ΑΕΚ

Ο Αλμέιδα κέρδισε με την δική του ΑΕΚ το δύσκολο στοίχημα

Ο Ματίας Αλμέιδα στον πάγκο της ΑΕΚ
Ο Ματίας Αλμέιδα στον πάγκο της ΑΕΚ EUROKINISSI

Ο Τσάρλυ δεν εστιάζει στην κυπελλική πρόκριση της ΑΕΚ επί του ΠΑΣ Γιάννινα, αλλά αξιολογεί το γενικότερο έργο του Ματίας Αλμέιδα που χορταίνει τον κόσμο και τον Δημήτρη Μελισσανίδη.

Η ΑΕΚ με αρκετές αλλαγές στην ενδεκάδα, νίκησε εύκολα τον ΠΑΣ με 2-0. Στην κατάσταση που βρίσκονται οι δύο ομάδες και σε μονό εντός έδρας παιχνίδι, η λογική έλεγε πως η Ένωση θα καταφέρει να επικρατήσει. Το σημαντικό όμως δεν είναι το αποτέλεσμα, αλλά ο τρόπος που έρχεται.

Εδώ και πολλά χρόνια η ΑΕΚ ήταν μία ομάδα που άρχισε τη σεζόν με μικρότερο μπάτζετ από τον ανταγωνισμό για τον στόχο που έθετε. Τέτοια εποχή τα προηγούμενα χρόνια η ΑΕΚ είχε προλάβει να αποτύχει.

Για έναν περίεργο λόγο κάθε χρόνο ως στόχος της ομάδας έμπαινε η κατάκτηση του πρωταθλήματος. Έμπαινε αυτός ο στόχος χωρίς να έχει δημιουργηθεί τίποτα ικανό να τον υποστηρίξει και ήταν μοιραία η αποτυχία.

Με εξαίρεση την χρονιά που η ΑΕΚ πήρε το πρωτάθλημα, (σε μία σεζόν που για διάφορους λόγους ο πήχης των βαθμών που χρειάστηκε για να κατακτηθεί ο τίτλος πήγε πολύ χαμηλά) από το 2015, όταν και επέστρεψε στη μεγάλη κατηγορία, η χρονιά είχε τελειώσει πάνω κάτω τέτοια εποχή.

Ο προπονητής είτε είχε αντικατασταθεί είτε είχε προλάβει να αποδομηθεί. Είχα βαρεθεί να γράφω, πως το λάθος που γίνεται στην ΑΕΚ είναι πως βάζουν στόχους δίχως να έχουν δημιουργηθεί οι βάσεις για να είναι εφικτό να τους κατακτήσουν.

Πρώτα κάνεις ομάδα που να υπηρετεί ένα συγκεκριμένο ποδοσφαιρικό σχέδιο και μετά βάζεις στόχους. Δεν γίνεται να έχεις πολύ μικρότερο μπάτζετ από τον ανταγωνισμό, να μην έχεις συγκεκριμένη ποδοσφαιρική φιλοσοφία και να βάζεις υψηλούς στόχους.

Επιθετικό ποδόσφαιρο με καρδιά

Είναι δεδομένο πως η διοίκηση της ΑΕΚ είχε ως απόλυτη προτεραιότητα τη δημιουργία του γηπέδου και εφέτος που κατάφερε να γίνει το όνειρο πραγματικότητα, ήταν έτοιμη να δημιουργήσει και ένα πιο ανταγωνιστικό ρόστερ.

Για να παίξεις επιθετικό ποδόσφαιρο, χρειάζεσαι και καλούς παίκτες, θες όμως και προπονητή να θέλει και να ξέρει να το διδάξει. Ο Αλμέιδα έδειξε από νωρίς πως είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να περάσει στην ομάδα την ποδοσφαιρική νοοτροπία που της ταιριάζει, το ποδόσφαιρο που έψαχνε χρόνια.

Ο Λυμπερόπουλος ήταν ο μόνος που έψαξε για έναν επιθετικογενή προπονητή, όμως έκανε το λάθος να βρει έναν άνθρωπο που το ποδόσφαιρο του δεν είχε ψυχή και δεν είχε και επιτυχίες, με αποτέλεσμα ο Καρντόσο να απολυθεί μετά τα πρώτα παιχνίδια της σεζόν.

Ο Αλμέιδα με την φιλοσοφία του κατέκτησε τα πάντα στο Μεξικό. Αποδείχθηκε γρήγορα πως διαθέτει τον ιδανικό συνδυασμό για να πετύχει στην χώρα μας. Διδάσκει επιθετικό ποδόσφαιρο με καρδιά.

Είναι ένας άνθρωπος γεμάτος πάθος, ταμπεραμέντο, που ξέρει να δημιουργεί χημεία με τους ποδοσφαιριστές του και όλα αυτά τα συνδυάζει με μία σύγχρονη ποδοσφαιρική λογική και προχωρημένες ιδέες.

Απέδειξε πως δεν έχει συμπλέγματα

Επιβεβαίωσε ήδη πως ως άνθρωπος είναι ευέλικτος, δεν έχει κόμπλεξ. Γιατί όταν έχεις φρέσκες ιδέες, όταν θες να δοκιμάσεις πράγματα, κάποια θα σου βγουν και κάποια όχι.

Όταν ήρθε στην ΑΕΚ, σε μία ομάδα που η αδυναμία της είναι στα άκρα, σκέφτηκε να παίξει με τρεις στην άμυνα και να δώσει τις πλευρές στους Τσούμπερ, Άμραμπατ και τον Γιόνσον πιο ψηλά από τους τρεις στόπερ και τον Σιμάνσκι. Ήταν ένα πλάνο που ο Αλμέιδα πίστευε πως μπορεί να κάνει πιο επιθετική την ΑΕΚ με τους Τζούμπερ - Άμραμπατ στις πλευρές και την αποτελεσματικότητα του Πινέδα που έπαιζε πολύ ψηλά. Στην πράξη ήταν καταδικασμένο να αποτύχει.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Αργεντίνος πάντως γρήγορα το κατάλαβε και το πέταξε στα σκουπίδια. Δεν επέμενε, δεν προσπάθησε να βγάλει τον κόσμο τρελό, ήταν απλά στη διαδικασία ψαξίματος για να βρει τι ταιριάζει στην ομάδα του, με ποιον τρόπο η δική του ΑΕΚ μπορεί να παίξει το δικό του ποδόσφαιρο.

Το σχέδιο που έχει σπάει τα κοντέρ στην πίεση

Τον τρόπο τον βρήκε. Κατέβασε τον Πινέδα πιο χαμηλά, έφτιαξε με τον παικταρά που επέμενε να φέρει στην ομάδα την δημιουργία από χαμηλά, απολαμβάνει τα καλύτερα παιχνίδια του Σιμάνσκι, δημιουργώντας ένα ποιοτικό δίδυμο στον άξονα.

Στην πράξη οι Σιμάνσκι, Πινέδα Γκατσίνοβιτς, δίνουν ποιότητα και δημιουργία, οι Ελίασον, Αραούχο, Γκαρσία, δίνουν πλάτος και ταχύτητα. Όλοι τους όμως συμμετέχουν στην πίεση ψηλά και στην ένταση, με αποτέλεσμα η ΑΕΚ να έχει σπάσει τα κοντέρ σε όλους του δείκτες που αφορούν στην πίεση και στο πρεσάρισμα.

Με την ίδια φιλοσοφία

Επανέρχομαι στον πρόλογο μου. Η ΑΕΚ έπαιξε με μία εναλλακτική ενδεκάδα κόντρα στον ΠΑΣ, με πολλές αλλαγές και το ποδόσφαιρο που προσπάθησε να παίξει ήταν το ίδιο που εφαρμόζει με την καλή της ομάδα.

Ασφαλώς δεν γίνεται να υπάρχει η ίδια ένταση, συνοχή και ταχύτητα, όμως η νοοτροπία ήταν κοινή. Μόνο αν φτιάξεις το ποδοσφαιρικό σχέδιο σου, μπορείς να βάλεις υψηλούς στόχους και ο Αλμέιδα αυτό κατάφερε να το δώσει πολύ γρήγορά.

Ασφαλώς και έχει όχημα το νέο γήπεδο, σίγουρα θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να κερδίσει τον Ατρόμητο, αν δεν είχε την δύναμη της έδρας. Όμως αν δεν είχε φροντίσει ο ίδιος να δημιουργήσει ένα σύνολο που να μπορεί να είναι αντάξιο των προσδοκιών και να υποστηρίξει τις απαιτήσεις που δημιουργεί το νέο γήπεδο, η πίεση για επιτυχία θα έπνιγε την ομάδα.

Η ΑΕΚ έχει ήδη πετύχει

Ο Αλμέιδα με το σχέδιο του πέτυχε κάτι σπουδαίο. Πέτυχε η ΑΕΚ -κατά την πρώτη χρονιά της στο νέο γήπεδο- να μην κριθεί από το αν θα κατακτήσει η όχι το πρωτάθλημα.

Πώς τα κατάφερε; Χάρη στο ποδόσφαιρο που παίζει η ομάδα του. Η ΑΕΚ γεμίζει τόσο πολύ τον κόσμο της που κανένας δεν θα είχε το παραμικρό πρόβλημα, αν την περασμένη Κυριακή έφευγε από το γήπεδο χωρίς ο Μαυρομμάτης να έχει χαρίσει το πέναλτι στον Μάνταλο.

Είχε τόσο μεγάλη ανάγκη ο οπαδός της ΑΕΚ να δει καλό ποδόσφαιρο, που ο Μελισανίδης, ένας στην πράξη οπαδός της ΑΕΚ, ένιωσε άνετος να πει "πως αν δεν το πάρει η ομάδα του το πρωτάθλημα, ας το πάρει ο Παναθηναϊκός".

Αυτήν τη δήλωση του δίνει την πολυτέλεια να την κάνει η εικόνα της ομάδας του. Βλέπει ένα σύνολο να προοδεύει, μία ομάδα που κάνει τον κόσμο να φεύγει από το γήπεδο και να είναι ευχαριστημένος με αυτό που βλέπει, οπότε και ο ίδιος σε μία νέα εποχή για τον σύλλογο μπορεί να είναι large.

Είναι η πρώτη φορά που ακούστηκε από τον ιδιοκτήτη της ΑΕΚ μία δήλωση που βγάζει από την πίεση την ομάδα του για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και αυτό συνέβη τη χρονιά που πράγματι μπορεί να κατακτήσει το πρωτάθλημα.

Όμως πιο σημαντικό από τους τίτλους είναι να σε γεμίζει η ομάδα σου. Να πηγαίνεις στο γήπεδο και να φεύγεις ευτυχισμένος από αυτό που βλέπεις και η ΑΕΚ του Αλμέιδα έχει κερδίσει το δύσκολο στοίχημα. Τα υπόλοιπα θα τα φέρει ο χρόνος, στην ώρα τους, χωρίς πίεση.

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ