ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Παναθηναϊκός κερδίζει μόνο όταν είναι υπερβολικά ανώτερος

Ο Καρλίτος απογοητευμένος στην αναμέτρηση του Παναθηναϊκού απέναντι στον ΟΦΗ
Ο Καρλίτος απογοητευμένος στην αναμέτρηση του Παναθηναϊκού απέναντι στον ΟΦΗ INTIME SPORTS

Ο Παναθηναϊκός προβλημάτισε στην ισοπαλία με τον ΟΦΗ, έχει ξεχάσει την νοοτροπία της μεγάλης ομάδας και τη λύση του πρέπει να βρει ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Ο Τσάρλυ γράφει.

Ο Παναθηναϊκός προβλημάτισε τους φίλους του με την νωθρή εμφάνιση στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ. Με τον τρόπο που έχει εξελιχθεί η χρονιά, μεγαλύτερο μούδιασμα δημιούργησε η ισοπαλία με τον ΟΦΗ, παρά η μόνιμη προβληματική εικόνα στα εκτός έδρας.

Πήγε πίσω το αφήγημα της δυνατής Λεωφόρου

Βλέπετε κάπου πήγε πίσω το αφήγημα της ομάδας που προοδεύει και σε αυτήν την νέα προσπάθεια, αρχικά τα καλά δείγματα της δουλειάς τα δείχνει στα εντός έδρας και ο χρόνος θα φέρει σύντομα βελτίωση και μακριά από την Λεωφόρο.

Δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να συμβεί, όμως η προβληματική εικόνα που έδειξε ως σύνολο ο Παναθηναϊκός στο εντός έδρας παιχνίδι με τον ΟΦΗ πήγε αυτήν την κουβέντα λίγο πίσω και δημιούργησε συνθήκες για προβληματισμό.

Δουλεύει για να γίνει πιο δημιουργικός

Υπάρχει ένα καλό δείγμα παιχνιδιών και μπορούν να βγουν κάποια αρχικά συμπεράσματα. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να μην έχει σκοράρει στα 4/8 παιχνίδια για το πρωτάθλημα, κανένας όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως με εξαίρεση το παιχνίδι στο Καραϊσκάκης, στα υπόλοιπα εφτά προσπάθησε να έχει τον έλεγχο του και να είναι δημιουργικός. Όπου προηγήθηκε νωρίς και βρήκε συνθήκες να παίξει με κατώτερους σε ανοιχτή άμυνα ήταν πραγματικά εντυπωσιακός.

Κανένας επίσης δεν μπορεί να αμφισβητήσει την προσπάθεια του Γιοβάνοβιτς να δημιουργήσει ένα σύνολο, που θα παίζει όμορφο, κυριαρχικό ποδόσφαιρο. Ακόμα και στα παιχνίδια, που δεν πηγαίνουν καλά, δεν βλέπεις ένα σύνολο που δεν έχει δουλέψει και δεν γνωρίζει τι προσπαθεί να κάνει στο γήπεδο κάτι που έχει συμβεί στο παρελθόν με την συγκεκριμένη ομάδα.

Πρόβλημα στο κοουτσάρισμα

Επίσης είναι πραγματικότητα πως κάποια παιχνίδια δεν τα έχει χειριστεί σωστά το τεχνικό επιτελείο. Για παράδειγμα, στο τελευταίο παιχνίδι με τον ΟΦΗ τα λάθη από τον πάγκο ήταν πολλά. Έχοντας έναν αντίπαλο που το όπλο του είναι η τριάδα στον άξονα,με τον Μεγιάδο στη θέση 6 και τους Γαγέγκος, Νέιρα εσωτερικούς χαφ χρησιμοποίησε σχήμα με δύο χαφ.

Χωρίς να έχει τρίτο επιθετικό στον πάγκο, ξεκίνησε και με τους δύο διαθέσιμους φορ, με αποτέλεσμα όταν έπρεπε να κάνει αλλαγές, να αφαιρεί βάρος και πίεση από την άμυνα του ΟΦΗ.

Παίρνει χειρότερα αποτελέσματα από αυτά που δικαιούται

Επίσης, δεν μπορεί να είναι τυχαίο, πως με εξαίρεση τον αγώνα με τον Ολυμπιακό που είναι διαφορετικών συνθηκών, ο Παναθηναϊκός, είτε κερδίζει εύκολα, είτε παίρνει χειρότερο αποτέλεσμα από αυτό που δικαιούται.

Μπορεί να μην ήταν ιδιαίτερα καλός σε Ζωσιμάδες, Βικελίδης και Τρίπολη, σε κανένα όμως παιχνίδι από αυτά, δεν ήταν χειρότερος, κι όμως τα έχασε όλα. Οι ανταγωνιστές του παίρνουν συνέχεια παιχνίδια,με όχι και τόσο κυριαρχικές εμφανίσεις όπως αυτή που έκανε ο Παναθηναϊκός με τον ΟΦΗ. Όμως οι παίκτες του Γιοβάνοβιτς, στο μοναδικό παιχνίδι στην Λεωφόρο, που δεν σκότωσαν με τον ρυθμό τους τον αντίπαλο τους, πέταξαν δύο βαθμούς. Κάπου έχει ευθύνη και ο προπονητής.

Είναι σίγουρο πως υπάρχει πρόβλημα ψυχολογικό στην ομάδα, νοοτροπίας, αλλά και πως μέχρι στιγμής ο Γιοβάνονιτς δεν έχει καταφέρει με την δική του διαχείριση να δώσει νίκες, κάτι που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια να πετυχαίνει πολύ συχνά ο Ολυμπιακός με τη διαχείριση του Μαρτίνς. Θα μου πείτε, έχει και άλλους ποδοσφαιριστές, για αυτό τον λόγο, πρόκειται για ένα συνολικό πρόβλημα.

Έχουν ξεχάσει πως είναι η καθημερινότητα μίας μεγάλης ομάδας

Επίσης, υπάρχει και συνολικό πρόβλημα νοοτροπίας. Στον Παναθηναϊκό έχουν ξεχάσει πως είναι η καθημερινότητα μίας μεγάλης ομάδας. Πως δεν επιτρέπεται μετά από ήττα σε εκτός έδρας να φέρεις 0-0 με τον ΟΦΗ στο γήπεδο σου. Αν συμβεί αυτό, η Δευτέρα θα είναι πολύ δύσκολη.

Στον Παναθηναϊκό δεν συμβαίνει το παραμικρό. Έρχονται οι αποτυχίες και οι επόμενες μέρες κυλούν φυσιολογικά. Η πίεση στις μεγάλες ομάδες να μην αποτύχουν δημιουργούν την ανάγκη της επιτυχίας και η υποχρέωση που δημιουργείται σε ένα σύνολο για να πετύχει φέρνει νίκες. Στον Παναθηναϊκό έχουν ξεχάσει αυτήν την υποχρεωτική πίεση που πρέπει να υπάρχει στην καθημερινότητα μίας μεγάλης ομάδας.

Γίνεται όλο και πιο εξαρτώμενος από τον Χατζηγιοβάνη

Μέχρι στιγμής ύπαρχει ένα θέμα αποτελεσματικότητας. Στα δύσκολα λυγίζει χωρίς να δέχεται ιδιαίτερη πίεση η άμυνα του, δεν έχει βρει επιθετικές σταθερές, εκτός από τον Καρλίτος και το τρέξιμο του Χατζηγιοβάνη. Βλέπουμε πως στο σχέδιο του Γιοβάνοβιτς είναι πολύ σημαντικός ο Χατζηγιοβάννης, παίρνει πολύ παιχνίδι πάνω του, είναι σε πολύ καλό ατομικό επίπεδο, αν δούμε όμως τις φάσεις που δημιουργεί και το ποσοστό που τις τελειώνει σωστά είναι χαμηλό.

Πάνω που έδειξε, πως έχει πολλούς τρόπους για να επιτεθεί, με την εικόνα που είχε στον εντός έδρα, αγώνα με τον Ιωνικό, άρχισε να γίνεται μονόπλευρος.

Βλέπουμε πως όσο περνάνε τα παιχνίδια, ο Παναθηναϊκός βασίζεται όλο και περισσότερο στην ταχύτητα του Χατζηγιοβάνη. Ειδικά στα τελευταία τρία παιχνίδια σε Τρίπολη, Περιστέρι και με ΟΦΗ σχεδόν το σύνολο των επιθέσεων έβγαινε από τη δική του πλευρά.

Δεν μπορεί να αποτελεί μόνιμο σύστημα το 4-4-2

Αποδεικνύεται στην πράξη πως η επιλογή για 4-4-2 με τον Καρλίτος να παίζει πιο πίσω για να βρίσκεται όπως τον βολεύει με πρόσωπο στην αντίπαλη εστία και έναν εκ των Παλάσιος, Ιωαννίδη πιο ψηλά δίνει λύσεις, όμως δεν γίνεται να αποτελέσει πανάκια και να είναι ένα μόνιμο πλάνο, για όλα τα παιχνίδια.

Όταν ο αντίπαλος παίζει με ενισχυμένο κέντρο γίνεται εύκολο να ανοίξει τις γραμμές του Παναθηναϊκού και μπορεί να βγάζει παίκτη παραπάνω σε δύο σημαντικούς μοχλούς, στους Αλεξανδρόπουλος, Βιτάλ και με αυτόν τον τρόπο δημιουργεί συνθήκες, ώστε να μην επιτίθεται μόνο με τον Χατζηγιοβάννη.

Η αγωνιστική πτώση του Βιτάλ

Σοβαρό θέμα που θα πρέπει να εξεταστεί από το προπονητικό επιτελείο και έχει παίξει σημαντικό ρόλο στα τελευταία παιχνίδια στην πτώση του Παναθηναϊκού έχει να κάνει με την αγωνιστική κατάσταση του Βιτάλ. Ειδικά σε Τρίπολη και με τον ΟΦΗ, ο Βραζιλιάνος ήταν εκτός παιχνιδιού. Τον βλέπουμε να μην έχει καν την διάθεση, να πάρει την μπάλα και να περάσει τον πρώτο ποδοσφαιριστή, όπως με άνεση έκανε στα πρώτα παιχνίδια του πρωταθλήματος.

Πιθανότατα να παίζει ρόλο πως τον έχουν μάθει οι αντίπαλες άμυνες και προσαρμόζονται πάνω του, όμως ο ποδοσφαιριστής έχει ποιότητα ικανή να κάνει την διαφορά στο ελληνικό πρωτάθλημα και θα πρέπει το τεχνικό επιτελείο να ψάξει τρόπο να τον απελευθερώσει και να του φτιάξει την πεσμένη του ψυχολογία.

Δεν γίνεται να του παίρνουν και τα στημένα

Γίνεται και ένα μεγάλο λάθος. Ο Χατζηγιοβάνης παίρνει σε ροή αγώνα μεγάλο όγκο των επιθέσεων, η ομάδα του κάνει από ανάγκη, γιατί στηρίζεται στην καλή του αγωνιστική κατάσταση και στην ταχύτητα του. Δεν γίνεται όμως, όταν έχει πάρει, τρεις, τέσσερεις φάσεις συνεχόμενες σε ροή αγώνα, να παίρνει και το στημένο από τον Βιτάλ.

Ο Βραζιλιάνος και καλύτερα χτυπήματα εν στάση διαθέτει και μέσα στο παιχνίδι, έχει ανάγκη η ομάδα, να αποκτήσει ενέργεια. Ένα καλό στημένο χτύπημα, μπορεί να τον βοηθήσει, να κερδίσει σε ψυχολογία και βγάλει στην συνέχεια και άλλα πράγματα στο γήπεδο. Το γεγονός, πως σε ένα παιχνίδι, που δεν έχει πάρει τις πρωτοβουλίες που θα έπρεπε, δεν του δίνονται ούτε οι στημένες εκτελέσεις, τον κάνουν να μοιάζει σαν παρατηρητής. Επίσης, είναι σημαντικό ο Παναθηναϊκός να αρχίσει να παίρνει γκολ από εκτελέσεις, κόρνερ και φάουλ.

Δεν μπορείς να περιμένεις να πάρεις όλα τα παιχνίδια με καλή εμφάνιση και με τέρματα, με πίεση, με τρέξιμο, σε ροή αγώνα. Ειδικά στο ελληνικό πρωτάθλημα, τα στημένα είναι πολύ χρήσιμα και δίνουν λύσεις απέναντι σε κλειστές άμυνες. Με τον ΟΦΗ χρειαζόταν να πιέσει ο Παναθηναϊκός και με αυτόν τον τρόπο, όμως δεν συνέβη ποτέ.

Ο Παλάσιος είναι κατώτερος εξτρέμ από τον Χατζηγιοβάνη

Από την πρώτη ημέρα είχα εκφράσει τους ενδοιασμούς μου για την μεταγραφή του Παλάσιος. Είναι δεδομένο πως δόθηκαν πολλά λεφτά για τα προσόντα του συγκεκριμένου ποδοσφαιριστή. Θα μπορούσε με τα χρήματα που δόθηκαν να αποκτηθεί ποδοσφαιριστής που πραγματικά θα κάνει διαφορά στο δικό μας ποδόσφαιρο.

Ο Παλάσιος είναι πολύ κατώτερος εξτρέμ από τον Χατζηγιοβάνη, δεν μπορεί να παίξει με ποιότητα,σε ρόλο πιο εσωτερικό από τα πλάγια, όπως κάνει ο Βιτάλ. Έχει τη δυνατότητα με πίεση ψηλά και το πολύ καλό αρχικό πέταγμα, που διαθέτει, να δώσει λύσεις ως δεύτερος επιθετικός, δίχως όμως να έχει το σωματότυπο που απαιτεί ο ρόλος. Δεδομένο είναι λανθασμένη μεταγραφή, χωρίς να σημαίνει πως από την στιγμή που έγινε δεν είναι σε θέση να βοηθήσει.

Δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται και μετά από το πρώτο παιχνίδι που έπαιξε καλά στην Τρίπολη, τον έβγαλε ο Γιοβάνοβιτς από τον ρόλο του δεύτερου επιθετικού. Ξαφνικά τον πέρασε στα αριστερά στο Κύπελλο με τον Ατρόμητο, με τον Αργεντίνο να μην είναι σε θέση να προσφέρει το παραμικρό. Τον κράτησε στον πάγκο στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ, τον πέρασε πολύ αργά στο γήπεδο, στο 80ο λεπτό, ξανά στα αριστερά και μόνο στο διάστημα των καθυστερήσεων τον χρησιμοποίησε στον μοναδικό χώρο που μπορεί να προσφέρει.

Υποχρεωτικό να επιστρέψει στην Ευρώπη

Σε κάθε περίπτωση ο κόσμος του Παναθηναϊκού έχει κουραστεί να βλέπει την ομάδα του, να πηγαίνει από αποτυχία σε αποτυχία και δεν μπορεί να συμβιβαστεί με τον στόχο της 4ης θέση. Όμως είναι ένας στόχος που πρέπει ο φετινός Παναθηναϊκός, οπωσδήποτε να τον πετύχει. Είναι υποχρεωτικό, να επιστρέψει η ομάδα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Το ρόστερ έχει τις αδυναμίες του, όμως ούτε οι υπόλοιποι πετάνε και ο Άρης έχει ξεκινήσει με -6. Το πρόβλημα είναι πως μέχρι στιγμής ο Παναθηναϊκός, αν δεν είναι σοβαρά ανώτερος από τον αντίπαλο του, δεν μπορεί να κερδίσει τίποτα, κάτι που πρέπει να φροντίσει η τεχνική ηγεσία, να αλλάξει.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ SUPER LEAGUE INTERWETTEN
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ