στον Ουρίμπρε, να γίνει το αφεντικό στο χώρο του κέντρου και να αναδείξει ως καθοριστική την απουσία του Καμαρά. Καλείται επίσης να μπλοκάρει την δημιουργία του Οτάβιο, και από εκεί και πέρα έχει να λύσει ακόμα δύο σημαντικά θέματα. Το παιχνίδι του Κορόνα από τα δεξιά και φυσικά, το μαρκάρισμα του Λουκάκου των φτωχών, Μαρεγκά μέσα στο κουτί.

Η Πόρτο εύκολος αντίπαλος δεν είναι, όμως ο Ολυμπιακός την αντιμετωπίζει σε μία εποχή που ψάχνεται μετά τις αποχωρήσεις του Ντανίλο και του Τέλες και ακόμα δεν έχει πετύχει να δέσει την άμυνα της. Αν λοιπόν καταφέρει, για ακόμα μία φορά, να βγει το αμυντικό πλάνο του Ολυμπιακού, μπορεί να εκμεταλλευτεί την ανασφάλεια που υπάρχει τον τελευταίο καιρό και να πάρει, ένα ακόμα σπουδαίο αποτέλεσμα, που είναι και πολύ πιθανό, να αποδειχτεί και καθοριστικό, για την οικονομία του ομίλου. Εύκολο δεν είναι, για τον Ολυμπιακό του Μαρτίνς δεν είναι κάτι το ακατόρθωτο.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΡΤΟ CHAMPIONS LEAGUE ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ