ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Απόλυτα εξαρτώμενη η Μαρσέιγ από τους Τοβέν - Παγέ

Ο Ντιμιτρί Παγέτ πανηγυρίζει το γκολ της Μαρσέιγ
Ο Ντιμιτρί Παγέτ πανηγυρίζει το γκολ της Μαρσέιγ AP IMAGES

Ο Τσάρλυ γράφει για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της Μαρσέιγ, η οποία είναι απόλυτα εξαρτώμενη από τους Τοβέν - Παγέ, αλλά και το λόγο που μπορεί ο Μαντί Καμαρά να κάνει τη διαφορά.

Η Μαρσέιγ πέρυσι χωρίς να φθάσει σε υψηλά επίπεδα, κατάφερε από νωρίς να ξεφύγει από τις υπόλοιπες ομάδες στην μάχη της δεύτερη θέσης και η διακοπή βοήθησε ώστε να επανέλθει στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΒΕΝ

Στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν, υπάρχει μία σημαντική προσθήκη. Δεν είναι μεταγραφή, αλλά η επιστροφή στην δράση του παικταρά Τοβέν που λόγω χιαστού έχασε την περσινή χρονιά.

Η παρουσία του δίνει στον Βίλας-Μπόας την δυνατότητα, να έχει τρεις πλέι μέικερ στο γήπεδο. Χαμηλά από τον άξονα, ο πρώτος που παίρνει την μπάλα είναι ο Σανσόν και ψηλά στις δύο πλευρές βρίσκονται οι Παγέ-Τοβέν.

Είναι δεδομένο πως πρόκειται για ένα σύνολο που το μεγάλο πλεονέκτημα του είναι η παρουσία των Παγέ, Τοβέν, αλλά και του αξιόλογου τερματοφύλακα Μανταντά που αν βρει ρυθμό μπορεί να κρατήσει μία άμυνα μόνος του.

Στο δημιουργικό κομμάτι, όταν η μπάλα ακουμπάει σε αυτούς τους δύο world class ποδοσφαιριστές, η Μαρσέιγ γίνεται πολύ επικίνδυνη.

Όμως δεν φθάνουν για να δημιουργήσουν ένα σύνολο που να δημιουργεί ασφάλεια πως θα διατηρηθεί και την φετινή χρονιά, στις πρώτες τρεις θέσεις του Σαμπιονά.

Αν έπρεπε να ποντάρω με βάση την μέχρι στιγμής εικόνα του πρωταθλήματος θα έλεγα πως δεν θα συμβεί, η Μαρσέιγ ούτε πέρυσι ήταν ανώτερη από τις Λιλ, Ρεν, Λιόν και φέτος οι τρεις ανταγωνιστές της ενισχύθηκαν σημαντικά.

Ο ΜΠΟΑΣ ΕΝΤΟΠΙΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΙΣ ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΗΣ ΜΑΡΣΕΪΓ

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο Βίλας-Μπόας ανέλαβε πέρυσι το καλοκαίρι μία ομάδα που είχε τα πλεονεκτήματα που προανέφερα, όμως και παθογένειες που δεν επέτρεπαν τα τελευταία χρόνια να μπει στην πρώτη τριάδα του πρωταθλήματος.

Ακολουθώντας πιστά το καθαρό 4-3-3 με 6άρι και δύο εσωτερικούς χαφ εντόπισε τα προβλήματα της Μαρσέιγ. Προσπάθησε να βρει λύσεις, αλλού τα κατάφερε, αλλού όχι.

Πέτυχε όμως από την πρώτη χρονιά τον στόχο να την επαναφέρει στην πρώτη τριάδα του Σαμπιονά. Τα προβλήματα που είχε να λύσει ο Πορτογάλος τεχνικός ήταν τα εξής.

ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΥΝΑΣ

Η Μαρσέιγ ταλαιπωρείτε εδώ και χρόνια με την άμυνα της. Το καλοκαίρι του 2018, δηλαδή έναν χρόνο πριν αναλάβει ο Βίλας- Μπόας, αποκτήθηκε ο υψηλόσωμος Κροάτης στόπερ, Τσαλέτα-Τσαρ.

Η πρώτη του χρονιά ήταν απογοητευτική, όμως πέρυσι στα χέρια του Βίλας-Μπόας έγινε μέγεθος, σημείο αναφοράς στην άμυνα της Μαρσέιγ.

Είχε μία σπουδαία χρονιά, που τον έκανε βασικό και στην εθνική Κροατίας. Τον βοήθησε η παρουσία του έμπειρου και πιο κοντρολαρισμένου Ισπανού στόπερ Γκονθάλεθ που πέρυσι αγωνίστηκε σαν δανεικός και φέτος αποκτήθηκαν με 4 εκ ευρώ τα δικαιώματα του.

Κατάφερε ο Πορτογάλος τεχνικός να δέσει ένα συγκεκριμένο αμυντικό δίδυμο, χωρίς να σημαίνει πως δεν υπάρχουν ακόμα παιχνίδια που ο Μανταντά παίζει την αντίπαλη ομάδα μόνος του.

Πραγματικά ο έμπειρος τερματοφύλακας και η εντυπωσιακή περσινή χρονιά του Παγέ είναι οι κύριοι λόγοι που η Μαρσέιγ πέρυσι κρατήθηκε στην δεύτερη θέση μέχρι την διακοπή.

Να σημειώσω εδώ πως θα είναι ευχής έργον αν δεν προλάβει ο Τσαλέτα-Τσαρ που αποχώρησε κι αυτός όπως ο Μπενεντέτο στο 87ο λεπτό του αγώνα με την Μπορντό με ένα ελαφρύ διάστρεμμα.

Μπήκε αποστολή, αν δεν προλάβει, την θέση του θα πάρει ο 21 ετών ελαφρύς και αρκετά σοφτ, Αργεντινός Μπαλέρντι, που αποκτήθηκε από την Ντόρτμουντ και σε αυτήν την περίπτωση ο φονιάς Ελ Αραμπί θα μπορέσει να βρει πετρέλαιο

ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Το κύριο πρόβλημα που αντιμετώπιζε η Μαρσέιγ είχε να κάνει με την αμυντική μετάβαση όταν χάνεται η μπάλα. Υπήρξαν πράγματα που από νωρίς ο Μπόας κατάλαβε πως έπρεπε να αλλάξει.

Η Μαρσέιγ του Γκαρσία είχε στον άξονα της τα αργά πόδια του Λουίζ Γκουστάβο, που από ένα σημείο και μετά έπαιζε στόπερ και στην θέση 6 υπήρχαν τα επίσης αργά πόδια του Στρούτμαν.

Ο Πορτογάλος τεχνικός τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου πούλησε στην Φενέρ τον Γκουστάβο και γρήγορα έκανε αναπληρωματικό τον Στρούτμαν, χρησιμοποιώντας στην θέση 6 τον πιο αθλητικό Καμαρά.

Εδώ υπάρχει ένα ευχάριστο νέο για τον Ολυμπιακό. Πρόσφατα εντόπισαν οι άνθρωποι της Μαρσέιγ πως εκκρεμεί μία τιμωρία να εκτίσει ο Καμαρά και δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής.

Αναγκαστικά στην θέση 6 θα αγωνιστεί ο Στρούτμαν και θα έχει σαν δίδυμο εσωτερικών χαφ, τον Σανσόν που είναι αξιόλογη περίπτωση και τον ελαφρύ Ρονζιέ.

Δηλαδή μία τριάδα με δύο μπαλάτους εσωτερικούς χαφ και τον έμπειρο αλλά υπερβολικά αργό, μετά από τους πολλούς τραυματισμούς που έχει αντιμετωπίσει Στρούτμαν.

ΚΛΕΙΔΙ Ο ΚΑΜΑΡΑ

Σε αυτό τον χώρο, ο Καμαρά θα έχει την δυνατότητα να κυριαρχήσει, με την αθλητικότητα του, να πέσει πάνω στον Στρούτμαν και στον Ρονζιέ, να κερδίσει μπάλες και να δώσει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στον Ολυμπιακό.

Οι κινήσεις του Βίλας-Μπόας και η καθιέρωση συγκεκριμένου αμυντικού διδύμου και πιο αθλητικού 6αριού, βελτίωσαν την κατάσταση, δεν έλυσαν ολοκληρωτικά το πρόβλημα.

Χάος πλέον δεν επικρατεί, όμως όταν ανεβάζει ο αντίπαλος ρυθμό, υπάρχει θέμα, κάτι που το είδαμε φέτος στο εντός έδρας παιχνίδι με την Λιλ που το τελικό 1-1 ήταν μαγική εικόνα. Έπρεπε να συντριβεί η Μαρσέιγ.

ΔΕΝ ΕΛΥΣΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Ο ΜΠΕΝΕΤΕΝΤΟ

Διαχρονικό πρόβλημα στην κορυφή της επίθεσης, με μία διαρκή αναζήτηση σέντερ φορ που να κάνει την διαφορά. Πέρυσι το καλοκαίρι, η διοίκηση έδωσε 14 εκ ευρώ για να αποκτηθεί μέσα σε έναν γενικό ενθουσιασμό ο Μπενεντέτο. Ο Αργεντίνος μέχρι την διακοπή είχε σημειώσει 11 γκολ στο πρωτάθλημα, ήταν πρώτος σκόρερ της ομάδας και 8ος του Σαμπιονά.

Δεν ικανοποίησε όμως τον Βίλα Μπόας, με τον Πορτογάλο προπονητή να θεωρεί πως κάνει πολύ λίγα πράγματα στο γήπεδο και ζήτησε το καλοκαίρι σέντερ φορ.

Το κακό είναι, πως μέχρις στιγμής η εικόνα του τον δικαιώνει, καθώς ο Μπενεντέτο σε αυτές τις πρώτες αγωνιστικές παίζει άσχημα και δεν έχει σκοράρει σε κανένα παιχνίδι.

Από άποψη δημιουργίας, άστα να πάνε. Πασάρει με 66,3% πέρυσι, με 68,1% φέτος και δεν του έχει καταγραφεί καμία ασίστ με την φανέλα της Μαρσέιγ.

Ο Μπόας πίεσε για να γίνει μεταγραφή βασικού φορ, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε. Τελευταία ημέρα των μεταγραφών, αποκτήθηκε ο 18χρονός Βραζιλιάνος αριστερός εξτρέμ Ενρίκε, ο οποίος έπαιξε ένα 5λεπτό στην νίκη με 3-1 επι της Μπορντό το περασμένο Σάββατο, αλλά πρόλαβε να κάνει δύο καλές ενέργειες στην πλευρά και να δείξει πως μπορεί να προσφέρει βοήθειες. Είναι πιθανό να τον βρει ο Ραφίνια μπροστά του, για λίγα λεπτά στο δεύτερο ημίχρονο, φορ πάντως δεν ήρθε.

ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΙΞΕΙ Ο ΜΠΕΝΕΤΕΝΤΟ

Επειδή ο Μπενετέντο βγήκε στο 87ο λεπτό με ένα ελαφρύ διάστρεμμα από το παιχνίδι με την Μπορντό και ο Μπόας δεν τρελαίνεται με την πάρτι του, δεν αποκλείεται να μην τον ξεκινήσει στο Καραϊσκάκης.

Αν ο Αργεντίνος μείνει στον πάγκο, είτε θα ξεκινήσει ο νευρικός Ζερμέν, που έχει το στιλ του Σαλπιγγίδη. Δηλαδή είναι πιο κοντός, παίκτης για δίδυμο που κινείται περισσότερο εκτός περιοχής, είτε θα δούμε την Μαρσέιγ με ψεύτικο 9άρη τον Παγιέ, να κάνει δίδυμο με τον Τοβέν και πίσω τους, να αγωνίζεται ο Κισάνς που ήρθε σαν δανεικός από την Μπάγερν.

Με αυτόν τον σχηματισμό, που έφερνε σε ρόμβο έπαιξε το Σάββατο στην νίκη επι της Μπορντό, μόνο που αυτός που έλλειπε ήταν ο Παγιέ που ήταν τιμωρημένος. Στην επίθεση ο Μπενετέντο έκανε δίδυμο με τον Τοβέν και ο Κισάνς ερχόταν από πίσω.

ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΟΥΝ ΜΠΑΛΑ

Σε κάθε περίπτωση, στον Ολυμπιακό πρέπει να γνωρίζουν, πως όσο λιγότερο πηγαίνει η μπάλα στους Τοβέν, Παγιέ τόσο θα χάνει σε αυτοπεποίθηση η Μαρσέιγ. Δεν πρέπει να επιτρέπουν στους δύο πραγματικά σπουδαίους ποδοσφαιριστές να παίρνουν την μπάλα και να ξεκινάνε τρέξιμο με πρόσωπο στην εστία.

Μέχρι στιγμής ο Παγιέ, δεν έχει μπει καλά στην σεζόν. Πέρυσι ήταν ο καλύτερος παίκτης στο Σαμπιονά μετά από την τριάδα της Παρί, Εμπαμπέ, Νεϊμάρ, Ντι Μαρία.

Φέτος κινείτε σε ρηχά νερά, στο ξεκίνημα, αυτός που εντυπωσιάζει στην επιστροφή του είναι ο Τοβέν, που ήδη μετράει 3 γκολ και 4 ασίστ σε 7 αγωνιστικές. Είναι δεδομένο πως στο γήπεδο οι δύο πιο ποιοτικοί ποδοσφαιριστές θα βρίσκονται στην πλευρά των αντιπάλων.

Θα χρειαστεί μεγάλη προσοχή, ώστε να μην μένει ούτε ο Παγέ στο ένας με ένας με τον Ραφίνια, ούτε ο Τοβέν με τον Χολέμπας. Αν δημιουργηθούν συχνά αυτές οι συνθήκες στο παιχνίδι, ο Ολυμπιακός θα υποφέρει.

Αν περιορίσει τα δύο αστέρια της Μαρσέιγ, δεν βλέπω να έχει κάτι άλλο να φοβηθεί από αυτήν την ομάδα. Αν τους εξουδετερώσει ο Μαρτίνς, στην συνέχεια θα μπορέσει να εκμεταλλευτείς πως σαν σύνολο η δικιά του ομάδα είναι ανώτερη και στο κέντρο ο Καμαρά θα είναι με διαφορά ο πιο αθλητικός ποδοσφαιριστής.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ ΓΑΛΛΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ