OPINIONS

Οι δύο σταθερές δίνουν το προβάδισμα

SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας εξηγεί γιατί ο Παναθηναϊκός είναι το φαβορί στο αθηναϊκό ντέρμπι και υπενθυμίζει ότι η διοίκηση της ΠΑΕ αλλάζει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Αν υπάρχουν δύο σημεία αναφοράς για τον Παναθηναϊκό του Μαρίνου Ουζουνίδη, είναι τα εντός έδρας παιχνίδια και τα ντέρμπι. Σε αυτές τις δύο κατηγορίες αγώνων, το Τριφύλλι τα πάει εξαιρετικά ανεξαρτήτως συνθηκών και δικαίως παίρνει πολύ καλό βαθμό.

Επί Ουζουνίδη, ο Παναθηναϊκός έχει δώσει 22 ματς στο «Απόστολος Νικολαΐδης» και έχει νικήσει τα 19, ενώ έχει παραχωρήσει 3 ισοπαλίες και έχει δεχτεί μόλις 2 γκολ. Πρόκειται για έναν εκπληκτικό απολογισμό, ειδικότερα εάν αναλογιστεί κανείς τις εργασιακές συνθήκες που ισχύουν στην ομάδα αυτή τη χρονική περίοδο. Αβεβαιότητα, ασυνέπεια, δυσλειτουργίες και προχειρότητα.

Με προπονητή τον Ουζουνίδη, ο Παναθηναϊκός έχει νικήσει δύο φορές τον Ολυμπιακό σε ισάριθμα παιχνίδια, έχει δύο νίκες, μία ισοπαλία και μία ήττα με την ΑΕΚ και έχει τρεις νίκες και δύο ήττες με τον ΠΑΟΚ, ενώ θα είχε άλλη μία νίκη εάν δεν είχε μεσολαβήσει ο ανόητος με το κουτάκι στον Ίβιτς. Συγκεκριμένα, στη Λεωφόρο έχει 5 νίκες και 1 ισοπαλία και εκτός έδρας έχει 2 νίκες και 3 ήττες.

Επομένως, παρά τα… γύρω-γύρω, τουλάχιστον στο κυριακάτικο παιχνίδι ο Παναθηναϊκός μπαίνει από θέση ισχύος. Παρότι η ΑΕΚ είναι αυτή που χρειάζεται τους τρεις βαθμούς επειδή διεκδικεί τον τίτλο, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί φαβορί. Λόγω του γηπέδου και των δύο παραμέτρων που αναλύσαμε προηγουμένως.

ΣΩΣΤΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Ότι και να συμβεί στο αθηναϊκό ντέρμπι, η μοίρα του Παναθηναϊκού δεν πρόκειται να αλλάξει. Για να ξεφύγει από την κρίση, έχει ανάγκη από νέα ιδιοκτησία και όχι από τη νίκη σε ένα σημαντικό παιχνίδι. Υπό αυτό το πρίσμα, το ματς με την ΑΕΚ είναι ήσσονος σημασίας. Η προτεραιότητα δίνεται στην επιβίωση της ΠΑΕ, μέχρι να προκύψει μία μόνιμη λύση, που θα ξαναφέρει το όραμα και την προοπτική στο Τριφύλλι.

Από εκεί και πέρα, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι ο Παναθηναϊκός προσεγγίζει αδιάφορα το ματς. Τουλάχιστον όσο θα έχει τον Ουζουνίδη στην τεχνική ηγεσία, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Διότι ο Ουζουνίδης αντιλαμβάνεται το μέγεθος του Συλλόγου, έχει τον τρόπο να το μεταδίδει στους παίκτες και η «κατασκευή» της ομάδας ευνοείται στις αμφίρροπες αναμετρήσεις.

Εννοείται πως στη σοβαρή αντιμετώπιση των πιο σημαντικών παιχνιδιών, παίζουν ρόλο και τα ιδιοτελή κίνητρα. Θα ήταν παράλογο να ζητάμε από τον Ουζουνίδη, τους συνεργάτες του και τους ποδοσφαιριστές να εμπνέονται από το μεγαλείο του Παναθηναϊκού και να τα δίνουν όλα μόνο για το Τριφύλλι. Όλοι είναι επαγγελματίες, θέλουν να προβάλλουν τις ικανότητες τους και τα ντέρμπι είναι η καλύτερη «πασαρέλα». Όπως υποστηρίζει και ένα αξίωμα στον εργασιακό χώρο, «δουλεύεις για τον επόμενο εργοδότη σου».

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑ

Ο Ουζουνίδης εξέφρασε την ανησυχία του για τη συγκέντρωση που θα έχουν οι παίκτες του, όσο θα πλησιάζει η χειμερινή μεταγραφική περίοδος. Και έχει απόλυτο δίκιο, αφού σε off the record συζητήσεις, αρκετοί ποδοσφαιριστές τονίζουν ότι δεν θέλουν να μπλέξουν με διεκδικήσεις οφειλομένων και να έχουν άγχος για το αν θα πάρουν τα δεδουλευμένα τους. Κυρίως, διότι βιώνουν την κατάσταση από μέσα και έχουν μεγαλύτερη επίγνωση απ’ όλους, πόσο οριακή είναι η κατάσταση.

Δεν είναι μυστικό ότι οι περισσότεροι θα ήθελαν να βρουν μία λύση όπως αυτή που επεξεργάζεται ο Ρόμπιν Λουντ. Δηλαδή, να φέρουν μία πρόταση με λεφτά για τον Παναθηναϊκό και να πάρουν μεταγραφή σε άλλη ομάδα, διευθετώντας οποιαδήποτε εκκρεμότητα υπάρχει. Επειδή δεν το λένε, αλλά ο μεγαλύτερος φόβος είναι ότι θα «σκάσει» η εταιρία και αυτοί θα χάσουν τα προβλεπόμενα από τα συμβόλαια τους.

Ωστόσο, το βράδυ της Κυριακής στο «Απόστολος Νικολαΐδης» δεν υπάρχει κίνδυνος για τέτοιες νοοτροπίες. Άπαντες έχουν το μυαλό τους στο ντέρμπι και θα τα δώσουν όλα. Ίσως ο Παναθηναϊκός να μην νικήσει, γιατί θα παίξει και η ΑΕΚ, ενώ δεν παραβλέπεται ο παράγοντας τύχη, όμως σίγουρα θα διαχειριστεί σοβαρά το ματς και θα το αντιμετωπίσει με προσοχή, πάθος και όρεξη για τη νίκη.

ΜΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ

Η κριτική απέναντι στη διοίκηση του Παναθηναϊκού είναι δικαιολογημένη. Ακόμα και η καχυποψία, η δυσπιστία και η επιφυλακτικότητα. Όμως, μερικά πράγματα πρέπει να γίνουν κατανοητά. Όπως, ο τρόπος που αλλάζουν οι άνθρωποι που διοικούν την ΠΑΕ.

Ο Παναθηναϊκός είναι ανώνυμη εταιρία και εκ του νόμου προβλέπεται συγκεκριμένη διαδικασία για την εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου. Για να αντικατασταθεί ο Βασίλης Κωνσταντίνου ή άλλος Σύμβουλος, πρώτα πρέπει να υπάρχει ο μέτοχος που θα επιλέξει τους αντικαταστάτες, καθώς και οι άνθρωποι που θα δεχτούν να πάρουν τις θέσεις. Αυτή τη στιγμή, δεν ικανοποιείται καμία από τις δύο συνθήκες.

Όπως αποδείχτηκε στην πρώτη Γενική Συνέλευση, ο μεγαλομέτοχος δεν έχει την πρόθεση να ορίσει διοίκηση, ο Ερασιτέχνης έχει διορισμένους διοικούντες από το Πρωτοδικείο και αδυνατεί να καθορίσει τις εξελίξεις, ενώ το ΔΣ της Συμμαχίας είναι απερχόμενο και δεν θέλει εμπλοκή στην παρούσα φάση. Επομένως, προς το παρόν μόνο οι μικρομέτοχοι έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν τα τεκταινόμενα στην επαναληπτική ΓΣ στις 20/11. Άλλη μέθοδος δεν υφίσταται.

Φυσικά, μία νέα διοίκηση στην Παναθηναϊκή Συμμαχία μπορεί να προκαλέσει εξελίξεις. Έχει το δικαίωμα από το καταστατικό της ΠΑΕ, να ζητήσει τη σύγκλιση Γενικής Συνέλευσης και να απαιτήσει μερικό έλεγχο στα οικονομικά. Αλλά, αυτή είναι μία άλλη συζήτηση που θα την κάνουμε μετά το ντέρμπι…

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ