ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Η παραμονή του Χουανκάρ έκανε πράξη το πιο σημαντικό "θέλω" του Γιοβάνοβιτς

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς πανηγυρίζει την κατάκτηση του Κυπέλλου από τον Παναθηναϊκό κόντρα στον ΠΑΟΚ | 21 Μαΐου 2022
Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς πανηγυρίζει την κατάκτηση του Κυπέλλου από τον Παναθηναϊκό κόντρα στον ΠΑΟΚ | 21 Μαΐου 2022 INTIME

Για τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς η παραμονή Χουανκάρ σημαίνει το τέλος σε έναν σημαντικό πονοκέφαλο και του προσφέρει τη δυνατότητα να σχεδιάσει τον Παναθηναϊκό της επόμενης σεζόν, όπως τον είχε στο μυαλό του, ως μία συνέχεια, μία εξέλιξη της φετινής σεζόν. Γράφει ο Τσάρλυ.

Η πρώτη επιθυμία του Ιβάν Γιοβάνβιτς έγινε πράξη. Η χρυσή τομή ανάμεσα στον Χουανκάρ και τον Παναθηναϊκό βρέθηκε στις 440 χιλιάδες ευρώ για δύο χρόνια. Μαζί με τα μπόνους ο Ισπανός ποδοσφαιριστής τα επόμενα δύο χρόνια θα εισπράξει περίπου 1 εκατομμύριο από τον Παναθηναϊκό.

Για τον Γιοβάνοβιτς η παραμονή Χουανκάρ σημαίνει τέλος σε έναν σημαντικό πονοκέφαλο και του προσφέρει τη δυνατότητα να σχεδιάσει τον Παναθηναϊκό της επόμενης σεζόν, όπως τον είχε στο μυαλό του, σαν μία συνέχεια, μία εξέλιξη της φετινής σεζόν.

Για να συμβεί όμως αυτό, έπρεπε να παραμείνει ο Χουανκάρ και όσα δίνει στο παιχνίδι του Παναθηναϊκό, ώστε να μην ανατραπούν οι ισορροπίες.

Ήταν πολύ δύσκολο να βρεθεί ισάξιος αντικαταστάτης

Την περασμένη εβδομάδα, όταν στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης ο Χουανκάρ ζήτησε συμβόλαιο με 600 χιλιάδες ετησίως για δύο χρόνια, πολλοί φίλοι του Παναθηναϊκού με μία ανόητη ευκολία τον ανέφεραν ως μισθοφόρο και βιάστηκαν να τον αποχαιρετίσουν.

Δεν σκέφτηκαν όμως, πόσα πράγματα κάνει ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής στο γήπεδο και αν είναι εύκολο με αντίστοιχα χρήματα να φέρει έναν ποδοσφαιριστή στην θέση του, με τη δική του προσφορά και συμμετοχή στο παιχνίδι της ομάδας.

Ξέρετε, το να πάρεις έναν μπακ, όπως ο Κώτσιρας ή ο Σάντσες, και να του πεις κράτα τη θέση σου, να γίνεσαι τρίτος και να μην κάνεις λάθη στην άμυνα, θεωρητικά είναι εύκολο και γι' αυτό κοστίζει λιγότερα.

Θεωρητικά είναι εύκολο, καθώς είδαμε τόσο την περσινή χρονιά ο Σάντσες, όσο και στο πρώτο μισό φέτος ο Κώτσιρας, είχαν σοβαρές αδυναμίες στο αμυντικό κομμάτι. Βλέπουμε επίσης, πόσο υποφέρει η ΑΕΚ στα δύο άκρα της άμυνάς της τα τελευταία χρόνια και πόσο χαλάει το συγκεκριμένο πρόβλημα την ισορροπία της ομάδας.

Το σημαντικό όμως, και το δύσκολο είναι να βρεις έναν επιθετικό μπακ που να κάνει τη διαφορά στην πλευρά του και να αναγκάζει τον αντίπαλο εξτρέμ να είναι αυτός που θα τον μαρκάρει και όχι να συμβαίνει το αντίστροφό. Όταν βρίσκεις έναν τέτοιο μπακ, δεν γίνεται να τον χάσεις και ο Παναθηναϊκός κατάφερε να μην τον χάσει.

Το κύριο όπλο στη δημιουργία με πλάτος

Να θυμίσω επίσης, πως είναι κοντινή η μνήμη από τον τελικό Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ. Το όπλο του Παναθηναϊκού στο πρώτο ημίχρονο ήταν τα ανεβάσματα που είχε από τα δύο άκρα της άμυνας. Η σταθερά που ήταν η πλευρά του Χουανκάρ και το γεγονός πως ο Κώτσιρας είχε βρεθεί σε μία αγωνιστική κατάσταση, που του επέτρεπε να αξιοποιήσει το γεγονός πως δεν ακολουθούσε ο Μπίσεσβαρ τα ανεβάσματά του και είχε πιο γρήγορα πόδια από τον Βιεϊρίνια.

Η ταχύτητα του Ισπανού, τα πολλά ανεβάσματα που προσέφερε και θα προσφέρει και τα επόμενα δύο χρόνια στον Παναθηναϊκό είναι ένα σταθερό όπλο, που κάνει τη διαφορά σε όλα τα κομμάτια του παιχνιδιού της ομάδας.

Επιθετικά από τον Ισπανό μπακ κάλυπτε τον μεγαλύτερο όγκο από την ανάγκη του για δημιουργία με πλάτος. Τα πολλά ανεβάσματα σε συνδυασμό με την ποιοτική του σέντρα και την οξυδέρκεια που λειτουργεί όταν ανεβαίνει ψηλά, βοηθούσε το πλάνο του Γιοβάνοβιτς, σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού.

Ένας από τους κύριους λόγους, που πέτυχε ο φετινός Παναθηναϊκός, είναι πως στον δεύτερο γύρο βρήκε γκολ από τους Αϊτόρ, Παλάσιος. Ασφαλώς και σε αυτήν την πραγματικότητα έχει μεγάλο μερίδιο ο Ισπανός μπακ.

Σκοράρισμα

Ο Χουανκάρ μπορεί ο ίδιος να μην έχει το γκολ, όμως ο τρόπος που έπαιζε την θέση επέτρεπε στον Γιοβάνοβιτς, να ρίξει μέσα στην περιοχή τους Παλάσιος, Αϊτόρ.

Ο Παναθηναϊκός πέρυσι δεν μπορούσε να πάρει μεγάλο αριθμό τερμάτων από τη θέση του φορ, ειδικά στον δεύτερο γύρο που έπεσε η απόδοση του Καρλίτος.

Η λύση όμως, δόθηκε από τους Αϊτόρ, Παλάσιος. Το γεγονός, πως οι επιθέσεις με πλάτος έρχονταν από τον Χουανκάρ έδωσε τη δυνατότητα στον Γιοβάνοβιτς να σταματήσει να παλεύει με τον Βιτάλ στα αριστερά, να καταλάβει πως δεν τον βοηθά το ένας με ένας του Χατζηγιοβάννη, αφού δεν φέρνει αποτέλεσμα σε γκολ και ασίστ και να ρίξει τους δύο εξτρέμ μέσα στην αντίπαλη περιοχή.

Δεν θα μπορούσε αυτή η απόφαση να παρθεί αν ο Χουανκάρ δεν είχε λύση το θέμα της δημιουργίας από τις πτέρυγες.

Δημιουργία

Ειδικά στα παιχνίδια της Λεωφόρου, σχεδόν με μαθηματική ακρίβεια, η πρώτη σοβαρή ευκαιρία του Παναθηναϊκού έβγαινε από σέντρα του Χουανκάρ. Συνολικά, η μπάλα στην περιοχή του αντιπάλου τις περισσότερες φορές έμπαινε από τα πόδια του Ισπανού μπακ, που αποτελούσε τον κύριο πόλο ανάπτυξης του Παναθηναϊκού και απειλής προς τον αντίπαλο.

Άμυνα

Οι στόχοι κερδήθηκαν όταν ο Παναθηναϊκός βελτίωσε την άμυνά του. Σε αυτό το κομμάτι, έπαιξε σημαντικό ρόλο, το γεγονός πως οι παίκτες άρχισαν να αμύνονται με αυτοπεποίθηση και με μεγαλύτερη ασφάλεια στο κομμάτι χωρίς την μπάλα και υπήρξε σωστή λειτουργία στο παιχνίδι χωρίς μπάλα.

Η ισορροπία της ομάδας χτίστηκε στο γεγονός πως τα ανεβάσματα και η επιθετική προσφορά του Χουανκάρ δίνουν το δικαίωμα στον Γιοβάνοβιτς να ζητά από τον Κώτσιρα να παίζει πιο συντηρητικά την πλευρά.

Από τη στιγμή που ο Κότσιρας είχε πιο συγκεκριμένα, πιο σεταρισμένα πράγματα να κάνει, τον βοήθησε στο να τα δουλέψει και να εξελιχτεί.

Μετά από το παιχνίδι στο Αγρίνιο ήταν ένας από τους πιο βελτιωμένους ποδοσφαιριστές της ομάδας και η άνοδος τού έφερε μία αμυντική ασφάλεια στα άκρα, που δεν την είχαν οι υπόλοιπες ομάδες στα playoffs, ούτε ο ΠΑΟΚ στον τελικό Κυπέλλου, και έκανε τη διαφορά.

Χτίσιμο από χαμηλά

Με λίγα λόγια, δεν υπάρχει κομμάτι που να δούλεψε καλά στον φετινό Παναθηναϊκό και να μην έπαιξε σε αυτό σημαντικό ρόλο ο Χουνακάρ. Ακόμα και στο σίγουρο χτίσιμο του παιχνιδιού βοηθούσε που ήξεραν οι μεσοαμυντικοί του Παναθηναϊκού πως όταν θα σηκώσουν το κεφάλι θα μπορούν με μεγάλη πάσα να ανοίξουν την αντίπαλη άμυνα, στοχεύοντας στην κίνηση στον κενό χώρο του Χουανκάρ πάνω στη γραμμή.

Τα παιχνίδια φέτος θα είναι πολλά και ο Γιοβάνοβιτς χρειάζεται πλέον να ψάχνει μόνο τον αναπληρωματικό του. Ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να υπολογίζει άλλο στον Χατζηθεοδωρίδη, ούτε να βγάλει μία ακόμη χρονιά με περισσότερες υποχρεώσεις, υπολογίζοντας σαν αναπληρωματικό μπακ και για τις δύο πλευρές τον Σάντσες.

Για όποιον έχει δει τον φετινό Παναθηναϊκό δεν χρειάζεται το δικό μου κείμενο για να καταλάβει πόσο σημαντική ήταν η παραμονή του Χουανκάρ. Για τον Γιοβάνοβιτς το συγκεκριμένο θέμα αποτελούσε τον μεγαλύτερό του πονοκέφαλο και η επιθυμία του να λήξει θετικά όσο γίνεται πιο γρήγορα έγινε πράξη από την διοίκηση του Παναθηναϊκού. Αποτελεί ένα θετικό μήνυμα για τη συνέχεια, όπως και η πρώτη μεταγραφή της φετινής σεζόν, που ήταν αυτή του Λοντίγκιν.

Στόχος να κάνουν δίδυμο οι Μπρινιόλι - Λοντίγκιν

Στον Παναθηναϊκό δεν είναι σίγουροι για τις προθέσεις του Μπρινιόλι, ούτε αν θα βρει ομάδα ο Διούδης.

Η επιθυμία ασφαλώς και είναι το δίδυμο για την επόμενη χρονιά να είναι ο Ιταλός με τον Λοντίγκιν, ώστε να αυξηθεί σημαντικά ο ανταγωνισμός για τη συγκεκριμένη θέση.

Σε περίπτωση που ο Μπρινιόλι βρει πρόταση από Serie A και πιέσει πολύ για να επιστρέψει στην Ιταλία, ο Παναθηναϊκός θα πάρει κι άλλον τερματοφύλακα, δεν θα μείνει με δίδυμο Διούδη - Λοντίγκιν. Επαναλαμβάνω όμως, πως ο Μπρινιόλι έχει συμβόλαιο και ο Παναθηναϊκός με τον Ιταλό και τον Λοντίγκιν μπορεί να είναι σίγουρος για τη σημαντική θέση του τερματοφύλακα και αυτός είναι ο στόχος της ομάδας.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ