ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο παικταράς ξεμπλόκαρε, αλλά ο Παναθηναϊκός θέλει ακόμη δουλειά

Ο Καρλίτος στο ματς Λαμία - Παναθηναϊκός για την Superleague 2020/21
Ο Καρλίτος στο ματς Λαμία - Παναθηναϊκός για την Superleague 2020/21 EUROKINISSI

Ο Τσάρλυ γράφει για την πρώτη φετινή νίκη του Παναθηναϊκού που ήρθε χάρη στο ταλέντο του Καρλίτος και την άνοδο στην απόδοσή του.

Έπρεπε να φθάσουμε στην τελευταία ημέρα του Οκτώβρη για να πετύχει ο Παναθηναϊκός την πρώτη του νίκη στη Super League Interwetten. Ένα αποτέλεσμα που το είχε πολύ ανάγκη όλος ο οργανισμός της ομάδας ώστε να βρει ηρεμία, να κερδίσει μέρος της χαμένης αυτοπεποίθησης και να δουλέψει με καλύτερη ψυχολογία στην προσπάθεια για βελτίωση με τον νέο τεχνικό. Σημάδια βελτίωσης υπήρξαν στα στημένα και σε ροή αγώνα, από την στιγμή που ήρθε το δεύτερο τέρμα και οι παίκτες της Λαμίας, χαμήλωσαν την ένταση τους.

Να είμαστε ειλικρινείς, η απόσταση από το να γίνει μία ομάδα, που θα δικαιούται να βάλει στόχους παραμένει μεγάλη. Ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, οι παθογένειες και τα προβλήματα που έχουν οδηγήσει την ομάδα, σε ένα άθλιο ξεκίνημα, έκαναν την εμφάνιση τους.

ΞΑΝΑ ΜΕ ΔΥΟ ΦΟΡ

Ο Λάζλο Μπόλονι την εβδομάδα που πέρασε, δούλεψε την ομάδα του , αρκετά στο 4-2-3-1. Οι ρεπόρτερ της ομάδας, πίστευαν μάλιστα, πως ο Καρλίτος θα μείνει εκτός ενδεκάδας για να παίξει στην θέση του, ένας χαφ παραπάνω. Τελικά αυτό δεν συνέβη, πιθανότατα επειδή κατάλαβε πως και ο αντίπαλος, ετοιμάζει τακτική με τρεις στόπερ και θα πάει σε μία αρκετά συντηρητική επιλογή, επέλεξε να δώσει για ακόμα μία φορά την ευκαιρία, στο δίδυμο Καρλίτος- Μακέντα, χρησιμοποιώντας τον Ισπανό πιο περιφερειακά, σε ελεύθερο ρόλο.

Έχοντας στο μυαλό τα δύο τέρματα του Καρλίτος, θα μπορούσε κανείς να πει, πως δικαιώθηκε για την συγκεκριμένη επιλογή. Πέρα όμως από το γεγονός, πως αποδείχτηκε ότι σε αυτόν τον Παναθηναϊκό, δεν γίνεται να μην βρίσκεται ο Καρλίτος στην βασική ενδεκάδα, η εικόνα του άξονα, για ακόμα μία φορά προβλημάτισε.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟΝ ΑΞΟΝΑ

Μάλιστα ο συνάδελφος που κάλυπτε το ρεπορτάζ του αγωνιστικού χώρου στον πάγκο του Παναθηναϊκού μάς ενημέρωνε πως ο Λάζλο Μπόλονι συνέχεια φώναζε στους παίκτες του για την δυσκολία που έχουν στο κράτημα μπάλας.

Η αλήθεια είναι πως πρέπει να βελτιωθεί πολύ αυτή η ομάδα για να μπορέσει με αυτούς τους δύο φορ στο γήπεδο, δύο εξτρέμ στις πλευρές και τους Μαουρίσιο - Κουρμπέλη στον άξονα, να έχει σίγουρο κράτημα της μπάλας και να είναι δημιουργική σε ροή αγώνα. Ο Παναθηναϊκός πήρε νωρίς προβάδισμα μετά από εκτέλεση κόρνερ, ξανά μετά από κόρνερ, είχε και ευκαιρία με τον Πούγγουρα, να πετύχει και δεύτερο γκολ, όμως σε ροή αγώνα την πρώτη ευκαιρία την έχτισε στο 41ο λεπτό.

ΔΕΝ ΒΟΗΘΑΕΙ Ο ΜΑΚΕΝΤΑ

Επίσης για ακόμα ένα παιχνίδι ήταν αδύνατον να έρθουν σε συνεργασία οι Μακέντα - Καρλίτος. Eίναι και σε άσχημη κατάσταση ο Ιταλός, δεν βοηθά ούτε με την πολύ χαμηλή ένταση που παίζει, ούτε με τον τρόπο που λειτουργεί όταν χρειάζεται να ακουμπήσει η μπάλα πάνω του και να βοηθήσει για να χτιστεί κάποια συνεργασία. Δεν είναι τυχαίο, που μέσα στην περιοχή με την μπάλα, ο Παναθηναϊκός μπήκε στο τέλος του παιχνιδιού, όταν έμεινε μόνο ένας στην επίθεση και υπήρξε ένας παραπάνω χαφ στο γήπεδο.

Δικαιολογημένα θα μου πείτε, πως σε αυτό το διάστημα, χαλάρωσε η άμυνα της Λαμίας και πράγματι ισχύει. Όμως ισχύει επίσης πως όσο έπαιζε με δύο φορ, η μπάλα δεν έμενε για μεγάλα διαστήματα ψηλά, χανόταν εύκολα και επίσης δεν υπήρχε η δυνατότητα για να γίνει κάποια κίνηση από τις πίσω γραμμές, για να πατήσει κάποιος επιπλέον παίκτης την αντίπαλη περιοχή. Κάτι που συνέβη στις συνεχόμενες φάσεις, που δημιουργήθηκαν στα τελευταία λεπτά.

Η ΕΠΙΠΟΛΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΟΥΡΜΠΕΛΗ

Ασφαλώς σε μία άνετη συζήτηση, πηγαίνουμε, επειδή ο Ρόμανιτς έκανε μία άθλια εκτέλεση πέναλτι και δεν τιμώρησε το λάθος του αρχηγού. Ο Κουρμπέλης είναι πολύ σημαντικός για τον Παναθηναϊκό και στην κατάσταση που βρίσκεται ο σύλλογος μοιάζει σαν στήριγμα για την ομάδα. Το γεγονός αυτό όμως, πρέπει να το αποδεικνύει στο γήπεδο.

Δεν είναι η πρώτη φορά, που σε κομβικές στιγμές, λειτουργεί με ανευθυνότητα. Λάθος με λάθος έχει διαφορά, δεν γίνεται να είσαι ο μοναδικός βασικός διεθνής παίκτης που διαθέτει αυτήν την εποχή ο Παναθηναϊκός, ο αρχηγός της ομάδας και σε μία τόσο κρίσιμη συγκυρία, να λειτουργείς τόσο επιπόλαια.

Η μπάλα δεν βρήκε στο χέρι του, ο Κουρμπέλης έκανε κίνηση, έβαλε δύναμη και έδωσε χτύπημα στην μπάλα. Αν η Λαμία ισοφάριζε, δεν ξέρω αν θα μπορούσε αυτή η ομάδα στην κατάσταση που βρίσκεται και με την δυσκολία που είχε να κρατήσει την μπάλα στον χώρο του κέντρου, να βρει ηρεμία, να επιβάλλει το παιχνίδι της και να φθάσει στην νίκη. Έκανε -κι ενώ είχε κίτρινη κάρτα- ένα τάκλιν σκέτη καρμανιόλα στο 41ο λεπτό, που αν έβρισκε πιο καθαρά τον αντίπαλο, θα άφηνε τον Παναθηναϊκό, με παίκτη λιγότερο.

Το ξαναλέω, δεν θέλω να παρεξηγηθώ, καλώς ή κακώς έχουν έρθει έτσι τα πράγματα, που ο Κουρμπέλης για τον σύγχρονο Παναθηναϊκό είναι πολυτέλεια. Βασικό χαφ στην Εθνική, ο μοναδικός Έλληνας, που θα είχε τις προϋποθέσεις, να έχει ρόλο και σε έναν κανονικό Παναθηναϊκό. Αυτός όμως είναι και ο λόγος, που υπάρχουν από τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή απαιτήσεις και θεωρώ ανεπίτρεπτο να λειτουργεί με ανευθυνότητα.

Σε κάθε περίπτωση, είναι από τις λίγες φορές, που ακραία λάθη παίκτη του Παναθηναϊκού, δεν στοίχισαν στην ομάδα.

Ο ΠΑΙΚΤΑΡΑΣ ΞΕΜΠΛΟΚΑΡΕ

Η πρώτη νίκη ήρθε και πλέων πρέπει να αναζητηθεί η βελτίωση. Τα θετικά που θα κρατήσει και θα προσπαθήσει να χτίσει πάνω σε αυτά ο Μπόλονι, έχουν να κάνουν με το γεγονός πως απέκτησε την επαφή του με τα δίχτυα ο Καρλίτος. Πρόκειται για επιθετικό, που σε μία δημιουργική ομάδα, έχει την κλάση να βγει πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα και το γεγονός πως ξεμπλόκαρε, θα βοηθήσει πολύ το έργο του Ρουμάνου προπονητή και φυσικά θα τον κάνει να καταλάβει, πως όταν θα αποφασίζει, να παίζει με ένα φορ, δεν γίνεται να μένει αυτός στον πάγκο για χάρη του Μακέντα.

ΤΟ ΠΙΟ ΣΩΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΧΑΤΖΗΓΙΟΒΑΝΗ

Δεν γίνεται να μην μπει στα θετικά, το πολύ καλό τακτικά παιχνίδι του Χατζηγιοβάνη. Ήταν ο πιο σταθερός παίκτης και είχε μία σπάνια για τον ίδιο, απλότητα και σοβαρότητα στις αποφάσεις του. Γνωρίζω πως παρά τα λάθη που έκανε στο ντεμπούτο του Μπόλονι με τον Βόλο, ο Ρουμάνος τεχνικός, εκτίμησε τα στοιχεία του και ασχολήθηκε πολύ μαζί του, στις προπονήσεις. Είναι δεδομένο, πως ο Χατζηγιοβάνης, έχει χαρακτηριστικά που λείπουν από το υπόλοιπο ρόστερ.

Τη δυνατότητα να παίξει στο ένας με ένας, να προσπαθήσει να περάσει τον αντίπαλο του, να καλύψει πολλά μέτρα και αποστάσεις με την μπάλα και να αγωνιστεί σε υψηλούς ρυθμούς. Του λείπει φυσικά το μέτρο, η σοβαρότητα, η απλότητα και η τακτική προσήλωση. Ασφαλώς και με τον Δώνη, έχει κάνει παιχνίδια, με γκολ με ασίστ που έδωσαν αποτελέσματα στον Παναθηναϊκό, από πλευράς πειθαρχίας και συνέπειας στον ρόλο του όμως, ήταν το καλύτερο παιχνίδι του και υπήρξαν στιγμές που κάλυψε και τον Σάντσες.

Ειδικά η άμυνα που έβγαλε στο 42ο λεπτό, με τάκλιν αυτοθυσίας μέσα στην περιοχή της ομάδας του, ήταν εντυπωσιακή και δείγμα το πόσο αφοσιωμένος ήταν στο τακτικό πλάνο. Αν αυτή η συμπεριφορά που έδειξε στο σημερινό παιχνίδι, αποτελέσει οδηγό του, είμαι σίγουρος πως ο Λάζλο Μπόλονι θα κερδίσει έναν πολύ σημαντικό παίκτη. Ένας σοβαρός, μετρημένος, συνεπής στα αμυντικά του καθήκοντα Χατζηγιοβάνης, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την προσπάθεια του και να προσφέρει στην ομάδα.

ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ Ο ΥΓΙΗΣ ΒΙΓΙΑΦΑΝΕΣ

Κρατάω επίσης το γεγονός πως μπήκε ο Βιγιαφάνιες, έχασε τα πρώτα δύο κοντρόλ, αλλά για δύο, τρία λεπτά, έδειξε πόσο θα μπορέσει να βοηθήσει την ομάδα να κρατήσει μπάλα και να χτίσει συνεργασίες, σε χώρους που τώρα δεν υπάρχει παίκτης.

Με την αρχική σύνθεση, με το 4-4-2, 4-4-1-1, όπως θέλετε πείτε το, έχοντας τους Καρλίτος - Μακέντα πιο ψηλά από το δίδυμο Κουρμπέλη - Μαουρίσιο και ταυτόχρονα δύο καθαρά εξτρέμ στις πλευρές, η μπάλα δεν μπορεί να κρατηθεί στον πιο σημαντικό χώρο, για να κάνεις παιχνίδια και να ανοίξεις την αντίπαλη άμυνα, δηλαδή ανάμεσα στα στόπερ και στους κεντρικούς χαφ του αντιπάλου.

Σε αυτόν τον σημαντικό χώρο, για να γίνεις απειλητικός, να πάρεις ήρεμη κατοχή και να σε βοηθήσει στην δημιουργία και στην απειλή, με αυτό το σχέδιο, ο Παναθηναϊκός είναι νεκρός και η αλήθεια είναι, πως επί της ουσίας, την ομάδα μόνο η επιστροφή του Βιγιαφάνιες μπορεί να την βοηθήσει.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ