ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ

Ο Γκουαρδιόλα έβγαλε το αγκάθι

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα στην αναμέτρηση της Μάντσεστερ Σίτι με τη Λειψία
Ο Πεπ Γκουαρδιόλα στην αναμέτρηση της Μάντσεστερ Σίτι με τη Λειψία Ⓒ 2021 AP PHOTO/LASZLO BALOGH/ASSOCIATED PRESS

Οι αλλαγές που έφεραν τον Πεπ Γκουαρδιόλα στον τελικό του Champions League μετά από δέκα χρόνια. Αυτή τη φορά πήγαν και οι συγκυρίες με τη Σίτι, ενώ αμύνθηκε σαν μεγάλη ιταλική ομάδα. Ο Τσάρλυ αναλύει.

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα επιστρέφει στους τελικούς του Champions League μετά από 10 χρόνια. Ο προπονητής που έχει επηρεάσει την εξέλιξη του σύγχρονου ποδοσφαίρου περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, χρειάστηκε να προσθέσει κάποια στοιχεία, να πάει σε μερικές αλλαγές, για να δημιουργήσει μία πιο σκληρή ομάδα, πιο κυνική, ικανή να πάρει και τα πιο απαιτητικά παιχνίδια.

Αναμφισβήτητα πρόκειται για τον προπονητή που έβγαλε το άθλημα, από την εποχή που το κύριο μέρος της τακτικής προσέγγισης αφορά την αμυντική λειτουργία και φρόντισε ώστε στο ποδόσφαιρο να υπάρξει επιστημονική προσέγγιση για την αξιοποίηση της κατοχής.

ΤΟ ΑΓΚΑΘΙ

Μια φιλοσοφία που για χρόνια βασιζόταν στην απόλυτη υποδούλωση του αντιπάλου, που η αμυντική ασφάλεια ερχόταν μέσα από την κατοχή μπάλας. Κουλτούρα που έφερνε με ασφάλεια ένα πολύ υψηλό ποσοστό νικών και ένα ασύλληπτο μέσο όρο βαθμών στο πρωτάθλημα, αλλά όπως και όλες οι συνταγές, είχε και μία αδυναμία. Το αγκάθι στην προπονητική καριέρα του Γκουαρδιόλα, είχε να κάνει με την αποτυχία του να φτάσει σε τελικό του Champions League από την ημέρα που έφυγε από την Μπαρτσελόνα.

ΥΠΗΡΞΑΝ ΑΔΙΚΟΙ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΟΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΙ

Ασφαλώς και υπήρχαν περιπτώσεις που οι ομάδες του άξιζαν και ο αποκλεισμός ήρθε άδικα και συγκυριακά. Την τρίτη του χρονιά στην Μπάγερν, είχε δημιουργήσει μέσα από την δική του φιλοσοφία, την καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη. Στην ρεβάνς, την Ατλέτικο την είχε πατήσει, την είχε βάλει μέσα στο τέρμα, όμως αποκλείστηκε. Για το μέγεθος του Γκουαρδιόλα, για την προοπτική που δημιουργεί η συνεργασία του με την Μπάγερν και έχοντας στο μυαλό μας πως την ανέλαβε πρωταθλήτρια Ευρώπης και έχοντας δώσει τρεις τελικούς σε τέσσερα χρόνια, ήταν αποτυχία που δεν έφθασε μαζί της, σε τρία χρόνια, σε έναν τελικό.

Επίσης ήταν ανώτερη η Σίτι από την Τότεναμ στους ημιτελικούς του 2019, γκολ ανατροπής ήρθε που ακυρώθηκε από το VAR, όπως και το τέρμα του Γιορέντε, μετά από έναν μόλις μήνα, θα ήταν άκυρο, με την αλλαγή κανονισμών. Υπήρχε και γκίνια, όμως για τα μπάτζετ που διαχειρίζεται, ήταν αποτυχία που δεν είχε πετύχει να φθάσει σε τελικό με την Σίτι και είχε αποκλειστεί σε νοκ άουτ παιχνίδια, από ομάδες όπως η Μονακό, η Τότεναμ και σε μονό παιχνίδι από την Λιόν, που κατέβαιναν απέναντι στην Σίτι, σαν μεγάλα αουτσάιντερ.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΕΦΕΡΑΝ ΞΑΝΑ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΕΠ ΣΕ ΤΕΛΙΚΟ

Το πρόβλημα όμως ήταν, πως ποδοσφαιριστές υψηλού επιπέδου, που είχαν την δυνατότητα να πιέσουν ψηλά, να παίξουν για δύο παιχνίδια με υπερβολική ένταση, κατάφερναν να τιμωρήσουν το ποδόσφαιρο ρίσκου του Πεπ. Να τιμωρήσουν το γεγονός πως οι στόπερ στο ποδόσφαιρο του Πεπ έχουν μεγάλη συμμετοχή στην ανάπτυξη, να τους οδηγήσουν σε λάθη που στους χώρους που γίνονται, φέρνουν ευκαιρίες με τεράστιο ποσοστό επαλήθευσης.

ΜΠΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΝΩΘΡΑ ΣΤΗΝ ΣΕΖΟΝ

Ο Γκουαρδιόλα επίσης έχει να φθάσει τελικό 10 χρόνια, έχοντας μόνιμα ομάδες που μέχρι την διακοπή των εορτών έπαιζαν το καλύτερο ποδόσφαιρο. Για να το πετύχει, άλλαξαν κάποια στοιχεία που χαρακτήριζαν την κουλτούρα των ομάδων του. Δεν ξέρω αν συνέβη σκόπιμα, αν έπαιξε ρόλο η πανδημία ή αν υπήρξε ένας συνδυασμός και των δύο. Όμως, για πρώτη φορά φέτος είδαμε ομάδα του Πεπ να μην μπαίνει στην σεζόν με το πόδι πατημένο στο γκάζι. Να βγάζει προβλήματα, μέχρι τα μέσα του Δεκεμβρίου και να ανεβάζει ταχύτητα, να βρίσκει φόρμα από τα μέσα Δεκέμβρη και μετά.

ΔΕΝ ΑΦΗΣΕ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ ΣΤΟΥΣ ΣΤΟΠΕΡ

Επίσης φέτος δημιούργησε την καλύτερη ομάδα Γκουαρδιόλα σε παιχνίδι χωρίς μπάλα. Δεν έχει παίξει ποτέ τόσο πολύ χωρίς μπάλα ομάδα του όπως η φετινή Σίτι. Είδαμε επίσης στα παιχνίδια με την Παρί μία σημαντική αλλαγή. Το παιχνίδι της Σίτι δεν ξεκινούσε από τους σέντερ μπακ, η πρώτη πάσα έφευγε γρήγορα, είτε από τον Έντερσον, είτε από την τελευταία γραμμή, για να φύγει η Σίτι σε γρήγορη επίθεση. Στα περισσότερα μεγάλα παιχνίδια, οι στόπερ του Γκουαρδιόλα, είχαν απίθανα υψηλά νούμερα, στις μεταβιβάσεις που δοκίμαζαν και στις απλές επαφές μπάλας. Η ομάδα του, που έφθασε τελικό, είχε τους δύο στόπερ πάντα προστατευόμενους. Οι Ντίας, Στόουνς, με 62 και 69 απλές επαφές μπάλας, είχαν μόνο από τον Φόντεν λιγότερη συμμετοχή στο πρώτο παιχνίδι.

Στην ρεβάνς, ο φόβος μην έρθει κάποιο τέρμα, από λάθος στην τελευταία γραμμή άμυνας, έφερε ακόμα πιο μικρή συμμετοχή, με 41 και 40 απλές επαφές μπάλας. Είχαν τις λιγότερες της Σίτι από όσους ξεκίνησαν, πέρασαν μόνο τον Ικάρντι. Επίσης οι 64 πάσες που έφυγαν συνολικά από τα πόδια των Στόουνς, Ντίας, αποτελούν ένα πολύ χαμηλό νούμερο μεταβιβάσεων από τους σέντερ μπακ για ένα παιχνίδι, ισορροπημένο. Ήταν ξεκάθαρο όμως, πως ο Γκουαρδιόλα,δεν ήθελε να του συμβεί ό,τι και τα προηγούμενα χρόνια. Πήρε την απόφαση να βάλει λίγο νερό στο κρασί του, για να φθάσει ομάδα του στον τελικό της διοργάνωσης, που τον δυσκολεύει από την ημέρα που έφυγε από την Βαρκελώνη.

Η ΠΙΕΣΗ ΨΗΛΑ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

Ασφαλώς και δεν έκανε εκπτώσεις όσον αναφορά στην επιθετικότητα της λογικής του. Στην πράξη η πρόκριση σφραγίστηκε στο Παρίσι, όταν οι ταλαιπωρημένοι παίκτες του Ποτσετίνο δεν μπόρεσαν να αντέξουν την ασφυκτική πίεση που έβγαλε η Σίτι στο δικό τους μισό γήπεδο. Η Σίτι πέτυχε στο δεύτερο ημίχρονο του πρώτου παιχνιδιού, να υποδουλώσει την Παρί με την απίστευτη πίεση που της έβγαλε στην προσπάθεια της να βγει από την άμυνα της. Την κράτησε εγκλωβισμένη στο μισό γήπεδο, κατάφερε να φέρει εκεί το παιχνίδι χωρίς να έχει το παραμικρό πρόβλημα, να επιβληθεί να παίξει σε ψηλά μέτρα, με αντίπαλο ομάδα με επιθετική τριάδα, τους Εμπαμπέ, Νειϊμάρ, Ντι Μαρία. Σε αυτήν την πραγματικότητα, χτίστηκε και η ανατροπή, που ήρθε μέσα από απόλυτη επιβολή, στα μέτρα που ήθελε να παίξει η Σίτι και χωρίς να καταφέρει να δημιουργήσει μεγάλες ευκαιρίες.

ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΠΗΓΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΥΡΙΕΣ ΜΑΖΙ ΤΗΣ

Ασφαλώς, όπως και υπήρξαν συγκυρίες για να έρθουν αρκετοί από τους προηγούμενους αποκλεισμούς, έτσι και αυτήν την φορά κάποιες συγκυρίες πήγαν μαζί της. Η Παρί έκανε την δύσκολη δουλειά, στο προηγούμενο γύρο, να πετάξει έξω την Μπάγερν. Ο Εμπαμπέ στο πρώτο παιχνίδι, έπαιξε ανέτοιμος, στο δεύτερο δεν μπόρεσε καν να αγωνιστεί.

Στο πρώτο παιχνίδι, ο αγώνας γύρισε χωρίς να δημιουργήσει μεγάλες ευκαιρίες. Είχε πνίξει την Παρί, όμως μεγάλες φάσεις δεν δημιούργησε και βρήκε γκολ ισοφάρισης από μία φάση που δεν επιτρεπόταν να την διαχειριστεί τόσο λάθος ένας τερματοφύλακας με την κλάση του Νάβας και το δεύτερο τέρμα επειδή άνοιξε το τείχος στην εκτέλεση του Μάχρεζ.

Στην ρεβάνς, επέλεξε, να δώσει την μπάλα στην Παρί, να υπάρχουν σημαντικά διαστήματα, που θα παίξει σε πιο χαμηλά μέτρα απ' ό,τι συνηθίζει και να χτυπήσει την ομάδα του Ποτσετίνο, με το νόμισμα που συνήθως τιμωρούσαν τις ομάδες του Γκουαρδιόλα, οι αντίπαλοι. Δημιουργήθηκαν από τρεις άμεσες αντεπιθέσεις, τρεις μεγάλες ευκαιρίες, οι δύο έγιναν γκολ.

ΑΜΥΝΘΗΚΕ ΣΑΝ ΜΕΓΑΛΗ ΙΤΑΛΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Στο Έτιχαντ, η άμυνα που βγήκε όσες φορές χρειάστηκε να παίξει σε χαμηλά μέτρα η Σίτι, θύμισε μεγάλες ιταλικές ομάδες, όπως και οι πανηγυρισμοί σε κάθε κερδισμένη μάχη που έβγαζαν την μπάλα κόρνερ. Στοιχεία που στο ποδόσφαιρο είναι απαραίτητα για να πετύχεις μεγάλες νίκες, τα πρόσθεσε ο Γκουαρδιόλα στο εξαιρετικό ποδόσφαιρο που διδάσκει και θα δει ξανά ομάδα του στον τελικό του Champions League. Θα κλείσω ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που έκλεινα όλα τα κείμενα μου κάθε φορά που οι ομάδες του Πεπ γνώριζαν αποκλεισμούς σε νοκ άουτ παιχνίδια.

Είναι σίγουρο πως θα έρθει η ημέρα που θα κατακτήσει για τρίτη φορά το Champions League και αυτή θα είναι μία υπέροχη ημέρα για το ποδόσφαιρο.

ⓒ 2021 AP Photo/Laszlo Balogh/Associated Press

TAGS ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ