ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ έχει σάπια θεμέλια

Ο Πάμπλο Γκαρσία απογοητευμένος στον πάγκο του ΠΑΟΚ κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης με τον Ολυμπιακό
Ο Πάμπλο Γκαρσία απογοητευμένος στον πάγκο του ΠΑΟΚ κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης με τον Ολυμπιακό EUROKINISSI SPORTS

Ο Τσάρλυ γράφει για τον τρόπο προσέγγισης του Γκαρσία στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και για την ανάγκη ενίσχυσης του ΠΑΟΚ σε θέσεις κλειδιά.

Είναι ξεκάθαρο από την εικόνα που άφησε το ντέρμπι στο Καραϊσκάκης πως ο Πάμπλο Γκαρσία διαχειρίστηκε το παιχνίδι με έναν τρόπο που δεν μπορούσε να βοηθήσει τους ποδοσφαιριστές που έχει στα χέρια του, να πάρουν αποτέλεσμα.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΣΥΡΜΟΥ

Είτε έδειξε την απειρία του, είτε τον χαρακτήρα που θέλει να δώσει στην ομάδα του, το βέβαιο είναι, πως η κατάσταση των ποδοσφαιριστών που έχει στην διάθεση του, δεν τους επέτρεπε να βγάλουν το παιχνίδι με ασφάλεια, κρατώντας ψηλά την τελευταία γραμμή άμυνας.

Ο ίδιος στο τέλος του αγώνα δήλωσε πως βρίσκεται στον ΠΑΟΚ 2,5 μήνες ενώ ο Μαρτίνς 2,5 χρόνια, παραδεχόμενος με αυτόν τον τρόπο και την ανωτερότητα του αντιπάλου. Μία ομάδα που είναι σε καλύτερη κατάσταση την αντιμετώπισε με ποδόσφαιρο ρίσκου, έχασε με 3-0 και ο αντίπαλος είχε και 3 δοκάρια. Όλα αυτά συνέβησαν, με τον Ολυμπιακό, να πηγαίνει σε ένα συντηρητικό παιχνίδι και να ψάχνει επιθέσεις στον χώρο ανεβάζοντας περιορισμένο αριθμό ποδοσφαιριστών. Με λίγα λόγια, τις συνθήκες να πάει ψηλά στο σκορ, της πρόσφερε με τον τρόπο που διαχειρίστηκε το παιχνίδι ο προπονητής του ΠΑΟΚ.

ΕΡΜΑΙΑ ΣΤΙΣ ΟΡΕΞΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛ ΑΡΑΜΠΙ

Θα μπορούσε να ήταν διαφορετικό το παιχνίδι, αν έβρισκε ένα τέρμα, στις τρεις φάσεις από δημιουργία του Ζίφκοβιτς, που έφτιαξε στο πρώτο ημίχρονο. Αν έπαιρνε προβάδισμα στο σκορ, πιθανότατα να γύρναγε την ομάδα, σε συνθήκες που οι παίκτες του μπορούσαν να υπηρετήσουν. Δεν συνέβη, στο μυαλό του Γκαρσία ποτέ δεν μπήκε, πως πρέπει να προσπαθήσει να κρατήσει το 0-0 και στην πράξη να προστατέψει τις αδυναμίες που έχει συνολικά η άμυνα του και έδωσε το δικαίωμα στον Ελ Αραμπί να οργιάσει.

Στην πράξη όποιος από τους Ελ Αραμπί, Καμαρά, Μπρουμά, Φορτούνη, Βρουσάι, έπεφτε ανάμεσα στο κεντρικό δίδυμο του ΠΑΟΚ, ήταν εύκολο να δημιουργήσει συνθήκες καθαρής ευκαιρίας. Ο ΠΑΟΚ έχει σοβαρό αμυντικό πρόβλημα και ο τρόπος που διαχειρίστηκε το παιχνίδι ο Γκαρσία, όχι μόνο δεν ήταν στην λογική να το καλύψει, αλλά έκανε τα στόπερ του, να μοιάζουν έρμαια στις ορέξεις των παικτών του Ολυμπιακού και κυρίως του ΕΛ Αραμπί.

ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ, ΣΤΟ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ ΕΠΑΙΖΕ ΣΕ ΧΑΜΗΛΑ ΜΕΤΡΑ

Για να μπορέσεις να υποστηρίξεις παιχνίδι στα συγκεκριμένα μέτρα στο Καραϊσκάκης, πρέπει να έχεις ένα από τα καλύτερα αμυντικά δίδυμα στην ιστορία σου, μπροστά τους να υπάρχουν χαφ, που να δίνουν ενέργεια και ένταση, ώστε να μην πέφτει ο αντίπαλος απευθείας πάνω στους στόπερ.

Θυμίζω πως ακόμα και την εποχή Λουτσέκσου, που ο ΠΑΟΚ ήταν σε καλύτερη κατάσταση από τον Ολυμπιακό και το δίδυμο Κρέσπο-Βαρέλα ήταν ένα από τα δυνατά του όπλα, στο Καραϊσκάκης δεν πήρε ρίσκο και για να κερδίσει χρειάστηκε να παίξει σε χαμηλά μέτρα. Θα μου πείτε, πως έχει το άλλοθι που πήγε στο συγκεκριμένο παιχνίδι στο -12, ισχύει, όπως και ισχύει πως δημιούργησε συνθήκες για να διασυρθεί η ομάδα του.

Προσέξτε, ο ΠΑΟΚ έχασε με 3-0 και ο Ολυμπιακός είχε και 3 δοκάρια, χωρίς αυτά που έγιναν μέσα στο γήπεδο, να δικαιολογούν αυτήν την πραγματικότητα. Όμως αυτό το αποτέλεσμα ήρθε, γιατί η άμυνα που διαθέτει ο ΠΑΟΚ, τερματοφύλακας, δίδυμο στόπερ, δίδυμο κεντρικών χαφ, δεν μπορούσαν να αντέξουν στα μέτρα που τους παρέταξε ο προπονητής τους.

Ότι και να γινόταν στο Καραϊσκάκης, ο ΠΑΟΚ την επόμενη ημέρα θα βρισκόταν στην ίδια αφετηρία. Όταν έχεις προβλήματα, όταν είναι απαραίτητη η βελτίωση του ρόστερ, είναι προτιμότερο τα αποτελέσματα στο γήπεδο, να δημιουργούν περισσότερο θόρυβο για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΕΑ ΘΕΜΕΛΙΑ

Καταλαβαίνω πως είναι στενάχωρο για τον οπαδό του ΠΑΟΚ, να βλέπει την ομάδα του να χάνει με 3-0 από τον Ολυμπιακό. Όταν όμως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, είναι προτιμότερο να δημιουργηθούν οι συνθήκες, ώστε να σε αναγκάσουν να κάνεις τις αλλαγές που χρειάζεται.

Ο ΠΑΟΚ έχει πρόβλημα στα θεμέλια του. Για να εξελιχθεί μία ομάδα, χρειάζεται πρώτα να αποκτήσει στέρεες βάσεις και στην συνέχεια να χτίσει. Να βρει ασφάλεια από τον τερματοφύλακα της, το αμυντικό της δίδυμο και από τους δύο παίκτες που παίζουν στον άξονα. Σε αυτούς τους κομβικούς χώρους, το πρόβλημα είναι τεράστιο. Στον Πασχαλάκη σουτάρουν πάνω του και κάνει βουτιά, του κάνουν σέντρα και κάνει τον σούπερμαν, ο Ζίφκοβιτς δύσκολη απόκρουση έχει να κάνει από τις εποχές που αγωνιζόταν στην Ξάνθη.

Στο χθεσινό παιχνίδι ο Σα στο πρώτο ημίχρονο έκανε δύο αποκρούσεις με το πόδι, σε εκτελέσεις παρόμοιες με αυτήν του Καμαρά στο δεύτερο γκολ του Ολυμπιακού. Είναι δεδομένο, πως ο ΠΑΟΚ, δεν έχει τερματοφύλακα πρωταθλητισμού. Την χρονιά πού κατέκτησε το πρωτάθλημα ο Πασχαλάκης ήταν σούπερμαν και το αμυντικό δίδυμο Κρέσπο-Βαρέλα αποτελούσε το όπλο του ΠΑΟΚ.

Όσοι φίλοι του ΠΑΟΚ, νοιώθουν αδικημένοι για τις χαμένες ευκαιρίες στα δύο παιχνίδια με τον Ολυμπιακό, ας θυμηθούν όμως τι συνέβαινε στα αντίστοιχα παιχνίδια, την εποχή που η ομάδα τους ήταν ανώτερη. Ας φέρουν στο μυαλό τους το διπλό με 0-1 που είχε κάνει ο ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκης, την χρονιά που είχε πάρει πρωτάθλημα. Σε εκείνο το παιχνίδι, ο Ολυμπιακός είχε ασκήσει σοβαρή πίεση, όχι αστεία και στο τέλος οι φίλοι του μίλαγαν για ατυχία. Υπήρχε όμως και μία πραγματικότητα, η άμυνα του ΠΑΟΚ ήταν πιο σκληρή, από αυτήν του Ολυμπιακού, το δίδυμο Κρέσπο-Βαρέλα, ο Πασχαλάκης εκείνη την εποχή, μπορούσαν να αντέξουν στην πίεση, να παίξουν με ασφάλεια σε χαμηλά μέτρα όπως έκανε όσες φορές χρειάστηκε στο χθεσινό παιχνίδι ο Ολυμπιακός.

ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΒΑΣΗ Ο ΙΝΓΚΑΣΟΝ

Είναι δεδομένο πως συνολικά η αμυντική λειτουργία του ΠΑΟΚ έχει τεράστιο πρόβλημα. Η κατάσταση του Βαρέλα και του Κρέσπο είναι αποκαρδιωτική, ο Ίνγκασον φαντάζει σαν την μοναδική βάση για την επόμενη χρονιά. Χρειάζεται όμως καλύτερο τερματοφύλακα πίσω του, καλύτερο παρτενέρ δίπλα του και φυσικά ένα σύγχρονο 6άρι. Έναν ποδοσφαιριστή που τακτικά θα βρίσκεται στους χώρους που πρέπει και θα δημιουργήσει συνθήκες, για να υπάρχει μεγαλύτερη ένταση και καλύτερη αναχαίτιση στον άξονα.

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Την φετινή σεζόν υπάρχει η εξής πραγματικότητα που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε καταστροφικά αποτελέσματα. Στον άξονα υπάρχουν αργά και ελαφριά πόδια και είναι εύκολο για τους αντιπάλους να πέφτουν απευθείας πάνω στα στόπερ. Τα στόπερ, δεν είναι σε καλή κατάσταση και χτυπάς εύκολα ανάμεσα τους και ότι πάει μέσα είτε παίζει ο Πασχαλάκης, είτε ο Ζίφκοβιτς γράφει. Η διαφορά είναι πως ο Ζίφκοβιτς δέχεται τα γκολ με λιγότερες κινήσεις, με τον Πασχαλάκη υπάρχει και μία μορφή σόου.

Οπότε είναι καλή η κίνηση του Καγκάβα, για τον οποίο θα ανέβει αύριο αναλυτικό κείμενο μου, καλή η μεταγραφή του Κρμέντσικ, που είναι ο καθαρός στράικερ περιοχής που από την αρχή της σεζόν έψαχνε ο σύλλογος, όμως ο ΠΑΟΚ πάνω από όλα χρειάζεται βάσεις. Η ομάδα έχει σάπια θεμέλια και πρέπει να αποκτήσει καινούρια για να χτίσει πάνω σε αυτά, μία νέα ομάδα που θα είναι ξανά σε θέση να κάνει πρωταθλητισμό.

Photo credits: Eurokinissi

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ