ΑΕΚ

Ο Ματίας Αλμέιδα γίνεται μία γροθιά με τους παίκτες του

Ο Ματίας Αλμέιδα
Ο Ματίας Αλμέιδα HECTOR GUERRERO/AFP

Η διοίκηση της ΑΕΚ αποφάσισε να δώσει τα κλειδιά του ποδοσφαιρικού τμήματος στον Ματίας Αλμέιδα και ο Τσάρλυ σκιαγραφεί το προφίλ του Αργεντινού προπονητή που πάνω απ' όλα βάζει τους παίκτες του.

Από το ρεπορτάζ που έκανα έμαθα πως ο Δημήτρης Μελισανίδης σκοπεύει να δώσει στον Ματίας Αλμέιδα σοβαρές αρμοδιότητες εντός ΑΕΚ.

Τα κλειδιά στον Αλμέιδα

Θα έχει έναν ρόλο που σε μεγάλο βαθμό θα μοιάζει με αυτόν που έχει πάρει ο Γιοβάνοβιτς στον Παναθηναϊκό. Τίποτα δεν θα προχωρήσει, αν δεν έχει τη δική του έγκριση. Στις μεταγραφές, αλλά και στις αλλαγές που θα γίνουν στο φετινό ρόστερ τον πρώτο λόγο θα έχει ο Αργεντινός η διοίκηση θα προσπαθήσει να καλύψει τα θέλω του με σκοπό να τον βοηθήσει να πετύχει.

Στην Ένωση έχουν καταλάβει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα εφέτος ήταν πως δεν δημιουργήθηκε ένα σύνολο προπονητή με αρχές. Αυτό ήταν και το μεγάλο μειονέκτημα της σε σχέση με τον Ολυμπιακό του Μαρτίνς, τον ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου, αλλά και τον Παναθηναϊκό του Γιοβάνοβιτς.

Την ΑΕΚ που θα μπει στο νέο γήπεδο θα τη χτίσει ο Ματίας Αλμέιδα. Η διοίκηση θα του δώσει τα κλειδιά και ελπίζει αυτήν την φορά η συγκεκριμένη απόφαση να της βγει.

Σήκωσε τον γίγαντα

Για να είμαι ειλικρινής, τα πρωταθλήματα της Αργεντινής, του Μεξικού και το MLS δεν τα παρακολουθώ. Προκειμένου να βρω μία άκρη για την νοοτροπία του προπονητής Αλμέιδα, χρειάστηκε να αφιερώσω χρόνο για να διαβάσω, αλλά και μίλησα με πολλούς που γνωρίζω ότι βιοπορίζονται από τη γνώση τους για τα συγκεκριμένα πρωταθλήματα.

Τα όσα διαπίστωσα για τον προπονητή Ματίας Αλμέιδα με κάνουν να περιμένω με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το πώς θα λειτουργήσει αυτό το πάντρεμα στη χώρα μας. Το ιδανικό θα ήταν να κουμπώσει στην ΑΕΚ, όπως κούμπωσε στην καλύτερη δουλειά που είχε στην καριέρα του, στον πάγκο της μεξικάνικης Τσίβας Γουαδαλαχάρα.

Θα ήταν ονειρικό για τους φίλους της ΑΕΚ να ταιριάξει τόσο πολύ με τους ποδοσφαιριστές του, όπως με αυτούς στην Γουαδαλαχάρα. Όταν ανέλαβε την ομάδα, τον Σεπτέμβριο του 2015, δήλωσε πως ο στόχος του, δεν περιορίζεται στη σωτηρία της ομάδας, αλλά πρέπει "να σηκώσουμε αυτόν τον γίγαντα". Κάτι αντίστοιχο δηλαδή που περιμένουν από αυτόν οι φίλοι της ΑΕΚ: να ξυπνήσει τη δική τους μεγάλη ομάδα.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Έφτασε στα άκρα για να υπερασπιστεί τους παίκτες του

Στο Μεξικό ο Αλμέιδα το είπε και το έκανε. Όχι μόνο σήκωσε ξανά τον γίγαντα, αλλά τον γέμισε με τίτλους. Κατέκτησε από την πρώτη χρονιά του το κύπελλο, την επόμενη πήρε τα πάντα, κατέκτησε το Σούπερ Καπ, το νταμπλ και την σεζόν 2017/18 το Concacaf Champions League. Η σχέση του με τον σύλλογο δεν τελείωσε καλά.

Ο Αλμέιδα είχε δεθεί πολύ με τους ποδοσφαιριστές του, δεν συγχώρεσε στη διοίκηση ότι δεν έδωσε το πριμ που είχε συμφωνήσει μαζί τους για την κατάκτηση του Champions League και έκανε ακραία πράγματα. Μέχρι που τους έβαλε σε αγώνα με λευκές εμφανίσεις χωρίς τα σήματα των χορηγών. Καταλαβαίνετε γιατί η διοίκηση με τον Αλμέιδα κατέληξαν να λύσουν τις διαφορές τους στα δικαστήρια.

Στην πράξη ο Αλμέιδα βγήκε μπροστά για να υπερασπιστεί τους παίκτες του, κάτι που δείχνει το ταπεραμέντο του.

Αναγνωρίζει το ταλέντο και ξέρει να το αναδεικνύει

Κατέκτησε τα πάντα, μ' ένα μπάτζετ πολύ πιο μικρό από τον ανταγωνισμό και σε ένα πλούσιο πρωτάθλημα, στο οποίο οι ομάδες στηρίζονται σε μεταγραφές και ξένους ποδοσφαιριστές. Ο Αλμέιδα πήρε όλους τους τίτλους, εξελίσσοντας τους παίκτες που βρήκε. Αυτή είναι και η πιο σπουδαία του ικανότητα ως προπονητή. Ξέρει να αναγνωρίζει το ατομικό ταλέντο και να το αναδεικνύει.

Η δουλειά του στην Τσίβας ήταν ονειρική, θα μπορούσε να γίνει ντοκιμαντέρ, επιτυχημένη σειρά για το Netflix.

Κερδίζει τους παίκτες του με τους λόγους του στα αποδυτήρια

Σε κάθε περίπτωση, στην ΑΕΚ παίρνουν έναν προπονητή που έχει μάθει να λειτουργεί ως ηγέτης στα αποδυτήρια και προσπαθεί να εμπνεύσει τους ποδοσφαιριστές του μέσα από τους λόγους του, αλλά και από τις ιστορίες που διηγείται. Ποδοσφαιριστής του στην Σαν Χοσέ είχε παραδεχτεί πως ο Αλμέιδα έχει το μοναδικό χάρισμα να μπορεί να τους μιλάει για 40 λεπτά μέσω μεταφραστή για τις ιστορίες του ως ποδοσφαιριστής ή προπονητής και όλοι οι ποδοσφαιριστές να τον ακούν με τεράστιο ενδιαφέρον. Μιλά χωρίς δισταγμό για τις κακίες πτυχές της ζωής, τις καταχρήσεις του, την περιπέτεια που πέρασε με την κατάθλιψη, μετά από τους σοβαρούς τραυματισμούς που είχε σαν ποδοσφαιριστής.

Έχει εικόνες παραστάσεις και ένα επικοινωνιακό χάρισμα να προσπαθεί να κερδίσει τους ποδοσφαιριστές του, μιλώντας για προσωπικά βιώματα. Με αυτόν τον τρόπο, κερδίζει και την εμπιστοσύνη τους. Ο πρώτος στόχος του είναι να γίνει μία γροθιά με τους ποδοσφαιριστές του και αφιερώνει πολύ χρόνο μαζί τους για να το πετύχει.

Σε όλες του τις ομάδες κατάφερε να δημιουργήσει ένα τεράστιο δέσιμο με τους ποδοσφαιριστές του, το οποίο φαίνεται ακόμα και στα πως πανηγύριζαν τα γκολ. Τις περισσότερες φορές έτρεχαν για να πανηγυρίσουν όλοι μαζί, με τον Αλμέιδα. Είναι δεδομένο πως θα προσπαθήσει να φτιάξει μία ΑΕΚ με έναν διαφορετικό χαρακτήρα. Ένα σύνολο που θα μάχεται ο ένας για τον άλλον και θα είναι στο γήπεδο μία γροθιά.

Έχει συνηθίσει να αναλαμβάνει τις ομάδες όταν βρίσκονται στα κάτω τους

Υπάρχει και κάτι που ταιριάζει πολύ στη δουλειά που αναλαμβάνει στην ΑΕΚ. Ο Αλμέιδα, όλες τις ομάδες που έχει πάρει τις έχει αναλάβει στα κάτω τους. Ξεκίνησε την καριέρα του προπονητή όταν υποβιβάστηκε η Ρίβερ με στόχο να δημιουργηθεί συσπείρωση, κατάφερε να την επαναφέρει άμεσα στην πρώτη κατηγορία, αν και κανένας δεν τρελάθηκε με το ποδόσφαιρο που έπαιξε τη δική του εποχή. Όμως ήταν ιδιαίτερη περίοδος για τη Ρίβερ και ο στόχος της άμεσης επιστροφής και της συσπείρωσης επετεύχθη.

Και η επόμενη δουλειά του είχε το ίδιο χαρακτηριστικό, καθώς στον Αλμέιδα ζητήθηκε να ανεβάσει στην πρώτη κατηγορία την Μπάνφιλντ και τα κατάφερε. Τη σεζόν 2013-14 τερμάτισε στην πρώτη θέση και επέστρεψε στην πρώτη κατηγορία, προτού έρθει το θαύμα στο Μεξικό.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Πιέζει ψηλά, δίνει προσωπικά μαρκαρίσματα

Ο Αλμέιδα ως προπονητής θα έρθει για πρώτη φορά στην Ευρώπη και είναι το όνομα του τέτοιο που φαντάζει δεδομένο πως αν πετύχει στην ΑΕΚ, θα κοιτάξει στη συνέχεια για μεγαλύτερο πρωτάθλημα. Μένει να δούμε αν θα ταιριάξουν οι πρακτικές του, αν μπορεί το ποδόσφαιρο του να πετύχει στην Ευρώπη.

Οι ομάδες του έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό πως πιέζουν και τρέχουν πολύ. Έχει ενδιαφέρον ν' ανακαλύψουμε το πως συνδυάζεται, η εξέλιξη του πιέζω ψηλά με το προσωπικό μαρκάρισμα στην άμυνα. Καλά διαβάσατε, ο Αλμέιδα, πολύ συχνά δίνει καθαρά man to man σε ποδοσφαιριστές και όταν κρίνει ότι χρειάζεται παίζει με καθαρό λίμπερο στην άμυνα. Δηλαδή στην τριάδα, υπάρχει αμυντικός που ξεκάθαρα δίνει βάθος και συχνά οι υπόλοιποι δύο στόπερ παίρνουν παίκτες.

Οι ομάδες του παίζουν όλα τα συστήματα

Με τον Αλμέιδα, ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το πού παίζει ο κάθε ποδοσφαιριστής. Στην ΑΕΚ εφέτος οι ρεπορτέρ είχαν πολύ εύκολη δουλειά, καθώς και με τον Αργύρη Γιαννίκη και με τον Οφυρδόπουλο η ενδεκάδα ήταν γνωστή. Με τον Αλμέιδα τα πράγματα θα είναι τελείως διαφορετικά.

Δεν έχει ξεκάθαρο σύστημα, ψάχνοντας τα παιχνίδια που έχουν δώσει οι τέσσερις ομάδες που έχει αναλάβει, είναι ξεκάθαρο πως δεν έχει κάποια σταθερά και οι τέσσερις ομάδες του έχουν παίξει σχεδόν τα πάντα. Πολύ συχνά επιλέγει να παίξει με τρεις στην άμυνα, συνήθως σε 3-4-3. Επίσης χρησιμοποιεί και το καθαρό 4-3-3 και το 4-2-3-1. Τη χρονιά που κατέκτησε το νταμπλ στο Μεξικό, χρησιμοποίησε σε κομβικά παιχνίδια ακόμη και το 4-4-2.

Όλα αυτά εναλλάσσονται μέσα στην ίδια σεζόν, οπότε είναι δεδομένο πως οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ, θα εκπαιδευτούν σε όλα αυτά τα συστήματα.

Αλλάζει θέσεις στους παίκτες του

Επίσης, για τον ίδιο είναι πολύ εύκολο να αλλάξει ρόλο και θέση στους ποδοσφαιριστές του. Κάτι που έχει ρίσκο να δεχθεί έντονη κριτική, αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, αλλά και να λατρευτεί, αν οι προσωπικές του επιλογές λειτουργήσουν.

Οι ομάδες του Αλμέιδα διακρίνονται για το θάρρος που αγωνίζονται. Κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος αν θα πετύχει ή όχι ο Αλμέιδα στην ΑΕΚ, όμως αυτό που φαντάζει δεδομένο είναι πως δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει ο ίδιος, αλλά και η ομάδα του απαρατήρητη. Θα κάνει τα πάντα για να δημιουργήσει μία παθιασμένη σχέση με τους παίκτες του, να χτίσει μία ΑΕΚ, που θα πρεσάρει πολύ, θα τρέχει πολύ και θα προσπαθεί να πάρει ότι καλύτερο μπορεί από κάθε παιχνίδι.

Στόχος του αλλά και ικανότητα του είναι να κάνει τα αποδυτήρια μία γροθιά, τα υπόλοιπα θα τα δούμε στο γήπεδο.

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ