STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Η νίκη ήρθε μέσα από το μυαλό του Λουτσέσκου και από τα πόδια του Μπίσεσβαρ

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου κάνει παρατηρήσεις στους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ
Ο Ραζβάν Λουτσέσκου κάνει παρατηρήσεις στους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ INTIME SPORTS

Ο Τσάρλυ γράφει για τον Ραζβάν Λουτσέσκου που κυριάρχησε στη μονομαχία των πάγκων με τον Βλάνταν Μιλόγεβιτς στη νίκη του ΠΑΟΚ επί της ΑΕΚ και για την κλάση του Μπίσεσβαρ που έκανε την διαφορά.

Το πρώτο ντέρμπι ανάμεσα σε ομάδες που ξεκίνησαν την σεζόν με στόχο να κατακτήσουν τον τίτλο βρήκε δίκαιο νικητή τον ΠΑΟΚ κόντρα στην ΑΕΚ, μέσα από μία καθαρή επικράτηση του Ραζβάν Λουτσέσκου στην μάχη των πάγκων.

Ο Ρουμάνος τεχνικός πήρε το μεγαλύτερο συμβόλαιο που έχει δοθεί ποτέ σε προπονητή στην χώρα μας και έχει πάρει κάποιες δύσκολες προσωπικές αποφάσεις. Το δείγμα μικρό καθώς βρισκόμαστε, μόλις στην 4ή αγωνιστική.

Τον δικαιώνουν επιλογές που δεν θα έπαιρνε κανένας άλλος προπονητής

Οι τρεις κολλητές νίκες όμως που έχει πετύχει ο ΠΑΟΚ σε μεγάλο βαθμό έχουν έρθει από δύο επιλογές που δεν θα έπαιρνε κανένας άλλος προπονητής, πέρα από τον Ραζβάν Λουτσέσκου. Το γήπεδο είχε δείξει τα δύο προηγούμενα χρόνια πως ο ΠΑΟΚ έχει ανάγκη να αποκτήσει τερματοφύλακα, ο Ρουμάνος τεχνικός όμως, στήριξε τον δικό του Σούπερμαν, που τον βοήθησε να πάρει τίτλους στην πρώτη του θητεία.

Ο σύλλογος είχε αποφασίσει πως δεν μπορεί άλλο να δίνει τον ρόλο του δημιουργού στον Μπίσεσβαρ και τον είχε στείλει δανεικό στην Κύπρο, ο Λουτσέσκου, είχε διαφορετική γνώμη. Τα δύο διπλά, σε Τρίπολη και Αγρίνιο, είχαν την υπογραφή Πασχαλάκη, η επικράτηση στο ντέρμπι με την ΑΕΚ είχε την υπογραφή του Μπίσεσβαρ. Η αντίδραση του ΠΑΟΚ, ο χαρακτήρας-νικητή που έβγαλε η ομάδα μετά την ήττα της πρεμιέρα στην Τούμπα με τον ΠΑΣ είχαν την υπογραφή του Λουτσέσκου.

Έχτισε την αυτοπεποίθηση της ομάδας του μέσα από τα διπλά σε Τρίπολη και Αγρίνιο

Γελούσαν και τα μουστάκια του μετά την νίκη στο Αγρίνιο. Επικράτηση, που όπως και στην Τρίπολη, είχε μεγάλη δόση τύχης. Μετά από αυτά τα δύο παιχνίδια αν δεν ήταν προπονητής ο Λουτσέσκου, αλλά κάποιος πρωτοεμφανιζόμενος στην χώρα μας, η σκέψη όλων θα ήταν συγκεκριμένη. Ο ΠΑΟΚ, κέρδισε με μεγάλη δόση τύχης τον Αστέρα και τον Παναιτωλικό, δέχτηκε και στα δύο παιχνίδια φάσεις σε οργανωμένη άμυνα, μοιραία ο χρόνος θα φέρει την βαθμολογική διόρθωση και θα αναδείξει τις αδυναμίες του ΠΑΟΚ.

Γνωρίζοντας όμως όσα έχει πετύχει ο Ραζβάν Λουτσέσκου στην προηγούμενη του θητεία στον ΠΑΟΚ, βλέποντας το χαμόγελο του μετά το διπλό στο Αγρίνιο έρχονται δεύτερες σκέψεις. Μήπως αυτός ο πολυμήχανος Ρουμάνος μέσα από τις νίκες βρει τον τρόπο να χτίσει την αυτοπεποίθηση της ομάδα του, που και η αγωνιστική βελτίωση θα έρθει και οι νίκες θα γίνουν καθεστώς. Στην πράξη αυτό είδαμε να συμβαίνει στο ντέρμπι με την ΑΕΚ.

Ολοκληρωτική επικράτηση

Κερδισμένοι ψυχολογικά από τις τρείς νίκες στην σειρά, οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ έχοντας να αντιμετωπίσουν έναν αντίπαλο που πίστευε πως είναι πολύ ανώτερος από ότι έδειξε στο γήπεδο, επικράτησαν ολοκληρωτικά στο πρώτο ντέρμπι της φετινής χρονιάς.

Ήταν μία ολοκληρωτική επικράτηση του Λουτσέσκου απέναντι στον Μιλόγεβιτς σε όλα τα επίπεδα. Ψυχολογική προετοιμασία, τακτική διαχείριση, παρέμβαση στην διάρκεια του αγώνα.

Μπλόκαρε την επιθετική τετράδα της ΑΕΚ

Πριν το ξεκίνημα του παιχνιδιού η ΑΕΚ, εμφανιζόταν με έναν αέρα πως έχει περισσότερους ποδοσφαιριστές να δημιουργήσουν προβλήματα στον αντίπαλο. Ο Μιλόγεβιτς κατέβασε την ΆΕΚ με μία ποιοτική επιθετική τετράδα που στην Τούμπα, δεν κατάφερε ποτέ να αποδείξει την ποιότητα της. Βλέπετε, ο Ραζβάν Λουτσέσκου κατάφερε να αναδείξει, όλες τις παθογένειες που έχει το ρόστερ της ΑΕΚ και να μπλοκάρει τα όπλα της.

Άφησε στον πάγκο τον Μίτριτα, κατέβασε τον ΠΑΟΚ με τέσσερα καθαρά κεντρικά χαφ. Την πολύ σκληρή τριάδα των Σβαρμπ, Κούρτιτς, Ντούγκλας και τον Μπίσεβασρ στα αριστερά, που τελικά ήταν αυτός που έκανε την διαφορά, σε μία νίκη όμως που ήταν ολοκληρωτική.

Έσβησε με τους χαφ τον Αραούχο

Η επιλογή ήταν ξεκάθαρη, να πιέσουν την αδύναμη τελευταία γραμμή άμυνας της ΑΕΚ. Ξέρετε, όταν λέμε πως μία ομάδα δεν έχει την άμυνα που πρέπει, το πρόβλημα δεν εμφανίζεται μόνο όταν έχει την μπάλα ο αντίπαλος, εμφανίζεται και στο διάστημα που πρέπει να κυκλοφορήσει την μπάλα, στην πίεση του αντιπάλου. Εκεί χτύπησε ο Λουτσέσκου.

Κατέβασε μία τριάδα που είναι καλή στην πίεση ψηλά, πήρε το ρίσκο να κρατήσει ψηλά την τελευταία γραμμή άμυνας του, ήξερε όμως πως τον Αραούχο ακόμα και το δίδυμο Μιχάι-Μιχαήλίδη μπορεί να τον παίξει. Μπορούσαν να τον αντιμετωπίσουν, καθώς τακτικά είχε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να μην πέφτει απευθείας πάνω στους στόπερ. Υπήρχε μία τριάδα στον άξονα που εξασφάλιζε στον Λουτσέσκου πως δεν θα παίξουν οι παίκτες της ΑΕΚ ανάμεσα στις γραμμές του ΠΑΟΚ και δεν θα βρεθεί εκτεθειμένο το αμυντικό δίδυμο του ΠΑΟΚ με τον γρήγορο Αραούχο.

Απομόνωσε του Τσούμπερ, Γκαρσία

Ήξερε πως με τον τρόπο που χτίζει το παιχνίδι και με το ρόστερ που διαθέτει ο αντίπαλος κινδυνεύει μόνο από τους δύο ακραίους. Έδωσε λοιπόν εντολή στους Σίντγκλεϊ-Τέιλορ να περιορίσουν σημαντικά τα ανεβάσματα τους και να έχουν στο μυαλό τους μόνο την φύλαξη των Γκαρσία-Τσούμπερ. Κατάφερε κάτι σπουδαίο, να τους απομονώσει.

Η ΆΕΚ έψαχνε διαφυγή ακουμπώντας την μπάλα στον Γκαρσία, για να απειλήσει, όμως χρειαζόταν να περάσει όλη την άμυνα του ΠΑΟΚ. Συνθήκες για να βγουν συνεργασίες δεν υπήρχαν. Από το 10ο λεπτό και μετά ο ΠΑΟΚ έφτιαξε το παιχνίδι ακριβώς όπως το ήθελε ο προπονητής του για να πετύχει μία εύκολη, καθαρή νίκη.

Έφτιαξε τις συνθήκες για να λυγίσει την ΆΕΚ

Κρατήθηκε σε ψηλά μέτρα, οδήγησε τους παίκτες της ΆΕΚ σε πολύ χαμηλό ποσοστό επιτυχημένων μεταβιβάσεων, μόλις 72%, που όταν αυτές ερχόντουσαν κάτω από την σέντρα έφθαναν στο 63%. Συνολικά, δεν επέτρεψε στην ΑΕΚ να παρουσιάσει στην Τούμπα κανένα από τα ποιοτικά της όπλα.

Η ομάδα που πήγε στο ντέρμπι σαν αυτή που έχει κάνει τις μεγάλες μεταγραφές το καλοκαίρι και διαθέτει τα ποιοτικά όπλα για να έχει φέτος μια διαφορετική χρονιά από τις προηγούμενες, δεν έδειξε το παραμικρό. Δεν βρήκε τρόπο και σχέδιο για να αναδείξει τους ποιοτικούς της ποδοσφαιριστές και ήταν δεδομένο πως για να έχει τύχη η ΑΕΚ, θα έπρεπε να μπορέσει να επιτεθεί. Να βάλει δύσκολα στην άμυνα του ΠΑΟΚ, να αναδείξει την απειρία του διδύμου Μιχαηλίδη-Μιχάι και στο τέλος της ημέρας να συζητάμε για την ποιότητα της επιθετικής της τετράδας.

Ο Λουτσέσκου γνώριζε καλά πως έχει να αντιμετωπίσει, έναν αντίπαλο που οι μεσοεπιθετικοί ποδοσφαιριστές έιναι πολύ κατώτεροι από τους μεσοαμυντικούς, κατάφερε λοιπόν με το πλάνο του να βγάλει εκτός κουβέντας την μεσοεπιθετική τετράδα της ΆΕΚ, γνωρίζοντας πως αν κρατήσει το παιχνίδι στον χώρο που βρίσκεται η αμυντική τετράδα και το δίδυμο κεντρικών χαφ της ΑΕΚ είναι αδύνατον να μην βρεθεί τρόπος για να τους λυγίσει. Αυτό το παιχνίδι χτίστηκε από το 10ο λεπτό και μετά.

Το ζευγάρι που διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα

Ο ΠΑΟΚ πέτυχε μία συνολική νίκη που ήρθε να σφραγιστεί μέσα από ένα ζευγάρι που τελικά έφερε και το τελικό αποτέλεσμα. Ο Μπίσεσβαρ, που πέρυσι ξεκίνησε παίρνοντας κάτι ψεύτικά λεπτά σαν μπακ στο 3-4-3 και στην συνέχεια δόθηκε δανεικός στην Κύπρο, ήταν ο άνθρωπος που έκανε την διαφορά. Αναγεννημένος πάτησε όλο το γήπεδο και με δύο δικές του ενέργειες που δεν αντιμετωπίστηκαν σωστά από τον άμεσο αντίπαλο του, διαμορφώθηκε το τελικό αποτέλεσμα.

Στο πρώτο γκολ ο Μισελέν τον παίζει παθητικά, δεν προσπαθεί να βγει πάνω του για να μην του επιτρέψει να φέρει την μπάλα στο δεξί και να εκτελέσει, του αφήνει απόσταση, του επιτρέπει να κάνει ό,τι ακριβώς θέλει και η μπάλα περνά και κάτω από τα πόδια του, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολες τις συνθήκες για τον Στάνκοβιτς. Στο δεύτερο γκολ, ο Μπίσεσβαρ παίρνει το πέναλτι από τον αρνητικό Μισελέν, με αποτέλεσμα η κυριαρχία του Ολλανδού απέναντι στον προσωπικό του αντίπαλο να είναι και αυτή που καθόρισε το αποτέλεσμα.

Συνέβη ό,τι είχε σχεδιάσει ο Λουτσέσκου

Στην πράξη συνέβη αυτό που ήξερε καλά ο Λουτσέσκου: Πως έχοντας τρία χαφ στον άξονα θα μπλοκάρει τους χαφ της ΑΕΚ και τον Αραούχο. Πως αν σταματήσει τους Τσούμπερ-Γκαρσία και δεν τους προσφέρει στην επαφή τους με την μπάλα έναν συμπαίκτη κοντά τους, θα μπορέσει να βγάλει από το παιχνίδι την μεσοεπιθετιική τετράδα της ΆΕΚ.

Κρατώντας την ΑΕΚ σε χαμηλά μέτρα, εξασφάλιζε πως οι παίκτες του θα βρουν τον χώρο που θα χτίσουν την επικράτηση τους. Μέσα από την έλλειψη αυτοπεποίθησης που έφερνε η προβληματική κυκλοφορά μπάλας των παικτών της ΑΕΚ και από την απόλυτη επικράτηση του Μπίσεσβαρ στην μάχη με τον Μισελέν γράφτηκε το τελικό 2-0. Στην πράξη, ήταν η απόλυτη τακτική νίκη του Λουτσέσκου στην μάχη των πάγκων.

Δείτε την Game Night με τους Παντελή Βλαχόπουλο, Θέμη Καίσαρη και Τσάρλυ:

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΑΕΚ ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ