ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Φραν Βέλεθ έπαιζε μόνιμα στο ταβάνι του στον Παναθηναϊκό

Ο Φραν Βέλεθ με τη φανέλα του Παναθηναϊκού
Ο Φραν Βέλεθ με τη φανέλα του Παναθηναϊκού EUROKINISSI

Ο Φραν Βέλεθ αποχωρεί από τον Παναθηναϊκό, έχοντας τιμήσει τα δύο χρόνια της παρουσία του τον σύλλογο. Ο Ισπανός έπαιζε μόνιμα στο ταβάνι του. Γράφει ο Τσάρλυ.

Ο Φραν Βέλεθ ήρθε το καλοκαίρι του 2020 στον Παναθηναϊκό και έπαιξε πάνω από τις προσδοκίες που υπήρχαν από την συγκεκριμένη μεταγραφή.

Ο Βέλεθ στάθηκε με αξιοπρέπεια, ακόμη και την καταστροφική πρώτη χρονιά

Η πρώτη χρονιά ήταν δύσκολη για τον σύλλογο. Η επιλογή Πογιάτος από τον Τσάβι Ρόκα αποδείχθηκε καταστροφική για την ομάδα, αλλά και για τον ίδιο και στη συνέχεια ο Μπόλονι δεν μπόρεσε να κρατήσει τα αποδυτήρια. Ο Παναθηναϊκός δεν πέτυχε τους στόχους του και το χειρότερο απ' όλα ήταν πως έπαιξε ένα ποδόσφαιρο που δεν ταίριαζε στο μέγεθος του συλλόγου.

Σε αυτήν την άσχημη χρονιά λίγοι ήταν αυτοί που μπόρεσαν να διακριθούν. Σε μία περίοδο που κακοποιούσαν το άθλημα ποδοσφαιριστές που στη συνέχεια απέδειξαν πως έχουν να προσφέρουν πράγματα στην ομάδα, όπως οι Αϊτόρ, Βιγιαφάνες, Σάντσες, ακόμη και ο Καρλίτος, ο Βέλεθ ήταν μία σταθερά για τον Παναθηναϊκό.

Ήταν θετικός, ακόμη και σε θέση που δεν είχε τα προσόντα να ανταποκριθεί

Πήρε μάλιστα σημαντικό χρόνο ακόμη και σε χώρους που δεν ταίριαζαν με τα προσόντα του και ήταν επικίνδυνο να εκτεθεί. Ο Μπόλονι είχε αναλάβει μία ομάδα εθισμένη στην αποτυχία, πίστεψε πως θα πρέπει να παίξει πολύ συντηρητικά για να πάρει αποτελέσματα και χρησιμοποίησε σε σημαντικό ποσοστό παιχνιδιών τον Βέλεθ στην θέση "6".

Ο Ισπανός στόπερ πραγματικά θα μπορούσε να έχει χαντακωθεί από αυτήν την επιλογή. Το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει, ο συγκεκριμένος χώρος θέλει ποιοτική μεταβίβαση, δημιουργία, στοιχεία που ένας δυναμικός κεντρικός αμυντικός δεν μπορούσε να έχει ανεπτυγμένα.

Η ποδοσφαιρική λογική του Μπόλονι δεν άρεσε σε κανέναν, ούτε καν στους ποδοσφαιριστές της ομάδας, κανένας όμως δεν μπορούσε να εκφράσει το παραμικρό παράπονο για τον Βέλεθ. Στο γήπεδο έδινε ό,τι ήταν δυνατόν για να παίξει μία θέση που δεν του ταιριάζει και με τη θυσία που έκανε ήταν ο κύριος λόγος που βελτιώθηκε στο αμυντικό κομμάτι ο Παναθηναϊκός.

Μπάλα δεν έπαιζε, δεν υπήρχε αγωνιστική φιλοσοφία για να συμβεί κάτι τέτοιο, όμως για ένα διάστημα μέχρι να έρθει στο τέλος ο κατήφορος ήρθαν κάποιες μεγάλες νίκες.

Αλλαγή φιλοσοφίας, δύσκολη η προσαρμογή

Το καλοκαίρι ήρθε η πρόσληψη Γιοβάνοβιτς και το πρώτο πράγμα που έκανε ο Σέρβος τεχνικός ήταν να φέρει στον Παναθηναϊκό ένα 6άρι με σωστή μεταβίβαση. Η προσθήκη του Πέρεθ έδειξε από νωρίς την αλλαγή φιλοσοφίας του Παναθηναϊκού και ασφαλώς απελευθέρωσε και τον Βέλεθ.

Ο Ισπανός κεντρικός αμυντικός ήταν η κολόνα της ομάδας, ξεκίνησε βασικός σε μία δύσκολη περίοδο για τους παίκτες που αγωνιζόντουσαν στην τελευταία τριάδα άμυνας της ομάδας και έπαιξε συνολικά σε 35 παιχνίδια.

Ήταν δύσκολο το ξεκίνημα για τους αμυντικούς του Παναθηναϊκού, καθώς ο νέος προπονητής είχε βάλει την ομάδα σε μία διαδικασία εκπαίδευσης. Η φιλοσοφία άλλαξε, ο Παναθηναϊκός σταμάτησε να ταμπουρώνεται, ήθελε να είναι αυτός το αφεντικό στο παιχνίδι, να έχει την κατοχή της μπάλας, να παίζει σε πιο ψηλά μέτρα, οπότε και οι δουλειές που είχαν να κάνουν οι αμυντικοί ήταν διαφορετικές.

Στο ξεκίνημα ο Σένκεφελντ ήταν τραυματίας, ο Σάρλια έμοιαζε σαν μία καταστροφική μεταγραφή, ο Κώτσιρας στα δεξιά δεν είχε αυτοπεποίθηση και ο Χουνακάρ πέταγε στη Λεωφόρο, δεν ήταν όμως ο ίδιος στα εκτός έδρας.

Σε εκείνο το διάστημα ο πιο συνεπής στην άμυνα του Παναθηναϊκού ήταν ο Βέλεθ. Ο Ισπανός με την μαχητικότητά του κέρδιζε τον σεβασμό του κόσμου στις δύσκολες ημέρες.

Ποτέ δεν έδωσε το δικαίωμα σε κανέναν να τον κατηγορήσει. Γνώριζες πως έπαιζε στο ταβάνι του. Υπήρχε όμως, ως σκέψη πως η ομάδα χρειάζεται ένα πιο ποιοτικό παρτενέρ στο πλάι του Σένκεφελντ.

Εδώ ήρθε να κάνει την μεγάλη έκπληξη ο Φραν Βέλεθ.

Εντυπωσιακό κλείσιμο, ο καλύτερος στον τελικό

Στην εποχή που ο Παναθηναϊκός βελτιώθηκε σε όλα τα κομμάτια του παιχνιδιού του, ο Βέλεθ εκτόξευσε τις μετοχές του. Δεν ήρθε τυχαία η πρόταση από την ομάδα του Δώνη.

Ο Γιώργος Δώνης παρακολουθούσε τα παιχνίδια της αγαπημένης ομάδας του και έβλεπε την ασφάλεια που έδινε ο Ισπανός στόπερ στην τελευταία γραμμή άμυνας.

Η εμφάνισή του στον τελικό του Κυπέλλου ήταν το αποκορύφωμα αυτής της σπουδαίας αγωνιστικής κατάστασης που είχε βρεθεί στο τελευταίο κομμάτι της σεζόν. Στον τελικό με τον ΠΑΟΚ o Βέλεθ ήταν με διαφορά ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του γηπέδου και βοήθησε την ομάδα του να κατακτήσει τίτλο μετά από οκτώ χρόνια.

Είδαν την περίπτωσή του ανθρώπινα

Στον σχεδιασμό του ο Γιοβάνοβιτς είχε αφήσει χώρο για έναν αριστεροπόδαρο στόπερ σε ένα συνολικό μεγάλωμα που θα γίνει στο ρόστερ, καθώς οι ανάγκες της επόμενης χρονιάς θα είναι μεγαλύτερες.

Ο Βέλεθ όμως υπολογιζόταν κανονικά. Είναι κατανοητό, όμως πρέπει να γίνει και ξεκάθαρο πως ο Παναθηναϊκός δεν βρίσκεται αυτήν την εποχή σε μία κατάσταση που θα πουλούσε σημαντικό ποδοσφαιριστή του για 8 κατοστάρικα.

Ο σύλλογος σεβάστηκε την επιθυμία του ποδοσφαιριστή και είδε την περίπτωσή του ανθρώπινα. Ο Βέλεθ αντιμετωπίζει ένα οικογενειακό πρόβλημα και η πρόταση 1 εκατ. ευρώ τον χρόνο θα του δώσει τη δυνατότητα για να κάνει ένα τελευταίο συμβόλαιο που και ο ίδιος δεν φανταζόταν πως μπορεί να αγγίξει και μία καλή αποταμίευση, απαραίτητη για τον ίδιο για τη συνέχεια.

Από τη στιγμή που αυτή η προσφορά ήρθε στις αρχές του καλοκαιριού, η ομάδα έκρινε πως δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο σε έναν ποδοσφαιριστή που έδωσε τα πάντα για τον σύλλογο και υπάρχουν τα περιθώρια για να τον αντικαταστήσει.

Ανέβηκε το μπάτζετ για αριστεροπόδαρο στόπερ

Το μπάτζετ για την απόκτηση αριστεροπόδαρου στόπερ πλέον έχει ανέβει και το πιθανότερο, είναι να αποκτηθούν δύο κεντρικοί αμυντικοί και ο ένας να είναι Έλληνας.

Ο Βέλεθ θα αποχωρήσει από τον Παναθηναϊκό, έχοντας τιμήσει τα δύο χρόνια της παρουσία του τον σύλλογο, έχοντας ιδρώσει για κάθε ευρώ που πήρε.

Από την πρώτη μέχρι και την τελευταία μέρα ήταν ένας άψογος επαγγελματίας, ο οποίος σου δημιουργούσε την αίσθηση με το φιλότιμο και το πάθος, που αγωνιζόταν, πως έπαιζε πάντοτε στο ταβάνι του

Στο τέλος όμως, όταν ο Παναθηναϊκός εξελίχθηκε, έδειξε και ο ίδιος πως το δικό του ταβάνι ήταν πολύ πιο υψηλό από ό,τι πιστεύαμε.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ