OPINIONS

Εβδομάδα ελπίδας

Εβδομάδα ελπίδας

Η ανάμιξη του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στον Ερασιτέχνη, η ανταπόκριση της Κυβέρνησης στο "Athens Alive" και η διαφαινόμενη αλλαγή στο ιδιοκτησιακό της ΠΑΕ, φέρνουν έναν ευνοϊκό άνεμο στον Παναθηναϊκό.

Μία εβδομάδα γεμάτη εξελίξεις στα κοινά του Παναθηναϊκού, ήταν αυτή που ολοκληρώθηκε. Συνέβησαν γεγονότα σε όλα τα επίπεδα και είναι λογικό να δημιουργούν ελπίδες και προσδοκίες στους φίλους του Τριφυλλιού, οι οποίοι έχουν περάσει μία πολύ δύσκολη αθλητική χρονιά. Βέβαια, κανένας δεν πρέπει να περάσει στο άλλο άκρο και να πιστέψει ότι θα λυθούν ως δια μαγείας όλα τα προβλήματα. Αυτό δεν αποτελεί ένα ρεαλιστικό σενάριο.

Για να αρχίσουμε από αυτά που θα υλοποιηθούν σίγουρα, θα σταθούμε στον Ερασιτέχνη. Είναι δεδομένο ότι το Σάββατο 9 Ιουνίου (ή την Κυριακή 17 Ιουνίου σε περίπτωση μη απαρτίας), το ψηφοδέλτιο του Δημήτρη Γιαννακόπουλου θα εκλεγεί στη διοίκηση του Συλλόγου. Αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτησης.

Αναμφίβολα, ο Ερασιτέχνης χρειαζόταν στην ηγεσία του ένα μέγεθος όπως ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Ένας άνθρωπος ο οποίος αγαπάει και επενδύει στον Παναθηναϊκό, επί των ημερών του οποίου η ΚΑΕ έχει κάνει άλματα στο μάρκετινγκ, θα δώσει άλλη οντότητα στον Όμιλο. Όχι μόνο επειδή θα τον χρηματοδοτήσει, αλλά κυρίως διότι θα αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες που δίνει το όνομα και η επιρροή του Συλλόγου.

Εξυπακούεται ότι ο Ερασιτέχνης δίνει πρόσβαση στην ΠΑΕ μέσω του 10% που κατέχει, ενώ επηρεάζει τις εξελίξεις στο γηπεδικό. Ωστόσο, αυτά είναι παρελκόμενα και θα τα αναλύσουμε σε μεταγενέστερο χρόνο. Ο Γιαννακόπουλος πρέπει να στηριχτεί έμπρακτα από τους οπαδούς και σίγουρα, όλοι επιβάλλεται να έχουν υπομονή γιατί η κατρακύλα των τελευταίων ετών δεν ανατρέπεται με τη μία.

ΜΗΝ ΞΕΠΕΡΑΣΤΕΙ ΤΟ ΔΩΔΕΚΑΜΗΝΟ

Σημαντική ήταν η αποδοχή από την Κυβέρνηση, των προϋποθέσεων που έθεσε η κοινοπραξία για το "Athens Alive". Η συνάντηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου με τον Αλέξη Τσίπρα είχε θετικά αποτελέσματα, όμως από μόνα τους δεν αρκούν. Τα αρμόδια υπουργεία έχουν την ευθύνη να επισπεύσουν τις διαδικασίες και να εκμεταλλευτούν τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί.

Για να είμαστε ρεαλιστικές, η υπόθεση θα μπει σε μία μακρά νομοθετική διεργασία, με τη σύσταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που θα εκπονήσει το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για το ΟΑΚΑ. Αναμφίβολα, το πιο θετικό είναι ότι ο νόμος θα ελεγχθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας πριν ψηφιστεί από τη Βουλή.

Επομένως, μετά την ψήφιση του ναι μεν θα υπόκειται σε προσφυγές, αλλά το ΣτΕ δεν πρόκειται να αναιρέσει τον εαυτό του. Οι τυχόν υποδείξεις θα έχουν υιοθετηθεί και το νομοσχέδιο θα εισαχθεί διορθωμένο στην ψηφοφορία. Εκτός και αν καταπέσει στο σύνολο του, οπότε η συζήτηση δεν θα έχει νόημα... Πλέον, το ζητούμενο είναι να κινηθεί όσο πιο σύντομα η γραφειοκρατία και να μην ξεπεράσουμε το 12μηνο...

ΣΥΝ ΚΑΙ ΠΛΗΝ ΣΤΟΝ ΠΙΕΜΠΟΝΓΚΣΑΝΤ

Ο Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ ταξίδεψε ξανά στην Αθήνα την Τετάρτη και την Πέμπτη συναντήθηκε με τον Γιάννη Αλαφούζο. Οι δύο άνδρες επιβεβαίωσαν ότι έχουν αρμονική συνεργασία και εφαρμόζουν πλήρως το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπέγραψαν στις 5 Μαΐου. Κάτι που σημαίνει πως εφόσον ο νομικός και ο οικονομικός έλεγχος επαληθεύσουν τα στοιχεία που έχει πάρει ο Ταϊλανδός, τότε δεν συντρέχει λόγος να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των μετοχών.

Επιπλέον, ο Πιεμπονγκσάντ παραχώρησε την πρώτη μεγάλη συνέντευξη του, που την διαβάσατε στο Sport24.gr. Από τη μία, κρίνεται θετικό ότι απέφυγε τις υποσχέσεις και τα βαρύγδουπα λόγια, επισήμανε ότι τίποτα δεν αλλάζει από τη μία μέρα στην άλλη και εξήγησε ότι θα εφαρμόσει ένα τριετές ή πενταετές πλάνο. Επίσης, έδειξε ότι τον διακατέχει η νοοτροπία του νικητή και έχει το πείσμα για να πετύχει.

Από την άλλη, ο Πιεμπονγκσάντ κατέστησε σαφές ότι το επενδυτικό σχήμα δεν πρόκειται να πάρει καμία πρωτοβουλία πριν ολοκληρωθεί το deal. Εννοείται πως έχει ενημέρωση για τις ενέργειες του Αλαφούζου, ωστόσο δεν σκοπεύει να παρέμβει και να εγγυηθεί για οποιαδήποτε υπέρβαση στο μεταβατικό στάδιο της διαπραγμάτευσης. Άρα, ο Νίκος Νταμπίζας θα διαχειρίζεται το μνημονιακό πλάνο και αν και εφόσον προκύψουν νέα δεδομένα, θα επανεξετάσει τη στάση του.

Τουλάχιστον, στο συγκεκριμένο ζήτημα θα ξέρουμε την κατάληξη το αργότερο μέχρι τις 30 Ιουνίου. Για την "Pan Asia" υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις και είναι απολύτως φυσιολογικό. Σαφώς, ο Πιεμπονγκσάντ δεν είναι κάποιος τυχάρπαστος, όμως δεν γνωρίζουμε ποιους εκπροσωπεί και ποιες επιδιώξεις έχουν. Ουδείς εγγυάται πως αν το επενδυτικό σχήμα δεν πάρει τις δουλειές που θέλει στην Ελλάδα, ότι δεν θα τα... βροντήξει. Ωστόσο, μοιάζει προτιμότερη προοπτική από την παραμονή του Αλαφούζου...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ