ΑΕΚ

Ο Καρέρα πρέπει να μείνει ισχυρός μέχρι το τέλος

Ο Μάρκο Λιβάγια με τον Μάσιμο Καρέρα στο ΠΑΣ - ΑΕΚ
Ο Μάρκο Λιβάγια με τον Μάσιμο Καρέρα στο ΠΑΣ - ΑΕΚ EUROKINISSI

Ο Τσάρλυ γράφει για το δύσκολο διπλό της ΑΕΚ στα Γιάννινα, την εξαιρετική δουλειά του Αργύρη Γιαννίκη και για τον Μάσιμο Καρέρα που αξίζει να κριθεί στο τέλος της σεζόν.

Η ΑΕΚ πήγε με πίεση και είχε πολύ μεγάλη ανάγκη το διπλό στους Ζωσιμάδες. Σπατάλησε αρκετές ευκαιρίες, χρειάστηκε όμως να έχει και την τύχη μαζί της για να πάρει τους πολύτιμους τρεις βαθμούς και την ηρεμία που προσφέρουν, για τις επόμενες ημέρες.

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΖΩΣΙΜΑΔΕΣ

Η ομάδα του Αργύρη Γιαννίκη δικαιούται να νοιώθει άτυχη. Δέχτηκε γκολ με πέναλτι που προήλθε, από μία αχρείαστη έξοδο, από μία λανθασμένη εκτίμηση της φάσης του Χουτσεσιώτη, είχε δοκάρι, πανηγύρισε δύο τέρματα, που στο Var διαπιστώθηκε πως ήρθαν από θέση οφσάιντ.

Το διπλό για την ΑΕΚ, ήρθε με τα χίλια ζόρια, όμως είναι και ένα μεγάλο αποτέλεσμα. Δεν θα περάσουν πολλές ομάδες από την έδρα του ΠΑΣ, σε εξαντλεί η επιθετική τετράδα με το τρέξιμο που ρίχνει, με την βοήθεια και της πίεσης που ασκεί ο Κάστρο στον άξονα. Πρόσφατα άλλωστε, άφησε σε αυτό το γήπεδο δύο βαθμούς, ο Ολυμπιακός.

Γίνεται εξαιρετική δουλειά, ο Αργύρης Γιανίκης παρουσιάζει μία ομάδα, που παίζει με ταχύτητα, που πιέζει ψηλά μέσα από ένα 4-4-2 έντασης και ταχύτητας και ειδικά στο γήπεδο της, σου βγάζει από το τρέξιμο τα συκώτια. Οι προϋποθέσεις, για να μην το κερδίσει το παιχνίδι η ΑΕΚ δημιουργήθηκαν, οι λεπτομέρειες πήγαν με το μέρος της και στο τέλος ο Καρέρα αναγκάστηκε, να πάει σε αλλαγές διαχείρισης για να κρατήσει το πολύτιμο και για την βαθμολογία αλλά και για την ηρεμία της ομάδας, 0-1.

ΦΕΤΟΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

Είναι ξεκάθαρο πως μετά την ολοκλήρωση των μεταγραφών, το ρόστερ που δημιουργήθηκε, είναι το πιο πλούσιο, τουλάχιστον της τελευταίας διετίας, για πολλούς από την ημέρα που η ΑΕΚ, επέστρεψε στην πρώτη κατηγορία. Σε κάθε περίπτωση συνδυάζει ποιότητα, προσωπικότητα και πλέον στις περισσότερες θέσεις, υπάρχει βάθος. Το γεγονός, αυτό δημιουργεί και απαιτήσεις.

Ήταν δεδομένο άλλωστε, πως η φετινή χρονιά θα ήταν πιο απαιτητική για τον Καρέρα. Λόγω χαμηλών προσδοκιών, καμιά φορά είναι πιο βατή αποστολή να καλείσαι να συμμαζέψεις μία ομάδα που δεν πηγαίνει καλά, να την φέρεις σε ένα υποφερτό σημείο και να υπερβαίνεις τους στόχους που σου είχαν τεθεί, από το να αναλαμβάνεις μία ομάδα που σου δίνει σαν αποστολή να πετύχεις μαζί της.

Φέτος για να θεωρηθεί επιτυχημένος ο Καρέρα, δεν φθάνει να παρουσιάσει ένα σουλουπωμένο σύνολο, που ξέρει να αμύνεται και βγάζει ταυτότητα στον αγωνιστικό χώρο.

ΚΟΠΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΣΜΟ

Η αλήθεια είναι, πως οι φίλοι της ΑΕΚ, έχουν πάθει και μία κόπωση στο να βλέπουν την ομάδα τους, να παίζει αμυντικά στα μεγάλα παιχνίδια. Από την ημέρα της επιστροφής, στην προσπάθεια να ωριμάσει η ομάδα, πήγε σε πιο συντηρητική σχήματα και τις περισσότερες φορές, είχε συντηρητική προσέγγιση στα μεγάλα παιχνίδια.

Οι προπονητές, που κατάφεραν να κερδίσουν ντέρμπι και να πετύχουν στόχους μαζί της -Πογιέτ, Χιμένεθ, Καρέρα- ήταν πάνω κάτω κοντινής φιλοσοφίας μεταξύ τους. Πιθανότητα να τους οδήγησαν σε ένα πιο συντηρητικό μοντέλο οι συνθήκες, όμως είναι μία πραγματικότητα, η ΑΕΚ εδώ και πολλά χρόνια, ακόμα και τις εποχές που είναι καλά και τα καταφέρνει στα μεγάλα παιχνίδια, τις επιτυχίες της πετυχαίνει μέσα από ένα πιο συντηρητικό πλάνο.

Οι μεταγραφές που έγιναν το φετινό καλοκαίρι, πέρα από τις απαιτήσεις από πλευράς στόχων, έχει κάνει και ένα σημαντικό ποσοστό φίλων της ομάδας, να θέλει να δει την ΑΕΚ, να αποκτά ξανά το παραδοσιακό της DNA και να την δει να παίζει πιο ελκυστικό ποδόσφαιρο.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΘΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΟΚ

Το ντέρμπι της προηγούμενης αγωνιστικής, ξένισε τον κόσμο, για την εικόνα, για την φιλοσοφία της ομάδας. Είναι άδικο να κριθεί ο Καρέρα από τις επιλογές στο συγκεκριμένο παιχνίδι, γιατί δεν είχε και πολλά περιθώρια. Είχε ξεμείνει με μόλις δύο κεντρικούς χαφ και το διαθέσιμο δίδυμο των Κρίστισιτς-Σάκχοφ, είναι υπερβολικά βαρύ και ήταν υποχρεωμένος να το προστατέψει.

Συνολικά το ρόστερ μπορεί να έχει μεγαλώσει αρκετά ,αλλά τα τρεξίματα του Σιμόες η ΑΕΚ τα έχει ακόμα ανάγκη και όταν ταυτόχρονα λείπει ο Μάνταλος, είναι ανέτοιμος και ο Γαλανόπουλος η κατάσταση γίνεται πολύ δύσκολη για τον Ιταλό προπονητή.

ΔΕΝ ΕΠΑΙΞΕ ΤΟΣΟ ΑΣΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Μετά από το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, που η ΑΕΚ έβγαλε μία εικόνα πως υπολείπεται αρκετά από τον αντίπαλο της, όμως το παιχνίδι δεν το έπαιξε με όλα της τα όπλα, ήρθε το 3-0 με την Μπράγκα. Τώρα που περάσανε οι μέρες, που ήρθε και το διπλό στα Γιάννενα, που μπήκε και με διάθεση ο Λιβάγια από τον πάγκο στο συγκεκριμένο παιχνίδι, μπορεί κανείς με μεγαλύτερη ηρεμία να καταλάβει, πως υπήρξε και μία υπερβολή.

Στην Μπράγκα, οι εντυπώσεις δεν χάθηκαν από την συνολική εμφάνιση της ομάδας, η ΑΕΚ δεν έπαιξε άσχημα, ήταν δημιουργική, σπατάλησε αρκετές καθαρές ευκαιρίες, για εκτός έδρας Ευρωπαϊκό παιχνίδι και σε καμία περίπτωση η εικόνα της δεν ήταν για να ηττηθεί με βαρύ σκορ.

Οι εντυπώσεις μίας εμφάνισης, που άφηνε σε σημαντικό διάστημα του αγώνα προοπτικές, χάλασαν από τις ευκαιρίες του Ολιβέιρα, από την έκταση που πήρε στο τέλος το σκορ και πάνω από όλα, από την κρίση ανάμεσα σε Λιβάγια και Καρέρα.

ΚΛΙΜΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ

Όταν ανοίγουν τέτοιες ιστορίες στις ομάδες, ειδικά στην Ελλάδα, συνήθως σε πίεση είναι ο προπονητής. Για μένα είναι ξεκάθαρο πάντως πως η ΑΕΚ, φέτος δεν πρέπει με τίποτα να μπει σε αυτήν την περιπέτεια δεν έχει κανένα λόγο. Πέρυσι άλλαξε προπονητή μετά την πρώτη αγωνιστική, λίγο καιρό αργότερα προχώρησε και σε δεύτερη αλλαγή.

Προπονητή άλλαξε και πριν από δύο χρόνια, όταν επέστρεψε για τρίτη φορά ο Χιμένεθ και πήρε την θέση του Ουζουνίδη. Είναι μία ιστορία που δεν βγάζει πουθενά. Από το καλοκαίρι του 2015 που επέστρεψε η ΆΕΚ στην πρώτη Εθνική, μόλις μία χρονιά ξεκίνησε και ολοκλήρωσε με τον ίδιο προπονητή, ήταν η χρονιά που κατέκτησε το πρωτάθλημα με τον Χιμένεθ. Δεν γίνεται να συνεχίσει στην ίδια λογική, δεν υπάρχει και λόγος.

Τα γράφω όλα αυτά, γιατί την περασμένη εβδομάδα υπήρχε ένα κλίμα αμφισβήτησης, πίεσης, είχε δημιουργηθεί γκρίνια για την εικόνα των δύο παιχνιδιών, που την συνόδευε και μία συζήτηση για ευθύνες του Ιταλού τεχνικού, για τους πολλούς τραυματισμούς που υπάρχουν στην ομάδα.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΠΟΓΙΑΤΟΣ, ΟΥΤΕ ΚΑΡΝΤΟΣΟ

Ειλικρινά δεν ξέρω και για την ακρίβεια διατηρώ αμφιβολίες για το αν ο Καρέρα είναι ο κατάλληλος προπονητής, για να ανεβάσει επίπεδο από πλευράς ποιότητας ποδοσφαίρου και να την φέρει πιο κοντά με τα θέλω του κόσμου, με τις αναμνήσεις και τις απαιτήσεις που έχει ο μέσος φίλος της ΑΕΚ για την ομάδα.

Επίσης δεν γνωρίζω αν για τους τραυματισμούς έχει ευθύνη η σκληρή του προπόνηση, αν ευθύνεται ο κορονοϊός και οι συνθήκες που έχει δημιουργήσει, αν ευθύνεται το γήπεδο στο προπονητικό στα Σπάτα, αν όπως γίνεται συνήθως φταίνε όλα αυτά μαζί ή απλά οι τραυματισμοί είναι θέμα κακοτυχίας. Αυτό όμως που είναι σγουρό, είναι πως πρόκειται για έναν άνθρωπο, που την ομάδα την μάζεψε την περσινή σεζόν, την έκανε ξανά ανταγωνιστική και από την στιγμή που ανέλαβε δεν υπήρξε κανένα διάστημα που να έχασε τον έλεγχο της.

Εδώ δεν έχουμε κάποια περίπτωση Πογιάτος, Καρντόσο, μιλάμε για έναν προπονητή που έχει πάρει πρωτάθλημα στην Ρωσία, που του έδωσαν πέρυσι μία ΑΕΚ χωρίς στόχους και την έφερε στον τελικό του κυπέλλου και να διεκδικεί μέχρι τέλους την δεύτερη θέση.

Η διοίκηση της ΑΕΚ πράγματι, ενίσχυσε σημαντικά το ρόστερ το καλοκαίρι, σε αντίθεση με άλλες χρονιές φέτος στον προπονητή της, έχει δώσει ρόστερ που της δίνει το δικαίωμα να έχει απαιτήσεις και να ελπίζει πως θα υπάρξει και μία εξέλιξη και στο επίπεδο του ποδοσφαίρου, που μπορεί να παίξει η ομάδα.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΚΡΙΘΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ

Ο Καρέρα είναι από τους προπονητές, που αξίζει να τους δώσεις έναν ήρεμο ολοκληρωμένο κύκλο δουλειάς και στο τέλος να τον κρίνεις. Δεν μιλάω για μακροχρόνια πρότζεκτ, ο χρόνος στο ποδόσφαιρο κυλάει με διαφορετικό τρόπο, με απίστευτη ταχύτητα. Όμως ο Καρέρα, έχει κερδίσει το δικαίωμα, να πάει την ομάδα μέχρι τέλους.

Στο τέλος της σεζόν, μετά από μία ολοκληρωμένη χρονιά, με ένα ρόστερ που του δίνει το δικαίωμα να πετύχει, μπορούν να κρίνουν αν θέλουν να συνεχίσουν μαζί του και όλοι μας να κάνουμε τον απολογισμό. Στο τέλος αυτής της σεζόν, όλοι θα γνωρίζουμε αν αξίζει η διοίκηση, να προσπαθήσει να τον κρατήσει για περισσότερο χρόνο, η έφτασε η ώρα, με σοβαρότητα και οργάνωση να ψάξουν για έναν προπονητή, που θα τους βάλει σε μία πιο σύγχρονη, πιο επιθετική λογική. Αυτή όμως η συζήτηση στην ΑΕΚ θα πρέπει να γίνει, στο τέλος της σεζόν.

Η ΑΕΚ ξεκίνησε την σεζόν έχοντας σαν σταθερά τον Καρέρα και είναι πολύ σημαντικό αυτή η δυναμική που δημιούργησε με την δουλειά του, την περασμένη χρονιά να την κρατήσει η ομάδα, για όσο περισσότερο διάστημα είναι δυνατόν.

Κακός προπονητής είναι σίγουρο πως δεν είναι και δεν γίνεται κάθε χρόνο, να δημιουργούνται οι συνθήκες για να αλλάζει προπονητή η ΑΕΚ. Φέτος πρέπει να γίνει σε ολόκληρο τον οργανισμό της ομάδας ξεκάθαρο, πως ο Καρέρα μέχρι το τέλος της χρονιάς θα είναι ισχυρός και δεν πρόκειται να κουνηθεί.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ