ΠΑΟΚ

Από την ίδια αφετηρία ΠΑΟΚ και Αρης

Ο Άντριγια Ζίβκοβιτς σε φάση από το ντέρμπι του ΠΑΟΚ με τον Άρη για τη Super League Interwetten
Ο Άντριγια Ζίβκοβιτς σε φάση από το ντέρμπι με τον Άρη EUROKINISSI

Ο Τσάρλυ αναλύει τα δεδομένα του μεγάλου ντέρμπι ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Άρη (07/03, 19.30, NS1-SPORT24) και αναφέρεται στα κλειδιά που θα κρίνουν τη μεγάλη μάχη.

Ένα ντέρμπι ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και στον Άρη (07/03, 19.30, NS1-SPORT24), έχει από μόνο του μεγάλη βαρύτητα. Είναι το διαχρονικό κλάσικο της Βόρειας Ελλάδας και αυτό δεν αλλάζει, σε όποια συνθήκη και να βρίσκονται οι δύο ομάδες. Όμως φέτος υπάρχει μία καινούρια πραγματικότητα που δημιουργεί μια επιπλέον δυναμική στο σημερινό ντέρμπι.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΦΕΤΗΡΙΑ

Ασφαλώς και σε αυτά τα παιχνίδια, δεν παίζει πάντοτε ρόλο, σε τι επίπεδο βρίσκονται συνολικά οι δύο ομάδες. Ο ΠΑΟΚ άλλωστε σαν πρωταθλητής και τρέχοντας ένα μεγάλο αήττητο ρεκόρ, πήγε πέρυσι στο Βικελίδης και έφαγε 4 τέρματα. Σε μία εποχή που οι δύο ομάδες δεν διεκδικούσαν τους ίδιους στόχους, ο Άρης κατάφερε να χτίσει ένα ρεκόρ με 4 συνεχόμενες ισοπαλίες στην Τούμπα.

Για πρώτη φορά όμως μετά από χρόνια, κοιτά στα μάτια τον συμπολίτη του, μπορούν οι οπαδοί του να υποστηρίξουν χωρίς να κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν γραφικοί, πως βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με τον ΠΑΟΚ. Για την ακρίβεια, είναι μία θέση και έναν βαθμό πιο ψηλά. Η ομάδα του Γκαρσία είναι αυτή, που φιλοδοξεί να κερδίσει το ντέρμπι και να προσπεράσει τον Άρη.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Πρόκειται για δύο ομάδες, που φέτος δουλεύουν με μία διαφορετική νοοτροπία. . Οι μέσοι όροι τους στα τέρματα, δείχνουν και την διαφορετική φιλοσοφία των δύο ομάδων. Ο ΠΑΟΚ έχει ένα μέσο όρο 1,91-0,91, ο Άρης 1,29-0,58.

ΕΠΕΝΔΥΣΕ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΜΕΣΟΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ

Ο Γκαρσία με μεγάλη συχνότητα δηλώνει πως οραματίζεται, να δημιουργήσει έναν μεγάλο ΠΑΟΚ. Έχει στόχο να χτίσει μία ομάδα φόβητρο, που θα κυριαρχεί μέσα από επιθετικό ποδόσφαιρο. Πιθανότατα αυτός να είναι και ο λόγος, που οδήγησε τον σύλλογο, τον Ιανουάριο, να μην ασχοληθεί με τις σημαντικές αμυντικές αδυναμίες που υπάρχουν στο ρόστερ. Όλες οι προσθήκες, είχαν να κάνουν αποκλειστικά, με την εξέλιξη στο δημιουργικό κομμάτι. Αποκτήθηκε στράικερ περιοχής, επέστρεψε ο Ουάρντα που πήρε το ρόλο του επιτελικού χαφ, έγινε η επένδυση με τον Καγκάβα, που υπολογίζεται πως ο ΠΑΟΚ θα χτίσει πάνω του στο επόμενο πρωτάθλημα και ακόμα και ο Ραχμάν Μπαμπά, παίζει με επιθετικότητα την θέση του αριστερού μπακ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΕΡΕΑ ΜΕΣΟΑΜΥΝΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Η αλήθεια είναι, πως στον ΠΑΟΚ αρχίζουν να καταλαβαίνουν πως όσο καλή δουλειά και να κάνει η τριάδα που κινείται πίσω από τον στράικερ, όσο ταλέντο και να έχουν οι Ουάρντα, Ζίφκοβιτς, Τζόλης, αν δεν υπάρχει μία στέρεα αμυντική φιλοσοφία, ομάδα δεν μπορείς να κάνεις. Είναι κανόνας πως για να επιτεθείς, πρέπει να νοιώσεις ασφάλεια πίσω σου, να αποκτήσεις σιγουριά και να χτίσεις στο δημιουργικό κομμάτι.

Στον ΠΑΟΚ δεν έχουν καταλήξει ποιος είναι χειρότερος ανάμεσα στους Ζίφκοβιτς, Πασχαλάκη, για να βάλουν τον άλλον, στο κέντρο της άμυνας ο μοναδικός αξιόπιστος είναι ο Ίνκασον, ο οποίος όμως δεν κουμπώνει με κανένα από τα υπόλοιπα στόπερ που υπάρχουν στο ρόστερ. Ο Βιεϊρίνια, δεν είναι μπακ, βρίσκεται σε προχωρημένη ηλικία και μπήκε στην ομάδα χωρίς προετοιμασία, οπότε είναι φυσικό να έχει πρόβλημα, αν ο αντίπαλος πιέζει με γρήγορο εξτρέμ, η δίνοντας συνολικά βάρος στην πλευρά του.

Καταλαβαίνεται πόσο πολύ ανοίγει την κατάσταση, το γεγονός πως αυτή η ομάδα, που έχει τόσο σοβαρά θέματα στην τελευταία γραμμή άμυνας της, δεν έχει μία σταθερά στην θέση 6. Ο Γκαρσία φαίνεται πως για το σημερινό παιχνίδι, ετοιμάζει για τον άξονα, το δίδυμο Τσιγκάρας, Σβαρμπ.

Ο ΠΑΟΚ από την στιγμή που ενσωματώθηκε στην ομάδα ο Ουάρντα, είναι βελτιωμένος στο δημιουργικό κομμάτι και κανένας δεν μπορεί να πει, πως δεν προσπαθεί να βάλει πράγματα στο κομμάτι της ανάπτυξης, όμως μπορεί να λυγίσει, χωρίς να χρειαστεί ο αντίπαλος, να βάλει ρίσκο στην επίθεση του, κάτι που τις ομάδες τις διαλύει αγωνιστικά και συναισθηματικά. Ένα κάθετο ποδόσφαιρο δύο, τριών ποδοσφαιριστών, φθάνει για να του ανοίξει την άμυνα και να τον οδηγήσει σε καθαρές ήττες, όπως η πρόσφατη στην Τρίπολη.

ΕΧΕΙ ΧΤΙΣΕΙ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΤΟΥ

Ο Άρης ακολουθεί μία τελείως διαφορετική ποδοσφαιρική προσέγγιση. Ο Άκης Μάτζιος, έχοντας για χρόνια μία προϋπηρεσία σε ομάδες που έπαιζαν για την κατηγορία, αποδείχτηκε ο ιδανικός άνθρωπος για να φτιάξει το αμυντικό κομμάτι της ομάδας και να διορθώσει τις παθογένειες που είχαν δημιουργηθεί επι Ένινκ. Έχει καταφέρει τις περισσότερες αγωνιστικές του πρωταθλήματος, να βρίσκεται στην δεύτερη θέση, χτίζοντας πάνω σε νίκες στο 1-0.

Έχει δεχτεί μόλις 14 τέρματα σε 24 αγωνιστικές, έχοντας την δεύτερη καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος και την περασμένη Τετάρτη, κατάφερε σε παιχνίδι πρόκρισης, να μην δεχτεί ούτε μία καθαρή ευκαιρία από τον Ολυμπιακό. Για να μπορέσεις όμως, να πετύχεις σημαντικούς στόχους, πρέπει να παίρνεις γκολ από τον σέντερ φορ σου, κάτι που δεν γίνεται στον Άρη και φυσικά να είσαι πιο δημιουργικός.

ΔΕΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΗΚΕ ΤΗΝ ΣΟΦΤ ΕΝΔΕΚΑΔΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

Την περασμένη Τετάρτη, το λάθος του Κούεστα, μπορεί να πλήγωσε τους φίλους του Άρη, να πρόκειται για μία σκληρή φάση που δεν χωνεύεται εύκολα, όμως αποτελεί και μία πραγματικότητα πως ο Άρης, ευκαιρίες δεν κατάφερε να δημιουργήσει, ούτε καν για να δικαιούται την πρόκριση στο 1-0.

Ο Μαρτίνς χρησιμοποίησε μία σοφτ, χαλασμένη ενδεκάδα, που χάριζε τον άξονα στον Άρη. Εκτός οι Εμβιλά, Καμαρά, τον ελαφρύ και όχι επιπέδου Ολυμπιακού Σίλβα, δίπλα στον Μπουχαλάκη και 4-4-2, δίχως κανέναν εκ των Φορτούνη, Βαλμπουενά.

Το γεγονός, πως ο Άρης, παρότι είχε πιο δεμένο κέντρο, δεν κατάφερε να μετουσιώσει τον έλεγχο του παιχνιδιού σε καθαρές ευκαιρίες, ήταν ο κύριος λόγος που δεν μπόρεσε να καθαρίσει την πρόκριση. Είναι δεδομένο, πως για να μπορέσει να πετύχει τους στόχους του, στο επιθετικό κομμάτι πρέπει να βελτιωθεί.

ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ Ο ΜΗΤΡΟΓΛΟΥ

Ασφαλώς ο Άκης Μάτζιος περιμένει πολλά από τον Μήτρογλου. Είναι έτσι κι ό τρόπος παιχνιδιού της ομάδας του, που ένας φορ πρωταθλητισμού, όπως είναι ο καλός Μήτρογλου, θα κάνει μεγάλη διαφορά. Θα βοηθήσει να μπουν περισσότερο μέσα στο παιχνίδι ο Μπερτόγλιο και οι δύο ακραίοι ποδοσφαιριστές. Θα δημιουργήσει συνθήκες ώστε να παίρνουν σε διάρκεια την μπάλα με πρόσωπο στην αντίπαλη εστία και φυσικά, να μένει περισσότερο η μπάλα ψηλά και η ομάδα σε θέση επίθεσης.

Το ζητούμενο είναι, αν θα καταφέρει και πότε ο Μήτρογλου, να βρει τον καλό εαυτό του. Διαβάζω στα ρεπορτάζ, ότι ο Μάτζιος τον ετοιμάζει, για βασικό στο ντέρμπι, αν αποδειχτεί έτοιμος, μπορεί να βρει πρόσφορο έδαφος, για να δώσει σοβαρή ώθηση στην ομάδα του.

ΚΛΕΙΔΙ Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν, πως ο ΠΑΟΚ με την αμυντική ισορροπία του Άρη, θα χτύπαγε πρωτάθλημα και το αντίστροφο. Στο σημερινό παιχνίδι, πλεονέκτημα θα έχει η ομάδα, που θα φέρει το παιχνίδι στα δικά της μέτρα. Για παράδειγμα στο ντέρμπι του Βικελίδης, κατάφερε ο Άρης, να περιορίσει εντελώς την ανάπτυξη του ΠΑΟΚ.

Του επέτρεψε να δημιουργήσει ευκαιρίες για μόλις 0,47xg, πήγε το παιχνίδι σε λίγες φάσεις και το κέρδισε με 1-0 με ένα πέναλτι, πάνω κάτω με τον ίδιο τρόπο που θα κέρδιζε την Τετάρτη, τον Ολυμπιακό, αν δεν έκανε το λάθος ο Κουέστα. Δίνοντας την κατοχή στον αντίπαλο και πηγαίνοντας σε ένα παιχνίδι που η πίεση που θα ασκεί στον άξονα, δημιουργεί αγώνα λαθών, με χαμηλή ευστοχία στις πάσες και με πολλά κλεψίματα εκατέρωθεν. Σε αυτό το στιλ παιχνιδιού, θα έχει το πλεονέκτημα, πως στον άξονα, διαθέτει το δίδυμο των Σάσα, Τζέκο και να εκμεταλλευτεί πως η άμυνα του ΠΑΟΚ, με λίγους παίκτες μπορεί να δεχτεί καθαρές ευκαιρίες.

Για την ομάδα του Γκαρσία, θα είναι σημαντικό να καταφέρει να μην επιτρέψει στους επικινδύνους εξτρέμ, που διαθέτει ο Άρης, να δημιουργήσουν ρήγματα και ένα κομβικό ερώτημα είναι, αν θα μπορέσει το δίδυμο των Σβαρμπ, Τσιγγάρας που θα χρησιμοποιηθεί στον άξονα, να μην επιτρέψει, με μεγάλη συχνότητα στους παίκτες του Άρη, να φθάνουν πάνω στην τελευταία γραμμή άμυνας του.

Ο Άρης έχει και μεγαλύτερο βάθος, μπορεί να ενισχύσει την επιθετική του λειτουργία, περνώντας ποδοσφαιριστές από τον πάγκο στην επιθετική του τετράδα, κάτι που θα πρέπει να καταφέρει να το διαχειριστεί η άμυνα του ΠΑΟΚ, που δεν εμπνέει την παραμικρή εμπιστοσύνη.

TAGS ΠΑΟΚ ΑΡΗΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ