OPINIONS

Ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί χωρίς την Ευρώπη

SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΛΑΜΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΛΑΜΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας γράφει για τον διαφαινόμενο αποκλεισμό του Παναθηναϊκού από τις διοργανώσεις της UEFA και εξηγεί γιατί πρόκειται για μεγάλο πλήγμα από τον Γιάννη Αλαφούζο.

Ο Panathinaikos ήταν η πρώτη "ευρωπαϊκή" ελληνική ομάδα. Όταν οι ανταγωνιστές του απαξίωναν την Ευρώπη ή δεν μπορούσαν να διακριθούν σε σταθερή βάση, αυτός έγραφε σελίδες δόξας και έδινε λάμψη στο εγχώριο ποδόσφαιρο. Ακόμα και τώρα που ο Παναθηναϊκός έχει πάρει την κατιούσα, τα επιτεύγματα του παραμένουν αξεπέραστα και δύσκολα θα καταρριφθούν.

Για πολλά χρόνια, στον υπόλοιπο ποδοσφαιρικό κόσμο συνέδεαν την Ελλάδα με τον Παναθηναϊκό. Ήξεραν και τους άλλους μεγάλους του αθλήματος, αλλά το brand name του "τριφυλλιού" ήταν το πιο γνωστό ανά την υφήλιο. Η φήμη δεν δημιουργήθηκε τυχαία, αλλά βασίστηκε στις επιδόσεις της ομάδας σε βάθος δεκαετιών.

Ο τελικός του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971, ο τελικός του Διηπειρωτικού την ίδια χρονιά, τα ημιτελικά με τη Λίβερπουλ το 1985, ο προημιτελικός του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ με τη Μπριζ το 1988, η τετράδα του Champions League με τον Άγιαξ το 1996, η οχτάδα της ίδιας διοργάνωσης με τη Μπαρτσελόνα το 2002 και ξανά τα προημιτελικά του ΟΥΕΦΑ με την Πόρτο το 2003...

Πρόκειται για τις πιο σπουδαίες επιτυχίες του Παναθηναϊκού στις διοργανώσεις της UEFA, που τον καθιστούν τον πιο πετυχημένο εκπρόσωπο της χώρας μας, με διαφορά από τον δεύτερο. Ξέχωρα από τα σημαντικά διπλά, τις προκρίσεις, τις διακρίσεις και τις μαζικές εκδρομές των οπαδών του σε κάθε άκρο της Γηραιάς Ηπείρου.

Η ΕΥΡΩΠΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ

Η Ευρώπη δεν συνιστά μία εφήμερη χαρά για τον φίλο του "τριφυλλιού". Αυτός ο οποίος υποστηρίζει τον Παναθηναϊκό θεωρεί απαραίτητη την συμμετοχή του στα ευρωπαϊκά Κύπελλα και ανυπομονεί να παρακολουθήσει παιχνίδια με ξένους αντιπάλους. Παραδοσιακά, αυτοί οι αγώνες δελεάζουν τον "πράσινο" οπαδό περισσότερο από κάθε τι, ίσως πιο πολύ και από τα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Οι ευρωπαϊκές βραδιές έχουν εντυπωθεί στο DNA των παναθηναϊκών, έχουν χαραχτεί στη συνείδηση τους. Η απαξίωση που βιώνει ο Παναθηναϊκός στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια έχει κοστίσει πολύ στους φίλους του, οι οποίοι δεν το χωνεύουν... Αρκεί μία συζήτηση με έναν φίλαθλο "πράσινων" αισθημάτων για να κατανοήσει πως νιώθει χωρίς τα ματς της Ευρώπης: κενός, άδειος, ανολοκλήρωτος.

Για τον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό, η Ευρώπη δεν είναι συμπλήρωμα, αλλά απαραίτητο συστατικό για την επιβίωση του. Ο σύλλογος κινδυνεύει να αποκοπεί από ένα βασικό χαρακτηριστικό του και να χάσει ένα από τα πλεονεκτήματα που έχει έναντι των ανταγωνιστών του. Οι έννοιες Παναθηναϊκός και Ευρώπη είναι ταυτόσημες, όμως η σύνδεση τους χάνεται με την πάροδο των ετών.

ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ

Ο Γιάννης Αλαφούζος έχει υποπέσει σε πολλά λάθη την περίοδο που κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Ειδικά τη φετινή σεζόν, ο εφοπλιστής διαπράττει το ένα σφάλμα μετά το άλλο, σε τέτοιο βαθμό που εύλογα προκαλεί απορίες για τους πραγματικούς σκοπούς του. Η ανυπαρξία σχεδιασμού και η ταχύτατη εναλλαγή σκέψεων επιτρέπει την διάδοση θεωριών συνομωσίας, ακόμα και ανάμεσα στους πιο λογικούς.

Ωστόσο, ο Αλαφούζος είναι έτοιμος να εγκληματήσει απέναντι στην ιστορία του Παναθηναϊκού. Το πλήγμα το προανήγγειλε ο Βασίλης Κωνσταντίνου στις δηλώσεις του στη Nova, πριν από το παιχνίδι με τη Λαμία. "Δεν προλαβαίνουμε και σίγουρα ο Παναθηναϊκός δεν θα μπορέσει να παίξει του χρόνου στην Ευρώπη" ήταν το σχόλιο του προέδρου της ΠΑΕ και η πεποίθηση του δεν οφείλεται στις αδυναμίες του ρόστερ ή στο δύσκολο πρόγραμμα.

Το συμπέρασμα του Κωνσταντίνου προκύπτει επειδή η διοίκηση δεν έχει χρήματα να διακανονίσει τις οφειλές της μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2017 και η UEFA θα ενεργοποιήσει την ποινή του αποκλεισμού μιας σεζόν από τις διοργανώσεις της, με τριετή ορίζοντα εφαρμογής...

Επομένως, εάν ο Παναθηναϊκός δεν τερματίσει πέμπτος τη φετινή σεζόν, ώστε να εκτίσει την ποινή του το 2018 - 2019, παράλληλα με την εξυγίανση του, τότε θα κινδυνεύσει να μείνει εκτός Ευρώπης μέχρι και τέσσερα χρόνια. Πρόκειται για μία ανυπολόγιστη ζημιά στο πρεστίζ του "τριφυλλιού", στην περαιτέρω πτώση του στη βαθμολογία της UEFA και στην έλλειψη ενός αναγκαίου κινήτρου για την προσέλκυση ενός επενδυτή.

Μέχρι τώρα, ο Αλαφούζος φλέρταρε με τη... στάμπα του επιχειρηματία που χρεοκόπησε τον Παναθηναϊκό και τον υποβίβασε από τη Superleague. Φαίνεται πως θα γλυτώσει τη ρετσινιά, αλλά θα προσθέσει ένα άλλο - εξίσου τραγικό - παράσημο: του ιδιοκτήτη που εκδίωξε την ομάδα του από τον φυσικό της χώρο, τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ο Αλαφούζος το έχει βάλει σκοπό να γραφτεί στα μαύρα κατάστιχα του Παναθηναϊκού και απέχει ελάχιστα από το να συμβεί...

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ