OPINIONS

Δεν είχε σωστή καθοδήγηση

Ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Αμπέλ Φερέιρα, μετά το τέλος του ματς με την Κρασνοντάρ
Ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Αμπέλ Φερέιρα, μετά το τέλος του ματς με την Κρασνοντάρ MOTIONTEAM

Ο Τσάρλυ γράφει για τον ΠΑΟΚ που δεν είχε σωστή καθοδήγηση και εφάρμοσε σχέδιο για άλλον αγώνα, χάνοντας την ιστορική ευκαιρία να βρεθεί στους ομίλους του Champions League.

Δεν τα κατάφερε ο ΠΑΟΚ, έχασε ιστορική ευκαιρία για να μπει στους ομίλους του Champions League. Δημιουργήθηκαν οι συνθήκες, να έχει έναν δρόμο βατό.

Είναι σημαντικό και πρέπει να είσαι σε καλή κατάσταση, για να κερδίσεις έστω και σε μονά εντός έδρας παιχνίδια την Μπεσίκτας και την Μπενφίκα, όμως είναι δεδομένο πως τα πράγματα του έκατσαν πολύ ευνοϊκά.

Πήρε τα δικαιολογημένα εύσημα που εκμεταλλεύτηκε και το πλεονέκτημα της έδρας και το γεγονός πως στο ξεκίνημα της σεζόν ήταν πιο έτοιμος από τους αντίπαλους του.

ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Στα playoffs είχε να αντιμετωπίσει έναν βατό αντίπαλο που όπως και ο ΠΑΟΚ δεν είχε ξαναβρεθεί ποτέ σε ομίλους του Champions League.

Θα ακούσετε από πολλούς, πως η πρόκριση χάθηκε στο Κράσνονταρ, το γεγονός αυτό αποτελεί μόνο ένα μέρος της αλήθειας. Πράγματι ο ΠΑΟΚ μπορούσε να πάρει πραγματικά μεγάλο αποτέλεσμα στο πρώτο παιχνίδι.

Αποτέλεσμα που θα του επέτρεπε να διαχειριστεί με τρόπο το παιχνίδι στην Τούμπα, με το ποδόσφαιρο που μπορεί να υποστηρίξει.

Ήταν ζημιά που η Κράσνονταρ χωρίς να το αξίζει, πήρε ένα σκορ που της έδινε το δικαίωμα να έχει κάτι να υπερασπιστεί στην ρεβάνς της Τούμπας.

Ο ΠΑΟΚ όμως είχε ένα εντός έδρας παιχνίδι, που του αρκούσε ακόμα και μια οριακή νίκη με 1-0 για να μπει στους ομίλους. Μία απλή νίκη, απέναντι σε με μία ομάδα που στον πρώτο αγώνα φανέρωσε πως η άμυνα της και εύκολη στο λάθος είναι και μυρίζει φόβο όταν δέχεται πίεση.

ΚΑΠΟΙΟΙ ΒΙΑΣΤΗΚΑΝ

Κάποιοι βιάστηκαν να πάρουν αφορμή από δύο επιτυχίες συγκυριακές και να κουνήσουν το δάχτυλο. Οι νίκες με την Μπεσίκτας και με την Μπενφίκα σίγουρα έδειχναν πως γίνεται καλύτερη δουλειά από την περασμένη χρονιά, υπήρχαν όμως σε αυτά τα δύο παιχνίδια ξεκάθαρες λεπτομέρειες, που δεν υπάρχει λόγος να τις αναλύσουμε σήμερα, που έκανε αυτές τις δύο νίκες συγκυριακές.

Σε κάθε περίπτωση, ότι και να συμβεί φέτος, δεν μπορεί να επηρεάζει, τις κρίσεις και τις απόψεις για όσα συνέβησαν πέρυσι. Το γεγονός όμως, που ο ΠΑΟΚ κρατά έναν προπονητή που δούλεψε άθλια για μία ολόκληρη σεζόν, θα πρέπει να οδηγεί στο να είμαστε πιο φειδωλοί και να αφήσουμε τον χρόνο να δώσει τις απαντήσεις του.

ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΗΣ ΚΡΑΣΝΟΝΤΑΡ

Εδώ και καιρό το γράφω, δεν χρειάζεται άλλωστε να έχεις σπουδάσει στην σχολή της Κολονίας για να καταλάβεις πως με τον τρόπο που εφαρμόζει το 3-4-3, θα υπάρχει πρόβλημα απέναντι σε οργανωμένες άμυνες.

Το διαπιστώσαμε και στα τρία παιχνίδια που έδωσε στο πρωτάθλημα. Ο ΠΑΟΚ είχε την ατυχία, να μην πάρει το σκορ που άξιζε στο πρώτο παιχνίδι και δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις, δόθηκε το δικαίωμα στην Κράσνονταρ να παίξει πίσω από την μπάλα.

Ήταν τέτοια η σημασία του παιχνιδιού, που οδηγήθηκε στο να το αντιμετωπίσει με διαφορετική φιλοσοφία από αυτήν που έχει συνηθίσει. Κάτι που το προπονητικό επιτελείο του ΠΑΟΚ, θα έπρεπε να το περιμένει.

Να είμαι ειλικρινής, δεν είχα απαίτηση στο συγκεκριμένο παιχνίδι, ο Φερέιρα να πειράξει την τακτική του, θα έπρεπε να το έχει κάνει σε κάποιο από τα τρία παιχνίδια πρωταθλήματος. Είναι ξεκάθαρο πως με τρεις στόπερ, δύο μόνο χαφ στον άξονα, άμυνες δεν μπορείς να ανοίξεις.

ΚΑΜΙΑ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΣΩ ΓΡΑΜΜΕΣ

Ακόμα κι έτσι όμως, χρειαζόταν να ασκηθεί μία πίεση στα στόπερ που σου έδειξαν και στο πρώτο παιχνίδι πως το λάθος το φοβούνται. Πραγματικά δεν βρίσκω κανένα νόημα, να πάει σε αυτό το παιχνίδι ο ΠΑΟΚ, για 60 λεπτά χωρίς σέντερ φορ.

Συμβαίνουν πράγματα που δεν έχουν λογική, μετά από την πρόκριση με την Μπενφίκα, γράφτηκαν ακόμα και άρθρα για να κουνήσουν το δάχτυλο σε όσους έκαναν κριτική στον Φερέιρα, μετά από μία από τις χειρότερες προπονητικές δουλειές που είχε μάλιστα διάρκεια μίας ολόκληρης σεζόν.

Το έκαναν αυτό χωρίς να έχουν δει ένα ποδοσφαιρικό σχέδιο που να είναι ικανό ακολουθώντας το, να κάνει τον ΠΑΟΚ πιο δημιουργικό.

Δεν μπορώ να κατηγορηθώ για μετά Χριστόν προφήτης, το γράφω καιρό. Ο Φερέιρα μονιμοποιεί μία τακτική που με την οποία σαν βάση δεν μπορεί ο ΠΑΟΚ να είναι δημιουργικός. Για να ανοίξεις άμυνες χρειάζεσαι βοήθειες, συνεργασίες και ανεβάσματα από τις πίσω γραμμές.

Έχοντας μία τακτική που συνδυάζει τα εξής δύο πράγματα, έχει μόλις δύο χαφ και ταυτόχρονα αφήνει στα μπακ όλη την πλευρά, είναι αδύνατον να υπάρξουν έξτρα πατήματα στην αντίπαλη περιοχή από τον άξονα.

Αδύνατον να βάλει έξτρα παίκτες μέσα στην αντίπαλη περιοχή, σε μία ομάδα που επιλέγει να αμυνθεί σε χαμηλά μέτρα. Εφαρμόζοντας λοιπόν αυτό το ποδόσφαιρο, το γεγονός πως η Κράσνονταρ κέρδισε το πρώτο παιχνίδι, έκανε δύσκολη την κατάσταση για την ρεβάνς.

ΧΩΡΙΣ ΦΟΡ

Όμως υπήρχε μία πραγματικότητα, όταν ασκείς πίεση στην συγκεκριμένη ομάδα, βγάζει φόβο, δεν έχει αυτοπεποίθηση σε χαμηλά μέτρα. Ο Φερέιρα όμως το πήγε πιο μακριά.

Σε ένα παιχνίδι που θα έπρεπε να έχει σαν μοναδικό όπλο στην αντίπαλη περιοχή, την πίεση που μπορεί να φέρει ένας από τους δύο καθαρούς φορ στα αντίπαλα στόπερ, επέλεξε να παίξει χωρίς σέντερ φορ.

Δηλαδή σε παιχνίδι που έπρεπε να το κερδίσει, επέλεξε και να έχει τρεις στόπερ στην άμυνα, στόπερ και στα δεξιά και να πάει με μόλις δύο χαφ στον άξονα αλλά και σε σχηματισμό χωρίς καθαρό σέντερ φορ, για να μπορέσει να εκμεταλλευτεί τα κερδισμένα μέτρα.

Με λίγα λόγια ο Πορτογάλος τεχνικός έκανε το εξής, κατέβασε την ομάδα του με λογική για άλλο παιχνίδι και έκανε το σταυρό του, ο αντίπαλος προπονητής να πιαστεί κορόιδο.

Ο Μουσάγεβ να ξεχάσει το σκορ του πρώτου αγώνα, τα αμυντικά προβλήματα της ομάδας του και την ιστορικότητα του παιχνιδιού και να δώσει μπάλα στους στόπερ του και να τους ανεβάσει ψηλά, για να κάνουν λάθος. Ξεκάθαρα για 58 λεπτά, αυτή ήταν η λογική, η διαχείριση του παιχνιδιού από τον ΠΑΟΚ.

Η ΕΚΠΛΗΞΗ

Όταν αποφάσισε να κάνει τις αλλαγές, ο αντίπαλος προπονητής του είχε μία έκπληξη. Η αλήθεια είναι πως του το είχε κάνει και εύκολο.

Από την στιγμή που του είχε 4 στόπερ στην ενδεκάδα και μία διάταξη με μειονέκτημα στον άξονα, ήταν πολύ απλό να καταλάβει, πως χρειάζεται διπλομπετονιάρισμα στον Γιανούλη.

Έριξε πάνω του μπακ, βάζοντας τον δεξί μπακ Σμολίνκοφ να αγωνιστεί πιο ψηλά από τον Πετρόβ. Ο ΠΑΟΚ είναι τόσο μονοδιάστατος όταν καλείται να δημιουργήσει, που το μπλοκάρισμα του Γιανούλη, αποσυντόνισε όλη την ομάδα.

Επίσης στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα, πέρα από το σταμάτημα στις επελάσεις του Γιανούλη, του ελευθέρωσε και τον Καμπελά, βγάζοντας τον από τα πλάγια και περνώντας τον σε ελεύθερο ρόλο, να παίρνει όλες της μπάλες πίσω από τον Μπεργκ και έγινε και το εξής.

ΟΤΑΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΡΙΣΚΑΡΕΙ, ΗΤΑΝ ΠΙΣΩ ΓΥΜΝΟΣ

Ο ΠΑΟΚ στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα είχε την υποχρέωση να ρισκάρει, όταν πας να ανεβάσεις τις γραμμές και παίζεις με μόλις δύο χαφ, που από τους δύο κανένας δεν έχει τρεξίματα, ενέργεια και την δυνατότητα να παίξει σε υψηλή ένταση, είναι δεδομένο πως θα έχεις κενά.

Κενά δεν είχε ο ΠΑΟΚ, με την Μπενφίκα, όταν πήγε σε ολόκληρο τον αγώνα, σε χαμηλά μέτρα, όπως το ίδιος συνέβη και στην Ρωσία. Αυτός όμως είναι και ο λόγος που τα συγκεκριμένα παιχνίδια, δεν προσφερόντουσαν για συμπεράσματα.

Έδειχναν πως υπάρχει σοβαρότητα, πως γίνεται στο θέμα της φυσικής κατάστασης καλύτερη δουλειά από ότι πέρυσι, επίσης πως η παρουσία του Τζόλη και η προσθήκη του Ζίβκοβιτς, έχουν φέρει αποτελεσματικότητα και έχουν κάνει πιο επικίνδυνη την ομάδα, στο άμεσο παιχνίδι, μέχρι εκεί όμως.

Δυστυχώς ο ΠΑΟΚ έχασε ιστορική ευκαιρία, την μεγαλύτερη που του έχει παρουσιαστεί στην σύγχρονη ιστορία του, γιατί δεν είχε σωστή καθοδήγηση. Και είναι ξεκάθαρο πως ο τρόπος που σχεδιάζει ο προπονητής του τον φετινό ΠΑΟΚ, θα οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες βαθμών, σε παιχνίδια που αν θες να κάνεις πρωταθλητισμό, δεν επιτρέπονται. Ήδη βρίσκεται στο -4 από την κορυφή.

ΟΙ ΔΥΟ ΑΙΤΙΕΣ ΤΟΥ ΠΙΚΡΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ

Στην Ευρώπη κρατά τις δύο προκρίσεις, το δικαίωμα να παίξει σε ομίλους του Europa League, αλλά είναι σίγουρο πως ο αποκλεισμός ήταν πικρός, καθώς ήρθε από έναν αντίπαλο που ήταν στα μέτρα του.

Με καλύτερη καθοδήγηση, στον επαναληπτικό, η με περισσότερο τύχη στο πρώτο παιχνίδι, θα μπορούσε να τον είχε περάσει. Για αυτόν τον λόγο έγραψα στο ξεκίνημα, πως είναι η μισή αλήθεια πως αποκλείστηκε στο Κράσνονταρ.

Γιατί πράγματι με τον τρόπο που διαχειρίστηκε το παιχνίδι ο Φερέιρα, το γεγονός πως ο ΠΑΟΚ έχασε στην Ρωσία, ήταν καθοριστικό. Όμως αυτήν την ομάδα, με μία διαφορετική φιλοσοφία, θα μπορούσε να την είχε κερδίσει στην Τούμπα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ