ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Μαρσέλο είναι ένα δεκάρι που κινείται στους χώρους που παίζουν τα αριστερά μπακ

Ο Μαρσέλο
Ο Μαρσέλο OSCAR BARROSO/SPAIN DPPI/DPPI VIA AFP

Ο Τσάρλυ γράφει για τον Μαρσέλο που θα σηκώσει το Γεώργιος Καραϊσκάκης στο πόδι, που έκανε καριέρα σαν μπακ, αλλά ήταν ένας ποδοσφαιριστής που στηριζόταν στην ποιότητα και την τεχνική του κατάρτιση.

Ο Ολυμπιακός απέκτησε τον πιο επιδραστικό στο δημιουργικό κομμάτι αριστερό μπακ στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Η προσθήκη του Μαρτσέλο έκανε αίσθηση στον πλανήτη του ποδόσφαιρου και γέμισε με ενθουσιασμό τους οπαδούς της ομάδας.

Δεν έχει νόημα, όπως στις υπόλοιπες μεταγραφές, να κάτσω και να παρουσιάσω το ποιος είναι ο ποδοσφαιριστής που απέκτησε ο Ολυμπιακός. Είναι δεδομένο πως όλοι οι φίλοι του SPORT24 γνωρίζουν πολύ καλά την καριέρα του και έχουν ζήσει μαγικές ποδοσφαιρικές βραδιές παρακολουθώντας τον να οργιάζει στο χορτάρι.

Άλλαξε τον τρόπο που παίζεται η θέση του ακραίου μπακ

Η προσωπική μου άποψη είναι πως ο Βραζιλιάνος στα καλά του χρόνια υπήρξε ο κορυφαίος στη θέση του στον πλανήτη. Αυτό, όμως, είναι μία υποκειμενική άποψη για μία θέση που άλλωστε υπάρχουν ποδοσφαιριστές που την έπαιξαν σε διαφορετικές εποχές σε πολύ υψηλό επίπεδο με διαφορετικό τρόπο.

Δεν γίνεται, όμως, να αμφισβητηθεί πως στα χρόνια που ήταν κυρίαρχος στη Ρεάλ ο Μαρσέλο κατάφερε να αλλάξει τον τρόπο που παίζεται η θέση, να κάνει τους προπονητές να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι να έχουν στα άκρα ποδοσφαιριστές που θα αναγκάζουν τα εξτρέμ να μαρκάρουν και όχι οι ίδιοι να μαρκάρουν τα αντίπαλα εξτρέμ.

Δεκάρι στα αριστερά

Θα μου πείτε πως υπήρξαν επιθετικά μπακ στο παρελθόν, όπως οι Καφού, Ρομπέρτο Κάρλος, ο Μπρέμε παλιότερα. Υπήρξε μία διαφορά: όλοι οι μεγάλοι μπακ πριν από τον Μαρσέλο στηρίζονταν κυρίως στην ταχύτητά τους. Είχαν κι άλλα όπλα, όμως για να βγάλουν την ποιότητά τους χρειάζονταν μέτρα, χώρους για να καλπάσουν.

Ο Μαρσέλο είναι μία διαφορετική περίπτωση. Είναι ο πρώτος ακραίος μπακ που ήξερε περισσότερη μπάλα, είχε μεγαλύτερη ικανότητα στο κοντρόλ, στην πάσα, στη δημιουργία από τα δεκάρια που υπήρχαν στον αγωνιστικό χώρο. Ήταν στην ουσία ένα δεκάρι που έπαιζε στους χώρους που κινούνται τα αριστερά μπακ.

Έπαιρνε την μπάλα στα άκρα, λίγο έξω από την περιοχή του αντιπάλου, σήκωνε το κεφάλι, είχε την αντίπαλη άμυνα οργανωμένη, και άρχιζε τα μαγικά του. Δεν έχει περάσει ακραίος ποδοσφαιριστής σε όλους τους χώρους με την ποιότητα και την ικανότητα στο να ανοίγει την αντίπαλη άμυνα, παίρνοντας την μπάλα εν στάση από τον Μαρσέλο.

Αυτό το γεγονός τον έκανε ξεχωριστό και οδήγησε επιθετικογενείς προπονητές να αλλάξουν τον τρόπο που ζητάνε από τους μπακ να χτίζουν τα προσόντα τους και να δημιουργούν συνθήκες για να ακουμπά η μπάλα πάνω τους σε οργανωμένες άμυνες, δίνοντας πλάτος στην ανάπτυξη.

103 ασίστ σε 546 παιχνίδια στη Ρεάλ

Όποιον παίκτη να βάζει ο καθένας στην προσωπική του ιεραρχία για το ποιος είναι ο καλύτερος αριστερός μπακ όλων των εποχών, αυτό που δεν γίνεται να αμφισβητηθεί είναι πως ο Μαρσέλο άλλαξε τον τρόπο που παίζεται η θέση στο σύγχρονο ποδόσφαιρο και είναι με διαφορά ο καλύτερος δημιουργός που έχει παίξει σε χώρους που αγωνίζονται οι ακραίοι μπακ των αντιπάλων.

Αυτό το στοιχείο ήταν που έκανε τη διαφορά και τον οδήγησε σε μία καριέρα με 103 ασίστ σε 546 παιχνίδια στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Ασφαλώς ο Ολυμπιακός δεν παίρνει αυτόν τον ποδοσφαιριστή. Ο χρόνος έπαιξε τον ρόλο του και ο Μαρσέλο τα τελευταία τρία χρόνια δεν ήταν ο ίδιος και έχασε τη θέση του βασικού στη Ρεάλ.

Ο Ζιντάν προσπάθησε να τον κάνει αριστερό χαφ

Υπάρχουν φυσικά στοιχεία όπως το κοντρόλ, το ποιοτικό χτύπημα της μπάλας εν στάση, η σέντρα, η πονηρή κάθετη, το διαγώνιο σουτ εκτός περιοχής, που ο χρόνος είναι αδύνατον να σου τα πάρει. Τα τελευταία τρία χρόνια όμως, ο Μαρσέλο έχει χάσει σημαντικό κομμάτι από την ενέργειά του, κάτι που στο πιο υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού στοίχιζε στο αμυντικό κομμάτι.

Ο Ζιντάν είχε προσπαθήσει να το καλύψει, χρησιμοποιώντας σε κάποια παιχνίδια τον Μαρσέλο αριστερό χαφ, ακόμα και που δεν λειτούργησε. Είχε συνηθίσει ο ίδιος να παίρνει την μπάλα, έχοντας περισσότερους αμυντικούς μπροστά του και όχι να παίζει στο ένας με ένας τον μπακ.

Στη συνέχεια εξελίχτηκε σημαντικά και ο Βινίσιους, οπότε σταμάτησε και η προσπάθεια να παρατείνει τα ποδοσφαιρικά του χρόνια σε υψηλό επίπεδο, παίζοντας πιο ψηλά από τον αριστερό μπακ.

Δεν αποκλείεται πάντως, στο δικό μας ποδόσφαιρο, να υπάρξουν στιγμές που θα μπορέσει να βγάλει ποιότητα παίζοντας πιο ψηλά από το αριστερό μπακ.

Αυτός ήταν ο λόγος που πήραν παράταση οι μεταγραφές

Η μεταγραφή του Μαρσέλο αποδεικνύει και τη λογική που ζήτησαν και πήραν παράταση μεταγραφών οι ομάδες της Super League.

Το παράθυρο για να κρατάνε ανοιχτό το δικαίωμα των μεταγραφών και τις πρώτες ημέρες του Σεπτέμβρη το είχαν οι Τούρκοι. Κάτι που έδινε στις ομάδες τους το πλεονέκτημα να χτυπούν με πιο λογικό τίμημα ποδοσφαιριστές υψηλού επιπέδου που για κάποιον λόγω ξέμειναν.

Οι ελληνικές ομάδες απέκτησαν το δικαίωμα να μπορούν να χτυπήσουν αυτήν την αγορά. Το πρώτο χτύπημα σε αυτήν την λογική το έκανε η ομάδα που έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει περισσότερο και καθαρά προς όφελός της αυτό το παράθυρό.

Ο Μαρσέλο υπήρξε τεράστιος παίκτης. Σήμερα δεν ανήκει στο ίδιο επίπεδο και γι' αυτόν τον λόγο δεν βρήκε ομάδα στα μεγάλα πρωταθλήματα, παρότι υπήρξε σε πολλά ρεπορτάζ, κυρίως της Ρόμα. Ίσως αν ο Σπινατσόλα δεν έδειχνε πως έχει ξεπεράσει τον τραυματισμό του να τον είχε αποκτήσει ο Μουρίνιο.

Έχει προσόντα που δεν μπορεί να τα νικήσει εύκολα ο χρόνος

Σε κάθε περίπτωση από τον ίδιο και από την κατάσταση που θα βρεθεί εξαρτάται το πόσο μεγάλη διαφορά θα κάνει στην χώρα μας.

Γιατί ο Μαρσέλο μπορεί να έκανε καριέρα σαν μπακ, μπορεί τα χρόνια που πέρασαν να του έκοψαν ένταση από το παιχνίδι του και αυτό να του στέρησε την θέση βασικού στη Ρεάλ και την παρουσία του στο πιο υψηλό επίπεδο, πάντα όμως ήταν ένας ποδοσφαιριστής που στηριζόταν στην ποιότητά του και στην τεχνική του κατάρτιση.

Την ποιότητα ο χρόνος δεν μπορεί να στην πάρει τόσο εύκολα και η λογική λέει πως σε ένα ποδόσφαιρο που θα παίζεται σε πιο αργό και ελεγχόμενο τέμπο ο Μαρσέλο μπορεί να κάνει τη διαφορά. Θα βρει άλλωστε, και τις συνθήκες που λατρεύει. Οργανωμένες άμυνες που θα τον περιμένουν να δράσει.

Θα σηκώσει το Καραϊσκάκης στο πόδι

Δηλαδή θα του προσφέρουν μία εύκολη κατοχή πάνω από τη σέντρα, το δικαίωμα να κάνει τα μαγικά του κοντρόλ, να παίξει λίγο με την εξέδρα κάνοντας τα κόλπα του, να δεν την αντίπαλη άμυνα, να τη διαβάσει και να αρχίζει να χτίζει με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο το παιχνίδι της ομάδας του.

Ο Μαρσέλο παίζει πολύ και με την εξέδρα. Αν στο ποδόσφαιρο υπήρχε ομάδα Χάρλεμ, ο Μαρσέλο θα έμοιαζε πως έχει γεννηθεί για να γίνει μέλος της.

Κατάφερνε όμως και συνδύαζε την αγάπη που είχε να κάνει κάτι ξεχωριστό και να σηκώσει την εξέδρα στο πόδι με ουσιαστική βοήθεια για την ομάδα του, μεγάλες νίκες και τίτλους στο πιο υψηλό επίπεδο.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΜΑΡΣΕΛΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ