OPINIONS

Ο Αλαφούζος ρισκάρει ένα δυστύχημα

Ο Αλαφούζος ρισκάρει ένα δυστύχημα
Αλαφούζος ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας γράφει για το κακό timing στις αποφάσεις του Γιάννη Αλαφούζου και εξηγεί γιατί αυτός ο μήνας έχει υποχρεώσεις που ίσως προκαλέσουν την κατάρρευση του Παναθηναϊκού.

Ο Γιάννης Αλαφούζος έχει τη συνήθεια να ανακατεύει τον Παναθηναϊκό σε άσχημα χρονικά σημεία. Έχουμε επισημάνει ότι το timing του είναι το χειρότερο δυνατό: διακοπή της χρηματοδότησης μετά το καλοκαίρι και αφού ενέκρινε δαπανηρές μεταγραφές, απαίτηση για αποδέσμευση των υψηλόμισθων πέντε μέρες πριν τελειώσει ο Γενάρης και αντικατάσταση του Τουμαζάτου, του στελέχους που χειρίζεται όλες τις συζητήσεις μια μέρα πριν την εκδίκαση των κρίσιμων προσφυγών των Τελάντερ και Ταυλαρίδη.

Θα έλεγε κανείς ότι ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ έχει τη διάθεση να "βυθίσει το πλοίο" με τον τρόπο που ενεργεί. Δεν εξηγείται διαφορετικά η τελευταία απόφαση του. Είναι σαν να δίνει εντολή να αλλάξει ο καπετάνιος σε ένα καράβι, εν μέσω της μανούβρας για να μπει στο λιμάνι. Μέχρι να αναλάβει ο νέος πλοίαρχος, το βαπόρι μπορεί να βρει και να πάρει νερά ή ακόμα και να ναυαγήσει.

ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟ TIMING

Ο Γιάννης Αλαφούζος πλήρωνε αδρά τον Αγησίλαο Τουμαζάτο για να διοικεί εξ' ονόματος του την ΠΑΕ. Οι δυο τους γνωρίζουν τι έχει ειπωθεί και με ποια κριτήρια πρέπει να κριθεί ο πρώην γενικός διευθυντής. Γενικά, εάν δεν γνωρίζουμε όλο το πλαίσιο που έπρεπε να δράσει ο Τουμαζάτος, είναι δύσκολο να τον κρίνουμε ως πετυχημένο ή αποτυχημένο στη δουλειά του. Άλλωστε, όσο ικανός διαπραγματευτής και να είναι, όταν προσπαθούσε να διαπραγματευτεί χωρίς λεφτά, τα περιθώρια είναι μικρά.

Επομένως, το ζήτημα δεν είναι αν ο Τουμαζάτος ήταν καλός ή κακός. Είναι ότι τον απομάκρυνε μία μέρα πριν το διήμερο των πέντε προσφυγών. Πρόκειται για υποθέσεις που αν δεν διευθετηθούν, θα επιφέρουν ποινές αφαίρεσης βαθμών για τον Παναθηναϊκό. Αυτές τις υποθέσεις ο Τουμαζάτος τις γνώριζε αναλυτικά, αφού τις είχε χειριστεί προσωπικά. Όποιος και να τον αντικαταστήσει, θα χρειαστεί χρόνο, ενώ δεν θα έχει την ίδια γνώση και αυτό είναι φυσιολογικό. Δεν υπάρχουν μάγοι στον εργασιακό χώρο, ούτε και θαυματοποιοί.

Ο Αλαφούζος ρισκάρει ανεξήγητα ένα δυστύχημα, που μπορεί να αποφευχθεί. Εκτός και αν έχει δώσει εντολή να εξοφληθούν οι οφειλές, οπότε δεν έχει σημασία ποιος θα κάνει τις πληρωμές. Αλλά, κάτι τέτοιο μοιάζει δύσκολο στον μνημονιακό Παναθηναϊκό. Λες και αν αποπεμπόταν ο Τουμαζάτος την Παρασκευή, θα συνέβαινε κάτι τρομερό...

Ο ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΚΡΙΝΕΙ ΠΟΛΛΑ

Από εκεί και πέρα, ο Αλαφούζος υποστηρίζει ότι δεν θέλει να αφήσει τον Παναθηναϊκό να "σκάσει". Αν το εννοεί ή όχι, θα αποδειχτεί πολύ σύντομα και δεν χρειάζεται να εξετάσουμε τις κινήσεις του. Διότι ο Φεβρουάριος θα κρίνει την επιβίωση της ΠΑΕ, αφού μερικές υποχρεώσεις δεν παίρνουν άλλη αναβολή. Είτε θα επιλυθούν, είτε θα προκαλέσουν ανεπανόρθωτη βλάβη στο Σύλλογο.

Πρώτες και πιο άμεσες είναι οι πέντε προσφυγές. Ο πρόεδρος του Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ ήταν ξεκάθαρος: "δεν υπάρχει άλλη μετάθεση, πληρώστε". Αν ο Παναθηναϊκός δεν ρυθμίσει τις εκκρεμότητες, τότε θα επιβληθεί ποινή αφαίρεσης βαθμών και στους τρεις μηδενισμούς λόγω οφειλών, ακολουθεί ο υποβιβασμός.

Επίσης, αν ο Παναθηναϊκός δεν πληροί τα κριτήρια για την εξασφάλιση της άδειας από την Επιτροπή Αδειοδότησης της ΕΠΟ, τότε θα υποβιβαστεί. Αν τα χρήματα δεν επαρκούν και κηρύξει στάση πληρωμών στη διάρκεια του μήνα, ο υποβιβασμός δεν θα είναι μακρινός. Αν μέχρι την 1η Μαρτίου ο Παναθηναϊκός δεν ανταποκριθεί στις επιταγές του Financial Fair Play της UEFA, θα τιμωρηθεί με μονοετή αποκλεισμό από τις διοργανώσεις της με τριετή ορίζοντα εφαρμογής της ποινής.

Είναι ξεκάθαρο ότι η σκόνη δεν χωράει πια κάτω από το χαλάκι. Γέμισε και το σηκώνει. Ή θα καθαριστεί ή θα καλύψει το χαλάκι... Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα στον Παναθηναϊκό. Τόσο απλή και τόσο σκληρή. Ο Φεβρουάριος θα κρίνει πολλά και ο μεγαλομέτοχος πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του. Να διατηρήσει ζωντανή την ομάδα και να μην ολοκληρώσει το "έγκλημα" ή να αφήσει το Τριφύλλι να καταρρεύσει στη "βάρδια" του, όπως είχε δηλώσει παλαιότερα για την ενασχόληση του με την ΠΑΕ.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ