OPINIONS

Σαν πρωταθλήτρια…

ΦΙΛΙΚΟ / ΑΕΚ - ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΙ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
ΦΙΛΙΚΟ / ΑΕΚ - ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΙ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για τον πρωταθληματικό κορμό της ΑΕΚ που τελικά δεν διαλύθηκε και πάνω σ’ αυτόν θα βασιστεί ο Ουζουνίδης, αλλά και τα αισιόδοξα μηνύματα από Μπογέ και Αλέφ στο φιλικό με την Γαλατά.

Μια εβδομάδα πριν την πρώτη ευρωπαϊκή ζαριά της για το «σεντόνι», η ΑΕΚ δεν θα μπορούσε να είχε βρει ιδανικότερο αντίπαλο για να κάνει την γενική της πρόβα. Πρωταθλήτρια Τουρκίας και σε ύψιστο βαθμό ετοιμότητας. Με πέντε φιλικά στα πόδια της, με σούπερ καπ στις 5 Αυγούστου και πρεμιέρα στο πρωτάθλημα στις 10 Αυγούστου. Με λίγα λόγια η ΑΕΚ έκανε την ευρωπαϊκή της πρόβα, απέναντι σε μια εξαιρετικά δυνατή ομάδα, η οποία πρακτικά ήταν και πολύ πιο έτοιμη.

Τι έδειξε η ΑΕΚ απέναντι σ’ αυτή την εβδομάδα και μόλις μια εβδομάδα πριν την πρώτη της επίσημη αγωνιστική υποχρέωση; Καταρχήν πως μπορεί να παίξει σαν πρωταθλήτρια. Με αέρα αλλά και με γερά πατήματα στο γήπεδο, ακόμα και αν απέναντι της έχει έναν ζόρικο και υψηλού επιπέδου αντίπαλο, ακόμα και αν βρίσκεται πίσω στο σκορ. Για θυμηθείτε την αγωνιστική εικόνα της περσινής ΑΕΚ, στην αντίστοιχη πρόβα τζενεράλε πριν το πρώτο ευρωπαϊκό ματς με την ΤΣΣΚΑ. Υποτονική, έως και ανεμική, που περισσότερο προβλημάτισε παρά ενθουσίασε σ’ εκείνη την ισοπαλία με την Γκενκ. Και φυσικά οι Βέλγοι ήταν πολύ κατώτεροι ποιοτικά από τους Τούρκους της Γαλατά. Φέτος η ΑΕΚ το πρώτο που έβαλε στο γήπεδο, ανεξάρτητα από σχήματα, ρυθμό και λειτουργίες σε επίθεση και άμυνα, είναι την αυτοπεποίθηση και τον… αέρα που έχει πάρει απ’ όσα κατάφερε πέρυσι.

Σημασία μεγάλη έχει το γεγονός πως σ’ αυτό το φιλικό απέναντι στην Γαλατά, μπήκε μια τελεία στην περιβόητη σπέκουλα για την διάλυση του περυσινού πρωταθληματικού κορμού. Σπέκουλα που προφανώς δεν είχε καμία βάση, καθώς επί της ουσίας οι αποχωρήσεις ήταν σε τρεις από τις έντεκα θέσης. Όμως χρειαζόταν και μια πρακτική απόδειξη. Ο Ουζουνίδης επέλεξε στην ενδεκάδα της ευρωπαϊκής πρόβας, δέκα ποδοσφαιριστές από το περυσινό ρόστερ. Αυτό από μόνο του δεν θα έλεγε τίποτα, αν η ομάδα σερνόταν ή είχε αποκαρδιωτική αγωνιστική εικόνα. Έγινε ωστόσο το ακριβώς αντίθετο. Η ΑΕΚ και καλά στοιχεία έδειξε σε μεγάλο κομμάτι του παιχνιδιού και αποτελεσματική και ανταγωνιστική ήταν, απέναντι σ’ έναν αντίπαλο επίπεδουChampionsLeague.

Προφανώς ο Ουζουνίδης έχει βάλει τις δικές του πινελιές και τα δικά του στοιχεία. Για παράδειγμα, τόσο κοντινές αποστάσεις απέναντι στις γραμμές και τόσο καλόpassinggame(το οποίο μάλιστα επιδέχεται κιόλας μεγάλης βελτίωσης), δεν είχε η ΑΕΚ πέρυσι. Επίσης αυτό το… τρικ με τον Κλωναρίδη σε θέση φορ δίπλα στο Λιβάγια, έχει προστεθεί φέτος στο παιχνίδι της ΑΕΚ. Και έδειξε να πιάνει αυτό το τρικ. Ή τουλάχιστον να είναι μια καλή ιδέα, υπό συγκεκριμένες αγωνιστικές συνθήκες. Αλλά όπως και να έχει, όσα έκανε ο Κλωναρίδης σ’ αυτό το φιλικό, δεν τα είχε κάνει πέρυσι ολόκληρη τη σεζόν.

Πέραν όμως από τις πινελιές τις αγωνιστικές που ήδη έχει βάλει ο Ουζουνίδης και είναι καινούργιες, την δουλειά όλη την έκαναν οι «παλιοι». Διότι ο παλιός είναι πάντα αλλιώς. Ειδικά όταν είναι πρωταθλητής. Και ο Ουζουνίδης έδειξε πως έχει εμπιστοσύνη και θα ποντάρει σ’ αυτούς που έκαναν την δουλειά πέρυσι. Φυσικά με προσθήκες από τους παίκτες που ήρθαν. Άλλωστε είναι δεδομένο πως η ενδεκάδα που ξεκίνησε το φιλικό με την Γαλατασαράι, δεν θα είναι η ενδεκάδα της ΑΕΚ μέσα στη σεζόν. Μπορεί να είναι αυτή που θα πάει στην Γλασκώβη (ή το Τροντχάιμ) για να δώσει την πρώτη ευρωπαϊκή μάχη. Γενικώς όμως, δεν θα είναι ίδια. Αλλά θα έχει τον ίδιο κορμό.

Βεβαίως το βασικό ερώτημα που έτσι κι αλλιώς υπήρχε πριν από το ματς με την Γαλατά και για να απαντηθεί έγινε αυτό το φιλικό, ήταν ο βαθμός ετοιμότητας της ΑΕΚ, μια εβδομάδα πριν την πρώτη ευρωπαϊκή μάχη. Και η απάντηση είναι πως, κυρίως χάρη στον περσινή κορμό της, η ομάδα δείχνει να είναι αξιόμαχη και ετοιμοπόλεμη. Έτοιμη δεν πρόκειται να είναι ούτε τώρα, ούτε στις 8 Αυγούστου, ενδεχομένως ούτε στις 31 Αυγούστου. Αλίμονο και να ήταν. Αλλά η ΑΕΚ έδειξε ετοιμοπόλεμη. Φυσικά και έχει θεματάκια για να διορθώσει. Όπως για παράδειγμα την αμυντική της αντίδραση στις στατικές φάσεις. Αυτό το κομμάτι που ήταν από πέρυσι ανοικτή πληγή και ο Ουζουνίδης δεν έχει καταφέρει ακόμα να βρει το γιατρικό και φάνηκε στο ματς με την Γαλατά. Όπως και θα πρέπει να δουλέψει πάνω στην συνολική αντίδραση, όταν δέχεται πίεση από έναν δυνατό αντίπαλο. Κάτι που φάνηκε στα πρώτα ζόρικα 25 λεπτά του φιλικού. Ωστόσο έτσι κι αλλιώς θα ήταν παρόλο να μην υπήρχαν ζητήματα που χρίζουν δουλειάς και βελτίωσης.

Και κάτι τελευταίο για τους τρεις «καινούργιους». Τους εξής δυο. Ο Μπογέ και ο Αλέφ ήδη απ’ αυτό το ματς και απ’ αυτά τα σκάρτα 30 λεπτά που έπαιξαν και οι δυο (ο Βραζιλιάνος λίγο λιγότερα), έδειξαν πως είναι παίκτες που μπορούν να κάνουν την διαφορά. Ο Αργεντινός έχει δυο πράγματα, που έλειπαν από την ΑΕΚ πέρυσι. Είναι… μανούλα στο ένας εναντίον ενός και έχει το μυαλό του συνεχώς στην κάθετη πάσα. Δεν θα μου κάνει έκπληξη να τον δω βασικό ακόμα και από την πρώτη ευρωπαϊκή μάχη, ακόμα και στην κορυφή της επίθεσης, παρότι δείχνει πιο χρήσιμος και πιο επικίνδυνος στα άκρα. Ενώ ο Αλέφ είναι ένας ποδοσφαιριστής που γεμίζει τη μεσαία γραμμή. Και πέρυσι είχε μόνο τον Σιμόες η ΑΕΚ να το κάνει. Αυτό το δίδυμο, παρότι ο Ουζουνίδης δεν το δοκίμασε πολύ στο φιλικό με την Γαλατά ενδεχομένως και για λόγους αντί – κατασκοπίας, θα είναι κλειδί για την λειτουργία της νέας ΑΕΚ. Και ανασταλτικά και δημιουργικά. Όσο για τον Πόνσε, τον τρίτο από τους «καινούργιους», αυτός ακόμα έχει δρόμο μπροστά του για να βρει ρυθμό και πατήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ