OPINIONS

Πρόκριση και το βλέμμα στην ΑΕΚ

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ / ΠΑΟ - ΚΙΣΣΑΜΙΚΟΣ (Eurokinissi Sports / ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ)
ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ / ΠΑΟ - ΚΙΣΣΑΜΙΚΟΣ (Eurokinissi Sports / ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ) EUROKINISSI SPORTS

Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να μετατρέψει ένα ματς στον «φορτωμένο» Ιανουάριο σε άνευ σημασίας και πρέπει να νικήσει την ΑΕΚ με κάθε τρόπο. Γράφει ο Μπάμπης Τσιμπίδας

Η αποστολή του Παναθηναϊκού ήταν να αποσπάσει ένα σκορ πρόκρισης εν όψει της ρεβάνς, ώστε να αισθάνεται σίγουρος την Τρίτη 24 Ιανουαρίου (σ.σ. αν γίνει τότε η ρεβάνς). Διότι μπορεί η διαφορά δυναμικότητας από τον Κισσαμικό (δεν πρωταγωνιστεί καν στη Football League) να είναι μεγάλη, αλλά δυστυχώς η τωρινή αγωνιστική κατάσταση του Τριφυλλιού δεν επιτρέπει εφησυχασμό.

Σε έναν «φορτωμένο» Ιανουάριο, το τελευταίο που θα χρειαζόταν ο Παναθηναϊκός ήταν ένα ταξίδι στην Κρήτη που θα έκρινε την πρόκριση. Δεν ακούγεται κολακευτικό, αλλά όπως προαναφέρθηκε, είναι η πραγματικότητα της εποχής. Κάτι τέτοιο αποφεύχθηκε και με στοιχειώδη σοβαρότητα σε δύο εβδομάδες, θα σφραγιστεί η συμμετοχή στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας.

Μία διοργάνωση που σωστά ο Σπύρος Μαραγκός στις δηλώσεις του στο match programme, την χαρακτήρισε προτεραιότητα. Δίνει τη δυνατότητα για έναν τίτλο, από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός έχει πάρει την πρωτοπορία στο πρωτάθλημα και με τη διαφορά στους 12 βαθμούς, δεν πρόκειται να την χάσει.

ΟΙ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΕΣ ΣΤΟΧΟΙ

Συνεπώς, ο κύριος στόχος του Παναθηναϊκού στο ματς με τον Κισσαμικό επετεύχθη. Υπήρχαν μερικοί δευτερεύοντες στόχοι, που δεν ήταν απαραίτητοι για το μέλλον, αλλά είναι καλό όταν υλοποιούνται. Για παράδειγμα, η απόδοση του Ευαγγέλου, ο οποίος ήταν σοβαρός και αποτελεσματικός στα μαρκαρίσματα του. Ίσως πιο σταθερός από τον Τελάντερ και με σωστές και γρήγορες επεμβάσεις. Δεν έκανε κάτι το τρομερό, αφού για να καθιερωθεί θα χρειαστεί να σταθεί ανταγωνιστικά στο πιο υψηλό επίπεδο, όμως έκανε μία καλή αρχή.

Ο Χατζηγιοβάνης αγωνίστηκε με αυτοπεποίθηση, έδειξε καλά στοιχεία και μπορεί να εξελιχθεί. Φυσικά, έχει πολλά να διορθώσει, προκειμένου να ενταχθεί στην ομάδα και να αποκτήσει ουσία. Θετικά ανταποκρίθηκαν και όσοι έχουν μικρό χρόνο συμμετοχής στο πρωτάθλημα, όπως ο Μαρινάκης και ο Χουχούμης.

Το παιχνίδι δεν υπόκειται σε περαιτέρω κριτική. Η διαφορά δυναμικότητας ήταν μεγάλη και ο Παναθηναϊκός πορεύεται με ειδικές συνθήκες. Οπότε, το ζητούμενο ήταν το σκορ πρόκρισης και επιτεύχθηκε. Ομοίως, την Κυριακή ο Παναθηναϊκός υποδέχεται την ΑΕΚ και θέλει να νικήσει στο ντέρμπι ανεξαρτήτως τρόπου. Αυτό προέχει τη δεδομένη χρονική στιγμή και όχι η καλή απόδοση.

ΝΙΚΗ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΣΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ

Το αθηναϊκό ντέρμπι δεν έχει την αίγλη του παρελθόντος, αφού ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ δεν πρωταγωνιστούν στο πρωτάθλημα και δεν αποδίδουν όμορφο ποδοσφαίρου. Ωστόσο, και οι δύο χρειάζονται τη νίκη για να ανακτήσουν την αυτοπεποίθηση τους. Για να ανακάμψουν και να διεκδικήσουν τους στόχους που τους έχουν απομείνει στη σεζόν.

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ότι υπολογίζει για την Κυριακή τους Μολέντο, Κουτρουμπή και Κουρμπέλη, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό. Δεν έχει το περιθώριο επιπλέον απωλειών, αφού ήδη οι επιλογές του είναι μετρημένες.

Λογικά, ο προπονητής του Παναθηναϊκού θα διαχειριστεί το παιχνίδι με την ΑΕΚ, όπως τα ματς με τον ΠΑΟΚ και τον Ατρόμητο. Συντηρητικά, με προσοχή στην άμυνα και την αναζήτηση ενός γκολ στην επίθεση. Το θετικό είναι πως ο Μπεργκ και ο Λέτο σκόραραν, ο Αργεντινός πέτυχε τρία γκολ αυτή την εβδομάδα και δείχνουν να έχουν ρέντα.

Η ΑΕΚ έχει τα δικά της προβλήματα, διανύει… παρόμοιο φεγγάρι με τον Παναθηναϊκό και δεν τρομάζει. Αυτό δεν σημαίνει πως ο Παναθηναϊκός θεωρείται ακλόνητο φαβορί, ούτε θα είναι η πρώτη φορά που έχει… αναστήσει αντιπάλους του. Τουλάχιστον, ο Παναθηναϊκός του Ουζουνίδη λειτουργεί κυνικά και προσπαθεί να πάρει τους βαθμούς.

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΛΕΒΑΡΗ

Ο μήνας συνεχίζεται και ο Παναθηναϊκός πρέπει να νικά με κάθε τρόπο. Αυτό καλείται να πράξει την Κυριακή, έστω και ανορθόδοξα. Με την επιστροφή των Γουακάσο, Εμποκού και Κουλιμπαλί από το Copa Africa 2017, με την ολοκλήρωση των μεταγραφών και με την ομαλοποίηση των αγωνιστικών υποχρεώσεων, ο Ουζουνίδης θα μπορέσει να περάσει το στυλ του. Προς το παρόν, δεν δύναται και προηγείται με κάθε διαθέσιμο μέσο…

Υ.Γ.: Ο Μέστο δεν έχει καλή απόδοση, ακόμα και με αντιπάλους πολύ χαμηλότερης αξίας. Όμως, αυτή τη στιγμή είναι η διαθέσιμη επιλογή για το δεξιό άκρο της άμυνας και δεν αλλάζει για τις επόμενες 20 μέρες. Ίσως άλλος στη θέση του, με τις συνεχιζόμενες αποδοκιμασίες από τους φιλάθλους, να είχε ξενερώσει. Ωστόσο, ο Ιταλός δεν πτοείται και προσπαθεί να παίξει καλά. Δεν τα καταφέρνει, αλλά δείχνει χαρακτήρα.

Υ.Γ.2: Η υπόθεση του Λέτο είναι απλή και δεν κρίνεται από τα τρία γκολ που πέτυχε αυτή την εβδομάδα. Ούτε θα κριθεί εάν σε έναν μήνα δεν μπορεί να σπριντάρει. Η κατάσταση έει ως εξής: μπορεί να δώσει συγκεκριμένα πράγματα που ο Παναθηναϊκός δεν τα βρίσκει εύκολα, λόγω έλλειψη χρημάτων και τεχνογνωσίας, χρειάζεται ειδική διαχείριση και έχει απήχηση στους οπαδούς. Αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη, σε συνδυασμό με το κόστος της ανανέωσης του συμβολαίου του. Επιβάλλεται να αναζητηθεί ο κατάλληλος συνδυασμός value for money. Εκτός εάν αποδειχθεί ότι ο Αργεντινός απαιτεί 700.000 ευρώ ετησίως, οπότε δεν χρειάζεται να το συζητήσουμε άλλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ