OPINIONS

Το έχασε; Όχι δα

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ - ΑΕΚ / SUPER LEAGUE (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
ΑΕΚ EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για την μεγάλη αλλά όχι την τελευταία ευκαιρία που έχασε η ΑΕΚ και εξηγεί γιατί παραμένει η Ένωση το πρώτο φαβορί για το πρωτάθλημα, παρά την δεδομένη «ομηρία» στην οποία έχει μπει χωρίς να φταίει.

Η ΑΕΚ θα μπορούσε να είχε τελειώσει το πρωτάθλημα στο Περιστέρι. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δέκα λεπτά ακόμα να κρατούσε και κυρίως αν ο Μοράν λειτουργούσε σαν κανονικός αμυντικός χαφ και όχι σαν θεατής στο γκολ του Ουάρντα, η ΑΕΚ θα είχε πάρει τη νίκη στο Περιστέρι. Όχι επειδή έπαιξε... μπαλάρα, αλλά επειδή έκανε την δουλειά της όπως έπρεπε να την κάνει.

Και αν περνούσε με νίκη, δεν θα καθάριζε το πρωτάθλημα επειδή εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις, αλλά επειδή το απόλυτο σε βαθμούς μέχρι τέλους έδινε την κούπα στην ΑΕΚ, ακόμα και αν ο ΠΑΟΚ είχε κερδίσει με 19-0 τον Ολυμπιακό. Γι' αυτό το απόλυτο σε νίκες θα συνέχιζε η ΑΕΚ, έχοντας δείξει πως παίρνει αυτό που θέλει από οποιαδήποτε έδρα στην Ελλάδα.

Παρεμπιπτόντως ανοίγω μια παρένθεση, διότι από την Κυριακή το βράδυ και μετά απ’ όσα έγιναν στην Τούμπα, στην ΑΕΚ έχουν ακούσει ουκ ολίγα περίεργα. Περί χάρτινου πρωταθλήματος σε περίπτωση που τιμωρηθεί ο ΠΑΟΚ και άλλα τέτοια επικο-λυρικά. Όμως θα θυμίσω δυο πράγματα. Το πρώτο είναι πως η ΑΕΚ όχι μόνο δεν έχει πάρει ποτέ πρωτάθλημα μ’ αυτόν τον τρόπο, αλλά το έχει χάσει κατά το παρελθόν δυο φορές. Την μια όταν είχε νόμο υπέρ της, ο οποίος άλλαξε και την άλλη όταν είχε νόμο εναντίον της, ο οποίος ενεργοποιήθηκε. Μονα – ζυγά και μονόζυγα δηλαδή, εις βάρος της!

Το δεύτερο είναι, πως η ΑΕΚ, ειδικά μετά την απώλεια της νίκης στο Περιστέρι, μένει όμηρος της εκκρεμότητας που υπάρχει απ’ όσα έγιναν ή δεν έγιναν στο ντέρμπι της Τούμπας. Χωρίς να φταίει πουθενά η ΑΕΚ και χωρίς να έχει την παραμικρή εμπλοκή στο παραμικρό, μπαίνει σε μια διαδικασία αβεβαιότητας. Να μην ξέρει τι βαθμούς έχει ο ΠΑΟΚ, να μην ξέρει τι βαθμούς έχει ο Ολυμπιακός, να μην ξέρει αν θα παίξει με κόσμο ή χωρίς κόσμο το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Κάτι το οποίο αντιλαμβάνεται εύκολα ακόμα και ένα μικρό παιδί πόσο ζόρικο είναι για την ΑΕΚ, αλλά και πόσο άδικο.

Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΤΙΓΜΗ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΟ ΓΚΟΛ ΤΟΥ ΟΥΑΡΝΤΑ

Βεβαίως τίποτε απ’ όλα αυτά δεν θα χρειαζόταν να μπει στην συζήτηση, αν η ΑΕΚ είχε κερδίσει στο Περιστέρι. Θα ήταν άλλη η κουβέντα. Το προφανές ήταν πως η ΑΕΚ δεν νίκησε διότι σε μια στιγμή έχασε από τα μάτια της τον Ουάρντα. Μόνο σε μια φάση, του έδωσε τον χώρο που χρειαζόταν για να εκτελέσει. Κι όμως, δεν ήταν αυτή η κρίσιμη στιγμή του παιχνιδιού. Ήταν τότε που έπρεπε να βγει ο Σιμόες με τραυματισμό, νωρίς στο δεύτερο ημίχρονο. Όχι πως ο αρχηγός της ΑΕΚ ήταν σούπερ μέχρι εκείνο το σημείο. Αλλά χωρίς τον Σιμόες, έτσι κι αλλιώς είναι άλλη ομάδα. Ενώ με τον Μοράν μέσα, σίγουρα είναι μια άλλη μεσαία γραμμή.

Ο Ισπανός μέσος όχι απλώς δεν βοήθησε πουθενά, αλλά φέρει και την μεγαλύτερη ευθύνη στην φάση του γκολ του Ουάρντα. Άργησε να πέσει πάνω στον Αιγύπτιο, του έδωσε όλο τον χώρο και… καληνύχτα. Προφανώς στην φάση έχει ευθύνη και ο Χουλτ που δεν έκοψε τον Ουάρντα σε πρώτο χρόνο. Προφανώς και ουδείς μπορεί να ρίξει όλη την ευθύνη της ισοπαλίας στον Μοράν, διότι θα ήταν ντροπή και άδικο. Η πραγματικότητα όμως είναι πως με την ΑΕΚ να έχει κάνει την δουλίτσα της και να έχει πάρει το προβάδισμα που ήθελε, με Σιμόες στην μεσαία γραμμή, δύσκολα ο Ατρόμητος θα έβρισκε έστω και αυτή την μια ευκαιρία να σκοράρει. Άλλωστε σ’ όλο το ματς, η ΑΕΚ δεν είχε δώσει καμία άλλη τέτοια ευκαιρία, με εξαίρεση δυο στημένες φάσεις στο πρώτο ημίχρονο.

ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΝΙΚΗΣΟΥΝ

Φυσικά και η ΑΕΚ δεν έκανε στο Περιστέρι το ίδιο καλό ματς που είχε κάνει στο Κίεβο. Ούτε έχασε τόσες πολλές κλασικές ευκαιρίες, όπως με τη Ντιναμό. Αλλά το γκολ της το έβαλε και αμέσως μετά, πάλι ο Αραούχο είχε ακόμα δυο ευκαιρίες για να σκοράρει και να τελειώσει το ματς. Βεβαίως και η ΑΕΚ δεν νίκησε. Όμως δεν έχασε κιόλας. Ούτε καν κινδύνεψε να χάσει, σε μια από τις δυσκολότερες έδρες του πρωταθλήματος και απέναντι σε μια από τις καλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος. Μην ξεχνάτε πως η ΑΕΚ έχει να χάσει από τότε που φιλοξένησε τον Ατρόμητο στο ΟΑΚΑ το περασμένο φθινόπωρο! Και για να μπορέσει ο ΠΑΟΚ να της πάρει το πρωτάθλημα, κατά πως πάνε τα πράγματα, θα πρέπει να βρει τρόπο να την κερδίσει στην Τούμπα. Κανείς δεν τον έχει βρει αυτόν τον τρόπο, εδώ και 26 παιχνίδια. Σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Αντιθέτως, η ΑΕΚ έχει αποδείξει φέτος πως ακόμα και όταν φαίνεται να χάνει κάπως τον ρυθμό της , έχει τρόπο να τον ξαναβρίσκει. Ακόμα και στις πιο ζόρικες έδρες. Θυμηθείτε πόσο και πόσοι την είχαν τελειωμένη μετά το 0-0 στην Λάρισα. Όμως η συνέχεια έφερε κυρίως τη νίκη επί του Ολυμπιακού μέσα στο Καραϊσκάκη αλλά και την γνωστή συνέχεια. Με λίγα λόγια η ΑΕΚ συνεχίζει να έχει το πάνω χέρι για το πρωτάθλημα, διότι είναι μια ομάδα που δεν μπορεί να την νικήσει κανείς. Και που αν πάρει νίκες στα υπόλοιπα έξι ματς, ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να την κερδίσει στην Τούμπα για να της πάρει το πρωτάθλημα. Εύκολο; Όχι δα.

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ