ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Αλεξανδρόπουλος έκανε τη διαφορά κι έδωσε μικρό προβάδισμα πρόκρισης

Ο Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος μετά το γκολ του επί του Βόλου
Ο Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος μετά το γκολ του επί του Βόλου INTIME

Ο Τσάρλυ γράφει για την αλλαγή διάταξης του Γιοβάνοβιτς, πριν και κατά τη διάρκεια του ματς, που σε κάθε περίπτωση έχει ανάγκη τον Σωτήρη Αλεξανδρόπουλο, αλλά και την επιστροφή του Καρλίτος που περιπλέκει τα πράγματα στον Παναθηναϊκό.

Ανοιχτή έμεινε η πρόκριση μετά την επικράτηση με 2-1 του Παναθηναϊκού επί του Βόλου. Συνολικά οι παίκτες του Γιοβάνοβιτς ήταν σοβαροί. Φαίνεται ότι στα τελευταία παιχνίδια βρίσκουν μέσα από το 4-3-3 έναν αγωνιστικό μπούσουλα, όμως πλήρωσαν το γεγονός πως δεν διάβασαν γρήγορα τα δεδομένα που δημιούργησε η είσοδος στον αγωνιστικό χώρο του Φερνάντες.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά.

Ο ΠΑΟΚ τον ανάγκασε να ψαχτεί

Ο Παναθηναϊκός παρατάχθηκε με καθαρό 4-3-3 για τρίτο συνεχόμενο παιχνίδι. Στο παιχνίδι με τη Λαμία ο άξονας με Πέρεθ - Λούντκβιστ - Βιγιαφάνες ήταν πολύ σοφτ και η κυκλοφορία της μπάλας αργή. Στα παιχνίδια με Παναιτωλικό και Βόλο η είσοδος του Αλεξανδρόπουλου άλλαξε τα δεδομένα.

Ο Παναθηναϊκός μοιάζει σαν να βρήκε μία συνταγή που του ταιριάζει περισσότερο από το 4-4-2 που είχε καθιερώσει για μεγάλο διάστημα μέσα στην σεζόν, καθώς κερδίζει έναν παίκτη παραπάνω στον άξονα. Θυμίζω πως παίζοντας με δύο παίκτες στο κέντρο επέτρεψε στον προβληματικό ΠΑΟΚ να κυκλοφορήσει άνετα την μπάλα, να φτιάξει ένα παιχνίδι που είχε τακτικό πλεονέκτημα από τον παραπάνω παίκτη που είχε στον χώρο του κέντρου και με αυτόν τον τρόπο έκανε πάρτι στην Λεωφόρο.

Τι θα γίνει όταν επιστρέψει ο Καρλίτος;

Η εικόνα που είχε το συγκεκριμένο παιχνίδι οδήγησε τον Σέρβο προπονητή στην ανάγκη να ψαχτεί. Είναι κάπως σύνθετα τα πράγματα στο ποδόσφαιρο, παίζει ρόλο και η χημεία. Ο Καρλίτος πραγματοποίησε ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα, περιμένω όμως να δω τι θα κάνει ο Γιοβάνοβιτς όταν θα επιστρέψει. Ο λόγος είναι ξεκάθαρος. Δεν είναι κλασικός φορ, όπως ο Μακέντα, δεν έχει καλό παιχνίδι με πλάτη και ο Γιοβάνοβιτς χρησιμοποιούσε ή τον Παλάσιος ή τον Ιωαννίδη ως δεύτερο επιθετικό για τον εξυπηρετήσει.

Προσφέροντας του στήριγμα ήθελε να δώσει την δυνατότητα στον Καρλίτος να παίζει με πρόσωπο. Κάτι που βοηθούσε τον ίδιο, όχι όμως τον Παναθηναϊκό. Στο πρώτο παιχνίδι, που επέλεξε να πάει σε καθαρό 4-3-3, απέναντι στη Λαμία, ο Καρλίτος τραυματίστηκε νωρίς, μπήκε στην θέση του ο Μακέντα και με καθαρό στράικερ, το σύστημα τσούλησα καλύτερα. Τώρα που και ο Ιταλός έχει πάρει μπροστά, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον το πώς θα τους διαχειριστεί ο Γιοβάνοβιτς. Αν θα επιμείνει στο 4-3-3 που φαίνεται να κρύβει αδυναμίες του Παναθηναϊκού.

Απαραίτητος ο Αλεξανδρόπουλος

Επιτρέπει παίζοντας με έναν χαφ περισσότερο να έχει καλύτερο έλεγχο στο παιχνίδι του αντιπάλου και πιο ασφαλή κυκλοφορία μπάλας. Είναι απαραίτητο για να βγει η τακτική και να μην είναι στατικός ο Παναθηναϊκός να παίζει ο Αλεξανδρόπουλος. Ο νεαρός κεντρικός χαφ είναι αυτός που με την ταχύτητα του, τις παγίδες που στήνει στον αντίπαλο, το κάθετο παιχνίδι του, τα πολλά φάουλ που κερδίζει, κάνει την διαφορά στη συγκεκριμένη τακτική.

Στο παιχνίδι κυπέλλου με τον Βόλο, σκόραρε ένα προσωπικό γκολ που μόνο ένα 6άρι πολύ υψηλής κλάσης μπορεί να πετύχει. Παίζοντας στην θέση 6, έχει την δυνατότητα να βρεθεί στην αντίπαλη περιοχή, να πιέσει στην προσπάθεια αρχικής ανάπτυξης του αντιπάλου, να κλέψει την μπάλα και φυσικά να συνεχίσει και να τελειώσει άψογα την ενέργεια του.

Κλείδωσε το παιχνίδι, όταν έπαιξε εσωτερικός χαφ σε 4-3-3

Στο συγκεκριμένο παιχνίδι έδειξε την πληρότητα του. Ο αγώνας πήρε διαφορετική τροπή όταν μπήκε στο γήπεδο ο Φερνάντες, καθώς έβαλε πραγματικά δύσκολα στον Παναθηναϊκό. Ο Γιοβάνοβιτς άργησε να αντιδράσει, ο Βόλος μείωσε στο σκορ και είχε κερδίσει μέτρα. Ο Παναθηναϊκός πήρε ξανά τον έλεγχο του αγώνα, όταν ο Σέρβος τεχνικός αποφάσισε να περάσει τον Πέρεθ στη θέση 6 και να χρησιμοποιήσει τον Αλεξανδρόπουλο ως αριστερό εσωτερικό χαφ.

Από εκείνο το σημείο οι πλαγιοκοπήσεις τελείωσαν. Ο Αλεξανδρόπουλος ήταν άψογος στις τακτικές καλύψεις και όποτε μάζευε την μπάλα, έβγαζε τον Παναθηναϊκό στην επίθεση. Οι παίκτες του Βόλου μόνο με φάουλ μπορούσαν να τον σταματήσουν. Είχε χάσει μέτρα ο Παναθηναϊκός στο δεύτερο ημίχρονο και θα έπρεπε πιο γρήγορα ο Γιοβάνοβιτς και να περάσει τον νεαρό σε θέση εσωτερικού μέσου και να φρεσκάρει τις δύο του πλευρές.

Η εκτέλεση φάουλ του Βιτάλ

Με το που συνέβη αυτό βρήκε αρχικά την ηρεμία του και έχοντας εξασφαλίσει το 2-1, γλυκοκοίταξε με σεμνότητα το τρίτο τέρμα που το πλησίασε με εκτέλεση φάουλ ο Βιτάλ. Είναι σημαντικό και απαραίτητο για την ψυχολογία αλλά και για να ξανακερδίσει τον Βραζιλιάνο να παίρνει τις στημένες εκτελέσεις. Άλλωστε έχει με διαφορά τις καλύτερες εκτελέσεις εν στάση και για να ανέβει επίπεδο η ομάδα είναι απαραίτητο να πάρει τα πάνω του και να βγάλει την ποιότητα του.

Εξετάσεις με την ΑΕΚ

Κρατάει ο Παναθηναϊκός το γεγονός πως έχει βρει διάταξη που φαίνεται πως του ταιριάζει, μαζί με την τρίτη συνεχόμενη νίκη του και την Κυριακή θα πάει στο ΟΑΚΑ για να ζυγιστεί. Στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ έγινε αντιληπτό πως ο Γιοβάνοβιτς δεν μπορεί να πετύχει μέσα από την αγωνιστική φιλοσοφία που μέχρι εκείνο το διάστημα σκεφτόταν και δούλευε την ομάδα.

Η τεχνική ηγεσία πήρε το μήνυμα, άλλαξε τακτική και με την νέα διάταξη, πηγαίνει στο επόμενο ντέρμπι με τρεις συνεχόμενες νίκες. Ο αγώνας με την ΑΕΚ θα βοηθήσει να έχουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΒΟΛΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ