OPINIONS

Η αγωνιστική κρίση αγγίζει τον Αλαφούζο

Η αγωνιστική κρίση αγγίζει τον Αλαφούζο
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας γράφει ότι δεν αρκεί η αλλαγή στην τεχνική ηγεσία για να λυθούν τα προβλήματα του Παναθηναϊκού και εξηγεί γιατί δεν περίμενε διαφορετική απόδοση.

Ο Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε βελτιωμένος στη Νέα Σμύρνη, σε σύγκριση με το Άμστερνταμ, όμως η βελτίωση δεν ήταν αρκετή. Ο Παναθηναϊκός ήταν κακός στη μεγαλύτερη διάρκεια του ματς και υποφερτός σε μερικά 5λεπτα. Θα μπορούσε να είναι διαφορετικός; Περίμενε κανείς ότι θα παίξει πολύ καλύτερα;

Όχι, με βάση όσα έχουν προηγηθεί. Στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν "μαγικά κουμπιά", που θα πατηθούν και θα αλλάξουν ολοκληρωτικά μία ομάδα μέσα σε 48 ώρες. Στο ποδόσφαιρο υπάρχει η συνέχεια και η εικόνα του Παναθηναϊκού εναντίον του Πανιωνίου ήταν αναμενόμενη, με όσα έχει δείξει μέχρι στιγμής.

Ούτε πρόκειται ο Παναθηναϊκός να μεταμορφωθεί μέχρι το παιχνίδι Κυπέλλου με τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο, μεσοβδόμαδα. Παρεμφερή απόδοση θα έχει, ίσως να εμφανιστεί λίγο καλύτερος επειδή ο αντίπαλος θα είναι χαμηλότερης δυναμικότητας. Αλλά το αγωνιστικό περίγραμμα δεν θα μεταβληθεί σε σημαντικό βαθμό…

Επομένως, δεν επιδέχεται σχολιασμού η απόδοση του Παναθηναϊκού. Ίσως να ήταν καλύτερη σε σχέση με την αναμενόμενη. Ούτε ήταν εφικτό οι παίκτες σε ατομικό επίπεδο, να βελτιωθούν σημαντικά. Οι πιο πολλοί δεν βρίσκονται σε καλή αγωνιστική κατάσταση και έτσι θα παραμείνουν, τουλάχιστον μέχρι να αλλάξει η εκγύμναση τους.

Μία παρένθεση, εδώ, για να μην παρεξηγούμαστε… Ο Στραματσόνι δείχνει ανήμπορος να διορθώσει τα κακώς κείμενα στον Παναθηναϊκό. Προσωπικά, εκτιμώ πως πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια αντιστροφής του κλίματος από τον Ιταλό. Η ορθή – κατ’ εμέ – επιλογή θα ήταν η αντικατάσταση του με έναν άλλο προπονητή.

Περαιτέρω, η αλλαγή στην τεχνική ηγεσία δεν θα επιλύσει όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Παναθηναϊκός. Για παράδειγμα, το πρόβλημα νοοτροπίας αρχίζει από τον Γιάννη Αλαφούζο, διαχέεται στα διοικητικά στελέχη και καταλήγει στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Χρειάζεται να επιλεγεί μία νέα προσέγγιση, μία άλλη συνολική στρατηγική, για να βρεθεί η κατάλληλη "θεραπεία".

Συνεπώς, απαιτείται μία αλλαγή πολιτικής στο ποδοσφαιρικό τμήμα και μία εναλλαγή στην τεχνική ηγεσία. Μία μικροεπέμβαση δεν αρκεί, επιβάλλεται μία γενικότερη "θεραπευτική αγωγή".

Επειδή, όμως, οι αποφάσεις λαμβάνονται από τη διοίκηση και όχι από τους δημοσιογράφους, συνεχίζουμε την κριτική με βάση την παραμονή του Αντρέα Στραματσόνι. Ο Ιταλός θα κοουτσάρει τον Παναθηναϊκό στο "Θεόδωρος Βαρδινογιάννης" με τον ΟΦΗ, όπου η νίκη είναι αυτοσκοπός για να μην τεθεί εν αμφιβόλω η πρόκριση από τον όμιλο του Κυπέλλου Ελλάδας.

Λογικά, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο Στραματσόνι θα είναι στον πάγκο του Παναθηναϊκού στο κυριακάτικο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, στο «Απόστολος Νικολαΐδης».

Επί της ουσίας, αυτό θα είναι το αληθινό "κρας τεστ" για τον Ιταλό. Διότι μην έχει κανένας αμφιβολίες ότι όσοι θεατές παρακολουθήσουν το ματς, θα αποδοκιμάσουν έντονα τον προπονητή και τους παίκτες. Εκεί θα διαπιστώσει ο Αλαφούζος εάν έχει περιθώρια να κρατήσει και άλλο τον Στραματσόνι ή θα αναγκαστεί να τον απολύσει…

Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο, από εδώ και πέρα… Η αγωνιστική κρίση αγγίζει απ’ ευθείας τον ίδιο τον Αλαφούζο. Αμφισβητούνται οι ικανότητες του να διοικεί και να δώσει λύσεις. Κατά συνέπεια, αυτός πρέπει να αποφασίσει πως θα ενεργήσει, ώστε να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των οπαδών και να επαναφέρει την υγεία στο ποδοσφαιρικό τμήμα…

Υ.Γ.: Εάν ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος είχε χρησιμοποιηθεί νωρίτερα, τότε ενδεχομένως ορισμένες δυσάρεστες καταστάσεις να είχαν αποφευχθεί. Σίγουρα, όχι όλες, αλλά μερικές. Με εξαίρεση μία κακή έξοδο, ο Βλαχοδήμος ήταν πολύ καλός στις αποκρούσεις και στις μεταβιβάσεις του.

Υ.Γ.2: Οι Ρέις, Ρινάλντι δικαιούνται καλύτερη μεταχείριση από τον Ιταλό τεχνικό. Ο μεν Πορτογάλος είναι η δεύτερη φορά που με την απόδοση του, δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσει. Όσο για τον Αργεντινό εάν δεν τον πιστεύει ο Στραματσόνι, ας βάλει κάποιον άλλο. Όχι να τον περνά στο ματς πέντε λεπτά πριν τη λήξη και να περιμένει να κάνει κάτι στα λιγοστά λεπτά που αγωνίζεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ