OPINIONS

Τώρα τα θέλει όλα η ΑΕΚ

ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ / ΡΙΕΚΑ - ΑΕΚ / EUROPA LEAGUE / RIJEKA - AEK / ΧΙΜΕΝΕΘ(Α) ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ(Δ) / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ / ΡΙΕΚΑ - ΑΕΚ / EUROPA LEAGUE / RIJEKA - AEK / ΧΙΜΕΝΕΘ(Α) ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ(Δ) / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για την πραγματικότητα της ΑΕΚ που δημιούργησαν Χιμένεθ και παίκτες και που τώρα πρέπει να διαχειριστούν αλλά και για το μεγάλο δίλημμα ενόψει της Ριέκα.

Στο μακρινό 2011, το μεγάλο αμάρτημα που είχε οδηγήσει τον Μανόλο Χιμένεθ στην πόρτα της εξόδου από την ΑΕΚ, ήταν η κακή αγωνιστική εικόνα στα παιχνίδια του ομίλου του Europa League. Στον Ισπανό τεχνικό χρεώθηκε αδιαφορία για την Ευρώπη και προσήλωση μόνο στο πρωτάθλημα. Και η απομάκρυνση του από τον πάγκο, «κλείδωσε» μετά την ήττα στο ΟΑΚΑ από τη Στουρμ Γκρατς. Μάλιστα η απόφαση δεν άλλαξε παρά το διπλό που ακολούθησε μέσα στη Νέα Σμύρνη.

Τώρα ήρθαν έτσι τα πράγματα, που ο Χιμένεθ προφύλαξε παίκτες (όπως ο Λάζαρος ή ο Τσόσιτς) την περασμένη Κυριακή (19/11) στη Λεωφόρο και μάλιστα σε ντέρμπι, για να τους έχει φρέσκους στο κρισιμότατο παιχνίδι της Πέμπτης (23/11) με τη Ριέκα. Αυτό πιστοποιεί πως ο Χιμένεθ του 2017, είναι πολύ διαφορετικός από εκείνον του 2011. Κάτι που είχε φανεί ήδη από πέρυσι.

Βεβαίως και η ΑΕΚ του 2017, δεν έχει καμία σχέση με εκείνη του 2011. Τότε ήταν έναν χρόνο πριν την μεγάλη καταστροφή και με το ρόστερ που είχε ήταν υπέρβαση ακόμα και ότι βρέθηκε σε ευρωπαϊκό όμιλο. Τώρα η ΑΕΚ είναι πρώτη στο πρωτάθλημα και διεκδικεί, ως φαβορί μάλιστα, πρόκριση στους 32 του Europa League.

Παρόλο που έμεινε δυο μήνες χωρίς Τσιγκρίνσκι, Γιακουμάκη, παρόλο που ακόμα δεν έχει δει τον Κονέ και παρόλο που έπαιξε ήδη με Μίλαν, ΠΑΟΚ και ΠΑΟ, χωρίς τον Μάνταλο. Προφανώς είναι ένα ρόστερ με βάθος, έστω και αν πλέον χωρίς τον αρχηγό και τον Γιόχανσον θα χρειαστούν υπερβάσεις μέχρι τον Δεκέμβρη και μεταγραφές από τον Γενάρη.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΕΙ

Βεβαίως τώρα η διαχείριση είναι μακράν πιο δύσκολη, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Διότι η ΑΕΚ πλέον δείχνει πως (μπορεί να) τα θέλει όλα. Και την διεκδίκηση του πρωταθλήματος μέχρι τέλους, αλλά και την διάκριση στην Ευρώπη. Υπάρχουν βέβαια πολλοί οπαδοί του δόγματος των δυο καρπουζιών στην ίδια μασχάλη. Εκείνοι που επιμένουν από την αρχή κιόλας της διαδρομής στους ομίλους του Europa League, πως αυτή η περιπέτεια θα επηρεάσει την προσπάθεια της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα. Και οι ήττες από Αστέρα και Ατρόμητο, μετά από Αούστρια και Μίλαν, λίγο έλειψε να τους δικαιώσουν.

Όμως μετά ήρθε η νίκη και μάλιστα με δέκα παίκτες επί του ΠΑΟΚ, τρεις μέρες μετά το αποτέλεσμα με τη Μιλαν στο ΟΑΚΑ, για να φέρει το πράγμα στα ίσια. Ενώ θυμίζω πως την τελευταία φορά που η ΑΕΚ διεκδίκησε το πρωτάθλημα μέχρι τέλους (και τελικά το έχασε στα χαρτιά), ήταν και η τελευταία φορά που είχε φτάσει μέχρι και τους 32 του Europa και που έπαιζε Ευρώπη και τον Φλεβάρη. Αφήστε που πέρυσι τέτοια εποχή, χωρίς ματς Ευρώπης, ήταν 14 ολόκληρους βαθμούς πίσω από την κορυφή.

Η αλήθεια είναι πως η ΑΕΚ ούτε μπορεί, ούτε και πρέπει να διαλέξει αν θα ρίξει το βάρος στο πρωτάθλημα ή την Ευρώπη. Οφείλει να πάει φουλ και στα δυο. Πρώτον διότι είναι ζωτικής σημασίας να μπει τέρμα στα πέτρινα χρόνια χωρίς πρωτάθλημα και δεύτερον διότι η Ευρώπη δεν είναι πλέον πολυτέλεια, αλλά προϋπόθεση για την πρόοδο. Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα του ποδοσφαίρου και αυτή είναι και η νέα πραγματικότητα της ΑΕΚ. Και μ’ αυτή πρέπει να ζήσει.

Η ΑΕΚ όφειλε να τα δώσει όλα για να πάρει αποτέλεσμα την περασμένη Κυριακή στη Λεωφόρο. Όπως και έκανε. Και οφείλει να τα δώσει όλα για να κερδίσει την Πέμπτη τη Ριέκα και να βάλει στο τσεπάκι την πρόκριση. Όπως και κατόπιν οφείλει, να πάρει τους τρεις βαθμούς την Δευτερα (27/11) στο παιχνίδι με τον Πλατανιά.

ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΔΙΝΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ

Άλλωστε, για να ξέρουμε και τι λέμε, το στίγμα για το που θα κινηθεί και πως συμπεριφερθεί η ΑΕΚ, το δίνουν και οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές. Μέχρι και το τελευταίο λεπτό των τελευταίων καθυστερήσεων κυνήγησαν να μην χάσουν στο ντέρμπι, διότι την κατάκτηση του πρωταθλήματος την κουβεντιάζουν καθημερινά στα Σπάτα. Και ακόμα και ξένοι που ήρθαν στην ΑΕΚ μόλις το περασμένο καλοκαίρι, ξέρουν καλά πόσο σημαντική υπόθεση είναι αυτός ο τίτλος.

Όμως οι ίδιοι ποδοσφαιριστές, στα ίδια αποδυτήρια, είναι αυτοί που συζητούν ήδη από χθες, πως πρέπει να κερδίσουν οπωσδήποτε την Πέμπτη τη Ριέκα για να ξεγνοιάσουν και να πάνε την τελευταία αγωνιστική στη Βιέννη για τουρισμό. Τους είναι πολύ σημαντικό, να πάρουν αυτή την πρόκριση. Εξάλλου η εμπειρία από τον αντίκτυπο που είχαν τα δυο αποτελέσματα που πήρε η ΑΕΚ με τη Μίλαν, έχει παίξει σημαντικό ρόλο, στην οπτική που έχουν όλοι οι ποδοσφαιριστές για την πορεία στην Ευρώπη.

Το θέλουν αυτό το πρωτάθλημα και το θέλουν πολύ. Αλλά την θέλουν και την συνέχεια στην Ευρώπη μετά τον Δεκέμβρη. Και πρώτα οι ίδιοι οι παίκτες της ΑΕΚ ξέρουν πόσο ζόρικο είναι να τα θέλεις και να τα κυνηγάς όλα. Όπως και τις υπερβάσεις που απαιτούνται. Αλλά, με ελάχιστες εξαιρέσεις που αφορούν κάποια ματς, έχουν δείξει πως είναι διατεθειμένοι να τις κάνουν.

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ;

Πάντως το ματς της Πέμπτης με τη Ριέκα, δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Παρόλο που η ΑΕΚ κέρδισε μέσα στην Κροατία στο ματς του πρώτου γύρου και παρόλο που οι Κροάτες δεν έχουν δα και καμία ομάδα φόβητρο. Και σίγουρα δεν είναι Μίλαν. Το μεγαλύτερο ζήτημα για την ΑΕΚ στο παιχνίδι με τη Ριέκα, έχει να κάνει με την δυσκολία στην απόφαση για τον τρόπο διαχείρισης. Η ΑΕΚ ναι, θέλει τη νίκη. Αλλά και η ισοπαλία μπορεί να είναι βολική. Ενώ μια ήττα, μπορεί να φέρει και μια ψιλοκαταστροφή.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, είναι δύσκολο να αποφασίσεις πως θα το πας το ματς. Φουλ επίθεση; Συντηρητικά; Περιμένεις τον αντίπαλο; Πιέζεις τον αντίπαλο; Ρισκάρεις πολύ; Λίγο; Καθόλου; Η ΑΕΚ γενικώς δεν έχει παίξει πολλά τέτοια ματς. Στο πρωτάθλημα σ’ όλα μπαίνει για τη νίκη. Ακόμα και σε ντέρμπι. Με τη Μίλαν, μπήκε για να μην χάσει. Για να παίξει «έξυπνα», που είχε πει και ο Μοντέλα. Ξεκάθαροι προσανατολισμοί.

Μόνο με την Αούστρια είχε να αντιμετωπίσει πάλι ένα ανάλογο δίλημμα και την μπέρδεψε. Πέτυχε ένα γκολ και μετά μέχρι να αποφασίσει αν θα γυρίσει πίσω για να το κρατήσει ή θα βγει μπροστά για να πετύχει και δεύτερο, είχε βρεθεί να κυνηγάει στο σκορ. Βεβαίως στην ρεβάνς με τη Μπριζ το είχε πάει εξαιρετικά το πράγμα. Και σ’ εκείνο το ματς, το 0-0 του πρώτου παιχνιδιού στο Βέλγιο, έβαζε διλήμματα για την διαχείριση στο ΟΑΚΑ. Όμως η ΑΕΚ την ισοπέδωσε τη Μπριζ και καθάρισε.

Όπως και να έχει, το παιχνίδι με τη Ριέκα δεν είναι ένα δύσκολο ματς. Είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο ματς. Αλλά είναι και μια τεράστια ευκαιρία, που όλοι στην ΑΕΚ ξέρουν, πως είναι κρίμα να αφήσουν να πάει χαμένη. Αυτό εξάλλου συζητούν ήδη στα αποδυτήρια.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ