EUROLEAGUE

Devotion για Final Four

Devotion για Final Four

Ο φετινός Ολυμπιακός δείχνει αποφασισμένος να επιστρέψει στο Final Four και το δείχνει στην πράξη. Ο ανεκτίμητης αξίας Πρίντεζης και το κομβικό ματς με την Φενέρμπαχτσε. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος.

Στο ξεκίνημα της σεζόν, μιλώντας με τους παίκτες, άκουγες συνεχώς την ατάκα πως "ο περσινός αποκλεισμός από τα προημιτελικά μας ενόχλησε, μας πείσμωσε και φέτος θέλουμε να αντιδράσουμε". Άλλο όμως να το ακούς στα λόγια και άλλο να το βλέπεις στην πράξη. Ύστερα από 22 αγωνιστικές, ο Ολυμπιακός έχει ρεκόρ 16-6 και βρίσκεται στην δεύτερη θέση της κατάταξης, όντας στην ισοβαθμία με την ΤΣΣΚΑ, έχοντας για πρωτοπόρο την Ρεάλ (17-5), με την Φενέρμπαχτσε να είναι δύο νίκες πίσω στην τέταρτη θέση (14-8). Τελικά, τα παλικάρια έχουν όντως πεισμώσει, μετρώντας 9 νίκες στις τελευταίες 11 αγωνιστικές στην EuroLeague.

Τον περσινό Φλεβάρη, ο Ολυμπιακός αγωνιούσε για το αν θα καταφέρει να περάσει στα playoffs, χάνοντας ματς με κάτω τα χέρια, παρουσιάζοντας μεγάλα σκαμπανεβάσματα στην απόδοση του. Έναν χρόνο μετά, οι Πειραιώτες κρατούν την τύχη στα χέρια τους για την κατάκτηση του πλεονεκτήματος έδρας στα προημιτελικά, έχοντας αποκτήσει ξεκάθαρο προβάδισμα. Οι "ερυθρόλευκοι" φέτος, στην πιο δύσκολη και απαιτητική EuroLeague όλων των εποχών, απαντούν με πράξεις, όντας ουσιαστικοί και αποτελεσματικοί, παρουσιάζοντας μία αγωνιστική εικόνα που σε γοητεύει.

Όχι, δεν έχουν καταφέρει ακόμη κάτι σπουδαίο, ούτε και έχουν εξασφαλίσει μαθηματικά την πρόκριση. Βαδίζουν όμως στον σωστό δρόμο, η ομάδα έχει βρει και πάλι τον χαρακτήρα της, οι Πειραιώτες έχουν νοοτροπία νικητή τόσο εντός, όσο και εκτός έδρας (μετρούν 6 εκτός έδρας νίκες, με Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια, Νταρουσάφακα, Ζάλγκιρις, Ούνικς, Παναθηναϊκό), τομέας που τους κόστισε πέρσι χάνοντας αρκετά ματς μακριά από το ΣΕΦ και έχουν επικρατήσει μέσα-έξω απέναντι σε 5 ομάδες (Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια, Παναθηναϊκό, Ζάλγκιρις, Ούνικς). Το μέταλλο αυτής της ομάδας του Ολυμπιακού αστράφτει και πάλι.

Οι πρωταθλητές Ελλάδας αξιοποιούν στην πράξη την αξιοζήλευτη χημεία τους, την εμπειρία τους και το βάθος στο ρόστερ τους, λειτουργώντας ενωμένοι και συσπειρωμένοι στα εύκολα και στα δύσκολα. Η φετινή ομάδα δείχνει στην πράξη το παθιασμένο Devotion της για την επιστροφή στα Final Four. Το βλέπεις στα μάτια τους, σε κάθε παιχνίδι, σε κάθε διεκδίκηση της μπάλας. Δεν είναι τέλειοι. Αυτή η ομάδα έχει προτερήματα και αδυναμίες όπως όλες, αλλά την ομοιογένεια της, την αυταπάρνηση της, την φιλοσοφία "όλοι για έναν και ένας για όλους", το υπέροχο κλίμα στα αποδυτήρια, αλλά και την νοοτροπία του νικητή που την χαρακτηρίζει, διαθέτοντας παίκτες με μεγάλες προσωπικότητες που ξέρουν να μιλούν όταν η μπάλα... καίει, δεν θα τα βρείτε πουθενά αλλού. Ρόστερ με μεγαλύτερη ποιότητα θα βρείτε, ομάδες με μεγαλύτερα μπάτζετ αναμφίβολα, αλλά αυτά δεν σε οδηγούν απαραίτητα στην κορυφή και η ιστορία το έχει αποδείξει επανειλημμένα.

Βλέπετε, κάποια πράγματα δεν αγοράζονται, αλλά χτίζονται και δημιουργούνται με όραμα, με εμπιστοσύνη και κόπο, όπως αυτός ο βασικός κορμός παικτών των "ερυθρολεύκων" από ατόφιο χρυσάφι που έχει γαλουχηθεί στις επιτυχίες, στις διακρίσεις, αλλά και στο να σηκώνεται και πάλι, ακόμη και μετά από τις πιο άτσαλες... βουτιές της. Έχοντας το πλεονέκτημα έδρας στα προημιτελικά (κάτι που είναι το πιθανότερο να συμβεί για τους Πειραιώτες), με το ΣΕΦ να... κοχλάζει και τον Ολυμπιακό να αγωνίζεται στο παρκέ με μπαρουτοκαπνισμένους παίκτες σε αυτές τις καταστάσεις (Σπανούλη, Πρίντεζη, Μάντζαρη, Παπανικολάου, Λοτζέσκι), ποιος θα μπορέσει να τους κοντράρει; Ποιος θα τολμήσει να πάει κόντρα στο παθιασμένο Devotion τους για επιστροφή στα Final Four και μάλιστα στην... Πόλη τους;

Η βελτίωση σε τρίποντα και στον συσχετισμό ασίστ/λάθη

Devotion για Final Four

Είναι γεγονός πως η Ζάλγκιρις έβαλε δύσκολα στον Ολυμπιακό και οι Πειραιώτες ένιωσαν πως αν δεν προσέξουν ενδέχεται να υποστούν νέα ήττα από αντίπαλο που βρίσκεται εκτός οκτάδας, όπως συνέβη κόντρα σε Γαλατάσαραϊ, Μακάμπι, Μπάμπεργκ και Αρμάνι Μιλάνο. Και είναι επίπονο, τόσο αγωνιστικά, όσο και πνευματικά, να κοντράρεσαι με έναν αντίπαλο που δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα για περίπου 35 λεπτά. Όμως, σε αυτές τις καταστάσεις, ξεχωρίζουν οι μεγάλες ομάδες από τις μικρότερες (δίχως αυτό να υποτιμά την εξαιρετική εικόνα των "πρασίνων" στο παρκέ) και οι "ερυθρόλευκοι" έχουν την εμπειρία να "καθαρίζουν" αυτά τα ματς, ακόμη και αν δεν βρεθούν στην καλύτερη τους μέρα. Είχαν πρόβλημα στα ριμπάουντ στο πρώτο ημίχρονο, αλλά βελτιώθηκαν στο δεύτερο μέρος, μεγάλωσαν την πίεση τους στην άμυνα (με τον Μιλουτίνοβ να σκεπάζει τα καλάθια) στην τελευταία περίοδο, έτρεξαν στο ανοιχτό γήπεδο, βρήκαν ρυθμό, έβαλαν σουτ και "σφράγισαν μία ακόμη πολύτιμη νίκη, στην προσπάθεια τους για την εξασφάλιση του πλεονεκτήματος έδρας.

Ο Ολυμπιακός είναι και πάλι η ομάδα με την καλύτερη άμυνα στην EuroLeague (73.9 πόντοι παθητικό), δείχνοντας στην τελευταία περίοδο στην Ζάλγκιρις πως ξέρει να "πνίγει" τον αντίπαλο όταν θέλει το αποτέλεσμα. Δέχτηκε μόλις 10 πόντους, περνώντας... χειροπέδες στους παίκτες του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Για δεύτερο σερί ματς στην EuroLeague (με την Ούνικς είχαν 18/9) οι Πειραιώτες είχαν θετικό πρόσημο στον συσχετισμό ασίστ/λάθη (15/8), παρουσιάζοντας βελτίωση στην κυκλοφορία της μπάλας, περιορίζοντας τα λάθη τους, ενώ έχουν εμφανίσει και μία μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο περιφερειακό σουτ. Μέτρησαν 10/25 τρίποντα (40%) απέναντι στους Λιθουανούς, ύστερα από τον "βομβαρδισμό" στο Καζάν (14/25-56%). Δεύτερο σερί ματς που μετρούν διψήφιο αριθμό σε εύστοχα σουτ πίσω από τα 6.75 μέτρα και το αξιόπιστο τρίποντο είναι ένα στοιχείο πολύτιμο και απαραίτητο για κάθε ομάδα στο σύγχρονο μπάσκετ.

Ο ανεκτίμητης αξίας Πρίντεζης, ο Σπανούλης και ο Γουότερς

Devotion για Final Four

Ο Γιώργος Πρίντεζης έδωσε μεγάλη επιθετική ώθηση στην ομάδα του και για ακόμη μία φορά έκανε το βήμα μπροστά όταν ο Ολυμπιακός τον χρειάστηκε, πραγματοποιώντας μία ακόμη ηγετική εμφάνιση. Ήταν "καυτός" από την περιφέρεια, σημειώνοντας 3/4 τρίποντα (ξεκίνησε με 3/3), ενώ για ακόμη μία φορά ήταν εγγύηση στο low-post (4/7δ), κάνοντας "ζημιά" στους Λιθυουανούς (κέρδισε 5 φάουλ) τόσο παίζοντας με πλάτη, όσο και με τις διεισδύσεις του κάθε φορά που έβρισκε ανοιχτό διάδρομο. Ήταν ο πρώτος σκόρερ (17π) της αναμέτρησης, ενώ παράλληλα προσέφερε και ασφάλεια στα ριμπάουντ (10), σε έναν τομέα που ο Ολυμπιακός στο πρώτο ημίχρονο εμφάνιζε αδυναμία. Το εντυπωσιακό είναι πως τέλειωσε το ματς όντας αλάνθαστος, σε 27 λεπτά συμμετοχής. Ο μπαγάσας, όσο μεγαλώνει, τόσο καλύτερος γίνεται και η επιρροή του είναι σημαντική, πολύτιμη και ανεκτίμητη, τόσο εντός γηπέδου, όσο και στα αποδυτήρια. Είναι πυλώνας για τους Πειραιώτες εντός και εκτός παρκέ.

Για ακόμη έναν Γενάρη-Φλεβάρη αρχίζει να φορτσάρει και έχει ανεβάσει την απόδοση του, όπως κάνει πράξη στις τελευταίες σεζόν. Μέτρησε για πέμπτο σερί ματς διψήφιο αριθμό πόντων στην EuroLeague (16 Μπαρτσελόνα, 12 Μπασκόνια, 16 Μιλάνο, 20 Ούνικς, 17 Ζάλγκιρις) και σε αυτά τα παιχνίδια έχει μέσο όρο 16.2 πόντους. Στις τρεις τελευταίες εμφανίσεις του στην διοργάνωση έχει πάρει... φωτιά από την περιφέρεια, καθώς μετρά 8/11 τρίποντα (κόντρα σε Αρμάνι 2/3, Ούνικς 3/4, Ζάλγκιρις 3/4), με το ποσοστό ευστοχίας του να φτάνει το 72.7%. Μπορεί ο Νικολό Μέλι (της Μπάμπεργκ) να πραγματοποιεί μία εξαιρετική σεζόν φέτος στο "4", αλλά ο Έλληνας διεθνής αποδεικνύει γιατί αποτελεί τον (κατά γενική ομολογία) κορυφαίο πάουερ-φόργουορντ στην διοργάνωση τα τελευταία χρόνια.

Ο Βασίλης Σπανούλης δείχνει επηρεασμένος αγωνιστικά από τους τελευταίους τραυματισμούς του και από το μπες-βγες στις αποστολές του Ολυμπιακού. Θέλει χρόνο για να βρει τον ρυθμό του και τα πατήματα του, ειδικά στα σήμα-κατατεθέν μπασίματα του, από τα οποία συνήθως βρίσκει ψυχολογία, όπως και στις συνεργασίες πικ-εν-ρολ. Ο Ντόμινικ Γουότερς εξελίσσεται σε μία value for money μεταγραφική ενίσχυση, για απόκτηση παίκτη μεσούσης της σεζόν. Δεν είναι ο παίκτης που θα κάνει απαραίτητα την διαφορά, αλλά έχει προσαρμοστεί γρήγορα στην ομάδα. Δεν διστάζει να παίρνει πάνω τους πρωτοβουλίες και προσπάθειες και εμφανίζεται ιδιαίτερα αποτελεσματικός στα σουτ από μέση απόσταση, ένα στοιχείο που δεν συναντάς εύκολα σε παίκτη στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Το κομβικής σημασίας παιχνίδι στην Πόλη κόντρα στην Φενέρμπαχτσε

Μετά το τέλος της αναμέτρησης με την Ζάλγκιρις, όλοι οι παίκτες θέλησαν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους. Ακολουθεί μικρή διακοπή στην EuroLeague και το επόμενο παιχνίδι για τον Ολυμπιακό είναι κόντρα στην Φενέρμπαχτσε στις 23 Φεβρουαρίου στην Κωνσταντινούπολη. Ένα ματς κομβικής σημασίας και ας μην θέλουν να το χαρακτηρίσουν έτσι οι Πειραιώτες. Με ενδεχόμενη ήττα δεν θα έρθει η καταστροφή, αλλά αν οι "ερυθρόλευκοι" σημειώσουν το έβδομο φετινό "διπλό" τους στην διοργάνωση, θα αφήσουν τρεις νίκες πίσω την ομάδα του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς και θα ισχυροποιήσουν ακόμη περισσότερο την τοποθέτηση τους στην πρώτη τριάδα της κατάταξης, που αποφέρει το πολύτιμο πλεονέκτημα έδρας στα playoffs.

Twitter: Notis Psilopoulos

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ