ΠΑΟΚ

Ο Λουτσέσκου έβαλε τις βάσεις για να δημιουργήσει έναν μεγάλο ΠΑΟΚ

Ο Λουτσέσκου έβαλε τις βάσεις για να δημιουργήσει έναν μεγάλο ΠΑΟΚ
INTIME SPORTS

Ο Τσάρλυ γράφει για τον ΠΑΟΚ που προσπάθησε να προκριθεί κόντρα στην Μαρσέιγ παίζοντας με την λογική ότι είναι καλύτερη ομάδα, ενώ προσθέτει ότι ο Λουτσέσκου έχει χτίσει μία ομάδα με προοπτική για το μέλλον.

Ο ΠΑΟΚ ήταν καλύτερη ομάδα στο γήπεδο η Μαρσέιγ πήρε την πρόκριση γιατί είχε καλύτερους ποδοσφαιριστές.

Οι παίκτες του ΠΑΟΚ ήταν αντάξιοι της ιστορικής πρόσκλησης. Δεν είναι εύκολο, δεν συμβαίνει συχνά μία ελληνική ομάδα να έχει ένα δρόμο που μοιάζει βατός για τον τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Για να ανοίξει όμως ο δρόμος θα έπρεπε να περάσει το εμπόδιο της Μαρσέιγ. Ένα εμπόδιο δύσκολο που όμως, στο δεύτερο ημίχρονο στην Μασσαλία, κατάλαβε πως δεν είναι αξεπέραστο.

Ήθελε να προκριθεί παίζοντας ως καλύτερη ομάδα

Από την απόφαση του Λουτσέσκου να ξεκινήσει το παιχνίδι με τον Καντουρί φάνηκε πως η ρεβάνς της Τούμπας επιθυμεί να είναι μία συνέχεια από το δεύτερο ημίχρονο στο Βελοντρόμ. Πως γνωρίζει καλά πως ο δρόμος για την πρόκριση περνά μέσα από την σίγουρη κυκλοφορία της μπάλας. Ο ΠΑΟΚ δεν ήθελε να κλέψει την πρόκριση, αλλά να πάρει την πρόκριση, να αγωνιστεί ως ανώτερη ομάδα και να συνεχίσει αυτός στην διοργάνωση.

Πέρασε η ομάδα με τους καλύτερους ποδοσφαιριστές

Ο ΕΛ Καντουρί έμεινε στο ζέσταμα, δεν μπόρεσε να αγωνιστεί. Ο Λουτσέσκου όμως είχε πάρει την απόφασή του και παρότι έχασε έναν δημιουργό, δεν άλλαξε η νοοτροπία του. Υπήρξαν σημαντικά διαστήματα μέσα στο παιχνίδι που ο ΠΑΟΚ ήταν η καλύτερη ομάδα.

Διαστήματα που ο ίδιος ανέβαζε τον ρυθμό, που πίεζε την Μαρσέιγ, την κρατούσε σε χαμηλά μέτρα, κέρδιζε εύκολα την ανάκτηση της κατοχής και πήγαινε σε τελικές και σε ευκαιρίες, με μεγάλη συχνότητα. Παρότι όμως δούλεψε καλύτερα σαν σύνολο, έχασε την πρόκριση γιατί δεν έχει τους καλύτερους ποδοσφαιριστές. Πέρασε η ομάδα με τις καλύτερες μονάδες.

Έπεσε πάνω σε ένα από τα μεγάλα παιχνίδια του Ματαντά

Ο κόσμος όμως είναι δίκαιος και ξέρει να αναγνωρίζει την προσπάθεια. Κανένας δεν μπορεί να κατηγορήσει τους παίκτες του ΠΑΟΚ πως δεν τα έδωσαν όλα για την πρόκριση. Δημιούργησαν 16 τελικές, έφτιαξαν κλασικές ευκαιρίες, πλήρωσαν που δεν υπάρχει στο ρόστερ ένας επιθετικός με ποιότητα στην εκτέλεση, που να διαθέτει το εύκολο γκολ, αλλά και την μεγάλη ημέρα του Ματαντά.

Ο έμπειρος γκολκίπερ της Μαρσέιγ έχει χάσει φέτος την θέση του από τον Λόπες, συνολικά όμως είναι ένας τερματοφύλακας που του ταιριάζει να δέχεται πίεση. Είναι πολλές οι φορές που έχει κρατήσει την Μαρσέιγ μόνος του σε παιχνίδια που δέχεται βομβαρδισμό, αντίθετα μπορεί να πνίξει γκολ εκεί που δεν το περιμένεις, σε αγώνες που θα δεχτεί λίγες φάσεις.

Σπάνια ελληνικές ομάδες βρίσκονται σε τόσο καλή αγωνιστική κατάσταση στα μέσα Απριλίου

Δεν γίνεται να μην αναγνωρίσεις πως για μέσα Απριλίου ο ΠΑΟΚ βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση για ελληνική ομάδα. Είναι έτσι η φύση του ποδοσφαίρου μας, που συνήθως οι ομάδες μας το καλό τους πρόσωπο το δείχνουν Οκτώβριο, Νοέμβριο, άντε να φθάσουν μέχρι τον πρώτο μήνα του νέου χρόνου. Με το που μπει η άνοιξη, η πτώση είναι σημαντική.

Ο ΠΑΟΚ για διάφορους λόγους φέτος είχε την αντίστροφη πορεία και η ομάδα συνεχίζει να προοδεύει, ενώ μπαίνουμε στο τελευταίο κομμάτι της σεζόν. Δεν είναι απλό για μία ελληνική ομάδα να μπορεί να ανταγωνιστεί στον ρυθμό, στην ένταση, στις ταχύτητες, με αντίπαλο που αγωνίζεται στα κορυφαία πρωταθλήματα. Πόσο μάλλον την Μαρσέιγ του Σαμπάολι, που βρίσκεται στην δεύτερη θέση του Σαμπιονά και αυτό να συμβαίνει στα μέσα Απριλίου.

Μίλησε η διαφορά ατομικής ποιότητας

Οι παίκτες του ΠΑΟΚ μπήκαν δυνατά με στόχο να τρομάξουν την Μαρσέιγ και το κατάφεραν. Δημιούργησαν στα πρώτα 15 λεπτά τρεις σημαντικές ευκαιρίες. Άξιζαν να πάρουν προβάδισμα στο σκορ, όμως έμειναν πίσω, πληρώνοντας ένα λάθος στην άμυνα τους.

Η αλήθεια είναι πως στον τρόπο που αξιοποίησαν οι Γκεντουζί, Μπακαμπού, Παγιέτ, το λάθος του Κρέσπο φάνηκε η διαφορά ατομικής ποιότητας των ποδοσφαιριστών των δύο ομάδων. Οι παίκτες του Σαμπαόλι αξιοποίησαν το λάθος του Κρέσπο και με την ποιότητα τους έφεραν τον Παγιέτ με την μπάλα μέσα στα δίχτυα. Έγινε ένα πιο χοντρό λάθος στην άμυνα της Μαρσέιγ, στο 83ο λεπτό, όταν ο Ρονζιέ έχασε την μπάλα από τον Αγκούστο, αλλά ο Τσόλακ δεν το εκμεταλλεύτηκε.

Σπατάλησε πολλές καλές στιγμές ο ΠΑΟΚ και θα μπορούσε να διεκδικήσει με περισσότερες αξιώσεις την πρόκριση, αν είχε μεγαλύτερη ποιότητα στο τελική απόφαση.

Τα δύο δώρα του ΠΑΟΚ στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Χάθηκε μία ιστορική ευκαιρία για να διεκδικήσει ο ΠΑΟΚ ακόμα και την κατάκτηση Ευρωπαϊκού τροπαίου. Η ομάδα του Λουτσέσκου όμως έκανε δύο σημαντικά δώρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Με την φετινή της πορεία βοήθησε την Ελλάδα να τερματίσει την φετινή χρονιά στην 15η θέση στην Ευρωπαϊκή κατάταξη.

Έδειξε όμως και στους υπόλοιπους τον δρόμο. Πως υπάρχει πλέον μία διοργάνωση που αν δουλέψεις σωστά, αν κρατηθείς σε καλό αγωνιστικό επίπεδο, μπορείς να διεκδικήσεις, ακόμα και να την κατακτήσεις.

Ο ΠΑΟΚ μπορεί να έχασε μία τεράστια ευκαιρία, όμως υπάρχει κάτι σημαντικό που δημιουργεί ελπίδα για την συνέχεια. Αποδείχθηκε την φετινή χρονιά πως η διοίκηση έπραξε σοφά το καλοκαίρι που δεν πήγε στην εύκολη φθηνή λύση να κρατήσει τον Γκαρσία. Εύκολο ήταν, είχε κατακτήσει το κύπελλο κερδίζοντας τον Ολυμπιακό και ο κόσμος τον ήθελε. Επέλεξε όμως να κάνει ένα συμβόλαιο μαμούθ για τα ελληνικά δεδομένα, για να επαναφέρει τον πιο πετυχημένο προπονητή στην ιστορία του συλλόγου. Για την ακρίβεια, έκλεισε για τρία χρόνια τον προπονητή που ήθελαν όλες οι ομάδες που έχουν σαν στόχο να ανταγωνιστούν τον Ολυμπιακό.

Η δουλειά του Λουτσέσκου δημιουργεί μία ισχυρή βάση για την επόμενη χρονιά

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου, στις πιο δύσκολες συνθήκες, μετά από ένα καλοκαίρι που έγιναν λάθη - που ακόμα και ο ίδιος υπερεκτίμησε, δεν αξιολόγησε σωστά κάποιους ποδοσφαιριστές, που μαζί τους είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα - κατάφερε να βρει την άκρη και να δημιουργήσει τις συνθήκες να κλείσει επιτυχημένα η φετινή χρονιά. Απέδειξε πως έχει την τεχνογνωσία, τον τρόπο να φέρνει τους ποδοσφαιριστές του στο καλύτερο δυνατό επίπεδο.

Ο ΠΑΟΚ φέτος κατάφερε να μειώσει, όχι να την εξαλείψει, την απόσταση από τον Ολυμπιακό. Πέτυχε επίσης να ανοίξει την ψαλίδα που τον χωρίζει από τις υπόλοιπες ομάδες, να φθάσει στα προημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης και να μοιάζει στο τελευταίο κομμάτι της σεζόν ως η πιο φορμαρισμένη ομάδα, η καλύτερη γυμνασμένη στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Καταλαβαίνετε πως αυτή η δουλειά, σε συνδυασμό με την φλόγα, το αίσθημα ότι μπορεί ο ΠΑΟΚ, να αγγίξει σημαντικές επιτυχίες και στην Ευρώπη, δημιουργεί μία ισχυρή βάση για το άμεσο μέλλον. Φτιάχνει μία πραγματικά πολύ δυνατή αφετηρία για την επόμενη χρονιά.

Το μέλλον ανήκει στον ΠΑΟΚ

Γιατί ο κόσμος του είδε πως με τον Λουτσέσκου προπονητή δεν είναι μεγάλη η απόσταση από το να μπορεί να αποκλείσει ομάδες στο επίπεδο της Μαρσέιγ. Για να συμβεί αυτό, μοιάζει να χρειάζεται ένα καλύτερο καλοκαίρι από πλευράς επιλογών, που αφορούν την στελέχωση του ρόστερ.

Ο ΠΑΟΚ δημιούργησε 16 τελικές με την Μαρσέιγ, δεν έβαλε καμία στο τέρμα. Ο κόσμος στο τέλος του αγώνα είχε την πίκρα του, γνώριζε πως χάθηκε μία ιστορική ευκαιρία, αποθέωσε όμως την ομάδα του, καθώς κατάλαβε πως υπάρχει η προοπτική ώστε το μέλλον να ανήκει στην δική τους ομάδα, να ανήκει στον ΠΑΟΚ.

Στην Game Night, ο Παντελής Βλαχόπουλος μαζί με τους Θέμη Καίσαρη και Τσάρλυ σχολίασαν την τεράστια προσπάθεια του ΠΑΟΚ και τις μεγάλες βραδιές των Κώστα Τσιμίκα και Οδυσσέα Βλαχοδήμου.

TAGS ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ CONFERENCE LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ