OPINIONS

Τα δύο "επιτεύγματα" του Αλαφούζου

Τα δύο "επιτεύγματα" του Αλαφούζου
Αλαφούζος ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας γράφει για τον Γιάννη Αλαφούζο που δεν θα επωφεληθεί από την απομάκρυνση αυτών που πολέμησε για πέντε χρόνια και για την διαχείριση της ήττας από την Αθλέτικ.

Στον απόηχο της ήττας του Παναθηναϊκού από την Αθλέτικ με 3-2 στο "Απόστολος Νικολαΐδης" και της εμφάνισης που δημιούργησε προσδοκίες, ακολούθησε το αλαλούμ με τη στάση της ΠΑΕ στην εκλογική διαδικασία της ΕΠΟ.

Η διοίκηση εκπροσωπήθηκε από τον Μάνο Μαυροκουκουλάκη, ο οποίος κατ' εντολή του Γιάννη Αλαφούζου, ψήφισε λευκό για την εκλογή προέδρου και απείχε από τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τα πρακτικά της ΓΣ της ΕΠΟ του προηγούμενου Ιουνίου, ο Μαυροκουκουλάκης ψήφισε κατά, παρά τη "γραμμή" του προέδρου της ΠΑΕ για "λευκό". Μία επιλογή που έφερε τον Παναθηναϊκό στο ίδιο στρατόπεδο με τον Ολυμπιακό...

Επί της ουσίας, ό,τι και να έκανε ο Παναθηναϊκός, ελάχιστα θα επηρέαζε την κατάληξη. Η μόνη ψήφος που ήλεγχε, ήταν η δική του. Δεν είχε καμία επιρροή στις Ενώσεις και το μόνο που έδωσε ο Αλαφούζος στον Γιώργο Καλαντζή, ήταν επικοινωνιακή προβολή. Τίποτα περισσότερο. Υπ' αυτό το πρίσμα, η ζημιά που δημιουργήθηκε στον Παναθηναϊκό αφορά τις εντυπώσεις.

ΚΑΤΙ ΠΑΕΙ ΣΤΡΑΒΑ

Κυρίως, ενισχύει την πεποίθηση ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά στη διοίκηση, όταν ο πρόεδρος παρακούει τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ και ενεργεί κατά το δοκούν. Ακριβώς αυτό επιβάλλεται να διορθώσει ο Αλαφούζος και να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της εταιρίας του.

Κανένας δεν θα κάνει κουμάντο στην τσέπη του εφοπλιστή. Αυτός θα κρίνει πόσα χρήματα θα βάλει στον Παναθηναϊκό και για να τα λέμε όλα, δεν θα βάλει λίγα στη διάρκεια του 2017. Κάλυψε την πρώτη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου των 5 εκατομμυρίων ευρώ, θα καλύψει την ισόποση τρέχουσα ΑΜΚ και μέσω άλλων διόδων, θα πληρώσει άλλες υποχρεώσεις της ΠΑΕ περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Ωστόσο, επειδή ο Αλαφούζος είναι ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ, έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει ότι η ομάδα θα λειτουργεί ορθολογικά. Όχι κάτι το εξωπραγματικό δηλαδή, για έναν επιχειρηματία του βεληνεκούς του. Είναι το ελάχιστο που οφείλει να πράξει ο Αλαφούζος απέναντι στην ιστορία και στους οπαδούς του Παναθηναϊκού.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑ

Πάντως, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι ο Αλαφούζος έχει πετύχει δύο μεγάλα κατορθώματα... Το πρώτο είναι ότι θα βάλει φέτος περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ στην ΠΑΕ και όλοι πιστεύουν ότι δεν θα βάλει φράγκο. Το δεύτερο είναι ότι "έπεσε" η διοίκηση της ΕΠΟ, την οποία πολέμησε επί μία πενταετία και αυτός ή ο Παναθηναϊκός, δεν πρόκειται να επωφεληθούν. Αντίθετα, έμειναν στην απ' έξω...

Ο Αλαφούζος εξέθεσε επί μία πενταετία όσα συνέβαιναν στο πρωτάθλημα, στην ΕΠΟ και στο παρασκήνιο. Είχε ανυπολόγιστο προσωπικό και επαγγελματικό κόστος, αφού λοιδορήθηκε από αυτούς που έριξαν το άθλημα στα... Τάρταρα και ο ΣΚΑΪ συκοφαντήθηκε και έχασε τηλεθεατές, ακροατές και έσοδα. Ο Παναθηναϊκός αδικήθηκε σε πάμπολλες περιπτώσεις και πάνω του εφαρμόστηκαν οι πιο ακραίοι κανονισμοί.

Όμως, την ώρα της αλλαγής, όταν οι συγκεκριμένοι διοικούντες τέθηκαν στο περιθώριο, στη συνείδηση όλων ο Αλαφούζος ήταν μαζί τους! Οι οπαδοί πιστεύουν ότι συμπαρατάσσεται με τον Βαγγέλη Μαρινάκη για να εξυπηρετήσει άλλου είδους συμφέροντα και αδιαφορεί πλήρως για τον Παναθηναϊκό. Αναμφίβολα, πρόκειται για το μέγιστο επίτευγμα...

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ

Στα αγωνιστικά, οι λόγοι του 2-3 έχουν αναλυθεί με αρκετά κείμενα, όπως του Γιάννη Σερέτη. Ένα ακόμα δεν θα προσθέσει κάτι περισσότερο, ούτε θα επεξηγήσει περαιτέρω τα αίτια. Μία ημέρα μετά το αποτέλεσμα, το σημαντικό είναι η διαχείριση της ήττας από το προπονητικό επιτελείο και τους ποδοσφαιριστές. Οφείλουν να βρουν τον τρόπο να κρατήσουν τα θετικά στοιχεία, να τα δουλέψουν και να διορθώσουν τα αρνητικά.

Ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι αφορά τις προσδοκίες που δημιουργούνται από εδώ και πέρα. Μέχρι τώρα, κανείς δεν υπολόγιζε τον Παναθηναϊκό. Όμως, αυτό δεν ισχύει πλέον. Με τη Γκαμπάλα και κυρίως με την Αθλέτικ, ο Παναθηναϊκός είχε "ταυτότητα", σοβαρότητα και συνοχή, παρά τις ελλείψεις και τις απουσίες. Κάτι που σημαίνει πως με την προσθήκη των Τσάβες, Βιγιαφάνιες, Κουλιμπαλί, Γιόχανσον, την άνοδο του Λουτσιάνο και την απόκτηση ενός αριστερού μπακ-χαφ και του Τζανδάρη, η ομάδα θα βελτιωθεί πάρα πολύ.

Επομένως, εάν ο Παναθηναϊκός συνεχίσει σε αυτό το μοτίβο, όπως υπαγορεύει η λογική ότι θα συνεχίσει, τότε οι προσδοκίες θα αυξάνονται. Μία ομάδα που άρχισε τη σεζόν χωρίς πίεση, σύντομα θα βάλει το "πρέπει" στην καθημερινότητα της και εκεί θα δώσει εξετάσεις. Οι παίκτες που παίζουν δίχως άγχος, αποδίδουν καλύτερα σε σχέση με εκείνους που έχουν στόχους.

Αυτό θα είναι το επόμενο στοίχημα των "πράσινων", αρχής γενομένης από το παιχνίδι της Κυριακής στα Περιβόλια. Ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει τον Πλατανιά με πολλές απουσίες και ειδικά στα άκρα της άμυνας, ο Ουζουνίδης θα καταφύγει σε αλχημείες. Επειδή υπολογίζει μόνο τον Κολοβέτσιο και τον ανέτοιμο Γιόχανσον και δεν έχει άλλη επιλογή, ούτε καν υπηρεσιακή για τις θέσειος των ακραίων μπακ. Το ματς με την Αθλέτικ πέρασε και τα πραγματικά δύσκολα τώρα αρχίζουν...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ