STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Ανώτερος ο Άρης

Φάση από το ντέρμπι του ΠΑΟΚ με τον Άρη
Φάση από το ντέρμπι του ΠΑΟΚ με τον Άρη EUROKINISSI

Ο Άρης ήταν ανώτερος του ΠΑΟΚ, για δεύτερη φορά όμως μέσα σε μερικές μέρες είδε το σκληρό πρόσωπο του ποδοσφαίρου. Η τακτική προσέγγιση του Άκη Μάντζιου, ο Σίντζι Καγκάβα και η αντεπίθεση στο φινάλε. Γράφει ο Τσάρλυ.

Μέσα σε τρεις ημέρες ο Άρης αντίκρισε για δεύτερη φορά το σκληρό πρόσωπο του ποδοσφαίρου. Η ισοπαλία κρατά τους κίτρινους πάνω από τον ΠΑΟΚ, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί άσχημο αποτέλεσμα, όμως μέχρι το 87ο λεπτό, είχαν δημιουργηθεί οι συνθήκες, για να πετύχει μία μεγάλη και άνετη νίκη.

Πέτυχε τα θέλω του για 87 λεπτά, πλήρωσε σκληρά που επέτρεψε για 8 λεπτά -μαζί με τις καθυστερήσεις- στον ΠΑΟΚ να κατασκηνώσει μέσα στην περιοχή του.

ΧΤΥΠΗΣΕ ΤΑ ΒΑΡΙΑ ΠΟΔΙΑ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Για ακόμα μία φορά ο Άκης Μάντζιος αποδείχτηκε διαβασμένος και βοήθησε σημαντικά τους ποδοσφαιριστές του με το αρχικό του πλάνο.

Πήρε την απόφαση, να χτυπήσει με ταχύτητα τα βαριά πόδια των Βαρέλα - Κρέσπο και συνολικά να δημιουργήσει συνθήκες, για να αναδειχτούν τα προβλήματα που έχει στην μεοσαμυντική της λειτουργία η ομάδα του Γκαρσία.

Κράτησε λοιπόν στον πάγκο και τους δύο καθαρούς φορ που διαθέτει (Μήτρογλου, Μάνο) και ξεκίνησε με τον Μαντσίνι στην κορυφή της επίθεσης. Στην πράξη όμως η λογική ήταν να απειλεί ο Άρης, με 4 ποδοσφαιριστές, μέσα από αλλαγές θέσεων.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗΣ ΤΕΤΡΑΔΑΣ

Οι Μπερτόγλιο, Γκάμα, Μπρούνο, Μαντσίνι έχουν την δυνατότητα, να κινηθούν σε όλους τους χώρους της επίθεσης. Διαθέτουν τεχνική κατάρτιση τόσο για να συνεργαστούν όσο και για να απειλήσουν την αντίπαλη άμυνα.

Στο 17ο λεπτό, ο Μπρούνο είχε κινηθεί πιο εσωτερικά και πάσαρε στον Μπερτόγλιο, που είχε πάρει τον ρόλο του δεξιού εξτρέμ, ο οποίος πέρασε την μπάλα μέσα στην περιοχή. Χώρο στον οποίο είχε κινηθεί σαν δεύτερος φορ ο Γκάμα.

Αυτή η λειτουργία νίκησε την άμυνα του ΠΑΟΚ, η εκτέλεση του Γκάμα όμως δεν νίκησε τον Ζίβκοβιτς. Λίγο αργότερα, μία μεγάλη πάσα από χαμηλά, έφερε τον Μαντσίνι στην πλάτη της άμυνας, κάτι που ήταν λογικό να ψάχνει ο Μάντζιος, όμως ο επιθετικός του Άρη ήταν εκτεθειμένος.

Στο 26ο λεπτό, ξανά η αλλαγή θέσεων, της επιθετικής τετράδας νίκησε την άμυνα του ΠΑΟΚ, αυτήν την φορά και τον Ζίβκοβιτς. Ο Μπρούνο Γκάμα, έκανε κίνηση εσωτερικά, πέρασε τον Ζίβκοβιτς και εκτέλεσε εκτός περιοχής. Ο Μαντσίνι είχε βγει στα αριστερά, για να τον καλύψει, πήρε το ριμπάουντ μετά την απόκρουση του Ζίβκοβιτς και τροφοδότησε ιδανικά το κόψιμο του Μπερτόγλιο βαθιά στην αντίπαλη περιοχή.

Ήταν ξεκάθαρο πως ο Άρης είχε δουλέψει την εσωτερική κίνηση του εξτρέμ, την άμεση κάλυψη της πλευράς, από τον Μπερτόγλιο στα δεξιά, από τον Μαντσίνι στα αριστερά και ταυτόχρονα δούλευε για να υπάρχει πάντα κάθετη κίνηση από πίσω, στην καρδιά της αντίπαλης περιοχής. Με αυτόν τον τρόπο κατάφερε, να δημιουργήσει δύο πολύ μεγάλες φάσεις στο πρώτο ημίχρονο, σκόραρε στην δεύτερη και πήρε ένα απόλυτα δίκαιο προβάδισμα.

ΕΓΚΛΩΒΙΣΕ ΤΟΝ ΚΑΓΚΑΒΑ

Αμυντικά με τα αρχικά σχήματα κινδύνεψε ελάχιστα. Ο Καγκάβα πήρε το βάπτισμα του πυρός σε ντέρμπι, αντιμετωπίστηκε όμως πολύ εύκολα απ' το δίδυμο Τζέκο, Σάσα και ανάγκασε τον Γκαρσία να τον βγάλει στο ημίχρονο. Δεν ήταν και εύκολο να φθάσει η μπάλα στον Ιάπωνα καθώς είχε μπροστά του, το δίδυμο των αμυντικών χαφ και τους Μπερτόγλιο, Μαντσίνι που βρισκόντουσαν σε κοντινή απόσταση, με τους Τζέκο, Σάσα. Οπότε πάντοτε ο Καγκάβα είχε γύρω του πολλούς ποδοσφαιριστές και δεν ήταν εύκολο να φθάσει η μπάλα σε αυτόν.

ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΠΗΡΕ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ Ο ΚΡΜΕΝΤΣΙΚ

Πολύ καλός στο τακτικό κομμάτι ήταν και ο Μπρούνο στο πρώτο ημίχρονο, έπαιζε χαμηλά και δεν επέτρεπε στον Ουάρντα να έρθει σε επαφή με την μπάλα. Στον ΠΑΟΚ, έμενε ένας μικρός χώρος στα δεξιά για να χτίσει επιθέσεις, επειδή δεν πίεζε τόσο πολύ ο Γκάμα τον Ροντρίγκο.

Από τον συγκεκριμένο χώρο ξεκίνησαν οι δύο φάσεις του ΠΑΟΚ στο πρώτο μέρος, που δεν τελείωσε σωστά ο Κρμέντσικ. Μία σέντρα του Ροντρίγκο που κόπηκε και στην επαναφορά ο Σβαρμπ πέρασε έξυπνα την μπάλα στον Κρμέντσικ που εκτέλεσε άσχημα, στο 33ο λεπτό και μία προσπάθεια του φορ του ΠΑΟΚ από τα δεξιά, που δεν την τελείωσε σωστά όταν μπήκε στην περιοχή, αυτές οι δύο ψευτοευκαιρίες ήταν όλες κι όλες οι επιθετικές προσπάθειες της ομάδας του Γκαρσία στο πρώτο ημίχρονο.

ΤΟ ΓΥΡΙΣΕ ΣΕ 4-4-2 Ο ΓΚΑΡΣΙΑ

Στην ανάπαυλα ο Γκαρσία πήγε σε καθαρό 4-4-2, έχοντας σαν στόχο να κλείσει τον Άρη μέσα στην περιοχή του, να κερδίσει μέτρα, με στόχο να πάρει το παιχνίδι στον αέρα, κάτι που φαινόταν να μην λειτουργεί, όμως η συγκεκριμένη φιλοσοφία, από το 87ο λεπτό και μετά ήταν που του έφερε τον βαθμό. Μέχρι να φθάσουμε σε αυτό το σημείο, όλα έδειχναν πως ο Μάντζιος θα πετύχει μία καθαρή τακτική νίκη. Είχε βρει όλες τις απαντήσεις στα ερωτήματα, που του έβαζε ο αντίπαλος πάγκος.

ΕΙΧΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Απάντησε γρήγορα στην αλλαγή τακτικής του Γκαρσία. Το γεγονός πως μέχρι το 69ο λεπτό δεν είχε απειληθεί καθόλου και ο τρόπος που ήρθε το δεύτερο τέρμα, δικαίωνε απόλυτα την απάντηση του Μάντζιου.

Βλέποντας τον τρόπο που προσπαθεί να παίξει ο ΠΑΟΚ, αποφάσισε να ψηλώσει την ομάδα του, χωρίς να χάσει το παιχνίδι έντασης κοντά στα αντίπαλα στόπερ και στα αμυντικά χαφ.

Πήρε λοιπόν την απόφαση, να βάλει τον Μάνο για ύψος και για να κρατήσει τους Βαρέλα, Ίνκασον χαμηλά. Η επιλογή του ήταν, να περάσει στα δεξιά τον Μπερτόγλιο, για να κρατήσει την ενέργεια του Μαντσίνι, το άμεσο ποδόσφαιρο που μπορεί να δώσει , πάνω στο κέντρο της άμυνας του ΠΑΟΚ. Ο τρόπος που ήρθε το δεύτερο τέρμα, ήταν η απόλυτη δικαίωση της απόφασης του προπονητή του Άρη.

Το παιχνίδι έντασης του Μαντσίνι έφερε το λάθος του Τσιγκάρα, ο ΠΑΟΚ επιστροφές δεν είχε, η επιθετική τετράδα του Άρη βγήκε στην αντεπίθεση με τον Γκάμα να έχει πολλές επιλογές, δεν ήταν η καλύτερη να σουτάρει, όμως μετά από απόκρουση του Ζίβκοβιτς, ξανά το ριμπάουντ πήγε σε παίκτη του Άρη, αυτήν την φορά στον φορ που είχε βάλει ο Μάντζιος και ο Μάνος, σε κενό τέρμα έκανε το 0-2.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Στο 82ο λεπτό, την ώρα που ο Βιεϊρίνια γλύτωνε το σίγουρο 0-3, από τον Μάνο, κανένας δεν μπορούσε να πιστέψει, πως αυτή η φάση, θα αποδειχτεί η μεγάλη στιγμή του αγώνα. Ο Άρης έφθασε μία ανάσα από το να ταπεινώσει τον συμπολίτη του, έχασε την ευκαιρία να συντρίψει τον ΠΑΟΚ. Εκείνη την στιγμή, τίποτα δεν έδειχνε, πως υπάρχουν οι συνθήκες για να επιστρέψει η ομάδα του Γκαρσία, πως αυτό το τάκλιν του αρχηγού, θα αποδειχτεί σωτήριο.

ΠΗΓΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΡΗ

Στο τέλος όμως ο Άρης φοβήθηκε να κερδίσει. Το τέρμα του Ίνκασον, σε ένα πολύ εύκολο γέμισμα για την άμυνα του, επέστρεψαν τα φαντάσματα της περασμένης Πέμπτης. Οι τελευταίες τακτικές παρεμβάσεις του Μάντζιου, έφερναν την ομάδα του πιο πίσω. Οδηγούσαν τον ΠΑΟΚ σε μεγάλες μπαλιές και του επέτρεπαν επίσης, να γεμίσει την περιοχή του.

Ήταν μία επιλογή που δεν κατάφερε να υπερασπιστεί η άμυνα του. Ο τεχνικός του Άρη έκανε αλλαγές με στόχο να κρατήσει το αποτέλεσμα, όμως οι αποφάσεις, να βγουν οι Μπερτόγλιο, Γκάμα και να περάσουν στην θέση τους, οι Σίλβα, Κάτσε στέρησαν κράτημα μπάλας από τον Άρη και από την στιγμή που χάθηκε η ευκαιρία του Μάνου, στο τέλος επέτρεψαν στον ΠΑΟΚ, να κατασκηνώσει στην αντίπαλη περιοχή.

ΣΩΘΗΚΕ ΜΕ ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Χωρίς να μπορεί να γίνει η ομάδα του Γκαρσία δημιουργική, κατάφερε να φέρει το παιχνίδι μέσα στην περιοχή του Άρη, παίζοντας συνεχώς με μεγάλες μπαλιές. Γέμισε την περιοχή και μετέτρεψε τον αγώνα, σε αερομαχία, στην οποία δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί ο Άρης, παρότι στο τέλος ο προπονητής του, φρόντισε να ενισχύσει για τις τελευταίες άμυνες την ομάδα του, περνώντας και τρίτο στόπερ τον Μπελανουάν, για να βγει η μάχη του αέρα δεν τα κατάφερε.

Σίγουρα ήταν υπερβολικό που ο ΠΑΟΚ πέτυχε δύο γκολ μέσα σε 8 λεπτά πίεσης, με ένα ανορθόδοξο ποδόσφαιρο με μεγάλες μπαλιές, και τυχερός που σώθηκε χωρίς να το αξίζει, από μία ήττα που θα δημιουργούσε γκρίνια και κλυδωνισμούς.

ΟΙ ΔΥΟ ΣΩΤΗΡΕΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

Είχε σαν ήρωες τους Βιεϊρίνια, Ίνκασον. Ο Πορτογάλος κράτησε το 2-0 και ευστόχησε στο πέναλτι, που έφερε την ισοφάριση. Ο Ισλανδός στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα, λειτούργησε σαν φορ, πέτυχε το τέρμα που έβαλε ξανά μέσα στο παιχνίδι τον Άρη και φυσικά κέρδισε το πέναλτι της ισοφάρισης.

Τίποτα από όλα αυτά, δεν ήρθε μέσα από κανονικό ποδόσφαιρο. Ο ΠΑΟΚ σε κανένα σημείο του αγώνα δεν έπαιξε κανονικό ποδόσφαιρο. Τον βαθμό τον πήρε από τύχη, από το πρόβλημα του Άρη να ελέγξει εύκολες μεγάλες μπάλες που ερχόντουσαν από απόσταση και από τον φόβο που έβγαλε ο αντίπαλος του στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα, που τον κράτησε σε πολύ χαμηλά μέτρα.

Η συνολική εικόνα του ντέρμπι, ενίσχυσε την αίσθηση που είχε δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα, πως ο Άρης, λειτουργεί καλύτερα σαν ομάδα. Ήταν ανώτερος για 87 λεπτά και άξιζε να πάρει την νίκη στην Τούμπα.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΠΑΟΚ ΑΡΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ