ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Ολυμπιακοί Αγώνες, Τεντόγλου - Πετρούνιας: Η μικρή Ελλάδα με τους μεγάλους αθλητές

Ολυμπιακοί Αγώνες, Τεντόγλου - Πετρούνιας: Η μικρή Ελλάδα με τους μεγάλους αθλητές
24 MEDIA / KONSTANTINOS BADOUNAS

Η Ελλάδα έζησε την καλύτερή της ημέρα -έως τώρα- στο Τόκιο και η Μαρία Καούκη γράφει για τη μικρή χώρα με τους μεγάλους αθλητές, για το χάλκινο μετάλλιο που θα αγαπήσει ο Λευτέρης Πετρούνιας, για τον αξιολάτρευτο Μίλτο Τεντόγλου που είναι case study και για τη δικαίωση του επιστήμονα Πομάσκι.

Ο Μίλτος Τεντόγλου, ο Λευτέρης Πετρούνιας και ο Στέφανος Ντούσκος που άνοιξε το ελληνικό κουτί με τα μετάλλια στο Τόκιο ανήκουν σε ένα κλαμπ ανθεκτικών στην πίεση αθλητών. Δεν χάνουν το μυαλό τους. Τα πόδια τους και τα χέρια τους δεν τα πλακώνει το βάρος της διοργάνωσης, υπακούουν στις εντολές που εκπέμπει ο εγκέφαλός τους. Μένουν ανεπηρέαστοι.

Ο Ντούσκος έκανε τα δύσκολα να μοιάζουν εύκολα σε αυτή τη διοργάνωση. Θύμιζε αυτοκίνητο που κινείται με νεκρά, αταλάντευτα προς τον στόχο του. Συγκριτικά με τον Λευτέρη και τον Μίλτο είχε ένα επιπλέον πλεονέκτημα. Μπήκε στον τελικό ως αουτσάιντερ και η πίεση ήταν διαχειρίσιμη.

Ο Πετρούνιας με την υπέρβαση που έκανε ήταν φαβορί και σε αυτή τη διοργάνωση, όπως και σε όλες τις προηγούμενες που μετείχε. Σήκωσε ένα αδιανόητο ψυχολογικό βάρος. Χειρουργήθηκε τον Νοέμβριο του 2019 στον ώμο του, στο εργαλείο του κορμιού του που φέρνει τα μετάλλια. Η αποθεραπεία του είχε μεγαλύτερη διάρκεια απ' όση περίμενε. Έχασε αγώνες πρόκρισης και πήρε το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο νήμα, ενώ θα μπορούσε να το έχει κρατήσει πολύ νωρίτερα στα χέρια του και να προλάβει να δουλέψει πάνω σε ένα καινούργιο πρόγραμμα. Ξεπέρασε μια σειρά μεγάλων εμποδίων που δεν τον λύγισαν.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Η μάχη που έδωσε ήταν άνιση, αλλά και οι τραυματισμοί είναι εντός του προγράμματος των αθλητών αυτού του επιπέδου. Άλλος στη θέση του δεν θα βρισκόταν στο Τόκιο. Αυτός όμως είναι τεράστιος. Ήταν εκεί και ανέβηκε πάλι στο βάθρο. Είναι τόσο τεράστιος που του κακοφάνηκε το χάλκινο Ολυμπιακό μετάλλιο. Η μικρή σε αθλητική δύναμη Ελλάδα έχει την πολυτέλεια να διαθέτει αθλητές που τους κακοφαίνεται η τρίτη θέση στο βάθρο και σκάνε αν τερματίσουν πέμπτοι, όπως ο Κριστιάν Γκολομέεβ. Θα περάσουν οι μέρες και ο άρχοντας των κρίκων που -δικαίως- λατρεύεται σαν Θεός σε αυτή τη χώρα θα αγαπήσει αυτό το μετάλλιο, επειδή στο χάλκινο χρώμα του κρύβονται πολλές νίκες και γιγαντιαίες μάχες που έδωσε και κέρδισε.

Είναι σοφός και ξέρει να αναλύει το απόσταγμα της κάθε στιγμής. Θα θυμηθεί τις αγωνιώδεις ημέρες που ήταν πιθανό ακόμη και να μην προλάβει να μετάσχει σε όλους τους αγώνες που απαιτούνταν για να πάρει την πρόκριση. Και τα κατάφερε χωρίς δεύτερες ευκαιρίες, όπως οι αντίπαλοί του. Θα αγαπήσει το χάλκινο μετάλλιο, για το οποίο χιλιάδες αθλητές μόχθησαν κι έφτασαν στα ουράνια, όταν το κράτησαν στα χέρια τους.

O Μίλτος Τεντόγλου είναι case study

Ο Μίλτος Τεντόγλου είναι μια κατηγορία μόνος του. Είναι case study. Πήρε δίκαια το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στο μήκος, στην τελευταία προσπάθεια και γκρίνιαξε ότι το έκλεψε από τους αντιπάλους του. Δεν του κόπηκαν τα πόδια όταν πέρασε πέμπτος και τέταρτος. Δεν έχασε το μυαλό του επειδή δεν του έβγαινα τα άλματα. Δεν σκέφτηκε δεν μπορώ, αλλά έψαχνε τη λύση. Ρίσκαρε, μέχρι να συναντηθεί και πάλι με τον καλό εαυτό του. Άλλαζε τη φόρα του μέχρι να βγάλει το μεγάλο άλμα. Αντιθέτως, δεν ήθελε -όπως είπε- να βρεθεί στα μετάλλια με ένα άλμα στα 8,15μ.. Δεν το θεωρούσε τιμητικό. Και αυτό λέγεται αθλητικός εγωισμός. Είπε ότι ήταν τυχερός για την πανάξια και εμφατική νίκη του στο έκτο άλμα και ότι είναι άδικο να χάνεις όπως έχασε ο Κουβανός Ετσεβαρία που ήταν σε καλή κατάσταση.

Είπαμε, το παιδί είναι case study. Αγαπήθηκε αμέσως γι' αυτές τις σπάνιες δηλώσεις του, για την αμεσότητά του, για το γεγονός ότι είναι και φαίνεται παιδί. Μασούλαγε το λουράκι της τσάντας του μπροστά στην κάμερα, ρώτησε τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ αν ξέρει τι ώρα είναι η απονομή του, δεν έχει δεύτερες σκέψεις και εκφράζει τις πρώτες. Είναι αγνός, αυθόρμητος και αυθεντικός και αυτό έγινε αντιληπτό απ' όσους δεν τον ήξεραν. Ο showman Μίλτος Τέντογλου δεν ξέρει ότι έχει στόφα σταρ. Είδε αργότερα όσα έκανε και έλεγε σε βίντεο και ξεκαρδίστηκε. Μπήκε στην καρδιά όλων πρώτα με τη συμπεριφορά του και έπειτα για τον ενθουσιασμό που προκάλεσε η buzzer beater νίκη του. Έγινα απ' ευθείας αγαπητός.

Πριν από τον τελικό, ρώτησα τον επιστήμονα των αλμάτων και προπονητή του, Γιώργο Πομάσκι "πού θα κλείσουν τα μετάλλια". Πάντα τον ρωτάω και πάντα πέφτει μέσα. "Το χρυσό κοντά στο 8,40μ.. Όσοι κάνουν άλματα πάνω από 8,30μ. Θα είναι στα μετάλλια", μού είπε. Η εξέλιξη του αγώνα σε συνδυασμό με τα λόγια του μου προκάλεσαν μεγάλη αγωνία, παρόλο που ξέρω ότι ο Μίλτος Τεντόγλου είναι αθλητής μεγάλων αγώνων. Δεν διστάζει, δεν φοβάται κανέναν. Είναι cool.

Ο μέντορας έδινε οδηγίες από τις κερκίδες. Μαζί ρίσκαραν και μαζί δικαιώθηκαν. Είναι μια μεγάλη δικαίωση αυτή για τον κορυφαίο προπονητή αλμάτων της χώρας, Γιώργο Πομάσκι. Έπειτα, από επτά Ολυμπιακές συμμετοχές πήρε το μοναδικό μετάλλιο που του έλειπε και ήταν χρυσό.

* Ο Μίλτος Τεντόγλου και ο Λευτέρης Πετρούνιας είναι μέλη της Stoiximan Tokyo Team.

* Το SPORT24 είναι στο επίκεντρο του παγκόσμιου αθλητισμού, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Συνεχής αθλητική ενημέρωση και ειδησεογραφία για το πρόγραμμα των ελληνικών συμμετοχών, τον πίνακα των μεταλλίων όλων των χωρών που συμμετέχουν και τις επιτυχίες των Ελλήνων Αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες!

Μη χάσετε καμία στιγμή από τη δράση των Ολυμπιακών Αγώνων ακολουθώντας το SPORT24 στο Google News!

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΤΟΚΙΟ ΤΟΚΙΟ 2020 ΜΙΛΤΟΣ ΤΕΝΤΟΓΛΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΕΤΡΟΥΝΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ