OPINIONS

Ο "κίνδυνος" του Απόλλωνα και ο πραγματικός κίνδυνος

ΦΙΛΙΚΟ / ΠΑΟ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ (ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / Eurokinissi Sports)
Παναθηναϊκός EUROKINISSI SPORTS

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας τοποθετεί στη σωστή της βάση την ήττα του Παναθηναϊκού, σχολιάζει τις μεταγραφικές αναζητήσεις του Μαρίνου Ουζουνίδη και επισημαίνει τη... μεγάλη επιτυχία του Αλαφούζου.

Μία υπηρεσία που θα έπρεπε να εφεύρει ο Μαρκ Ζούκεμπεργκ για το Facebook, είναι η υπενθύμιση παλαιότερων αναρτήσεων. Το "Post reminder" θα ήταν μία καλή ονομασία. Όμως, επειδή ο Μαρκ αποκλείεται να παρακολουθεί και μάλλον δεν θα λάβει υπόψη του την πρόταση, ας την κάνουμε λιανά...

Μία εβδομάδα πριν, μετά την πρόκριση επί της Γκαμπάλα στο Μπακού, ο Ουζουνίδης ήταν ο Έλληνας Μουρίνιο, που δημιούργησε έναν ανταγωνιστικό Παναθηναϊκό από το "μηδέν" και φτιάχνει ένα σύνολο που μπορεί να διεκδικήσει στόχους. Εφτά μέρες αργότερα, μία ήττα σε ένα αδιάφορο φιλικό με τον Απόλλωνα, με πειραματική ενδεκάδα ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο και με αφόρητη ζέστη, αρκεί για να φέρει την καταστροφή. Η ομάδα δεν... πάει πουθενά, δεν έχει παίκτες, τι να πρωτοκάνει ο Ουζουνίδης και ούτω καθεξής...

Προφανώς, καμία από τις δύο κατηγορίες δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ούτε ο Παναθηναϊκός ξεπέρασε τα προβλήματα του με την πρόκριση, ούτε τα προβλήματα τον έπνιξαν επειδή ηττήθηκε από τον Απόλλωνα. Δεν χρειαζόμασταν το φιλικό της Πέμπτης για να διαπιστώσουμε ότι το ρόστερ έχει μικρό βάθος. Το γνωρίζουμε και το επισημαίνουμε από την αρχή της προετοιμασίας. Ευτυχώς, ο Ουζουνίδης έθεσε την ήττα στη σωστή της βάση, με τις δηλώσεις του μετά τη λήξη. Ούτε καμπάνες χτύπησαν, ούτε καμπανάκια, ούτε σειρήνες. Κανένας δεν έγινε σοφότερος, σίγουρα όχι ο προπονητής του Παναθηναϊκού και το... μίνι κύμα καταστροφής που κατέκλυσε το διαδίκτυο είναι αδικαιολόγητο.

Το πραγματικό πρόβλημα της βραδιάς ήταν ο τραυματισμός του Κουλιμπαλί. Το back up του, o Γιόχανσον, ποιοτικά μπορεί να αντικαταστήσει τον Αφρικανό, όμως δεν είναι έτοιμος και δεν προλαβαίνει κανένα από τα δύο παιχνίδια. Συνεπώς, το βάρος θα πέσει στον Δημήτρη Κολοβέτσιο, ο οποίος πρέπει να υπερβάλλει εαυτόν και να ανταποκριθεί απέναντι σε υψηλού επιπέδου αντιπάλους.

ΤΟ ΡΙΣΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΝΗ

Μέχρι το παιχνίδι με την Αθλέτικ στο "Απόστολος Νικολαΐδης" μεσολαβούν μερικές ημέρες και ο Μαρίνος Ουζουνίδης έχει επικεντρωθεί στην ανεύρεση ενός αριστερού εξτρέμ και ενός αριστερού μπακ. Κυρίως, επείγεται για αυτούς τους δύο ποδοσφαιριστές επειδή θέλει να έχει τον έναν στη διάθεση του για τα ματς των play offs του Europa League. Υπενθυμίζεται ότι κάθε ομάδα δικαιούται μία προσθήκη ή αντικατάσταση μέχρι και 24 ώρες πριν το πρώτο ματς.

Αντίθετα, με τον επιθετικό η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη. Από τη μία, ο Ουζουνίδης θέλει τον Πούκι γιατί πιστεύει πως με τα χρήματα που διαθέτει, είναι ο κατάλληλος επιθετικός για να υπηρετήσει τον τρόπο παιχνιδιού του Παναθηναϊκού. Από την άλλη, εάν περιμένει πολύ κινδυνεύει να χάσει τις εναλλακτικές επιλογές που κυκλοφορούν στην αγορά.

Η θερινή μεταγραφική περίοδος βρίσκεται στο μεταίχμιο της... Ευκαιρίες παρουσιάζονται διαρκώς, αλλά εξίσου ταχύτητα καπαρώνονται. Μία ομάδα οφείλει να κινηθεί γρήγορα, εφόσον εντοπίσει αυτό που της λείπει και το κάνει δικό της. Επομένως, εάν ο Ουζουνίδης το παρακάνει στην αναμονή για τον Πούκι, τότε πιθανώς να μην προλάβει ούτε τις εναλλακτικές, όπως ο Αρμεντέρος και ο Τσάβες. Διότι για παράδειγμα, ο Καστάινος κατέληξε στη Φίτεσε.

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ

Για τον υπογράφοντα, το σημαντικό καμπανάκι που χτυπάει με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα μεταγραφικά, είναι άλλο... Η υπερβολική ενασχόληση του Ουζουνίδη με τις μεταγραφές, ίσως τον αποπροσανατολίσει από την πραγματική δουλειά του: την προπονητική.

Το ίδιο έργο στον Παναθηναϊκό το έχουμε ξαναδεί την τελευταία πενταετία. Αρχικά με τον Φερέιρα, έπειτα με τον Αναστασίου και πέρυσι με τον Στραματσόνι. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει την πολυτέλεια να "κάψει" ακόμα έναν προπονητή, φορτώνοντας τον με υπερβολικές ευθύνες. Ειδικά τον συγκεκριμένο, ο οποίος αντιλαμβάνεται το μέγεθος του συλλόγου, έχει κερδίσει την αποδοχή των οπαδών και έχει δείξει εξαιρετικά δείγματα ως κόουτς.

Υποτίθεται πως μετά την παραίτηση του Νίκου Λυμπερόπουλου, ο Ουζουνίδης και ο ατζέντης του ο Κώστας Διαμαντόπουλος θα ασχολούνταν προσωρινά με τα μεταγραφικά, ώστε να μη χαθεί και ταυτόχρονα, η διοίκηση θα αναζητούσε και θα προσλάμβανε έναν τεχνικό διευθυντή. Τελικά, επειδή ουδέν μονιμότερου του προσωρινού, η κατάσταση παγιώθηκε.

Ίσως η ενασχόληση του Ουζουνίδη με τις μεταγραφές να βολεύει, διότι ένας παίκτης της επιλογής του, αυτόματα απολαμβάνει εμπιστοσύνη και ανοχή από τους οπαδούς. Εάν τον φέρει οποιοσδήποτε άλλος αυτή τη στιγμή, με την αποστασιοποίηση του Αλαφούζου και τη διοικητική αδυναμία, τότε ο νεοαποκτηθείς θα αμφισβητηθεί άμεσα.

Όμως, είναι παρά (ποδοσφαιρική) φύση μία διοίκηση να επιβαρύνει τον προπονητή με τόσες ευθύνες, χωρίς να τον υποστηρίζει ανάλογα. Καθώς, ο Παναθηναϊκός διαθέτει ένα ελλιπώς στελεχωμένο τμήμα σκάουτινγκ και παρέχει περιορισμένο μπάτζετ για μεταγραφές. Αργά ή γρήγορα, ότι εναντιώνεται στην ποδοσφαιρική λογική, προκαλεί προβλήματα και δυσλειτουργίες...

Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ

Ο Γιάννης Αλαφούζος δεν παύει να εκπλήσσει δυσάρεστα τους οπαδούς του Παναθηναϊκού το τελευταίο χρονικό διάστημα. Αφού εδώ και ένα δίμηνο επιδεικνύει ανοχή απέναντι στον Βαγγέλη Μαρινάκη, στον οποίο εκείνος απέδιδε τα... μύρια όσα, πλέον συμπορεύεται μαζί του στις εκλογές της ΕΠΟ. Έστω και αν η συμπόρευση προέκυψε λόγω του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Εύκολα φαντάζεται κάποιος πως αισθάνεται ο μέσος οπαδός του Παναθηναϊκού αυτές τις μέρες. Πόση απογοήτευση νιώθει για τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ, ο οποίος ξέχασε τη μεταχείριση που είχε από τον νυν σύμμαχο του και τη συμπεριφορά που τύγχανε το Τριφύλλι από τις ποδοσφαιρικές αρχές, όσο κυριαρχούσε ο Ολυμπιακός.

Ασφαλώς, κανένας δεν θα κάνει κουμάντο στο πορτοφόλι και στις επιχειρηματικές επιλογές του Αλαφούζου. Αυτά τα ορίζει μόνος του. Αλλά, επειδή συμβαίνει να είναι ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού, μερικές αποφάσεις χρειάζονται τακτ και σωστή διαχείριση. Όπως η στρατηγική χάραξη της κοινής δράσης με τον Μαρινάκη.

Βέβαια, μιλάμε για έναν άνθρωπο ο οποίος έχει καταφέρει το ακατόρθωτο... Έχει ήδη βάλει 5 εκατομμύρια ευρώ στην ΠΑΕ μέσω της προηγούμενης ΑΜΚ, θα βάλει άλλα 5 μέσω της τρέχουσας και μέσω τρίτων συμφωνιών, θα πληρώσει και άλλα χρήματα για λογαριασμό της ομάδας. Δηλαδή, είναι ένας άνθρωπος που χρηματοδοτεί τον Παναθηναϊκό με περισσότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2017 και όμως, έχει πετύχει σχεδόν όλοι να θεωρούν ότι δεν δίνει λεφτά! Σίγουρα, πρόκειται για επιτυχία...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ