OPINIONS

Κατάλαβε πως έχει να ανέβει βουνό

Ο Λάζλο Μπόλονι φωνάζει στους παίκτες του Παναθηναϊκού στο ματς με τον Βόλο για την 6η αγωνιστική της Super League
Ο Λάζλο Μπόλονι από το παιχνίδι του Παναθηναϊκού με το Βόλο EUROKINISSI

Ο Τσάρλυ γράφει για τον Παναθηναϊκό που έδειξε και κόντρα στο Βόλο πως είναι βαριά άρρωστος και ο Μπόλονι έχει αρκετή δουλειά να κάνει.

Ο Παναθηναϊκός μέσα από τα χέρια του έχασε την ευκαιρία να πετύχει την πρώτη του νίκη στο φετινό πρωτάθλημα, να κερδίσει ψυχολογία και μία θετική αύρα από τον ερχομό του καινούριου προπονητή. Στην τελευταία φάση του αγώνα, η άμυνα του δέχτηκε μία διαγώνια πάσα μισού γηπέδου, δείχνοντας πως είναι βαριά άρρωστη αυτή η ομάδα και θα χρειαστεί χρόνο να πάρει τα πάνω της.

ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΑΡΓΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα απασχολούν τον Λάζνο Μπόλονι και θα χρειάζεται να στύψει το μυαλό του, αλλά και να δουλέψει σκληρά στις προπονήσεις για να βρει λύσεις.

Στο πρώτο ημίχρονο, φάνηκε για ακόμα μία φορά, το πόσο αργή κάνει την ανάπτυξη του Παναθηναϊκού το καθαρό 4-4-2 και η παρουσία Μακέντα, αντί ενός δημιουργικού χαφ περιφερειακά του Καρλίτος.

Ο Βόλος είναι μία καλά γυμνασμένη ομάδα, πίεζαν τους παίκτες άξονα του Παναθηναϊκού, δεν άφηναν τον Μακέντα, που προσπαθούσε να λειτουργήσει σαν μαξιλάρι και να ακουμπήσει πιο ψηλά η μπάλα και τον εγκλώβισαν. Τον άφησαν σε μία αχρείαστη υψηλή κατοχή μπάλας, που δεν μπορούσε να δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα για τον αντίπαλο.

Υπήρχε πολύ μεγάλη δυσκολία στο να εκμεταλλευτεί την κατοχή μπάλας, για να κερδίσει μέτρα και να γίνει δημιουργικός. Ο άξονας δυσλειτουργικός, με τον Κουρμπέλη στην θέση "6", τον χωρίς ρυθμό Μουρίσιο και τον Μακέντα να περιμένει με πλάτη να υποδεχτεί την μπάλα και μόλις έρχεται σε επαφή, να θέλει πολύ χρόνο για να στρίψει το σώμα του και μέχρι να αποφασίσει τι θα κάνει, είχε χάσει την μπάλα.

Πολλές φορές ακούσαμε από τον ρεπόρτερ του αγωνιστικού χώρου πως ο Ρουμάνος προπονητής, δυσανασχετούσε για το γεγονός πως αργούσαν απελπιστικά οι μεσοεπιθετικοί του Παναθηναϊκού, να ενεργήσουν όταν ερχόντουσαν σε επαφή με την μπάλα.

ΡΙΣΚΟ ΕΧΕΙ ΠΑΡΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΥΑΝΚΑΡ

Στην επανάληψη, δεν υπήρξε κάποια εντυπωσιακή βελτίωση, απλά κερδήθηκαν μέτρα από κάποια ανεβάσματα του Σάντσες, που ήταν ο καλύτερος και ο πιο σταθερός σε απόδοση στο 90λεπτό παίκτης του Παναθηναϊκού, βρήκε ρυθμό ο Μαουρίσιο και είχε κάποιες καλές ενέργειες ο Χατζηγιοβάνης.

Για τον Σάντσες γράφτηκαν πολλά, έφθασε στο σημείο να διαβάζουμε πως η διοίκηση, σκέφτηκε να κάνει παγκόσμιο ρεκόρ και να πάρει σε ένα καλοκαίρι τρίτο δεξί μπακ, από το εξωτερικό. Η αλήθεια είναι, πως πρόκειται για μία ασφαλής επιλογή και το ρίσκο από τον Ρόκα έχει παρθεί στην απέναντι πλευρά, με την επιλογή να φέρει τον Χουανκάρ, που προέρχεται από δύο πρόσφατες εγχειρήσεις χιαστών στο ίδιο γόνατο και ο Ζαγαρίτης που είναι η εναλλακτική λύση, δεν δείχνει ακόμα έτοιμος.

ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ Ο ΜΑΟΥΡΙΣΙΟ

Ένα ανέβασμα του Αργεντίνου μπακ, έφερε το κερδισμένο πέναλτι, που χάθηκε από τον Καρλίτος, αλλά στο κόρνερ που ακολούθησε, ο Ισπανός φορ πήρε το αίμα του πίσω. Σε αυτήν τη φάση, υπήρξε και μία έξυπνη ενέργεια, ποιότητας και ευφυΐας από τον Μαουρίσιο, που παρότι δεν ήταν έτοιμος για 90λεπτό, στην επανάληψη βρήκε ρυθμό, ανέβασε απόδοση και έδειξε πως θα βοηθήσει σημαντικά τον Παναθηναϊκό. Άλλωστε το πόσο ανάγκη είχε η ομάδα την εμπειρία του, το κατάλαβε ο Μπόλονι και δεν τον αντικατέστησε, όπως ήταν το αρχικό πλάνο.

ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ

Γίνεται ξεκάθαρο πως το μεγάλο πρόβλημα, έχει να κάνει με τον τραυματισμό του ΒιγιαφάνΙες, η αν θέλετε με την απουσία ενός επιτελικού χαφ, που να δείχνει πως μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ακόμα και να ανέβει η ομάδα, να αποκτήσει αυτοπεποίθηση δουλεύοντας με τον Ρουμάνο τεχνικό, το δίδυμο Μακέντα-Καρλίτος δεν είναι ταιριαστό. Καταρχάς μοιάζουν αρκετά σαν παίκτες.

Και οι δύο θέλουν, να υποδεχτούν τη μπάλα με πλάτη, να παίξουν με τους κοντινούς τους συμπαίκτες, να έχουν επαφές εκτός περιοχής και στην συνέχεια, να συνεισφέρουν μέσα στο κουτί. Κανένας από τους δύο δεν λειτουργεί γρήγορα, ούτε με τη μπάλα, ούτε χωρίς αυτήν.

Εξορισμού είναι δύσκολο το να παίζεις 4-4-2, γίνεται ακόμα πιο δύσκολο, όταν κανένας από τους δύο επιθετικούς σου, δεν έχει ταχύτητα και το δίδυμο στα χαφ, δεν είναι και το πιο αθλητικό. Όλα αυτά πιθανότατα τα κατάλαβε ο Μπόλονι και αποφάσισε να αλλάξει το σύστημα του σε 4-2-3-1 για να ενισχύσει τον άξονα όπως δήλωσε.

Λογική και επιβεβλημένη απόφαση, συνολικά όμως δεν βοήθησε στο βαθμό που θα μπορούσε την ομάδα του με το κοουτσάρισμα του. Ασφαλώς δεν γίνεται να τον κατηγορήσει κάποιος, γιατί έχει προπονήσει τους ποδοσφαιριστές μόνο τρείς ημέρες και είναι λογικό, να μην τους γνωρίζει καλά.

ΔΕΝ ΒΟΗΘΗΣΕ ΜΕ ΤΟ ΚΟΟΥΤΣΑΡΙΣΜΑ Ο ΜΠΟΛΟΝΙ.

Η εικόνα πάντως του αγώνα, έδειχνε πως ήταν προτιμότερο να βγει από το γήπεδο ο Μακέντα. Ο Καρλίτος είχε πάρει ψυχολογία από το γκολ που σημείωσε και συνολικά είχε πιο γεμάτο παιχνίδι. Ο Ιταλός φορ, σε ολόκληρο το 90λεπτό δεν είχε μία πετυχημένη ενέργεια και επειδή στο τέλος του αγώνα ο Βόλος που και ποιότητα έχει και πιστεύει στις δυνατότητες του, προσπάθησε να πιέσει και να κερδίσει μέτρα, είχε την τελευταία γραμμή άμυνας ψηλά. Δόθηκαν οι ευκαιρίες, στον Μακέντα να τελειώσει το παιχνίδι, αλλά ποτέ σε ολόκληρο τον αγώνα, δεν κατάφερε να ολοκληρώσει μία προσπάθεια.

ΕΦΑΓΕ ΤΟ "ΣΟΤΟ"

Ήταν φανερό πως στις συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί, χρειαζόταν στην επίθεση να μπει ταχύτητα. Ο Μπόλονι όμως έφαγε το "σότο" με τον Μολό, με τη διάθεση για restart που έδειξε ο Γάλλος ποδοσφαιριστής, που είναι εκτός δράσης εδώ και καιρό. Σε ένα χρονικό σημείο λοιπόν, που αν έμπαινε ταχύτητα, θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί το ρίσκο που πήρε ο Βόλος για να ισοφαρίσει το παιχνίδι.

Δεν βοήθησε το γεγονός πως την επίθεση έμεινε ο χωρίς σωστή ενέργεια σε ολόκληρο το παιχνίδι αργός Μακέντα, στα δεξιά μπήκε ο επίσης βαρύς Μολό και δεν δημιουργήθηκαν οι συνθήκες, για να βρει ένα δεύτερο τέρμα στην αντεπίθεση ο Παναθηναϊκός.

Επίσης η είσοδος του ανέτοιμου Μολό, ήρθε σε ένα σημείο που η ομάδα και ο Μπόλονι με την αλλαγή συστήματος και την είσοδο του Μπουζούκη στην θέση ενός φορ, είχε τη λογική να στηριχτεί και ο ανέτοιμος για 90λεπτό Μαουρίσιο για να μειωθούν οι αποστάσεις και να βγάλει πιο εύκολα το παιχνίδι, καθώς είχε αποφασιστεί από τον προπονητή, πως θέλει την εμπειρία του, στο γήπεδο μέχρι το τέλος.

Ασφαλώς και η άμυνα που δεν βγήκε στο τέλος ήταν εύκολη, λειτούργησαν απογοητευτικά, οι Ζαγαρίτης, Χατζηγιοβάνης, Σένκεφελντ για να έρθει το τέρμα της ισοφάρισης, είναι όμως πραγματικότητα, πως με τις αλλαγές του Λόπεζ, και ειδικά με την είσοδο του Νίνη, ο Βόλος κέρδισε μέτρα και έκλεισε τον Παναθηναϊκό.

Οι κινήσεις του Μπολόνι, δεν βοήθησαν ώστε να εγκλωβιστεί η ομάδα, να μπορέσει να βρει στην κόντρα το δεύτερο τέρμα η ομάδα του και να μην κινδυνεύει από μία φάση να ισοφαριστεί όπως και έγινε.

ΤΟΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΣΚΛΗΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

Είναι πολλές οι αποφάσεις και τα πράγματα που πρέπει να σκεφτεί ο Μπόλονι. Ακόμα και να έπαιρνε το παιχνίδι με 1-0, θα ήταν ξεκάθαρο πως αυτό το 4-4-2 με Κουρμπέλη-Μαουρίσιο στον άξονα και τους Μακέντα-Καρλίτος επιθετικό δίδυμο, είναι υπερβολικά αργό, για να αποτελέσει τον βασικό σχηματισμό της ομάδας.

Επίσης το ψυχολογικό πρόβλημα, που έχει δημιουργηθεί σε αυτούς τους ποδοσφαιριστές, από το γεγονός πως ξεκίνησαν την σεζόν, χωρίς προπονητή ικανό να τους προσφέρει σωστή καθοδήγηση και να τους δέσει σαν ομάδα, είναι τεράστιο.

Πρέπει να βρει τρόπους, ώστε να κάνει πιο φρέσκια, πιο γρήγορη την ομάδα και λύση σε αυτό το κομμάτι, δεν μπορεί να προσφέρει κανένας Μολό. Κατάλαβε πως έχει να ανέβει βουνό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ