EUROLEAGUE

Πόλη, θα έρθω ξανά τον Μάη

Πόλη, θα έρθω ξανά τον Μάη

Κόστισε στον Ολυμπιακό το μπλακ-άουτ που υπέστη, έχασε την ευκαιρία για το "διπλό", αλλά η ομάδα έχει ήδη στείλει μήνυμα πως είναι έτοιμη να επιστρέψει στην Πόλη και τον Μάη. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος.

Ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε για τρίτη φορά φέτος στην Κωνσταντινούπολη. Ηττήθηκε από την Γαλατάσαραϊ (89-87), πήρε πολύτιμο "διπλό" επί της Νταρουσάφακα (71-77) και έχασε μέσα από τα χέρια του την ευκαιρία να... αλώσει και το σπίτι της Φενέρμπαχτσε. Του κόστισε το "ερυθρόλευκο" μπλακ-άουτ στην 4η περίοδο, στο οποίο έμεινε δίχως πόντο για 7 λεπτά , με τους γηπεδούχους να μετρούν σερί 15-0 (το 50-60 έγινε 65-60) και στο τέλος ηττήθηκε (67-64).

Στις 30 Μαρτίου ο Ολυμπιακός θα επιστρέψει στην τουρκική πόλη για το ματς κόντρα στην Αναντολού Εφές, αλλά δεν προβλέπεται να είναι και η τελευταία για φέτος. Άλλωστε, η εξαιρετική εικόνα των Πειραιωτών σε αυτές τις 23 αγωνιστικές (στα τελευταία 14 ματς μετρά 11 νίκες, έχοντας συνολικά 6 "διπλά") έχει στείλει "μήνυμα" σε ολόκληρη την Ευρώπη: στην Πόλη (τους) θα έρθουν ξανά και τον Μάη για το Final Four της EuroLeague.

Παρά την ήττα από την Φενέρμπαχτσε, οι "ερυθρόλευκοι" παραμένουν στην 3η θέση της κατάταξης (με ρεκόρ 16-7) και θα υπερτερούν επί της ομάδας του Κώστα Σλούκα (που είναι στην 4η με ρεκόρ 15-8) ακόμη και σε ενδεχόμενο ισοβαθμίας, καθώς προστάτεψαν το +9 (71-62) του ΣΕΦ. Οι πρωταθλητές Ελλάδας κρατούν την τύχη στα χέρια τους, βρίσκονται στην πρώτη τριάδα πανάξια και παραμένουν ξεκάθαρο φαβορί για την κατάκτηση του πολύτιμου πλεονεκτήματος έδρας ενόψει των playoffs της EuroLeague.

Απέναντι στην φιναλίστ της περσινής EuroLeague, παίζοντας μπάσκετ στο κατάμεστο γήπεδο της, με τους φιλάθλους της να φημίζονται για την ατμόσφαιρα που δημιουργούν και κόντρα σε μία ομάδα με υψηλή ποιότητα, η οποία διαθέτει το τριπλάσιο μπάτζετ από τον Ολυμπιακό, οι "ερυθρόλευκοι" όχι μόνο κόντραραν στα ίσα την Φενέρμπαχτσε, αλλά έλεγχαν και τον ρυθμό έως και το 32'.

Στη συνέχεια, όμως, έχασαν το ματς μέσα από τα χέρια τους. Η 3η τους περίοδο ήταν καταπληκτική, όταν και μέτρησαν επί μέρους σκορ 7-22, βγάζοντας καλές άμυνες, βρίσκοντας πόντους στο ανοιχτό γήπεδο και βάζοντας μεγάλα σουτ από την περιφέρεια. Στο 32' προηγήθηκαν με 50-60 και ύστερα το απόλυτο μπλακ-άουτ, μένοντας δίχως πόντο για 7 λεπτά. Οι Πειραιώτες συνηθίζουν να δείχνουν χαρακτήρα, ψυχραιμία, καθαρό μυαλό και μέταλλο στην τελευταία περίοδο, αλλά λίγο η κούραση, τα επιπόλαια λάθη και η αυξημένη πίεση των γηπεδούχων, έφεραν ένα 15-0 σερί που στο τέλος τους κόστισε.

Χρειαζόταν "ζεστούς" στο τέλος τους Λοτζέσκι-Γκριν και ο ηγέτης Σπανούλης

Ο Έρικ Γκριν ήταν απολαυστικός στο ξεκίνημα, πέτυχε 11 πόντους στο πρώτο τετράλεπτο δίχως να χάσει σουτ (3/3δ, 2/2β, 1/1τρ), ολοκλήρωσε το ματς με 17 πόντους, αλλά στα τελευταία λεπτά ο Ολυμπιακός τον ήθελε περισσότερο "ζεστό", ενεργό και θρασύ. Σε εκείνο το κρίσιμο σημείο, οι Πειραιώτες περίμεναν από εκείνον και τον Ματ Λοτζέσκι να βγουν μπροστά και να δώσουν μεγαλύτερη επιθετική ώθηση, αλλά δεν τα κατάφεραν. Ο Αμερικανός σουτέρ από το Μιλγουόκι έμεινε μόλις στους 4 πόντους στο ματς, έχασε προσπάθειες, δεν βρήκε ρυθμό επιθετικά σε ολόκληρο το ματς (1/5 σουτ εντός πεδιάς και ύστερα από 13 ματς στην EuroLeague δεν σημείωσε δίποντο), ενώ έκανε και κακές επιλογές όταν προσπαθούσε να δημιουργήσει για τον εαυτό του.

Στο τελευταίο δίλεπτο αναμφισβήτητα έλειψε η ηγετική φυσιογνωμία του Βασίλη Σπανούλη. Η εμπειρία του, η αποφασιστικότητα του, το καθαρό μυαλό και το "κρύο αίμα" του σε αυτές τις καταστάσεις, καθώς ξέρει να παίρνει πρωτοβουλίες (εκτελεστικά και δημιουργικά, είτε με πικ-εν-ρολ, είτε στο "ένας με έναν") οι οποίες κάνουν την διαφορά σε κρίσιμες στιγμές που υπάρχει πίεση. Όμως, οι Πειραιώτες φέτος έχουν αποδείξει πως έχουν τον τρόπο τους να κερδίζουν και χωρίς εκείνον, όπως περίφημα έπραξαν σε Βαρκελώνη και Καζάν. Απλά, τώρα στην Πόλη "κόλλησαν".

Ο Κώστας Παπανικολάου ήταν εξαιρετικός σε άμυνα και επίθεση στην 3η περίοδο, για 10ο σερί παιχνίδι του Ολυμπιακού ευστόχησε από την περιφέρεια (σε έναν τομέα που είχε πρόβλημα όταν ξεκίνησε η σεζόν) σημειώνοντας μάλιστα 3/6 σουτ πίσω από τα 6.75 μέτρα, αποδεικύοντας ξανά πως βρίσκεται σε φόρμα. Στην τελευταία περίοδο, όμως, έκανε ορισμένα λάθη (από την πίεση της Φενέρμπαχτσε), όπως και ο Βαγγέλης Μάντζαρης, ο οποίος δημιουργικά ήταν εξαιρετικός, μοιράζοντας 6 ασίστ στην αναμέτρηση. Κόστισε στους Πειραιώτες και η χαμένη μάχη στα ριμπάουντ. Είναι η κορυφαία ομάδα σε αυτό το κομμάτι στην διοργάνωση, αλλά για περίπου 25 λεπτά δεν είχε πάρει επιθετικό ριμπάουντ στο ματς, με τους γηπεδούχους αντιθέτως να τελειώνουν το ματς με 14, σκοράροντας αρκετές φορές με δεύτερες προσπάθειες.

Η απόφαση του Σφαιρόπουλου να μην κάνει φάουλ ο Ολυμπιακός στο τέλος

Στα τελευταία δευτερόλεπτα της αναμέτρησης, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος τόνισε πως η στόχευση ήταν να γίνει φάουλ μόνο αν η μπάλα πήγαινε στον Έκπε Ούντο, επειδή εμφανίζει αδυναμία στις βολές. Δεν ήθελε να ρισκάρει να γίνει φάουλ σε άλλον παίκτη για να σταματήσει ο χρόνος, υπό τον φόβο χρέωσης αντιαθλητικού, το οποίο θα έδινε την δυνατότητα στους Τούρκους να αυξήσουν το προβάδισμα τους. Οι Πειραιώτες έκαναν νταμπλ-τιμ στα αντίπαλα γκαρντ για να φύγει η μπάλα από τα χέρια τους, με στόχο να φτάσει στον Αμερικανό σέντερ της Φενέρμπαχτσε, αλλά αυτό δεν συνέβη. Ο χρόνος κύλησε και το ματς τέλειωσε, με τον Ολυμπιακό να χάνει (67-64), αλλά να βγαίνει κερδισμένος στο θέμα της διαφοράς, καθώς προστάτεψε το +9 του ΣΕΦ.

Η απόφαση του Γιάννη Σφαιρόπουλου είχε μία πιο safe λογική (δεν ήταν λάθος), αλλά άποψη μας είναι πως ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να ρισκάρει κάνοντας φάουλ, κυνηγώντας έστω τις λίγες πιθανότητες για το "διπλό", καθώς η διαφορά ήταν στο +3 και υπήρχε περιθώριο. Πάντως, η εμφάνιση των "ερυθρολεύκων" (χωρίς Σπανούλη και Γιανγκ) απέναντι σε μία ισχυρή ομάδα όπως η Φενέρμπαχτσε (και μάλιστα εκτός έδρας) ήταν αξιόλογη. Πλέον, οι πρωταθλητές Ελλάδας, την ερχόμενη αγωνιστική, θα ταξιδέψουν για το "διπλό" στο Ισραήλ, απέναντι σε μία απρόβλεπτη και προβληματική Μακάμπι, η οποία όμως στον πρώτο γύρο τους είχε νικήσει στο ΣΕΦ.

Twitter: Notis Psilopoulos

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ