ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η μεγάλη ευκαιρία του Παναθηναϊκού και ο απόλυτα οριακός ημιτελικός Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ

Γιασμίν Κούρτιτς και Γκάρι Ροντρίγκες από το πρώτο ημιτελικό κυπέλλου στην Τούμπα
Γιασμίν Κούρτιτς και Γκάρι Ροντρίγκες από το πρώτο ημιτελικό κυπέλλου στην Τούμπα ΙΝΤΙΜΕ

Πριν από τα δύο παιχνίδια που θα βγάλουν τους δύο φιναλίστ του Κυπέλλου, ο Τσάρλυ εξηγεί γιατί ο Παναθηναϊκός είναι δύσκολο να ξοδέψει μια μοναδική ευκαιρία και αναλύει μία προς μία τις παραμέτρους στη μεγάλη μάχη του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ.

Έφθασε η μεγάλη ώρα. Λαμία - Παναθηναϊκός στις 18:00 (COSMOTE SPORT 3 HD, LIVE από το SPORT24) και Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ στις 20:00 (COSMOTE SPORT 2 HD, LIVE από το SPORT24) θα δώσουν τη μάχη τους για πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου. Είναι δεδομένο πως σε αυτά τα δύο ζευγάρια υπάρχει ένα τεράστιο φαβορί και μία αμφίρροπη μάχη.

Το 1-0 αφήνει ανοικτή την πρόκριση, όχι η εικόνα των ομάδων

Θα είναι τεράστια έκπληξη, μία αδικαιολόγητη αυτοκτονία, αν ο Παναθηναϊκός δεν περάσει τη Λαμία. Κάτι πάντως που μοιάζει δύσκολο να συμβεί. Το 1-0 του πρώτου αγώνα αφήνει θεωρητικά ανοικτή τη ρεβάνς, όχι όμως η εικόνα του παιχνιδιού, αλλά συνολικά η κατάσταση που βρίσκονται οι δύο ομάδες το τελευταίο διάστημα.

Η Λαμία περνά ένα παρατεταμένο ντεφορμάρισμα, δεν βοηθήθηκε από την επιλογή του Φέστα και πλέον φλερτάρει με τον υποβιβασμό. Στο παρελθόν έχει κάνει δύο φορές ζημιά στον Παναθηναϊκό στο κύπελλο, φέτος φαντάζει ακραίο να επαναληφθεί κάτι τέτοιο. Στο ποδόσφαιρο όμως ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος.

Ένα βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα

Σε κάθε περίπτωση η ομάδα του Γιοβάνοβιτς έχει φέτος μία τεράστια ευκαιρία για να κάνει το βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα. Με την πρόκριση επί της Λαμίας θα βρεθεί σε τελικό Κυπέλλου μετά από 8 χρόνια, θα διεκδικήσει τον πρώτο τίτλο μετά το 2014 και θα πλησιάσει ακόμη περισσότερο στην επιστροφή του στην Ευρώπη. Με πρόκριση εξασφαλίζει πως η τέταρτη θέση στα πλέι οφ τον βγάζει στην Ευρώπη.

Μοιάζει αρκετό ο Παναθηναϊκός να είναι σοβαρός για να αποκλείσει τη Λαμία. Η ομάδα του Φέστα έχασε μόνο με 1-0 στη Λεωφόρο παίζοντας μαζική άμυνα σε ολόκληρο το παιχνίδι. Αξιοποίησε το γεγονός πως ο Παναθηναϊκός δεν παίρνει γκολ από πολλούς παίκτες και στηρίζεται αρκετά, στα τέρματα που του προσφέρουν το τελευταίο διάστημα οι Αϊτόρ και Παλάσιος.

Οι δύο εξτρέμ δεν είχαν καλές τελικές αποφάσεις στο συγκεκριμένο παιχνίδι και το σκορ δεν άνοιξε όσο θα έπρεπε με βάση τη διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων και την εικόνα του παιχνιδιού. Στη Λαμία η λογική λέει πως ακόμα και καλά να πάει το παιχνίδι για την ομάδα του Φέστα, κάποια στιγμή θα αναγκαστεί να πάρει ρίσκο για να διεκδικήσει την πρόκριση. Κάτι που θα μπορέσει να το αξιοποιήσει ο Παναθηναϊκός.

Ο Φώτης Ιωαννίδης πανηγυρίζει για το 1-0 του Παναθηναϊκού απέναντι στη Λαμία
Ο Φώτης Ιωαννίδης πανηγυρίζει για το 1-0 του Παναθηναϊκού απέναντι στη Λαμία INTIME


Υπέρ των φιλοξενούμενων το εκτός έδρας γκολ

Υπέρ των πρασίνων, αλλά και του ΠΑΟΚ είναι το γεγονός πως η ΕΠΟ κρατά σε ισχύ το εκτός έδρας γκολ. Μοιάζει ακραίο να ηττηθεί ο Παναθηναϊκός με δύο τέρματα διαφορά που απαιτούνται για να χάσει την πρόκριση. Όπως ακραίο είναι να φθάσει στα 120 λεπτά χωρίς να σκοράρει στην άμυνα της Λαμία και να κατορθώσει η ομάδα του Φέστα να περάσει στα πέναλτι. Έχουμε λοιπόν ένα ζευγάρι, του οποίου η τύχη εξαρτάται αποκλειστικά από τον Παναθηναϊκό.

Ψάχνουν τρόπους να βρουν το γκολ που τους λείπει στα τελευταία παιχνίδια

Στις 20:00 ο Ολυμπιακός θα υποδεχθεί τον ΠΑΟΚ στον πραγματικά μεγάλο ημιτελικό. Το εκτός έδρας γκολ δίνει τη δυνατότητα στον Δικέφαλο να περνά με όλες τις ισοπαλίες με γκολ και υποχρεώνει τους ερυθρόλευκους να είναι πολύ προσεχτικοί ανασταλτικά.

Θυμίζω πως ο ΠΑΟΚ είχε πάρει την πρόκριση από την ΑΕΚ έχοντας φέρει 0-0 στο παιχνίδι της Τούμπας. Σε εκείνο τον αγώνα τη διαφορά την έκανε μία εκτέλεση φάουλ του Κούρτιτς. Οι δύο ομάδες ψάχνουν τον τρόπο να γίνουν πιο επιθετικές, να μπορέσουν να βρουν το γκολ που τους λείπει στα τελευταία παιχνίδια τους.

Ο Ολυμπιακός προέρχεται από δύο εκτός έδρας ντέρμπι στα οποία δεν σκόραρε και δημιούργησε μόλις δύο καλές στιγμές με τον ίδιο τρόπο και την ίδια κατάληξη.

Ο μοναδικός τρόπος που απείλησε σε Λεωφόρο και Τούμπα

Τρέξιμο του Ροντριγκές με την μπάλα και μεταβίβαση στον εξτρέμ της απέναντι πλευράς. Και στα δύο παιχνίδια ο Μασούρας σπατάλησε από μία ευκαιρία και σκόραρε από ένα γκολ που ακυρώθηκε, καθώς ήταν εκτεθειμένος. Άλλον τρόπο να επιτεθεί ο Ολυμπιακός σε αυτά τα δύο παιχνίδια δεν βρήκε, ούτε τον τρόπο να αξιοποιήσει την ταχύτητα και την καλή κατάσταση των δύο εξτρέμ του.

Χωρίς δημιουργική βοήθεια από τον άξονα

Ο Μαρτίνς πρέπει να βρει λύσεις για το πώς θα καταφέρει να κάνει την ομάδα του πιο δημιουργική. Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει θέματα ενέργειας, έντασης, έχει σημαντικούς ποδοσφαιριστές που δεν βρίσκονται σε καλή αγωνιστική κατάσταση. Με ευθύνη και του προπονητή στα δύο πρόσφατα ντέρμπι έμοιαζε σαν να μην είχε βοήθεια από τον άξονα.

Για την ακρίβεια, σαν να παρέκαμπτε ο Ολυμπιακός τον χώρο του κέντρου. Στη Λεωφόρο υπήρχε το πείραμα Κανέ και μία τριάδα, με τους Εμβιλά - Αγκιμπού που δεν λειτούργησε, ενώ η κατάσταση έγινε πιο δύσκολη στο δεύτερο ημίχρονο όταν μπήκε ο Τικίνιο στη θέση του δραστήριου στο πρώτο μέρος Ελ Αραμπί.

Σκιά του εαυτού του ο Μαντί Καμαρά

Για ανεξήγητο λόγο ο Μαρτίνς επέλεξε στην Τούμπα τον Τικίνιο στην κορυφή της επίθεσης, ο οποίος δεν πρόσφερε την παραμικρή βοήθεια και επανέφερε την κλασική τριάδα του στον άξονα. Με τους Μπουχαλάκη - Εμβιλά και τον Καμαρά λίγο πιο ψηλά ο Ολυμπιακός έχει καταγράψει πολλές επιτυχίες. Αυτή η λογική όμως επιθετικά έβγαζε λύσεις για τους ερυθρόλευκους μέσα από την υψηλή ένταση, την ταχύτητα, την πίεση ψηλά που έβγαζε η συγκεκριμένη τριάδα.

Κύριο όπλο ο Μαντί Καμαρά που φέτος είναι σκιά του εαυτού του. Στην Τούμπα από το 30ο λεπτό και μετά ο Ολυμπιακός αρκέστηκε να παίζει άμυνα που ξεκινά στο μεσαίο μπλοκ και ουσιαστικά ένα παιχνίδι που οι ποδοσφαιριστές του κρατούν απλώς τις θέσεις τους. Κάτι που φέτος ειδικά στα εκτός έδρας ντέρμπι το έχουμε δει πολλές φορές.

Χρειάζεται γεμάτο παιχνίδι από τον φορ

Στην Τούμπα οι λόγοι για την παθητικότητα του Ολυμπιακού ήταν πως:

  • δεν πήρε βοήθεια και ακούμπημα μπάλας από τον φορ
  • δεν υπήρχε η παραμικρή δημιουργία από τον άξονα
  • μετά το 30' δεν υπήρχαν τρεξίματα.

Ο Ολυμπιακός είναι σίγουρο πως στην ρεβάνς θα χρειαστεί ένα πιο γεμάτο παιχνίδι από τον φορ που θα παίξει στην κορυφή της επίθεσης. Η εικόνα του Τικίνιο στο δεύτερο ημίχρονο της Λεωφόρου και της Τούμπας, δείχνει πως ήρθε η ώρα του Ελ Αραμπί.

Επίσης χρειάζεται στην τριάδα του κέντρου να αγωνιστεί κανονικός δημιουργός ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί η ταχύτητα και η καλή κατάσταση που βρίσκονται οι δύο εξτρέμ του. Για να αξιοποιήσεις την ταχύτητα των ακραίων επιθετικών χρειάζεσαι τροφοδότηση από τον άξονα. Το γεγονός πως στα τελευταία δύο παιχνίδια ουσιαστικά δεν υπήρχε, δεν επέτρεψε στα δύο όπλα που έχει αυτήν την εποχή ο Ολυμπιακός να απειλήσουν σε διάρκεια.

Ο ΠΑΟΚ προέρχεται από τρία παιχνίδια χωρίς γκολ

Η ομάδα του Λουτσέσκου μοιάζει να είναι πιο ήρεμη και να βρίσκεται ως σύνολο σε καλύτερη αγωνιστική κατάσταση. Υπάρχει μία πρόοδος από τα μέσα Δεκέμβρη, που κανείς δεν γίνεται να αμφισβητήσει. Προέρχεται όμως από τρία συνεχόμενα παιχνίδια (με Άρη εκτός, τη ρεβάνς με την Μαρσέιγ και το πρώτο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό) που δεν έχει σκοράρει. Ευκαιρίες, δημιούργησε κυρίως με τη Μαρσέιγ, όμως το γκολ δεν ήρθε.

Δεν έχει πάει σε τελικές ο Κούρτιτς

Μεγάλο ρόλο έχει παίξει πως σε αυτά τα τρία ανταγωνιστικά παιχνίδια, δεν κατάφερε να φθάσει σε τελικές εκτελέσεις ο Κούρτιτς, που είναι το μεγάλο επιθετικό όπλο του ΠΑΟΚ - ο πιο αποτελεσματικός του παίκτης. Βλέπετε όσο πιο υψηλό είναι το επίπεδο του ανταγωνισμού, τόσο πιο δύσκολο γίνεται, για μία ένα βαρύ κορμί που παίζει στο δίδυμο του άξονα να μπορεί να φθάνει σε τελική μέσα από την περιοχή. Ειδικά όταν αυτός αγωνίζεται σε μία ομάδα που δεν διαθέτει πολλά επιθετικά όπλα και περιμένει το γκολ από αυτόν. Οπότε και ο αντίπαλος προσαρμόζει πάνω του τα πλάνα του.

Θα είναι σημαντικό και μπορεί να κάνει τη διαφορά στην πρόκριση το πόσο γεμάτο παιχνίδι θα κάνει ο Κούρτιτς. Αν ο Ολυμπιακός τον εξουδετερώσει, θα έχει κάνει σημαντική δουλειά στο αμυντικό σκέλος. Αν ο Λουτσέσκου βρει τρόπο να φέρνει συχνά τον Σλοβένο με την μπάλα στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου, ο ΠΑΟΚ θα διεκδικήσει με περισσότερες αξιώσεις το γκολ στη ροή του αγώνα. Ασφαλώς ο Κούρτιτς μπορεί τη διαφορά να την κάνει και μ' ένα στημένο.

Αντιμετώπιση των δύο εξτρέμ του Ολυμπιακού

Το μεγάλο θέμα του ΠΑΟΚ στο αμυντικό κομμάτι, θα είναι η αντιμετώπιση των δύο εξτρέμ του Ολυμπιακού. Στην Τούμπα τού δημιούργησαν πρόβλημα στα πρώτα 30 λεπτά, αλλά στη συνέχεια πήρε τον έλεγχο του αγώνα και δεν απειλήθηκε. Σίγουρα θα πάει σε προσπάθειες "ένας με έναν" ο Ροντρίγκες με τον μπακ που ο Λουτσέσκου θα επιλέξει αντί του Βιεϊρίνια στα αριστερά και θα είναι κομβικό το πώς θα πάνε οι συγκεκριμένες μάχες. Το πιο σημαντικό απ' όλα όμως είναι αν θα έχουν οι ερυθρόλευκοι συνδετικούς κρίκους. Αν δηλαδή η μπάλα θα περνά από τον άξονα και από τον φορ στα τρεξίματα των δύο εξτρέμ.

Χρειάζεται να έχει συμμετοχή ο Ακπόμ και να μπει πιο γρήγορα ο Ολιβέιρα

Σίγουρα ο Λουτσέσκου γνωρίζει ότι δεν παίρνει αυτά που χρειάζεται από τον φορ του. Ο Άκπομ είναι φιλότιμος, κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει πως δεν είναι μαχητικός. Το πρόβλημα όμως είναι πως όταν η ομάδα του χρειάζεται να ανοίξει άμυνες, δεν κρατά ζωντανή την μπάλα στο τελευταίο κομμάτι που αμύνεται ο αντίπαλος και επίσης δεν καταφέρνει να βγάλει δικές του εκτελέσεις.

Το γεγονός πως η φύση του συγκεκριμένου παιχνιδιού στο Καραϊσκάκης θα τον βγάλει πιο χαμηλά, θεωρητικά θα τον βολέψει. Είναι σημαντικό για τα επιθετικά σχέδια του ΠΑΟΚ ο Άκπομ να κερδίσει μάχες από τους στόπερ του Ολυμπιακού και με αυτόν τον τρόπο να ανεβάσει ψηλά τους συμπαίκτες του.

Ο Ολιβέιρα στο πρώτο παιχνίδι μπήκε στο 79', δύο φορές κατάφερε να κρατήσει ζωντανή την μπάλα στην περιοχή του Ολυμπιακού και με αυτόν τον τρόπο ήρθε η εκτέλεση του Λύρατζη που έφυγε ψηλά πάνω από τα δοκάρια του Βάτσλικ στο 92'. Θα βοηθούσε σημαντικά τους παίκτες του Λουτσέσκου, αν αποδειχθεί πως ο Πορτογάλος μπορεί στο Φάληρο να βοηθήσει για περισσότερη ώρα.

Οι απουσίες των Ζαμπά - Καντουρί τον οδηγούν στην επιστροφή του 4-3-3 με τον Μπίσεσβαρ αριστερά

Επίσης θα έχει ενδιαφέρον πώς θα πάει ο Λουτσέσκου. Μέχρι και το πρώτο ημίχρονο στο Βελοντρόμ η απόφαση του στα δύσκολα ήταν να χρησιμοποιεί τον Τσιγγάρα στην θέση 6 δίπλα του τον Καντουρί και πιο ψηλά τον Αουγκούστο. Φαίνεται πως έχει αρχίσει να πιστεύει πως η ομάδα του είναι έτοιμη να παίξει με καθαρό επιτελικό χαφ τον Ντόουγκλας δίπλα στον Κούρτιτς και δύο εξτρέμ.

Η λογική πάντως λέει πως τουλάχιστον στο αρχικό σχήμα, θα δούμε τον ΠΑΟΚ με καθαρή τριάδα μέσων, καθώς ο Ζαμπά χτύπησε στον ώμο, ο Ελ Καντουρί δεν υπολογίζεται και ο Λουτσέσκου φοβάται να ξεκινήσει τον Μίτριτσα προτιμώντας να τον χρησιμοποιεί ως εξτρά όπλο στο τελευταίο κομμάτι των αγώνων.

Λογικά λοιπόν θα πάει στα αριστερά ο Μπίσεσβαρ, κάτι που σημαίνει πως θα χρειαστούν βοήθειες από τον άξονα στο μαρκάρισμα του Ροντρίγκες για να μην την πατήσει ο ΠΑΟΚ όπως στο πρώτο ημίχρονο στο παιχνίδι του πρωταθλήματος. Όταν δηλαδή έπαιζε και πάλι ο Μπίσεσβαρ στα αριστερά και ο Μαρτίνς το είχε αξιοποιήσει φορτώνοντας με ανεβάσματα του Λαλά την πλευρά και παίζοντας πολύ πάνω στο τρέξιμο του Ροντρίγκες. Είναι δεδομένο πως ο Λουτσέκου θα είναι πιο έτοιμος σε αυτό το ενδεχόμενο.

Είναι πολλές οι μάχες που θα κρίνουν το ποιος από τους δύο θα κερδίσει έναν πόλεμο που τουλάχιστον πριν αρχίσει μοιάζει απόλυτα οριακός και το πιθανότερο είναι να κριθεί στις λεπτομέρειες.

TAGS ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΛΑΜΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ