ΑΕΚ

Ο φόβος είναι ο εχθρός του Καρέρα

Ο προπονητής της ΑΕΚ, Μάσιμο Καρέρα
Ο Μάσιμο Καρέρα EUROKINISSI SPORTS

Η ΑΕΚ γνώρισε αδικαιολόγητη ήττα από την άσημη Ζόρια και τα βέλη οπαδών και δημοσιογράφων στράφηκαν προς τον Μάσιμο Καρέρα, θεωρώντας πως έχει την απόλυτη ευθύνη. Η αλήθεια είναι πως έχουν δίκιο. Γράφει ο Τσαρλυ.

Η ΑΕΚ γνώρισε μία αδικαιολόγητη, για τις φετινές της δυνατότητες, ήττα με 0-3 από την άσημη Ζόρια. Όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, τα βέλη στράφηκαν προς τον προπονητή. Δημοσιογράφοι και οπαδοί της ομάδας θεωρούν πως ο Καρέρα έχει την απόλυτη ευθύνη.

Η αλήθεια είναι πως έχουν δίκιο, είναι από τις φορές που η κριτική προς τον προπονητή, όσον αφορά στις ευθύνες για το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι απόλυτα δικαιολογημένες,. Σημασία έχει μέσα από το δίκιο μας, να μην χάνουμε το μέτρο. Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά.

Το βράδυ της Πέμπτης (26/11), είδαμε το χειρότερο κοουτσάρισμα του Καρέρα, για να είμαι ακριβής, μία από τις πιο λανθασμένες προσεγγίσεις που έχει κάνει προπονητής ελληνικής ομάδας, σε ευρωπαϊκό παιχνίδι.

Ο Καρέρα, έβαλε την υπογραφή του σε έναν αποκλεισμό, που από την στιγμή που η Μπράγκα νίκησε την ΆΕΚ με 3-0 και την επόμενη αγωνιστική ήρθε και η εντός έδρας ήττα από την Λέστερ, το πιο πιθανό είναι πως θα ερχόταν. Περισσότερη ζημιά έκανε στο γόητρο του συλλόγου, δεν επιτρέπεται η ΑΕΚ να χάνει με 3-0 στην έδρα της από την Ζόρια, αλλά και στο ελληνικό ποδόσφαιρο, που χρειάζεται απελπισμένα τους βαθμούς.

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΦΟΒΗΘΗΚΕ;

Βλέποντας την εικόνα της ΆΕΚ, στο πρώτο ημίχρονο, ήταν αδύνατον να καταλάβεις, για ποιό λόγο επέλεξε την συγκεκριμένη τακτική ο Καρέρα. Τι ήταν αυτό που φοβήθηκε και τον οδήγησε, σε ένα τόσο συντηρητικό 3-5-2. Να παίξεις με τρία καθαρά σέντερ μπακ και τρεις επίσης καθαρούς κεντρικούς χαφ, που μετά βίας αγγίζουν οι Σάκχοφ, Κρίστισιτς την θέση 8 απέναντι σε έναν τόσο αδύναμο αντίπαλο, δεν έχει την παραμικρή λογική.

Τι φοβήθηκε ακριβώς ο Καρέρα; Στην 9η θέση σε 14 ομάδες στο ουκρανικό πρωτάθλημα, βρίσκεται η Ζόρια με ρεκόρ 2-5-2, έναν αντίπαλο που πριν τρεις εβδομάδες την νίκησε η ομάδα του, εκτός έδρας με 4-1. Πράγματι δεν μπορεί να βρεθεί εξήγηση, για ποιό λόγο, επέλεξε μία τόσο συντηρητική λογική, σε ένα παιχνίδι με μία σαφώς κατώτερη ομάδα, που η ΑΕΚ χρειαζόταν μόνο την νίκη.

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΟΛΛΑΝΕ

Στην πράξη αποδείχτηκε λανθασμένη η επιλογή, να βάλει σε ευρωπαϊκό παιχνίδι για πρώτη φορά τον Αθανασιάδη. Δεν θα σταθώ όμως εκεί, αυτός είναι ο δεύτερος τερματοφύλακας της ΑΕΚ, μπορεί κάποια στιγμή, να χρειαστεί να αγωνιστεί, κατανοώ πως σκέφτηκε ο προπονητής να του δώσει ένα παιχνίδι.

Δεν γίνεται όμως ταυτόχρονα, να θεωρείς πως μπορείς απέναντι στην Ζόρια, να δώσεις ευκαιρία, σε έναν τερματοφύλακα που έχει να αγωνιστεί σε επίσημο παιχνίδι πάνω από 1 ½ χρόνο και ταυτόχρονα να χρησιμοποιείς μία σύνθεση, που να δείχνει πως φοβάσαι τόσο πολύ τον αντίπαλο. Δεν κολλάνε αυτά τα δύο μαζί.

ΑΦΑΙΡΕΣΕ ΚΑΘΕ ΠΛΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ

Το χειρότερο είναι πως η ΑΕΚ, έδειχνε πως βρίσκεται σε ένα διάστημα, που είναι ικανή να φτιάξει ένα θετικό μομέντουμ. Έκανε μία πολύ καλή εμφάνιση στο παιχνίδι με την ΑΕΛ, έπαιξε όμορφο και ελκυστικό ποδόσφαιρο, είχε τρεξίματα, ποιότητα στην ανάπτυξή της και λύσεις. Όλα αυτά ήρθαν μέσα από ένα επιθετικό 4-2-3-1 και ένα πολύ καλό παιχνίδι από τους Αλμπάνη, Μαχαίρα, που προσέφεραν πλάτος στην ανάπτυξη. Δεν υπήρχε λογική, που άλλαξε η κατεύθυνση σε ένα καθαρό must win παιχνίδι, με έναν βατό αντίπαλο.

Ο Ιταλός προπονητής, με την επιλογή του να πάει σε ένα τόσο βαρύ, συντηρητικό σχηματισμό, ήταν σαν να επέλεξε να φρενάρει την ομάδα του. Εκεί που έκανε τους πάντες να σηκώσουν τα χέρια ψηλά και να αναρωτηθούν, τι κάνει ο άνθρωπος, ήταν στο ημίχρονο.

Ήταν τυχερή η ΑΕΚ, που το φανερά λανθασμένο, για άλλο ένα παιχνίδι τακτικό σχέδιο του Καρέρα, δεν το είχε πληρώσει η ομάδα. Υπήρχε ακόμα ένα ολόκληρο ημίχρονο, αναγκαιότητα νίκης και όλοι πίστευαν, πως θα εκμεταλλευτεί την ανάπαυλα για να κάνει διορθωτικές κινήσεις.

Ήταν ποδοσφαιρική ανοσία το γεγονός, που επέλεξε να παραμείνει στην ίδια προσέγγιση, ανοησία που το ποδόσφαιρο την τιμώρησε. Η αγκωνιά του Σάκχοφ, έκανε την ζωή της ΑΕΚ δύσκολη. Ο Ιταλός τεχνικός όμως συνέχισε να κάνει λάθη. Δεν είχε κανένα νόημα η ΆΕΚ να πρέπει να κυνηγήσει γκολ με παίκτη λιγότερο και να κρατήσει τρία στόπερ στο γήπεδο και να χρησιμοποιήσει τον Σβάρνα στα δεξιά.

Είναι κανόνας πως όταν έχεις λιγότερο παίκτη στο γήπεδο, ψάχνεις για μία σύνθεση, που θα προσφέρει τρεξίματα, με ποδοσφαιριστές που να καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερους χώρους. Η επιλογή Σβάρνα στα δεξιά, επαναλαμβάνω σε παιχνίδι που έπρεπε οπωσδήποτε να κερδηθεί, στερούσε στην ΑΕΚ την δυνατότητα, να επιτεθεί από τη μία πλευρά.

Για έναν περίεργο λόγο, παρότι το παιχνίδι με την ΑΕΛ, έδειξε στον Καρέρα, πως έχει φέτος πολλές επιλογές στα άκρα της επίθεσης, επέλεξε σε όλο το παιχνίδι, να αφαιρέσει το πλάτος, την ταχύτητα αλλά και κάθε είδους επιθετικότητα από την ομάδα του.

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΛΕΞΕΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ Η ΑΕΚ

Σαν νοοτροπία, ο Καρέρα είναι ένας συντηρητικός προπονητής. Είναι λάθος να τον κατηγορήσεις για αυτό, καθώς η ΑΕΚ επέλεξε έναν προπονητή της παλιάς κλασικής ιταλικής σχολής, που αντιπροσωπεύει μία συγκεκριμένη ποδοσφαιρική κουλτούρα. Πρόσφατα έγραψα, πως ο Μάσιμο Καρέρα πρέπει να στηριχτεί μέχρι το τέλος και το καλοκαίρι να βάλει κάτω η διοίκηση της ΑΕΚ, τα υπέρ και τα κατά και να αποφασίσει αν για τον σύλλογο είναι καλό να συνεχίσει μαζί του ή πρέπει να αναζητηθεί ένας προπονητής, ικανός να προσφέρει μία διαφορετική προσέγγιση.

Στην ίδια άποψη, παραμένω και σήμερα. Είναι περιπέτεια και παραδοχή προβλήματος, για μία ομάδα να αντικαταστήσει τον προπονητή της, μέσα στην σεζόν. Αν υπάρχουν συνθήκες, που να σου επιτρέπουν να το αποφύγεις καλό είναι να το κάνεις, ασφαλώς υπάρχουν και περιπτώσεις που πρέπει να προλάβεις το κακό.

Μέχρι σήμερα, πάντως υπάρχει ένα κοινό ξεκάθαρο συμπέρασμα. Ο Καρέρα στα σημαντικά παιχνίδια, είναι προσεχτικός, συντηρητικός, για κάποιους φοβικός προπονητής, την ομάδα όμως πέρυσι την μάζεψε, η σεζόν τελείωσε πολύ καλύτερα από ότι αναμενόταν όταν ανέλαβε. Φέτος η ΑΕΚ με ρεκόρ 5-1-1 παραμένει στην μάχη της διεκδίκησης του πρωταθλήματος.

Συμβαίνει πολλές φορές με τους ανθρώπους. Όταν νιώθουν πως έχουν δίκιο, χάνουν το μέτρο. Στην προκειμένη περίπτωση, μία μερίδα φίλων της ΑΕΚ, ήξεραν -ήταν ολοφάνερο άλλωστε- πως οι επιλογές του Καρέρα οδήγησαν σε μία βαριά ήττα την ομάδα τους, απέναντι σε έναν αντίπαλο του χεριού της και στο τέλος ζητούσαν την αποπομπή του Ιταλού τεχνικού.

Αυτή την εποχή, με την ΑΕΚ να βρίσκεται, μόλις μία νίκη κάτω από την κορυφή της βαθμολογίας, η συγκεκριμένη κουβέντα δεν γίνεται να υφίσταται, είναι σε λανθασμένη βάση.

Ενστάσεις και προβληματισμός, για το αν είναι κατάλληλος ο Καρέρα για να πάει ένα βήμα παραπάνω την ΑΕΚ, υπάρχουν και είναι απόλυτα δικαιολογημένες, δεν γίνεται όμως και να μιλάμε για αντικατάσταση προπονητή.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΞΑΝΑΦΤΙΑΞΕΙ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ

Υπάρχει όμως η εξής πραγματικότητα. Η ΑΕΚ είχε λιγοστές ελπίδες πρόκρισης στους 32 του Europa, όμως αν κέρδιζε θα είχε το δικαίωμα, να τις διεκδικήσει. Ήταν τόσο ακραία τα λάθη του Καρέρα, που οι πάντες καταλαβαίνουν, πως είναι υπεύθυνος ο προπονητής, που ένας στόχος χάθηκε πρόωρα, που στερήθηκε στην ομάδα η δυνατότητα για να δώσει την μάχη της.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί η πίστη, η εμπιστοσύνη για τον προπονητή, μέσα στον σύλλογο και στα αποδυτήρια. Ο Καρέρα έκανε δύσκολη την ζωή του στην ΑΕΚ και χρειάζεται οπωσδήποτε άμεσα αποτελέσματα στο ελληνικό πρωτάθλημα, για να κερδίσει ξανά τους παίκτες του, που είναι και το πιο σημαντικό και στη συνέχεια τον κόσμο της ομάδας.

Το παιχνίδι στην Τρίπολη είναι πολύ κρίσιμο για την ΑΕΚ. Ρόστερ για να κερδίζει αυτά τα παιχνίδια σαν ανώτερη, η φετινή ΑΕΚ διαθέτει, είναι σημαντικό να το καταλάβει και ο προπονητής της και να σταματήσει να φοβάται κατώτερες ομάδες.

Δεν είναι κακό να είσαι συντηρητικός, να ακολουθείς μία πιο κυνική άμεση προσέγγιση, κακό είναι να βγάζεις φόβο, γιατί ο φόβος περνά και στους παίκτες σου. Ο Καρέρα το πήγε στο άλλο άκρο στο παιχνίδι με την Ζόρια, καθώς φοβήθηκε έναν φανερά πιο αδύναμο αντίπαλο και δικαιολογημένα δέχεται την κριτική, τώρα είναι υποχρεωμένος να γυρίσει την κατάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

TAGS ΑΕΚ EUROPA LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ