OPINIONS

Ο Αλαφούζος πρέπει να αλλάξει πορεία

Ο Αλαφούζος πρέπει να αλλάξει πορεία
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας γράφει για την υποχρέωση του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Παναθηναϊκός να δώσει λύσεις στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει.

Business as usual, όπως θα έλεγαν οι Αμερικάνοι για όσα συνέβησαν την Κυριακή στο "Απόστολος Νικολαΐδης". Δεν συνέβη κάτι πρωτότυπο, που δεν έχει επαναληφθεί στην τρέχουσα σεζόν. Ο Παναθηναϊκός είχε κακή απόδοση, όπως σε πολλές περιπτώσεις φέτος και παραχώρησε ισοπαλία 0-0 στον Λεβαδειακό. Ίσως να έχανε κιόλας, εάν ο Μάντζιος τελείωνε καλύτερα το τετ α τετ που είχε.

Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό. Είναι ο γνωστός Παναθηναϊκός, που παρουσιάζεται από τα μέσα Οκτωβρίου και έπειτα στα περισσότερα παιχνίδια. Έχει εκλάμψεις, αλλά ο κανόνας είναι το άνευρο, νωχελικό και μονότονο ποδόσφαιρο.

Άλλοι, συμπεριλαμβανομένου του Λυμπερόπουλου, υποστηρίζουν ότι η ομάδα με τις διαθέσιμες επιλογές δεν μπορούσε να αποδώσει καλύτερα. Κάποιοι άλλοι, όπως και ο Μαρίνος Ουζουνίδης, αποδίδουν την εικόνα στην έλλειψη αντοχών στην πίεση και στον πρωταθλητισμό. Μερικοί, κυρίως οπαδοί, χρεώνουν αδιαφορία και αναισθησία. Γενικότερα, μπορούν να δοθούν διάφορες εξηγήσεις.

Το πιθανότερο είναι πως τα αίτιο είναι ένας συνδυασμός των προαναφερόμενων. Λίγο απ' όλα, που λέμε. Οπότε, δεν αρκεί ένα "φάρμακο", αλλά ένα "κοκτέιλ φαρμάκων" για την κατάλληλη θεραπεία.

Να παρέμβει για τον κόπο του

Ασφαλώς, ο Νίκος Λυμπερόπουλος, ο Μαρίνος Ουζουνίδης και όλο το επιτελείο, θα προσπαθήσουν να διορθώσουν τα κακώς κείμενα. Δεν θα τα παρατήσουν, όχι μόνο επειδή έχουν αγωνιστεί στον Παναθηναϊκό και τον αγαπάνε. Ισχύει και αυτό, αλλά υπάρχει και το προσωπικό συμφέρον και το ιδιοτελές κίνητρο. Είναι επαγγελματίες και εάν αναμορφώσουν τον Παναθηναϊκό, θα προσθέσουν ένα σημαντικό "παράσημο" στο βιογραφικό τους.

Όμως, μακροπρόθεσμα, αυτός ο οποίος έχει την ευθύνη να καλυτερεύσει τις συνθήκες στην ομάδα είναι ο Γιάννης Αλαφούζος. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ πρέπει να ενεργοποιηθεί περισσότερο, τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Να αυξήσει το διαθέσιμο μπάτζετ για να ενεργήσει πιο άνετα ο Λυμπερόπουλος και να βγει μπροστά για να "απορροφήσει" τις αντιδράσεις. Το έχει κάνει στο παρελθόν, χρειάζεται να το επαναλάβει.

Στο φινάλε, πρέπει να παρέμβει, πρώτα απ' όλα για τον εαυτό του. Για το χρόνο που έχει αφιερώσει, τα λεφτά που έχει δαπανήσει, την επαγγελματική "φθορά" που έχει υποστεί, ακόμα και τις προσαρμογές που έχει πραγματοποιήσει στο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό του.

Πρέπει να αλλάξει εγκαίρως

Οτιδήποτε άλλο θα είναι προσωρινό και δεν θα έχει διάρκεια. Ο ιδιοκτήτης είναι αυτός ο οποίος καθορίζει την εύρυθμη λειτουργία μιας εταιρίας, παρέχοντας το ιδανικό περιβάλλον στα στελέχη του. Όσο ικανός και αν είναι ένας υπάλληλος, όση φιλοτιμία και αν διαθέτει, εάν η επιχείριση δεν έχει τις σωστές υποδομές, τότε και η δική του δουλειά στο τέλος θα πάει χαμένη...

Ο Λυμπερόπουλος και ο Ουζουνίδης μπορεί να αποδώσουν στο μάξιμουμ των ικανοτήτων τους. Ωστόσο, εάν ο Παναθηναϊκός συνεχίσει υπό αυτές τις συνθήκες είναι θέμα χρόνου να "καούν". Οι οπαδοί δεν έχουν υπομονή, όσο παραμένει ασαφές το πλάνο που έχει υιοθετηθεί και σύντομα θα ζητήσουν ευθύνες από τον τεχνικό διευθυντή και τον προπονητή. Όχι απαραίτητα επειδή θα τους κατηγορήσουν, αλλά διότι θα τους θεωρήσουν συμμέτοχους, πως καλύπτουν τον Αλαφούζο.

Είναι προφανές πως τα περιθώρια για τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ έχουν στενέψει. Κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει τις αντοχές του, αλλά εφόσον δεν μεταβληθεί κάτι δραματικά, τότε αυτές θα εξαντληθούν σύντομα. Ήδη, είναι φανερό ότι δεν έχει τη διάθεση και την "κάψα" του πρόσφατου παρελθόντος. Καθίσταται σαφές από την αποστασιοποίηση του και την απουσία του από πολλά παιχνίδια.

Για πρώτη φορά, το αδιέξοδο είναι ορατό για τον Γιάννη Αλαφούζο. Ακόμα, δεν είναι αναπόφευκτο, αλλά δεν απέχει τόσο πολύ. Το βλέπουν όλοι, το ζητούμενο είναι να το δει και ο ίδιος και να στρίψει την πορεία. Γιατί είναι απίθανο να θέλει το "τρακάρισμα"...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ