ΠΑΟΚ

Ο Γκαρσία πρέπει να ξεδιαλύνει το χάος

Βιεϊρίνια και Ελ Αραμπί διεκδικούν τη μπάλα σε παιχνίδι ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό
Βιεϊρίνια και Ελ Αραμπί σε φάση από παιχνίδι ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό EUROKINISSI SPORTS

Ο Τσάρλυ γράφει για το ντέρμπι της Τούμπας την Τετάρτη (13/1) ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό, τα όσα πρέπει να κάνει ο Γκαρσία και το πλεονέκτημα που έχουν οι φιλοξενούμενοι και το όπλο του Μαρτίνς στα ντέρμπι.

Το ντέρμπι της Τετάρτης (13/1, 19:30, NOVA SPORTS 1) ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό, αποτελεί την τελευταία ευκαιρία της ομάδας της Θεσσαλονίκης, για να παραμείνει σαν διεκδικητής του τίτλου. Να αποδείξει στον ίδιο του τον εαυτό, πως η απόσταση από τον Ολυμπιακό δεν είναι χαοτική, να μειώσει τη διαφορά σε 7 βαθμούς και με κάποια αναγκαία ενίσχυση, δουλειά και δημιουργία σταθερών, να καταφέρει να δώσει τη μάχη του στα playoffs.

ΤΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

Αυτά τα παιχνίδια, έχουν πάντοτε τη δική τους ιστορία και πραγματικότητα. Δεν είναι απαραίτητο, να τα κερδίσει η καλύτερη ομάδα, η πραγματικότητα όμως που υπάρχει πριν από το παιχνίδι, είναι πως υπάρχει διαφορά και είναι μεγάλη.

Για ακόμα ένα ντέρμπι ο Ολυμπιακός ξεκινά με ένα τεράστιο πλεονέκτημα. Ξέρει τι θέλει να παίξει και με ποιους ποδοσφαιριστές θα το παίξει. Είναι μία ομάδα που δουλεύει, εξελίσσεται από το καλοκαίρι του 2018, έχει συγκεκριμένο σχέδιο, ποδοσφαιριστές με ξεκάθαρους ρόλους σε κάθε θέση.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΗΜΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΣΤΑΘΕΡΑ

Εξαρχής υποστήριζα, πως για τον σύλλογο είναι σημαντικό να βγει ο Γκαρσία και χρειάζεται να προσφέρουν στον Ουρουγουανό προπονητή υπομονή και χρόνο για να δείξει το έργο του. Όπως ο ίδιος δήλωσε μετά από την ήττα στο Περιστέρι για να ετοιμάσει τον μεγάλο ΠΑΟΚ.

Μέχρι στιγμής όμως, είναι φανερό πως και ο ίδιος χρειάζεται χρόνο για να κατασταλάξουν οι σκέψεις του, να βάλει τα πράγματα σε μία σειρά. Ένας έμπειρος προπονητής, με επιτυχίες και γνώση της δουλειάς, το πρώτο πράγμα που προσπαθεί να κάνει σε μία ομάδα, είναι να δημιουργήσει βάσεις.

Να δώσει ξεκάθαρους ρόλους και να φτιάξει έναν σταθερό κορμό. Αν δούμε λίγο, που βρίσκεται σήμερα ο ΠΑΟΚ, γίνεται αντιληπτό πως στο μυαλό του Πάμπλο Γκαρσία επικρατεί το χάος. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα την κατάσταση. Μπορεί να μην έχει βοηθηθεί από την εικόνα του ρόστερ του, μπορεί να φταίει η δική του απειρία, η αλήθεια είναι πως δυόμιση μήνες από την στιγμή που ανέλαβε τον ΠΑΟΚ, δεν υπάρχουν σίγουρες λύσεις σε κανέναν χώρο.

ΜΟΝΟ Ο ΙΝΓΚΑΣΟΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Πήρε την απόφαση να αλλάξει τερματοφύλακα και να δώσει την θέση βασικού στον Πασχαλάκη, απόφαση που είναι φανερό πως δεν βγαίνει, δεν βοηθά ούτε στην ηρεμία της άμυνας του.

Δεν υπάρχει ξεκάθαρο αμυντικό δίδυμο. Το όπλο του ΠΑΟΚ, την χρονιά που έπρεπε να κατακτήσει το πρωτάθλημα ήταν οι Κρέσπο-Βαρέλα, σήμερα και οι δύο βρίσκονται σε προβληματικό ατομικό επίπεδο. Όποτε ο Γκαρσία επέλεξε να χρησιμοποιήσει το έμπειρο του αμυντικό δίδυμο, ο ΠΑΟΚ υπέφερε.

Ο Ίνγκασον μοιάζει να είναι πιο αξιόπιστος από τους υπόλοιπους, ο Μιχαϊλίδης προέρχεται από συνεχόμενους αγώνες που προβλημάτισε. Δέχεται εύκολα και παιχνίδι στην πλάτη του, αλλά και τρίπλα σε μικρό χώρο, με αποκορύφωμα τον τρόπο, που τον πέρασε ο Χριστοδουλόπουλος, από την εσωτερική και χωρίς ταχύτητα στο δεύτερο γκολ στο Περιστέρι.

Πηγαίνουμε λοιπόν στο ντέρμπι, χωρίς να είμαστε σίγουροι, για το ποιος θα πλαισιώσει τον Ίνγκασον, που μοιάζει να είναι η μοναδική σταθερά.

ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Στα άκρα της άμυνας, ο Γιαννούλης υποφέρει από το χτύπημα που δέχτηκε στο παιχνίδι με τον Ατρόμητο. Καταλαβαίνεται πως για μία ομάδα, που έχει λίγους τρόπους, που λειτουργούν στην ανάπτυξη της, το να στερηθεί έναν από αυτούς είναι πρόβλημα.

Ο ΠΑΟΚ πέρα από όσο προσπαθεί να πετύχει στην πίεση ψηλά, με δική του κατοχή, απειλεί είτε με παιχνίδι, με αναπόδοτο πόδι από τους δύο εξτρέμ, είτε με τα ανεβάσματα του Γιαννούλη από τα αριστερά, που δημιουργούν και μία δυνατή πλευρά και ένα πιο φοβικό παιχνίδι στα αντίπαλο εξτρέμ.

Αν ο Γιαννούλης δεν προλάβει τότε, το πρόβλημα θα γίνει μεγάλο. Είτε θα δούμε τον Βιεϊρίνια στα αριστερά και τον Ροντρίγκο στα δεξιά, είτε τον Βιεϊρίνια στα δεξιά και τον Περέιρα στα αριστερά. Ένα πλεονέκτημα πάντως σε σχέση με τα άκρα του Ολυμπιακού, θα χαθεί.

Είναι σημαντικό να προλάβει ο Γιαννούλης, γιατί ο ΠΑΟΚ, θα μπορεί να έχει στο γήπεδο, ένα στοιχείο που δεν παίρνει από τα δικά του μπακ ο Ολυμπιακός. Ανεβάσματα και επιθέσεις μέχρι βαθιά από τα ακραία του μπακ. Αυτή είναι μία αδυναμία, ένα μειονέκτημα του Ολυμπιακού, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

ΜΕ ΕΤΟΙΜΟ ΣΧΕΔΙΟ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο μπερδεμένα, πιο χαοτικά αν μιλήσουμε για τον άξονα του ΠΑΟΚ. Σε έναν χώρο που ο Ολυμπιακός έχει τις σταθερές του και γνωρίζουμε ποια συγκεκριμένα πράγματα προσφέρουν στο πλάνο του Μαρτίνς οι Εμβιλά-Καμαρά και πως είτε θα χρησιμοποιηθεί ο Μπουχαλάκης αν είναι τελικά διαθέσιμος και θα πάει σε 4-3-3, με έναν εξτρέμ και είτε τον Βαλμπουενά, είτε τον Φορτούνη στην απέναντι πλευρά.

Είτε θα επιλέξει το καθαρό 4-2-3-1 με έναν εκ των δημιουργών του Βαλμπουενά-Φορτούνη μπροστά από το δίδυμο χαφ και δύο εξτρέμ, να καλύπτουν αμυντικά τα άκρα και να προσφέρουν ταχύτητα στα άκρα του Ελ Αραμπί.

Ο Ολυμπιακός έχει ξεκάθαρο πλεονέκτημα, πως ότι και να επιλέξει το έχει εφαρμόσει πολλές φορές και οι ποδοσφαιριστές έχουν γνώση, αυτοματισμούς, στοιχεία που τους δίνουν αυτοπεποίθηση.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟΝ ΑΞΟΝΑ

Για τον ΠΑΟΚ τα πράγματα είναι πολύ μπερδεμένα. Ο Γκαρσία έχει ζητήσει παίκτη και για την θέση "6" και για αυτήν του επιτελικού χαφ. Είναι πραγματικότητα πως το ρόστερ που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι στον άξονα, έχει σημαντικά προβλήματα.

Δεν υπάρχει ένας κεντρικός χαφ, διαφορετικού τύπου, που να παίζει χωρίς μπάλα, να μαρκάρει στον χώρο και να βγάζει υψηλή ένταση στο παιχνίδι του. Οι Ελ Καντουρί, Σβαρμπ που ξεκίνησαν σαν δίδυμο, έχουν κοινά χαρακτηριστικά και παίζουν και οι δύο περισσότερο με την μπάλα στα πόδια.

ΨΑΧΝΕΤΑΙ Ο ΓΚΑΡΣΙΑ

Ο Γκαρσία μετά από την ήττα στο "Βικελίδης", εξαφάνισε τον Σβαρμπ, που τον επανέφερε στο Περιστέρι. Ο Φερέιρα μετά από σκληρές ήττες θυμόταν τον Εσίτι, για να του προστατέψει το κεντρικό αμυντικό δίδυμο. Το ίδιο έκανε και ο Γκαρσία μετά την ήττα από τον Ατρόμητο.

Βλέπεται αν κάτσεις και δεις παιχνίδι που χάνει ο ΠΑΟΚ, αμέσως καταλαβαίνεις πως δεν υπάρχει η απαιτούμενη πίεση από τον άξονα, για να θωρακίσει την άμυνα του, η πίεση πέφτει πάνω στα αντίπαλα στόπερ και έρχεται στο μυαλό η λύση Εσίτι.

Όμως όποτε χρησιμοποιείται γρήγορα γίνεται αντιληπτό, πως η παρουσία του, περισσότερα προβλήματα δημιουργεί από ότι λύνει. Ο Γκαρσία γρήγορα κατάλαβε, πως για να υπάρξει δημιουργία από τον άξονα και να δημιουργηθούν συνθήκες, για να ανοίξει την άμυνα του Βόλου θα πρέπει να τον αντικαταστήσει.

Πιο ασφαλής για την θέση "6" θα ήταν η λύση του Αουγκούστο, ο οποίος όμως έμεινε εκτός αποστολής.

Ο Σβαρμπ έκανε δύο καλά παιχνίδια στην επιστροφή του στην ενδεκάδα και σίγουρα θα είναι ένας από τους δύο χαφ και από εκεί και πέρα, περιμένουμε να δούμε, πως θα επιλέξει να διαχειριστεί το ντέρμπι ο Γκαρσία.

Αυτή την στιγμή, ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΠΑΟΚ, στο δημιουργικό κομμάτι, είναι πως δεν έχει ξεκάθαρη λύση στην θέση του επιτελικού χαφ. Φαίνεται πως η επιστροφή του Ουάρντα, έχει να κάνει και με την πίστη του Γκαρσία πως μπορεί να καλύψει αυτήν τη θέση. Με τον Βόλο, η επιλογή ήταν να παίξει ο Ουάρντα πίσω από τον Σφιντέρσκι και στα δύο άκρα οι Ζίφκοβιτς, Τζόλης.

Ασφαλώς είναι τελείως διαφορετικό να παίζεις με τον Βόλο, από ότι με τον Ολυμπιακό, αν η διαφορά δεν ήταν στους 10 βαθμούς, θα ήμουν βέβαιος πως δεν θα καταφύγει σε τόσο επιθετικό πλάνο. Κρατάω μία επιφύλαξη, επειδή ο ΠΑΟΚ χρειάζεται μόνο τη νίκη, πάντως τη λειτουργία σαν ομάδα για να υποστηρίξει μία τόσο επιθετική σύνθεση δεν την έχει.

ΣΕ ΠΤΩΣΗ ΟΙ ΤΖΟΛΗΣ ΖΙΦΚΟΒΙΤΣ

Ακόμα και οι Τζόλης, Ζίφκοβιτς που ξεκίνησαν δυνατά βρίσκονται σε πτώση. Σε μεγάλο βαθμό, παίζει ρόλο που δεν υποστηρίζονται από την υπόλοιπη ομάδα και ο ΠΑΟΚ, μοιάζει να περιμένει πολλά από ατομικές τους ενέργειες, με συνέπεια να τους έχουν μάθει και οι αντίπαλοι, που σε σημαντικό βαθμό φροντίζουν να τους κλείνουν το καλό τους πόδι και να αφήνουν περισσότερο την εσωτερική.

Ασφαλώς και θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα, αν υποστηρίζονταν όπως έπρεπε από τον επιτελικό χαφ, ακόμα και από τον σέντερ φορ.

Σε αυτά τα δύο πρώτα παιχνίδια που έπαιξε ο Ουάρντα, δείχνει να βρίσκεται αυτήν την εποχή σε καλύτερη κατάσταση από τους Τζόλη, Ζίφκοβιτς. Δεν αποκλείεται λοιπόν, αν επιλέξει ο Γκαρσία καθαρή τριάδα στο κέντρο και δύο από τους Τζόλη, Ζίφκοβιτς, Ουάρντα για να πλαισιώσουν τον φορ, να σπάσει ακόμα και η σταθερά των Τζόλη, Ζίφκοβιτς.

ΕΦΕΡΕ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΤΟ ΓΚΟΛ ΤΟΥ ΚΡΜΕΝΤΣΙΚ

Ο Κρμέντσικ σκόραρε κόντρα στο Βόλο και το γκολ του έφερε χαμόγελα. Μόνος του βρέθηκε στην πλάτη της άμυνας, κανονικά έπρεπε να πασάρει στον Ζίφκοβιτς, όμως δημιούργησε τόσο μεγάλο εσωτερικό αλλά και αγωνιστικό πρόβλημα στην ομάδα, η αφλογιστία και η εικόνα του Τσόλακ, που είναι μεγάλο το άγχος και η ανάγκη να βγει η δεύτερη μεταγραφή καθαρού σέντερ φορ μέσα σε τρεις μήνες.

Είναι δεδομένα ένα σημαντικό όπλο που χρειάζεται για να κάνεις πρωταθλητισμό το να έχεις έναν φορ που να σου κάνει τη διαφορά, να το νοιώθουν οι αντίπαλες άμυνας και να προσφέρει το εύκολο γκολ. Ο Σφιντέρσκι είναι κινητικός, παίζει με ενέργεια κινείται αρκετά και εκτός περιοχής, είναι όμως φανερό πως η κλάση του είναι για δεύτερος και βοηθά περισσότερο την ομάδα, όταν έρχεται από τον πάγκο.

Παίζει και με υψηλή ένταση και όταν βρίσκει κουρασμένες άμυνες, έχει πιο εύκολα και το γκολ. Το γεγονός πως δεν μπορούσε να πάρει το παραμικρό ο ΠΑΟΚ, από τον Τσόλακ, δημιούργησε πρόβλημα και στον Πολωνό επιθετικό που πήρε, περισσότερο χρόνο από ότι του αναλογούσε. Έχει ενδιαφέρον τι θα κάνει ο Γκαρσία, στην κορυφή της επίθεσης.

ΤΟ ΜΟΝΙΜΟ ΟΠΛΟ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΝΣ ΣΤΑ ΝΤΕΡΜΠΙ

Σε κάθε περίπτωση, βλέποντας όλους τους χώρους, είναι ξεκάθαρο πως δεν έχει δημιουργήσει στους δυόμιση μήνες στον ΠΑΟΚ, την παραμικρή σταθερά. Ότι και να γίνει στο ντέρμπι, οφείλει να ξεδιαλύνει την κατάσταση, το χάος που επικρατεί στο μυαλό του και να χτίσει ένα συγκεκριμένο κορμό. Μόνο μέσα από την δημιουργία ξεκάθαρων ρόλων, βελτιώνονται και προοδεύουν οι ομάδες.

Μέσα από αυτή τη λογική, ξέφυγε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ο Ολυμπιακός από τους δύο δικεφάλους και μόνιμα αυτό είναι και το όπλο του, στα μεταξύ τους παιχνίδια. Ο Μαρτίνς ξέρει τι θα παίξει και βρίσκει αντιπάλους που απέναντι του, ψάχνονται να βρουν πλάνο να τους ταιριάζει, πλάνο που δεν έχουν δοκιμάσει όσο καιρό χρειάζεται, για να είναι έτοιμοι να κερδίσουν ένα απαιτητικό παιχνίδι, το δικό του ολοκληρωμένο σχέδιο.

Ασφαλώς και υπάρχουν πολλά παραδείγματα, που μεγάλα παιχνίδια δεν τα κέρδισε η καλύτερη ομάδα. Για να συμβεί όμως, θα πρέπει να παρουσιάσει ο ΠΑΟΚ, μία εικόνα διαφορετική, από αυτήν που έχουμε δει μέχρι σήμερα και ο Ολυμπιακός να βρεθεί σε πολύ άσχημη ημέρα.

TAGS ΠΑΟΚ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ