ΑΕΚ

Διπλό φιάσκο

Παίκτης του ΠΑΟΚ απογοητευμένος μετά τον αποκλεισμό από το Europa League
Παίκτης του ΠΑΟΚ απογοητευμένος μετά τον αποκλεισμό από το Europa League EUROKINISSI SPORTS

Ο Τσάρλυ γράφει για τον διπλό αποκλεισμό που γνώρισαν ΑΕΚ και ΠΑΟΚ και καταδεικνύει το πόσο έχει μικρύνει το ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και για τα λάθη των Καρέρα και Γκαρσία.

Μιλάμε για φιάσκο. ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, δεν αποκλείστηκαν απλά από το Europa League, γνώρισαν ποδοσφαιρική ταπείνωση. Απέδειξαν, πόσο πίσω έχει μείνει το ποδόσφαιρο μας.

Η ΑΕΚ να δέχεται 4άρα στο γήπεδο της από την Μπράγκα και την προηγούμενη εβδομάδα τρία από την Ζόρια, ο ΠΑΟΚ, να μην μπορεί να κερδίσει σε δύο παιχνίδια φέτος την Ομόνοια, δεν νομίζω πως υπάρχει πολύ πιο κάτω. Με αυτά τα αποτελέσματα, καταδίκασαν το Ελληνικό ποδόσφαιρο, για πολλά χρόνια, να παρακολουθεί το Europa League, μόνο από την τηλεόραση.

ΑΝΑΣΤΑΙΝΟΥΜΕ ΝΕΚΡΟΥΣ

Για να καταλάβετε την κατάντια, η ΑΕΚ την περασμένη εβδομάδα έφαγε 3 στο γήπεδο της, από την Ζόρια. Από μία ομάδα που σήμερα βρίσκεται στην 8η θέση του Ουκρανικού πρωταθλήματος. Σε πρωτάθλημα 14 ομάδων, μετά από 10 αγωνιστικές η Ζόρια, έχει ρεκόρ 3-5-2 στο πρωτάθλημα. Η ΑΕΚ όμως την ανέστησε, οι Ουκρανοί κέρδισαν απέναντι της παιχνίδι μετά από 31 ημέρες.

Χθες ήταν η σειρά του ΠΑΟΚ, να δώσει χαρά σε μία ομάδα που δεν μπορούσε να διαχειριστεί, τα συνεχόμενα παιχνίδια. Η Ομόνοια, δεν ήταν έτοιμη να καταρρεύσει, είχε ήδη καταρρεύσει. Μετρούσε ένα σερί 9 παιχνιδιών, χωρίς νίκη σε όλες τις διοργανώσεις, με ρεκόρ 0-4-5.

Στο πρωτάθλημα της Κύπρου βρίσκεται στην 7η θέση, με ρεκόρ 4-5-2 κι όμως ο ΠΑΟΚ κατάφερε να ηττηθεί. Η Ομόνοια γνώρισε την χαρά της νίκης, για πρώτη φορά μετά από τις 18 Οκτωβρίου.

ΕΧΕΙ ΠΕΣΕΙ ΠΟΛΥ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Το πόσο έχει πέσει το επίπεδο του Ελληνικού ποδοσφαίρου, το καταλαβαίνει κανείς από το γεγονός, πως οι δύο μας εκπρόσωποι, που χάνουν από τον 8ο του Ουκρανικού πρωταθλήματος και τον 7ο του Κυπριακού πρωταθλήματος, στο δικό μας πρωτάθλημα το τελευταίο διάστημα κάνουν παρέλαση. Την μία νίκη μετά την άλλη πετυχαίνουν.

Ο Πάμπλο Γκαρσία που έκανε στο ημίχρονο δύο ακατανόητες αλλαγές, μετράει 4 συνεχόμενες νίκες, από την ημέρα που ανέλαβε, σερί 4 νικών τρέχει και ο Καρέρα που η παρουσία του έχει συνδεθεί με δύο συνεχόμενες ταπεινωτικές Ευρωπαϊκές βραδιές.

Αλλά τι συζητάμε, εδώ έχει φθάσει στο σημείο η Εθνική μας ομάδα, να μετέχει στις πιο χαμηλές κατηγορίες, να χάνει την πρώτη θέση σε όμιλο, από την Σλοβενία και να θεωρούμε πως ο ομοσπονδιακός προπονητής, είναι πετυχημένος.

ΑΠΟ ΤΡΙΑΡΑ ΣΕ ΤΕΣΣΑΡΑ

Ας μην ξεφύγουμε όμως. Είναι από τις φορές που τα πράγματα είναι δύσκολο να μπουν σε μία σειρά. Δεν μπορεί για παράδειγμα, να γίνει ανεχτό πως η ΑΕΚ σε δύο εντός έδρας παιχνίδια έστω και σε αυτήν την συνθήκη με τα άδεια γήπεδα, δέχτηκε 7 τέρματα από την Ζόρια και την Μπράνγκα.

Έχει παίξει με πολύ μεγάλα μεγέθη η ΑΕΚ στο παρελθόν και δεν έχει ταπεινωθεί. Δεν γίνεται να υπάρξει δικαιολογία. Φάνηκε, από την πρώτη αγωνιστική και από την ήττα στην Μπράγκα με 3-0 πως δεν βγαίνουν τα κουκιά και η πρόκριση, θα χαθεί. Η ΑΕΚ όμως, μπροστά στην Ζόρια και Μπράγκα είναι μέγεθος, έχει ιστορία δεν μπορεί να πηγαίνει από τριάρα σε τεσσάρα.

Θα πρέπει να καταλάβουν και οι προπονητές, που δουλεύουν στην χώρα μας, πως δεν προπονούν την Τότεναμ και την Μίλαν. Δεν έχει ούτε το Ελληνικό ποδόσφαιρο, ούτε οι σύλλογοι το δικαίωμα, να πετάνε τους βαθμούς στην Ευρώπη, ούτε υπάρχει ρόστερ ικανό να ανταποκριθεί σε αυτά τα παιχνίδια, αν γίνονται συνέχεια αλλαγές και αν δεν υπάρχει η απαιτούμενη συγκέντρωση για τις Ευρωπαϊκές αναμετρήσεις.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΑΡΕΡΑ

Ο Καρέρα έχει τεράστια ευθύνη για τον τρόπο που διαχειρίστηκε τα δύο παιχνίδια. Για το γεγονός, που μόνιμα δεν χρησιμοποιούσε την βασική του ενδεκάδα στην διοργάνωση και φυσικά για την έλλειψη συγκέντρωσης που είχαν οι ποδοσφαιριστές του. Στο ξεκίνημα του αγώνα με την Μπράγκα, αλλού πατούσαν και αλλού βρισκόντουσαν.

Είναι και κάποια πράγματα περίεργα, δεν ξέρω τι άλλο πρέπει να γίνει, για να καταλάβουν στην ΆΕΚ, πως ο Βασιλαντονόπουλος, είναι καλύτερος από τους Παουλίνιο, Μπακάκη. Πως ο Ολιβέιρα, είναι σε πολύ άσχημο αγωνιστικό επίπεδο και κάνει σημαντική ζημιά, σε όλη την ομάδα η χρησιμοποίηση του. Δεν είναι μόνο οι ακραίες ευκαιρίες που χάνει, αλλά η συνολική του στάση, μέσα στο παιχνίδι, που δεν είναι σε θέση αυτήν την εποχή να κάνει την παραμικρή θετική ενέργεια.

Είναι πολλά τα 13 τέρματα παθητικό, δεν τα δικαιολογεί με τίποτα ο όμιλος που βρίσκεται η ΆΕΚ. Ο μοναδικός τρόπος για να εξιλεωθεί ο Μάσιμο Καρέρα, είναι να καταφέρει να κρατήσει μέχρι τέλους την ομάδα του μέσα στην μάχη του πρωταθλήματος, αλλιώς φοβάμαι πως το φετινό Ευρωπαϊκό φιάσκο θα το πληρώσει.

ΧΑΡΑΚΙΡΙ

Πάμε στον ΠΑΟΚ όμως, που είχε την τύχη στα χέρια του, έναν πολύ βατό αντίπαλο για να τον κρατήσει γερά στο παιχνίδι της πρόκρισης και έκανε χαρακίρι.

Ο Πάμπλο Γκαρσία διάλεξε τα Ευρωπαϊκά παιχνίδια για να δώσει ευκαιρία στον νεαρό Τσιγγάρα για να παίξει με τους βασικούς. Ασφαλώς και ο ίδιος πατάει γερά, γιατί τον είχε στην ομάδα του, γνωρίζει τα θετικά του και τα αρνητικά του.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ 6

Δεν γίνεται όμως έτσι, χρειάζεται μία ισορροπία. Ειδικά όταν μιλάμε για την θέση 6, που στο ποδόσφαιρο είναι η πιο νευραλγική. Πρώτα βάζεις τον Τσιγγάρα με την βασική ομάδα, σε ένα βατό παιχνίδι Ελληνικού πρωταθλήματος, που θα μπορεί να μην έχει πίεση, όταν θα παίρνει την πρώτη πάσα, θα έχει χώρο και χρόνο για να πάρει αποφάσεις και να νιώσει αυτοπεποίθηση.

Ο Γκαρσία τον έβαλε πρώτη φορά, στην Ολλανδία. Η Αϊντχόφεν, πίεζε ψηλά και η μπάλα δεν μπορούσε να βγει με τίποτα από την άμυνα του ΠΑΟΚ. Οι αμυντικοί του Γκαρσία ήταν εγκλωβισμένοι για μεγάλα διαστήματα βαθιά μέσα στην περιοχή και τρόπος διαφυγής δεν υπήρχε και το 0-2 γύρισε για πλάκα και έγινε 3-2.

Τον Γκαρσία τον αγαπάνε πολύ στον ΠΑΟΚ και δικαιολογημένα, θέλουν να τον στηρίξουν. Λογικό και προς όφελος της ομάδας το γεγονός πως δεν πήρε έκταση ο τρόπος που γύρισε το παιχνίδι με την Αϊντχόφεν. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο τα αποτελέσματα γυρίζουν εύκολα, δεν είναι πολλές οι φορές όμως που η ανατροπή από 0-2 γίνεται τόσο ξεκούραστα.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕ ΝΑ ΑΜΥΝΘΕΙ, ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΕΠΑΙΖΕ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ

Έρχεται το παιχνίδι με την Ομόνοια, ξανά βασικός ο Τσιγγάρας, αυτήν την φορά μπροστά από ένα αμυντικό δίδυμο, με δύο ποδοσφαιριστές που δεν βρίσκονται σε καλή ατομική κατάσταση. Προσέξτε, δεν θέλω να παρεξηγηθώ, καμία ευθύνη δεν έχει το παιδί, την ευκολία εξηγώ, που παίρνονται κάποιες αποφάσεις. Το αποτέλεσμα ήταν ο ΠΑΟΚ με το υπερβολικά βαρύ δίδυμο των Βαρέλα, Κρέσπο και με τον άγουρο Τσιγγάρα μπροστά τους, να μην έχει καμία αμυντική ασφάλεια, απέναντι σε μία ομάδα, που έπαιζε χωρίς επιθετικό.

Η Ομόνοια στο σχέδιο της, δεν είχε ποτέ την λογική να απειλήσει. Κατέβηκε με ένα 5-4-1, που πολύ γρήγορα, μετατράπηκε σε καθαρό 5-5-0. Κι όμως η έλλειψη ασφάλειας στην θέση 6, σε συνδυασμό με τις υπερβολικά αργές αντιδράσεις του αμυντικού διδύμου, έδιναν το δικαίωμα σε όποιον ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας περνάει κάθετα το κέντρο, να γίνεται επικίνδυνος. Δεν υπάρχει περίπτωση, να έχει βρεθεί σε άλλο φετινό της παιχνίδι, τόσες φορές κοντά στο γκολ η ο ομάδα του Μπεργκ. Ένας παίκτης να περνούσε το κέντρο με την μπάλα, ήταν αρκετός για να γίνει επικίνδυνος.

ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ ΟΙ ΔΥΟ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ

Ο Πάμπλο Γκαρσία, είναι νέος προπονητής και είναι φυσικό να χρειαστεί και ένα διάστημα, για να ωριμάσει προπονητικά. Από πολύ νωρίς, έχει δείξει πως είναι παρεμβατικός στην διάρκεια των αγώνων. Όταν όμως πηγαίνεις με τόσο μεγάλη συχνότητα, σε πολλές αλλαγές στο ημίχρονο, πάει να πει, πως κάτι δεν κάνεις σωστά στο αρχικό σου σχέδιο και είναι και φυσικό, πως κάποια στιγμή θα τα κάνεις σαλάτα.

Στην Κύπρο φθάσαμε στην ημέρα της σαλάτας. Δεν έχει λογική που βγήκε ο Βαγκέ και ο Σβαρμπ. Πιθανότατα να ήταν προγραμματισμένο να μπει σαν αλλαγή ο Γιανούλης στο ημίχρονο. Σεβαστό και λογικό, να θέλει ο προπονητής, να δώσει χρόνο στον πιο ποιοτικό ακραίο του αμυντικό, που όλοι γνωρίζουμε το πόσο θετικά μπορεί να επηρεάσει την ομάδα. Δεν υπήρχε όμως λογική που βγήκε ο Βαγκέ, που ήταν μία μόνιμη πυγή ενέργειας και από τα δικά του ανεβάσματα, προήλθαν όλες οι επιθέσεις στο πρώτο μέρος του ΠΑΟΚ.

Ο Βαγκέ δεν έχει τεχνική και για αυτόν τον λόγο στην αρχή λοιδορήθηκε από ανθρώπους που κρίνουν επιπόλαια. Πρόκειται όμως για έναν πολύ αθλητικό ακραίο μπακ χαφ, που μπορεί με μεγάλη ευκολία να κερδίζει μονομαχίες, να συνεχίζει την επίθεση του, αφήνοντας πίσω τον αντίπαλο του και να πηγαίνει σε πολλά ανεβάσματα.

Στο πρώτο μέρος, βλέπαμε συνέχεια τον ΠΑΟΚ να εκμεταλλεύεται την ποιότητα του Ζίφκοβιτς, την δυνατότητα που έχει ο Σέρβος να κρατά την μπάλα σε δύσκολούς χώρους και την αθλητικότητα του Βαγκέ. Η δεξιά πλευρά ήταν το όπλο του ΠΑΟΚ, ο χώρος που έχτιζε τις συνεργασίες. Δεν υπήρχε λόγος να την χαλάσει και κρατήσει στο γήπεδο τον μόνιμα αόρατο Ροντρίγκο.

Ούτε υπήρχε λογική, να βγει ο Σβαρμπ, από το γήπεδο. Σε ένα παιχνίδι, που για να το κερδίσει, ήταν πολύ σημαντικό να βρεθεί ισορροπία στο κέντρο και το δικαίωμα να μπορεί ο ΠΑΟΚ, να μείνει ψηλά με ασφάλεια, έβγαλε τον ποδοσφαιριστή που δημιουργεί ασφάλεια.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΟΒΑΡΟ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΚΑΡΣΙΑ

Αναμφίβολα ήταν μία κακή ημέρα στην δουλειά για τον Πάμπλο Γκαρσία, είναι σίγουρο πως θα έρθουν κί άλλες, αυτή είναι η φύση του επαγγέλματος. Ο προπονητής κρίνεται από τον τρόπο που διαχειρίζεται τις άσχημες καταστάσεις και από το επίπεδο, που μπορεί να έχει την ομάδα του.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, τώρα που ήρθε η πρώτη ηχηρή σφαλιάρα, να αποδείξει πως μπορεί να κρατήσει την ομάδα του. Την Κυριακή υποδέχεται τον Αστέρα, σε ένα παιχνίδι χωρίς περιθώριο λάθους, στην συνέχεια υπάρχει το διαδικαστικό πλέον παιχνίδι με την Γρανάδα και το 2020 κλείνει με δύο ντέρμπι. Στην Τούμπα με τον Παναθηναϊκό και στο Βικελίδης.

ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ Ο ΚΑΡΕΡΑ

Η κατάσταση ασφαλώς και είναι πιο δύσκολη για τον Καρέρα. Καθώς δέχτηκε δύο απανωτές συντριβές που δεν χωνεύονται εύκολα και έχει μπροστά του, ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα. Την Κυριακή θα πάει πιεσμένος στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

Ακολουθεί την Πέμπτη ένα παιχνίδι επικίνδυνο για νέα συντριβή στην Λέστερ, στην συνέχεια Ριζούπολη με τον Απόλλωνα, εντός έδρας ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και το 2020 κλείνει εντός έδρας με τον Βόλο. Η νέα χρονιά, ανοίγει με ντέρμπι στο Καραϊσκάκης. Επαναλαμβάνω, με βάση τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, ο Μάσιμο Καρέρα, είναι υποχρεωμένος για να κρατήσει την θέση του, να βρίσκεται σε απόσταση βολής από την κορυφή.

Η συνέχεια θα έχει ενδιαφέρον, το Europa League, οι Ελληνικές ομάδες θα το βλέπουν για χρόνια από την τηλεόραση. Μοναδικός τρόπος, συμμετοχής, θα είναι όταν ο πρωταθλητής, δεν θα παίρνει την πρόκριση για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν πρέπει να στεναχωριόμαστε, το γήπεδο απέδειξε πως αυτό είναι το επίπεδο μας.


TAGS ΑΕΚ ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ