ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ελ Αραμπί, "φονιάς" για σεμινάριο

EUROPALEAGUE 2020-2021 / ÏÓÖÐ - ÁÑÓÅÍÁË (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
EUROPALEAGUE 2020-2021 / ÏÓÖÐ - ÁÑÓÅÍÁË (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Τσάρλυ γράφει για τον Ολυμπιακό που δεν μπόρεσε να παίξει σωστά το χαρτί του κόντρα στην Άρσεναλ και αποθεώνει τον "φονιά" Γιουσέφ Ελ Αραμπί.

Είναι σκληρό αυτό που συνέβη στον Ολυμπιακό. Η ομάδα του Μαρτίνς, μετά από τον περσινό αποκλεισμό, είχε βάλει σαν στόχο να επιστρέψει στο ίδιο σημείο και να επιδιώξει ένα βήμα παραπάνω. Τα κατάφερε, όμως την κρίσιμη στιγμή, δεν μπόρεσε να παίξει σωστά το χαρτί του.

Δεν είναι δικαιολογία, αποτελεί πραγματικότητα, που έβγαζε μάτια στο γήπεδο. Ο Ολυμπιακός πληγώθηκε πολύ από τον τραυματισμό του Μπα και το πρόβλημα δεν ήταν τόσο στην τελευταία γραμμή άμυνας αλλά στον χώρο του κέντρου.

ΕΣΠΑΣΕ Η ΤΡΙΑΔΑ ΣΤΟΝ ΑΞΟΝΑ

Είναι ξεκάθαρο, πως ανταγωνιστικό σε πιο υψηλό επίπεδο τον Ολυμπιακό, τον κάνει η ισορροπία στις δικές του γραμμές, η πίεση στην δημιουργία του αντιπάλου, η σκληράδα που προσφέρει η τριάδα, Εμβιλά, Μπουχαλάκης, Καμαρά. Δεν είναι το ίδιο, όταν σπάει η συγκεκριμένη τριάδα και οδηγείτε σε ένα πιο άδειο στην πίεση στον άξονα 4-2-3-1 ο Ολυμπιακός.

Σε αυτήν την συνθήκη, ο Καμαρά πάει υποχρεωτικά πιο χαμηλά, στο δίδυμο του άξονα και ο αντίπαλος έχει πολλά μέτρα για να κυκλοφορήσει την μπάλα. Με αυτόν τον τρόπο οι ερυθρόλευκοι, χάνουν το δυνατό τους όπλο, δεν είναι σκληροί στον άξονα. Με τον τραυματισμό του Μπα και την επιλογή Μαρτίνς, να κατεβάσει τον Εμβιλά στο κέντρο της άμυνας, δημιουργήθηκε ένα παιχνίδι, με την Άρσεναλ να έχει μόνιμα μία εύκολη κατοχή, ο αγώνας τελείωσε με κατοχή υπερ της Άρσεναλ στο 59,2%, με ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στις εύστοχες πάσες 89%.

ΕΦΘΑΝΕ ΕΥΚΟΛΑ Η ΜΠΑΛΑ ΣΤΟΝ ΕΝΤΕΓΚΑΡΝΤ

Με λίγα λόγια, δημιουργήθηκαν οι συνθήκες, για να έχουν οι παίκτες του Αρτέτα, τον απόλυτο έλεγχο και να βάζουν συνεχώς μέσα στο παιχνίδι τον Έντεγκαρντ. Ήταν μεγάλο πρόβλημα και αποδεικνύει, το πόσο χαλάρωσε της αντιστάσεις του άξονα του Ολυμπιακού, το γεγονός πως ο Έντεγκαρντ ήταν ο δεύτερος παίκτης σε απλές επαφές μπάλας στο γήπεδο, με 79 επαφές, είχε λιγότερη συμμετοχή μόνο από τον Γκάμπριελ.

Σπάνια βλέπεις τον επιτελικό χαφ, να περνά σε απλές επαφές όλους τους παίκτες, που παίζουν στις πίσω γραμμές. Το γεγονός αυτό, δείχνει το πρόβλημα που είχε ο Ολυμπιακός, στην πίεση στο μεσαίο μπλοκ. Σε έναν χώρο, που όταν έχει στο άξονα την καλή του τριάδα, αποτελεί το όπλο του.

ΔΟΥΛΕΨΕ ΜΟΝΟ Η ΠΙΕΣΗ ΨΗΛΑ

Η ομάδα του Μαρτίνς, στο παιχνίδι χωρίς μπάλα, μόνο στην πίεση ψηλά, στα διαστήματα που στόχευσε να χτυπήσει, λειτούργησε σωστά. Ήταν γνωστό, πως ο Αρτέτα προσπαθεί να εκπαιδεύσει τους παίκτες του, στην φιλοσοφία Γκουαρντιόλα, δεν έχει όμως τους κατάλληλους αμυντικούς για να τα καταφέρει.

Ο Ολυμπιακός από την πίεση στην πρώτη πάσα, βρήκε ένα γκολ και δημιούργησε δύο μεγάλες ευκαιρίες. Στο τέλος του παιχνιδιού, ήταν και το μοναδικό κομμάτι, που με ασφάλεια, μπορείς να πεις πως δούλεψε. Στα υπόλοιπα, ο βαθμός ήταν χαμηλός. Έφτιαξε μία μόλις φάση από δική του δημιουργία, στην ευκαιρία του Ελ Αραμπί.

Δεν κατάφερε να περιορίσει την δημιουργία της Άρσεναλ και επέτρεψε στον Έντεγκαρντ, να μετατραπεί σε ολόκληρο το 90λεπτό, σε σολίστα του παιχνιδιού. Το γεγονός πως η μπάλα έφθανε με τόσο μεγάλη ευκολία στον ποιοτικό Νορβηγό, επέτρεπε στους συμπαίκτες του να κάνουν τις επιθετικές κινήσεις που ήθελε ο Αρτέτα, προς την περιοχή του Ολυμπιακού, τους έβαζε όλους μέσα στο παιχνίδι και κράταγε σε χαμηλά μέτρα τους ερυθρόλευκους.

ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΕ ΚΑΛΗ ΜΕΡΑ Ο ΜΑΡΤΙΝΣ

Ασφαλώς και ο Πέδρο Μαρτίνς, δεν γίνεται να αμφισβητηθεί. Η δουλειά του είναι αυτή, που έχει μονιμοποίησε τον Ολυμπιακό, σε αυτό το επίπεδο, δεν βρέθηκε όμως σε καλή ημέρα. Το γήπεδο απέδειξε πως έκανε λάθος που έσπασε την τριάδα του στον άξονα.

Ασφαλώς και αναγκάστηκε να ανακατέψει την τράπουλα, η εικόνα του αγώνα όμως έδειξε, πως θα ήταν προτιμότερο να εξαντλήσει κάθε μέσο, για να μην σπάσει την τριάδα του κέντρου. Εκ του αποτελέσματος λοιπόν, μπορούμε να πούμε, πως ήταν λάθος, που δεν έπαιξε το χαρτί του Χολέμπας στο κέντρο της άμυνας. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πειραζόντουσαν λιγότερα πράγματα, στον τρόπο που λειτουργεί ο Ολυμπιακός.

Δεν κατάλαβα επίσης, τον λόγο που έβγαλε από το γήπεδο τον Ελ Αραμπί. Συνέβη σε ένα διάστημα, που το σκορ ήταν στο 1-1 και ο φονιάς από μόνος του, είχε δημιουργήσει τρόμο στην άμυνα της Άρσεναλ. Είχε πετύχει ένα προσωπικό γκολ, είχε χάσει μεγάλη ευκαιρία και είχε γεμίσει με φόβο τους αμυντικούς. Πραγματικά, δεν είχε λογική η επιλογή να τον βγάλει από το γήπεδο, σε ένα σημείο που πέταγε. Αυτόματα ανέπνευσε η άμυνα της Άρσεναλ και δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για να κλειδώσει την πρόκριση από το πρώτο παιχνίδι.

ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Θέλω εδώ να σταθώ λίγο στον Ελ Αραμπί. Για ακόμα μία φορά, τον είδαμε να πετυχαίνει ένα προσωπικό τέρμα. Χωρίς να χρειάζεται την βοήθεια, την συμβολή κανενός συμπαίκτη του, πήγε και πίεσε τον αντίπαλο, του πήρε την μπάλα και εκτέλεσε.

Ο τρόπος που βοηθά την ομάδα του στα μεγάλα παιχνίδια, θα πρέπει να διδάσκεται σε σεμινάρια για σέντερ φορ. Τρελαίνομαι, όταν βλέπω σε παιχνίδια, περιπατητές να παίζουν την θέση του επιθετικού και να υπάρχει η μόνιμη δικαιολογία, πως δεν τροφοδοτούνται. Η αλήθεια όμως είναι, πως ο μεγάλος ο φορ, είναι σαν τον κυνηγό, που ξέρει να φροντίζει μόνος του για την τροφή του.

ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΚΑΝΕ ΛΕΪ ΑΠ Ο ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ

Πέρα, από τον φόβο που δημιουργεί στην αντίπαλη άμυνα, από την δυνατότητα να δημιουργεί συνθήκες, για να πετυχαίνει προσωπικά τέρματα, καταφέρνει να κάνει δύσκολες εκτελέσεις, να μοιάζουν απλές. Τον Λένο, τον εκτέλεσε με πλασέ έξω από την περιοχή.

Πίεσε έκλεψε την μπάλα, γύρισε το σώμα του, είδε τον Γερμανό τερματοφύλακα σε λάθος θέση και μία εκτέλεση, εκτός περιοχής την έκανε να μοιάζει ως το πιο απλό, πράγμα στον κόσμο. Σκόραρε με πλασέ, έξω από την περιοχή και το έκανε να φαντάζει τόσο απλό, σαν να κάνει λέι απ ο Σπανούλης. Μόνο οι μεγάλοι φορ, έχουν αυτήν την δυνατότητα, να μπορούν σε δύσκολες εκτελέσεις, να σε κάνουν να πιστεύεις πως το να σκοράρεις ,είναι μία απλή υπόθεση.

Πραγματικά, δεν μπορώ να καταλάβω, τον λόγο, που τον έβγαλε από το γήπεδο ο Μαρτίνς, σε ένα διάστημα που είχε πάρει φωτιά.

ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΑΕΙ ΜΕ ΤΑ ΔΥΟ ΧΕΡΙΑ, Ο ΣΑ

Η συζήτηση για τον Σα, είχε ανοίξει, από το παιχνίδι στην Ολλανδία. Το τελευταίο διάστημα, είναι δεδομένο, πως λυγίζει πιο εύκολα. Στην πράξη ευθύνεται, για το πρώτο τέρμα, έπρεπε να πάει και με τα δύο χέρια, από την στιγμή που έβαλε μόνο το ένα, η στροφή που πήρε η μπάλα, τον καταδίκασε.

Το σύγχρονο ποδόσφαιρο, σε υψηλό επίπεδο, είναι αμείλικτο. Τα λάθη, τις αδυναμίες, τις τιμωρεί σκληρά. Ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να είναι αυτός, που ο ίδιος ήθελε και αποκλείστηκε από το πρώτο παιχνίδι.

ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ, ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΤΟΥ

Η Άρσεναλ, έδειξε πως έχει αδυναμίες, αν ο Ολυμπιακός ήταν μία ομάδα μπετόν και είχε την συνηθισμένη του σκληράδα στον άξονα, θα είχε τύχη. Θα είχε τύχη, γιατί στην ομάδα του Αρτέτα, μπορείς να δημιουργήσεις, καθαρές ευκαιρίες, χωρίς να χρειάζεται να παράγεις ο ίδιος παιχνίδι.

Είχε τύχη, γιατί έγινε επίσης φανερό, πως ακόμα δεν είναι δουλεμένες οι συνεργασίες της. Παρότι ο Ολυμπιακός, της πρόσφερε άπλετα μέτρα, εύκολη κυκλοφορία και επέτρεψε στον Έντεγκαρντ να ορίσει το παιχνίδι, καθαρές ευκαιρίες, με συνεργασίες, μέσα στην περιοχή δεν δημιούργησε. Πέτυχε, δύο τέρματα με εκτελέσεις εκτός περιοχής και ένα από κόρνερ.

Είναι ξεκάθαρο, πως ο Ολυμπιακός, δεν μπόρεσε να παίξει σωστά το χαρτί του και το γεγονός αυτό, είναι σίγουρο πως πονάει τους ανθρώπους του.

Δείτε πώς σχολίασαν οι Παντελής Βλαχόπουλος, Παντελής Διαμαντόπουλος από τα γραφεία του SPORT 24 όλες τις εξελίξεις σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ:

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROPA LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ