ΑΡΗΣ

Ο Άρης των ρεκόρ

Οι παίκτες του Άρη πανηγυρίζουν το γκολ κόντρα στον Ολυμπιακό
Οι παίκτες του Άρη πανηγυρίζουν το γκολ κόντρα στον Ολυμπιακό EUROKINISSI

Ο Άρης ωφελήθηκε από τη συνεργασία με τον Άκη Μάντζιο, βασισμένος στο αμυντικό κομμάτι αλλά όχι σε τερματοφύλακα και επίθεση, με συνέπεια να καταρρίψει ρεκόρ, αλλά να έχει και περιθώρια βελτίωσης. Γράφει ο Τσάρλυ.

Στο τέλος της περσινής σεζόν, ο Άρης ήταν μία ομάδα που το μέλλον της φάνταζε αβέβαιο. Την περασμένη διετία έμοιαζε σαν να είχε δημιουργηθεί μία ομάδα μιας χρήσης που στο τέλος της περσινής σεζόν, τα ενεργά συμβόλαια για την επόμενη χρονιά τα μετρούσαν στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Αποδείχτηκε, όμως, πως ο Άρης έχει σαν πλάνο να σταθεροποιηθεί στους "μεγάλους", να ξαναβρεί το δικό του χώρο στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δημιούργησε ένα ρόστερ, το οποίο -βγάζοντας από την εξίσωση τον Ολυμπιακό- είναι το πιο γεμάτο στην κατηγορία, που διαθέτει μία σπάνια πληρότητα σε όλους τους χώρους.

ΩΦΕΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΝΤΖΙΟ

Ο Άκης Μάντζιος
Ο Άκης Μάντζιος EUROKINISSI SPORTS


Είναι δεδομένο πως αυτή η προσπάθεια ωφελήθηκε σημαντικά από τη συνεργασία, με τον Άκη Μάντζιο. Μένει ακόμα ένα ραντεβού για να ανανεωθεί η συμφωνία των δύο πλευρών και να συνεχιστεί η πορεία για την δημιουργία μίας ομάδας που θα αποκτήσει διάρκεια, έπειτα από 4 δεκαετίες. Βλέπετε, όταν υπάρχει μία σοβαρή οργανωμένη δουλειά και δημιουργείται ένα αξιόλογο σύνολο, είναι εύκολο να σκεφτείς τον τρόπο που μπορεί να υπάρξει βελτίωση την επόμενη ημέρα.

ΣΟΒΑΡΗ ΒΑΣΗ ΣΤΟ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ

Είναι ξεκάθαρο πως τη σεζόν που έφυγε, ο Άρης είχε δημιουργήσει μία αξιόλογη αμυντική λειτουργία, που στηριζόταν στη φιλοσοφία του προπονητή του, στη βάση που υπήρχε στο κέντρο άμυνας με την τριάδα που εναλλασσόταν στο αμυντικό δίδυμο των Ρόουζ, Μπελανουάν, Δεληζήση, στη σκληράδα που μπορούσε να δώσει στον άξονα δίδυμο από τους Σάσα, Τζέγκο, Ματίγια και στην πληρότητα που υπήρχε, καθώς 4ος ήταν ο Κάτσε.

Είχε δημιουργηθεί μία σοβαρή βάση ποδοσφαιριστών κι ένα προπονητικό σχέδιο που επέτρεπε στον Άρη να είναι ανταγωνιστικός στο πιο υψηλό επίπεδο.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΙΟ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΛΥΣΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΟΚΑΡΙΑ

Κράτησε πολλές φορές το μηδέν μέσα στην σεζόν, κατάφερε και πήρε νίκες στο 1-0, υπήρξαν στιγμές που ήταν φανερό πως χρειαζόταν μία πιο αξιόπιστη λύση, από αυτές που υπήρχαν κάτω από τα δοκάρια. Δεν είναι τυχαίο που ο Μάτζιος, ανά περίοδο, έκανε βασικούς και τους 3 τερματοφύλακες που υπήρχαν στο ρόστερ και έκλεισε την σεζόν με τον Κουέστα, που μόλις ανέλαβε τον υπολόγιζε ως τρίτο.

Είναι δεδομένο πως για να σταθεροποιηθεί στην πρώτη τριάδα και για να μπορέσει να γίνει διεκδικητής τίτλων, είναι απαραίτητο να υπάρξει πρόοδος στο δημιουργικό κομμάτι, αλλά και στην τελική αποτελεσματικότητα από τη θέση του φορ.

ΠΙΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΔΕΞΙ ΜΠΑΚ

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι πολύ σημαντικό να παίρνεις επιθετικότητα από τα άκρα. Η περίπτωση του Σούντκρεν είναι περίεργη. Πέρυσι, ο Ένινγκ είχε δημιουργήσει πρόβλημα σε όλη την αμυντική λειτουργία του Άρη, με το πρόσχημα πως ο Σουηδός μπακ δεν είναι αξιόπιστος στα αμυντικά καθήκοντα. Ο Μάντζιος ήρθε, τον έκανε βασικό, δημιούργησε μία ορθολογική αμυντική τετράδα δίχως να πηγαίνει ο Ρόουζ στα δεξιά και η αλήθεια είναι πως ο Σούγκρεν αμυντικά ήταν άψογος.

SUPERLEAGUE / ΑΡΗΣ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:MOTION TEAM)
SUPERLEAGUE / ΑΡΗΣ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Αν δημιούργησε κάποια αδυναμία στην ομάδα του, ήταν στο δημιουργικό κομμάτι, όπου δεν συνεισέφερε στο βαθμό που έπρεπε. Έμοιαζε πολλές φορές σαν να παίζει τη θέση με χειρόφρενο και από τα δικά του πόδια ο Άρης δεν πήρε ούτε γκολ ούτε ασίστ. Θα βοηθήσει σημαντικά τον Άρη να αποκτηθεί περισσότερη επιθετικότητα από το δεξί μπακ την επόμενη σεζόν, καθώς είναι ένα στοιχείο που του έλειψε και τη φετινή και την περσινή.

ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΆΚΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ

Όπως και στον άξονα, έτσι και στις θέσεις των εξτρέμ, ήταν γεμάτος λύσεις. Υπήρχε μία πληρότητα, ποδοσφαιριστές με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Γκάμα, Γκαρσία, Μανσίνι, Σίλβα και Μπρούνο παρείχαν τη δυνατότητα στον προπονητή να δοκιμάζει διαφορετικά σχέδια, ανάλογα με τις συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί μέσα στο παιχνίδι και τον βο0ηθούσαν σημαντικά στο κοουτσάρισμα. Δημιουργία και ποιοτικές επιλογές στα άκρα, από τον Γκάμα και τον Μπρούνο, ταχύτητα και τρεξίματα σε διάφορους χώρους από τους Σίλβα και Μανσίνι.

Ο Άρης πήρε λιγότερα από ότι περίμενε από τον Γκαρσία και ελπίζει την επόμενη σεζόν να λειτουργήσει σαν επιπλέον μεταγραφή, όπως και δεν πήρε την ώθηση που αναμενόταν από την επένδυση του Ιανουαρίου με τον Μήτρογλου.

ΜΟΛΙΣ 6 ΤΕΡΜΑΤΑ ΣΕ 36 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡ

Ο Κώστας Μήτρογλου στο "Γ. Καραϊσκάκης" με τη φανέλα του Άρη
Ο Κώστας Μήτρογλου στο "Γ. Καραϊσκάκης" με τη φανέλα του Άρη EUROKINISSI

Εδώ είναι κι η λεπτομέρεια που κάνει την διαφορά. Ο Άρης ήταν στο μεγαλύτερο διάστημα της σεζόν στη 2η θέση και τερμάτισε τελικά 3ος, παίρνοντας μόλις 6 τέρματα σε 36 παιχνίδια από τους δύο βασικούς φορ του. Το γεγονός αυτό, από μόνο του, αποδεικνύει πως σε αυτήν την δουλειά που γίνεται με προπονητή τον Μάντζιο, υπάρχουν περιθώρια εξέλιξης. Χρειάζεται ένας συνδυασμός. Να βελτιωθεί σημαντικά η ατομική κατάσταση του Μήτρογλου και κάνοντας σωστή προετοιμασία του χρόνου να γίνει ο φορ πρωταθλητισμού που έλλειπε από το φετινό Άρη, αλλά και να υπάρξει συνολικά πρόοδος στο δημιουργικό κομμάτι.

ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΑ ΡΕΚΟΡ

Ο φετινός Άρης, με έναν Έλληνα προπονητή, έτρεξε την καλύτερη σεζόν των τελευταίων 4 δεκαετιών. Η 3η θέση είναι η καλύτερη που έχει πάρει ο σύλλογος, μετά το πρωτάθλημα που χάθηκε το 1979-1980 στα μπαράζ του Βόλου. Ο Μάτζιος έγινε ο 2ος προπονητής στην ιστορία του Άρη σε αριθμό νικών σε μία σεζόν, έπειτα από τις 22 νίκες που είχε πετύχει ο μεγάλος Τσατσέφσκι τη σεζόν 1978-1979.

Μάλιστα, όσον αφορά στην κανονική περίοδο, για πρώτη φορά έπειτα από 22 χρόνια, ο Άρης είχε νίκες σε πάνω από τα μισά παιχνίδια του στο πρωτάθλημα, μετρώντας 15 σε 26 της κανονικής περιόδου κι ένα ποσοστό 57,6%. Το ρεκόρ ασφαλώς το έχει από την περίοδο 1978-1979 η ομάδα του Τσατσέφσκι με 64,7%.

Στην κανονική περίοδο τερμάτισε για πρώτη φορά στην ιστορία του αήττητος στο Λεκανοπέδιο. Συνολικά, σε 8 παιχνίδια, γνώρισε μόλις μία ήττα, την 1η αγωνιστική των playoffs, από τον Ολυμπιακό.

Κανονική περίοδος

  • Παναθηναϊκός-Άρης 0-1
  • Ατρόμητος-Άρης 2-2
  • Απόλλων-Άρης 0-1
  • ΑΕΚ-Άρης 0-2
  • Ολυμπιακός-Άρης 1-1

Playoffs

  • Ολυμπιακός-Άρης 1-0
  • Παναθηναϊκός-Άρης 1-2
  • ΑΕΚ-Άρης 0-0

Ήταν αήττητος στα εκτός έδρας ντέρμπι με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΆΕΚ και ΠΑΟΚ της κανονικής περιόδου.

Η ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ

Είναι πολύ σημαντικό για μία ομάδα που φέτος κινήθηκε σε επιδόσεις που αποτελούν ρεκόρ για τον σύλλογο, το γεγονός πως μέσα από δουλειά έχει δημιουργηθεί μία βάση που φωνάζει πως δεν έχει πιάσει "ταβάνι" και έχει ξεκάθαρα περιθώρια βελτίωσης.

Φυσικά, για να συμβεί αυτό, πρέπει να κοιτάξει τη μεγάλη εικόνα και να δουλέψει πάνω στις αδυναμίες, με γνώμονα την εξέλιξη. Έτσι κι αλλιώς, ακόμα κι η σταθεροποίηση για τον Άρη θα είναι πρόοδος και μόνο μέσα από την προσπάθεια να εξελιχτεί, μπορεί να σταθεροποιηθεί στην πρώτη τριάδα του ελληνικού πρωταθλήματος και να ελπίζει πως θα μπορέσει βάσιμα να διεκδικήσει κάποιον τίτλο, έστω μέσα από το θεσμό του κυπέλλου.

Photo Credits: Eurokinissi Sports

TAGS ΑΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ