ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ αξιοποίησε την ευκαιρία που του δόθηκε

Ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ στον αγώνα του ΠΑΟΚ με την Κοπεγχάγη
Ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ στον αγώνα του ΠΑΟΚ με την Κοπεγχάγη INTIME SPORTS

Ο Τσάρλυ γράφει για την νίκη του ΠΑΟΚ στην Κοπεγχάγη που αλλάζει τα δεδομένα στην ψυχολογία του, την σωστή διαχείριση του αγώνα και το λάθος που δεν πλήρωσε αυτή τη φορά, ενώ αναφέρεται και στον αγώνα με τον Ολυμπιακό που ακολουθεί.

Ο ΠΑΟΚ πήρε ένα σπουδαίο αποτέλεσμα στην Κοπεγχάγη και για τον εαυτό του και για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Με την νίκη που πέτυχε αποκτήσαμε βάσιμες πιθανότητες να βάλουμε δύο ομάδες στα νοκ άουτ και να διεκδικήσουμε, να ξανακερδίσουμε, την 5ή ομάδα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Έβαλε τις βάσεις για την πρώτη θέση

Πέρα από το κέρδος που έφερε στο ελληνικό ποδόσφαιρο το διπλό στην Κοπεγχάγη, πρόσφερε και στον ΠΑΟΚ σημαντικά οφέλη. Βαθμολογικά βάζει βάσεις για την κατάκτηση της πρώτης θέσης. Για αυτόν τον στόχο η Κοπεγχάγη είναι ο άμεσος ανταγωνιστής του ΠΑΟΚ.

Αν καταφέρει και την κερδίσει και την επόμενη αγωνιστική στην Τούμπα, ουσιαστικά κλειδώνει την πρωτιά του ομίλου. Θα διατηρήσει όμως αυξημένες πιθανότητες και θα κρατά την τύχη στα χέρια του ακόμα και αν φέρει ισοπαλία.

Αξιοποίησε την τεράστια ευκαιρία που του δόθηκε

Δεν μπορεί, ούτε χρειάζεται, να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Ήταν πολύ σημαντικό το γεγονός πως ο ΠΑΟΚ πήρε αριθμητικό πλεονέκτημα από το 8ο λεπτό. Ουσιαστικά έπαιξε με παίκτη παραπάνω ολόκληρο τον αγώνα. Ασφαλώς και τίποτα δεν του χαρίστηκε, την κόκκινη κάρτα την κέρδισε από το καλό του ξεκίνημα, από επίθεση που έβγαλε ο ΠΑΟΚ, αξιοποιώντας την ταχύτητα του Μίτιριτσα και την λανθασμένη αντιμετώπιση της φάσης, από τον τερματοφύλακα των Δανών.

Η αποβολή του Γκράμπαρα, έδωσε σημαντικό πλεονέκτημα στον ΠΑΟΚ. Δημιούργησε, τις συνθήκες για να φθάσει στην νίκη, αλλά και την υποχρέωση για να την πετύχει. Ο ΠΑΟΚ χρειαζόταν 4 βαθμούς στα δύο παιχνίδια με την Κοπεγχάγη για να πάρει προβάδισμα και να ισοφαρίσει το λάθος που έκανε στην Τούμπα με την Σλόβαν. Στο ερώτημα που δημιουργήθηκε την ώρα της αποβολής, αν είναι πιο εύκολο να κερδίσεις την Κοπεγχάγη με δέκα στο γήπεδο της ή με 11 στην Τούμπα, η απάντηση ήταν ξεκάθαρη. Οι παίκτες του ΠΑΟΚ, από την πρώτη στιγμή έδειξαν πως θέλουν να αξιοποιήσουν, την μεγάλη ευκαιρία που είχαν μπροστά τους.

Πιο ελαφρύ σχήμα

Ο Λουτσέσκου, παρουσίασε ένα πιο ελαφρύ σχήμα, σε σχέση, με αυτά που συνηθίζει. ‘Ήταν στον πάγκο ο Βιεϊρίνια, στην θέση δέκα ο Μπίσεσβαρ και στο γήπεδο υπήρχαν 4 καθαροί ακραίοι. Δηλαδή δύο κανονικά μπακ και δύο ακραίοι επιθετικοί, με συνέπεια ο ΠΑΟΚ να εμφανιστεί πιο γρήγορος και με περισσότερα τρεξίματα από ότι συνήθως. Πολλές φορές χρειάζεται να σε βοηθήσουν και οι συγκυρίες. ‘Έχοντας όμως ολόκληρη την εικόνα του αγώνα, γίνεται κατανοητό πως η επιλογή να χρησιμοποιήσει τέσσερεις καθαρούς ακραίους και μία ενδεκάδα και μπορούσε να απλώσει και να τρέξει περισσότερο από τα άκρα βγήκε στον ΠΑΟΚ.

Τρέξιμο του Μίτριτσα έφερε στην πιο σημαντική στιγμή του αγώνα και το αριθμητικό πλεονέκτημα. Με σέντρα του Ζίφκοβιτς και αξιοποίηση της κίνησης στην αντίπαλη περιοχή του Σίντγκλεϊ, ήρθε το πρώτο τέρμα. Με κίνηση στον χώρο στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας και πάτημα στην αντίπαλη περιοχή, πέτυχε το δεύτερο τέρμα ο Ζίφκοβιτς. Με λίγα λόγια, η προσπάθεια για να φρεσκάρει την ομάδα του ο Λουτσέσκου έφερε πιο φρέσκα πόδια στο γήπεδο. Μία ενδεκάδα που συνολικά μπορούσε να βγάλει περισσότερη ταχύτητα σε σχέση με τις ενδεκάδες που κατεβάζει συνήθως τον ΠΑΟΚ ο Ρουμάνος τεχνικός και αυτό αποδείχθηκε το σημείο που έκρινε και τον συγκεκριμένο αγώνα.

Στο τέλος πήγε ξανά σε διαχείριση και παραλίγο, να το πληρώσει

Φυσικά δεν έλλειπαν και οι συνηθισμένες παθογένειες. Ο ΠΑΟΚ, μπορούσε να έχει καθαρίσει το παιχνίδι. Από την στιγμή που έμεινε το 2-0 προσπάθησε να πάει στην συνηθισμένη του διαχείριση. Το έκανε στην Τρίπολη, στο Αγρίνιο, στην Τούμπα με τον Βόλο, το επανέλαβε ακόμα και σε παιχνίδι με αριθμητικό πλεονέκτημα. Η συζήτηση θα ήταν τελείως διαφορετική αν το είχε πληρώσει. Οι συνθήκες δημιουργήθηκαν.

Ο ΠΑΟΚ σε αντίθεση με την ομάδα που κατέκτησε το πρωτάθλημα στην προηγούμενη συνεργασία με τον Λουτσέσκου, φέτος δεν είναι σε θέση να μείνει σε χαμηλά μέτρα και να απορροφήσει την πίεση. Όταν δίνει μπάλα και χώρο στον αντίπαλο και προσπαθεί να διαχειριστεί ένα παιχνίδι, να κρατήσει ένα αποτέλεσμα, δέχεται καθαρές ευκαιρίες, παρότι βρίσκεται σε οργανωμένη άμυνα.

Είναι ένα πρόβλημα που δεν αποκλείεται να καταφέρει ο Λουτσέσκου κάποια στιγμή να το βελτιώσει με δουλειά. Φαίνεται πάντως πως με τους ποδοσφαιριστές που διαθέτει δεν είναι και τόσο εύκολο και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ΠΑΟΚ είναι πως στον προπονητή αρέσει η συγκεκριμένη διαχείριση. Έχει πετύχει με αυτήν στο παρελθόν.

Όλα αυτά έχουν μεγάλη σημασία ενόψει του ντέρμπι που έρχεται. Το παιχνίδι στην Κοπεγχάγη έγινε εύκολα διαχειρίσιμο με την γρήγορη αποβολή, όμως η νίκη είναι σπουδαία σε συνδυασμό με την ήττα του Ολυμπιακού στην Φρανκφούρτη. Δημιουργείται μία ισορροπία στην ψυχολογία που θα πάνε οι δύο ομάδες στο ντέρμπι.

Το ερώτημα όμως είναι πώς θα κατέβει ο ΠΑΟΚ, στο Καραϊσκάκης, ποιο από τα θετικά στοιχεία που έφεραν το διπλό στην Κοπεγχάγη θα κρατήσει και τι θα αλλάξει, από όσα βλέπουμε πως δεν δουλεύουν.

Ο φετινός ΠΑΟΚ είναι δύσκολο να κάνει ό,τι τον Σεπτέμβριο του '18

Κανένας δεν μπορεί να ξεχάσει τον αγώνα, στις 30/9/2018. Την σεζόν που ο ΠΑΟΚ είχε πάρει το πρωτάθλημα είχε κατέβει στο Καραϊσκάκης με μειονέκτημα ενός βαθμού. Ο Ολυμπιακός του Μάρτινς τον έβαλε μέσα στο τέρμα, με τον Χασάν να σπαταλά σπουδαίες ευκαιρίες από και εκείνο το παιχνίδι να κάθεται στο λαιμό των φίλων του Ολυμπιακού, μέχρι που επέστρεψε και πήρε τον ρόλο του δεύτερου φορ, πίσω από έναν πραγματικά σπουδαίο επιθετικό (Ελ Αραμπί) και γύρισε την κατάσταση.

Σε εκείνο το παιχνίδι ο Λουτσέσκου ακολούθησε συντηρητική διαχείριση, έπαιξε για να κρατήσει το μηδέν για μεγάλα διαστήματα σε χαμηλά μέτρα. Ο Ολυμπιακός πίεσε ασφυκτικά, όμως ο Πασχαλάκης, ο Κρέσπο, ο Βαρέλα και συνολικά η άμυνα του ΠΑΟΚ άντεξαν την πίεση και με ένα αυτογκόλ του Βούκοβιτς πήρε ένα σπουδαίο διπλό και πέρασε πρώτος στη βαθμολογία.

Εκείνη η νίκη φαινόταν εκείνο το βράδυ πως είχε έντονη δόση τύχης, η διάρκεια όμως απέδειξε πως ο ΠΑΟΚ που είχε χτίσει ο Λουτσέσκου ήξερε πώς να απορροφά, πώς να αντέχει την πίεση, κάτι που δεν συμβαίνει, με την σημερινή ομάδα του.

Το κρίσιμο ερώτημα ενόψει ντέρμπι

Εδώ λοιπόν, έρχεται ένα κρίσιμο ερώτημα, για το αν η εικόνα που έδειξε, η ομάδα στο πρώτο μέρος, με ένα πιο γρήγορο και πιο επιθετικό σχήμα, θα δημιουργήσει δεύτερες σκέψεις στον Ρουμάνο τεχνικό. Βλέπετε, με τριάδα τους Εσίτι, Σβαρμπ, Αγκούστο, αριστερό εξτρέμ τον Μπίσεσβαρ και στα μπακ τον Βιεϊρίνια δεν βγαίνουν τα μέτρα, είναι δεδομένο πως θα κλειστεί.

Σε κάθε περίπτωση, από μόνη της η νίκη στην Κοπεγχάγη είναι ένα σπουδαίο αποτέλεσμα, ικανό να ορίσει θετικά την ευρωπαϊκή πορεία του ΠΑΟΚ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το Conference δημιουργήθηκε για να δώσει το δικαίωμα σε χώρες όπως η δική μας, που ανήκουν σε έναν κατώτερο ποδοσφαιρικά κόσμο, να διεκδικήσουν μία σπουδαία Ευρωπαϊκή επιτυχία. Ο ΠΑΟΚ με το διπλό που πέτυχε, άνοιξε την πόρτα, για να διεκδικήσει το όνειρο.

Δείτε την Game Night με τους Παντελή Βλαχόπουλο, Θέμη Καίσαρη και Τσάρλυ:

TAGS ΠΑΟΚ EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ