ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Παναθηναϊκός ξεκινά από την καλύτερη αφετηρία

SUPERLEAGUE 2022-2023 /  -  (  / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE 2022-2023 / - ( / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Παναθηναϊκός αυτή την εποχή δείχνει πως είναι πιο έτοιμος από όλους. Στο Ηράκλειο απέδειξε στην πράξη πως έλυσε το περσινό του πρόβλημα με τις συνεχόμενες ήττες στην επαρχία. Γράφει ο Τσάρλυ.

Για τον Παναθηναϊκό το παιχνίδι στο Ηράκλειο ήταν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να μετρηθεί, να συγκριθεί με τον ίδιο του τον εαυτό και να τεστάρει τις φετινές του δυνατότητες. Όχι επειδή ο ΟΦΗ είναι κάποια υπερδύναμη αλλά γιατί η ομάδα του Γιοβάνοβιτς σε αυτά τα παιχνίδια βασανίστηκε την περσινή περίοδο.

Ο περσινός Παναθηναϊκός τερμάτισε 22 βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό. Αν δούμε την συνολική εικόνα της περσινής του χρονιάς, μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε τι ήταν αυτό που του στοίχισε. Πέρυσι έγινε κάτι ακραίο, έχασε 10/13 εκτός έδρας παιχνίδια, αλλά στην πλειοψηφία τους δεν ήταν κατώτερος από τους αντιπάλους του.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα υπήρχε στα παιχνίδια της επαρχίας, καθώς έχασε και τα πέντε παιχνίδια που έδωσε σαν φιλοξενούμενος σε Ιωάννινα, Ηράκλειο, Τρίπολη, Βόλο, Αγρίνιο. Γνώρισε παντού ήττες, δεν πήρε ούτε ένα βαθμό και κέρδισε μόνο τη Λαμία που ο αγώνας έγινε σε ουδέτερο. Η κλήρωση του έφερε νωρίς την ευκαιρία να μετρηθεί με τον εαυτό του.

Απέδειξε στο γήπεδο πως το πρόβλημα λύθηκε

Η εικόνα του στα playoffs και τα παιχνίδια Κυπέλλου ήταν πειστική. Φώναζε πως υπάρχει σοβαρή βελτίωση στην αμυντική λειτουργία και ότι η ομάδα έχει αποκτήσει σκληράδα και αυτοπεποίθηση. Το καλοκαίρι έγιναν σοβαρές προσθήκες και η λογική έλεγε πως η ομάδα του Γιοβάνοβιτς είναι έτοιμη να διαχειριστεί τα εκτός έδρας παιχνίδια στην επαρχία, αλλά έπρεπε και να το αποδείξει στην πράξη. Το πρώτο δείγμα θετικό.

Ο Παναθηναϊκός πήγε στο Ηράκλειο χωρίς το βασικό του δίδυμο στόπερ, με τρία μόλις κεντρικά χαφ και δεν είχε το παραμικρό πρόβλημα για να φύγει με το διπλό. Επέβαλε από το πρώτο λεπτό το παιχνίδι του, το καθάρισε νωρίς και στο δεύτερο ημίχρονο πήγε σε συντήρηση πετυχαίνοντας ένα ακόμα γκολ και παίζοντας με αμυντικό δίδυμο του Σάρλια, Πούγγουρα.

Είναι δεδομένο πως με βάση την εικόνα του ο Παναθηναϊκός συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε πέρυσι με την διαφορά πως έχουν γίνει και κάποιες καλές προσθήκες και χρειάζεται να καλύψει τα κενά που υπάρχουν στον άξονα.

Αν τα τελευταία χρόνια δεν ήταν έξω από την λογική του συλλόγου ο πρωταθλητισμός με τον τρόπο που έχουν μπει οι ομάδες στο πρωτάθλημα θα έπρεπε να θεωρείται το πρώτο φαβορί. Όταν όμως εδώ και πολλά χρόνια η πίεση του πρωταθλητισμού δεν υπάρχει στην καθημερινότητα σου δεν γίνεται ξαφνικά να μπεις σε αυτήν την συζήτηση και να σηκώσεις αυτό το βάρος.

Ο ΟΦΗ δέχτηκε το γκολ που ο Νιόπλιας έκανε τακτικά τα πάντα για να αποφύγει

Ο Νιόπλιας με τον Παναθηναϊκό είχε εξαιρετική παράδοση. Τον γνωρίζει καλά και πάντα φροντίζει να είναι διαβασμένος. Ήθελε λοιπόν να κλείσει τον Περέθ να μην του επιτρέψει να έχει χώρο και χρόνο να περνά πάσες από χαμηλά και για αυτόν τον λόγο ξεκίνησε χωρίς φορ με τον Τοράλ μπροστά από τον Νέιρα. Ήθελε να πέφτουν και οι δύο στην πρώτη πάσα που θα παίρνει ο Ισπανός.

Γνώριζε επίσης πως ο Παναθηναϊκός σημαδεύει το παιχνίδι χώρου των Αϊτόρ, Παλάσιος και παρέταξε σχήμα με δύο μπακ σε κάθε πλευρά. Έχασε νωρίς τον Νέιρα και τελικά είδε την ομάδα του να μένει πίσω με την φάση που ήθελε να αποφύγει. Πάσα του Πέρεθ και κίνηση του εξτρέμ. Ο Παλάσιος έκανε εκπληκτικό κοντρόλ, μια άψογη εκτέλεση πάνω στην κίνηση, έστειλε την μπάλα στην απέναντι γωνία και άνοιξε για φέτος λογαριασμό.

Λες και έχει κάνει αυτές τις νίκες κτήμα του

Οι παίκτες του Γιοβάνοβιτς, δεν κουράστηκαν ιδιαίτερα να περάσουν με διπλό από το Ηράκλειο. Ο Παναθηναϊκός κέρδισε σαν να γνωρίζει πως είναι να περνάς εύκολα με ανωτερότητα από αυτές τις έδρες σαν να έχει κάνει αυτές τις νίκες κτήμα του.

Σαν σύνολο έμοιαζε με την ομάδα που έκλεισε τη σεζόν στην οποία έχει προστεθεί η απλότητα του Τσέριν και ένας μεγάλος φορ. Η προσθήκη αυτών των δύο ποδοσφαιριστών βελτίωσε σημαντικά την κυκλοφορία μπάλας, τις συνεργασίες, αλλά και τις αποστάσεις που είχαν οι παίκτες του Παναθηναϊκού μεταξύ τους.

Κάνει διαφορά ο Σπόραρ

Είχα κουραστεί πέρυσι να γράφω πόσο πολύ αδικείται η δουλειά του Γιοβάνονιτς και πόσο κοστίζει σε βαθμούς αλλά και στην εικόνα των αγώνων η απουσία ενός φορ πρωταθλητισμού. Είμαστε στην δεύτερη αγωνιστική και ο Σπόραρ ξεκλείδωσε την άμυνα του Ιωνικού και χάρισε ένα τρίποντο στον Παναθηναϊκό, κερδίζοντας πέναλτι και κλείδωσε το διπλό στην έδρα του ΟΦΗ.

Πέρα όμως από αυτά που φαίνονται, ο Σλοβένος προσφέρει στοιχεία που έλειπαν και ειδικά στα εκτός έδρας στοίχιζαν πολύ. Βοηθά τους συμπαίκτες του στην ανάπτυξη και στο να γίνονται συνεργασίες στο 1/3 του αντιπάλου. Έχει ικανότητα στο να βγαίνει πιο μπροστά από τα αντίπαλα στόπερ και να συμμετέχει σε συνεργασίες με μικρές πάσες κάτι που βοηθά σημαντικά το παιχνίδι των Αϊτόρ, Παλάσιο, αλλά και τον τρόπο που ξεδιπλώνει η ομάδα τις επιθέσεις.

Επίσης παίζει ουσιαστικό ρόλο στον απεγκλωβισμό της ομάδας όταν πιέζεται. Είναι κάτι σημαντικό ειδικά στα εκτός έδρας που αν ο φορ δεν συμμετέχει, κλείνεσαι πιο εύκολα και δέχεσαι δεύτερες και τρίτες επιθέσεις, με συχνότητα.

Σαν φορ συμμετέχει πολύ τρέχει, κυνηγά τις φάσεις, κερδίζει μπάλες και φάουλ σε όλα τα σημεία του γηπέδου. Στο Ηράκλειο βοήθησε πολλές φορές στο να μην εγκλωβιστεί ο Παναθηναϊκός σε χαμηλά μέτρα και τον απελευθέρωνε.

Κυριάρχησε στο πρώτο ημίχρονο, διαχείριση στην επανάληψη

Στο πρώτο ημίχρονο είχαμε μία απόλυτη επικράτηση. Οι παίκτες του Γιοβάνοβιτς ήξεραν πολύ καλά ο ένας το παιχνίδι του άλλου, είχαν σωστές αποστάσεις καλή κυκλοφορία της μπάλας και κινήσεις στους κενούς χώρους. Στο δεύτερο ημίχρονο έγινε διαχείριση και στο τελευταίο 20 λεπτό ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς δοκίμασε και το πλάνο με τρεις περιφερειακούς επιθετικούς, πίσω από τον σέντερ φορ, το οποίο θα το δούμε περισσότερο μόλις μπει ο Μπερνάρντ στην εξίσωση.

Ένα λάθος έγινε στο δεύτερο ημίχρονο που σε πολλές περιπτώσεις οι παίκτες του Παναθηναϊκού, ενώ είχαν εύκολη κοντινή πάσα κατέφευγαν μόνιμα σε μακρινές μεταβιβάσεις και σπατάλησαν προδιαγραφές για να κυνηγήσουν και τρίτο τέρμα. Συνολικά πάντως τον ΟΦΗ δεν τον άκουσαν και δεν επέτρεψαν στην ομάδα του Νιόπλια να διεκδικήσει κάτι από το παιχνίδι.

Ξεκινά από την καλύτερη αφετηρία

Ο Παναθηναϊκός πέρασε από το Ηράκλειο με την άνεση και το στιλ ομάδας που ξέρει από πρωταθλητισμό. Δεν χρειάζεται και δεν πρέπει ακόμη να μπει αυτό το βάρος στην ομάδα του Γιοβάνοβιτς. Βλέποντας όμως την εικόνα του πρωταθλήματος το σίγουρο είναι πως αυτή η ομάδα δεν έχει τίποτα και κανέναν να φοβηθεί πέρα από τον ίδιο της τον εαυτό.

Στο πρώτο τεστ απέδειξε πως είναι έτοιμη να κερδίσει τα παιχνίδια που πέρυσι δεν ήξερε πώς να τα διαχειριστεί και δεν πήρε το παραμικρό. Εικοσιδύο βαθμοί χώριζαν τον Παναθηναϊκό από τον Ολυμπιακό. Τους 15 τους πέταξε στην επαρχία, αλλά φέτος τους τρεις πρώτους τους πήρε για πλάκα.

Ο Παναθηναϊκός έχει σαν τεράστιο πλεονέκτημα πως είναι η μοναδική μεγάλη ομάδα που η φετινή χρονιά αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης. Υπάρχει μία πολύ καλή δουλειά πίσω στην οποία έχουν γίνει προσθήκες για να εξελιχτεί και αυτό το στοιχείο τον κάνει στο ξεκίνημα της σεζόν να είναι πιο έτοιμος από όλους και να ξεκινά από την καλύτερη αφετηρία.

Στην Game Night της Κυριακής, ο Παντελής Βλαχόπουλος, μαζί με τον Θέμη Καίσαρη, τον Τσάρλυ και τον Παντελή Διαμαντόπουλο σχολίασαν τη νίκη της Εθνικής κόντρα στο Βέλγιο, όπως και τα τεκταινόμενα της 2ης αγωνιστικής.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ