OPINIONS

Quo vadisΑΕΚ?

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΤΗΣ ΑΕΚ ΜΑΡΙΝΟΥ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
Ουζουνίδης, Λυμπερόπουλος EUROKINISSI

Ο Κώστας Τσίλης βάζει σε μια σειρά όλα όσα συμβαίνουν στην ΑΕΚ παραμονές της έναρξης της καλοκαιρινής προετοιμασίες και επιχειρεί να κάνει διαπιστώσεις για το που βαδίζει η πρωταθλήτρια.

Για πρώτη φορά μετά από 24 ολόκληρα χρόνια, η ΑΕΚ θα ξεκινήσει την καλοκαιρινή της προετοιμασία ως πρωταθλήτρια. Σε μια οποιαδήποτε άλλη ομάδα του κόσμου, αυτό θα σήμαινε λιγότερο άγχος και κυρίως λιγότερη γκρίνια και ολίγη περισσότερη υπομονή. Στην ΑΕΚ επειδή είναι ΑΕΚ, τα ντεσιμπέλ γκρίνιας είναι τα ίδια. Πέρυσι ήταν το «έτσι δεν θα πάμε ούτε φέτος για πρωτάθλημα» και τώρα είναι το «έτσι δεν θα μπορέσουμε να ξαναπάρουμε το πρωτάθλημα». Όλο αυτό έχει σημασία για την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και το κλίμα που δημιουργείται.

Επίσης η ΑΕΚ μετά 12 χρόνια, έχει και πάλι μια σημαντική ευκαιρία να διεκδικήσει είσοδο στους ομίλους τουChampionsLeague. Πέρυσι το καλοκαίρι τα δεδομένα έμοιαζαν περίπου όπως το 2007, μόνο που αντί για την Σεβίλλη, ήταν η ΤΣΣΚΑ. Τώρα τα δεδομένα των πιθανών κληρώσεων, μοιάζουν περισσότερο με το καλοκαίρι του 2006. Τότε που η ΑΕΚ απέκλεισε την Χαρτς και έπαιξε στους ομίλους. Τώρα απλώς θα έχει δυο προκριματικούς γύρους. Αλλά με ομάδες που δεν είναι χαμένη από χέρι. Και αυτό έχει την σημασία του, διότι η ΑΕΚ θα πρέπει να είναι (ακόμα) πιο έτοιμη σε σχέση μ’ αυτό που ήταν πέρυσι απέναντι στην ΤΣΣΚΑ, προκειμένου να διεκδικήσει αυτή την ευκαιρία της.

Ο ΚΟΡΜΟΣ ΠΟΥ (ΔΕΝ) ΕΧΕΙ ΧΑΛΑΣΕΙ

Πάμε να δούμε τώρα, που βρίσκεται πρακτικά η ΑΕΚ, παραμονές της έναρξης της καλοκαιρινής προετοιμασίας. Έχει αποκτήσει τον Αλμπάνη και τον Γιαννίκογλου και έχει φέρει πίσω από δανεισμό τον Βασιλαντωνόπουλο (που παρεμπιπτόντως προέρχεται από σούπερ σεζόν με τη Λαμία). Έχει χάσει τον Λάζαρο, τον Βράνιες, τον Αραούχο, τον Ανέστη και τον Γιόχανσον. Για να ξέρουμε και τι λέμε, από τον βασικό κορμό της ομάδας που κατέκτησε το πρωτάθλημα, επί της ουσίας έχουν χαθεί τρεις (σημαντικότατες) μονάδες. Διότι ο Γιόχανσον και ο Ανέστης, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, είχαν βγει από την αγωνιστική εξίσωση της ΑΕΚ ήδη από τον περασμένο Νοέμβρη.

Δεν υπάρχει καμία ομάδα στον ποδοσφαιρικό πλανήτη, που να θεωρεί πως ο κορμός διαλύθηκε, επειδή αποχώρησαν τρεις παίκτες. Ακόμα και αν πρόκειται για παίκτες που είχαν παίξει καθοριστικό ρόλο, σ’ όσες επιτυχίες είχε η ομάδα τη σεζόν που πέρασε. Όπως ο Αραούχο, ο Λάζαρος και ο Βράνιες. Και για να μιλάμε και με στοιχεία. Αν το πρωτάθλημα ξεκινούσε την Κυριακή, η ΑΕΚ θα έμπαινε με ενδεκάδα τον Μπάρκα, τον Λόπες ή τον Χούλτ αριστερά, τον Μπακάκη ή τον Γκάλο δεξιά, τον Τσόσιτς ή τον Λαμπρόπουλο μαζί με τον Τσιγκρίνσκι, τον Σιμόες, τον Μάνταλο και τον Μπακασέτα στα δυο άκρα και τον Λιβάγια πίσω από τον φορ.

Στις μόνες θέσεις που θα είχε κενό, σε σχέση με το σχήμα με το οποίο πήγαινε πέρυσι, θα ήταν σ’ αυτή του Κονέ που ακόμα δεν έχει λυθεί το θέμα του για να επιστρέψει και στην κορυφή της επίθεσης στην οποία δεν υπάρχει πλέον ο Αραούχο. Χωρίς αυτό, για να εξηγούμαστε και να μην παρεξηγούμαστε, να σημαίνει πως δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για μεταγραφική ενίσχυση και στις θέσεις του Λάζαρου και του Βράνιες. Όμως αυτό είναι άλλο πράγμα και η διάλυση του περυσινού κορμού άλλο πράγμα.

ΠΕΡΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΩΝ

Πάμε τώρα να δούμε τι γίνεται και στις μεταγραφές. Η ΑΕΚ έχει πάρει τον Αλμπάνη και τον Γιαννίκογλου. Πέρυσι ακριβώς τέτοια εποχή, είχε πάρει τον Γιακουμάκη, τον Τσιντώτα και τον Λόπες. Είχε χάσει σίγουρα τον Βάργκας, είχε χάσει σίγουρα τον Κολοβέτσιο, είχε χάσει τον Αραούχο και ουδείς ήταν σίγουρος πως θα ο Αργεντινός θα επιστρέψει και ήταν άγνωστο αν θα είχε και πως θα είχε τον Πατίτο. Παρόλα αυτά, το 80% του ρόστερ της, όντως το είχε έτοιμο στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Για να το πετύχει αυτό, χρειάστηκε να φέρει στην Πολωνία συνολικά τέσσερις μεταγραφές.

Τώρα η ΑΕΚ έχει φορτσάρει για να κλείσει την μεταγραφή του Πόνσε εγκαίρως, ώστε ο παίκτης να βρίσκεται στο Κίελτσε από την πρώτη μέρα. Αυτό σημαίνει πως θα έχει κλείσει την εκκρεμότητα της ενίσχυσης στην θέση του σέντερ φορ, από την αρχή της προετοιμασίας. Κάτι που είναι σημαντικό, καθώς η μεταγραφή του επιθετικού παραδοσιακά για την ΑΕΚ (αλλά και όλες τις ομάδες), είναι η πιο δύσκολη. Σκεφτείτε πως και το περυσινό και το προπέρσινο βασικό στάδιο προετοιμασίας στο Κίελτσε, έγινε χωρίς την μεταγραφή φορ. Ο Αλμέιδα το 2016 και ο Αραούχο το 2017. Τώρα, το 2018, η ΑΕΚ όλα δείχνουν ότι θα έχει τον Πόνσε από την πρώτη μέρα της προετοιμασίας. Τι μέρος του λόγου είναι ο Αργεντινός και κυρίως πόσα θα δώσει στην γραμμή κρούσης της Ένωσης, φυσικά θα φανεί στο γήπεδο και τίποτα δεν είναι δεδομένο. Όμως αυτό ισχύει μ’ όλες τις μεταγραφές.

Επίσης η ΑΕΚ το τρέχει για να μπορέσει να κλείσει και τον εξτρέμ εγκαίρως, ώστε να πάει και αυτός στο Κίελτσε. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν θα τα καταφέρει. Αλλά το γεγονός πως δεν έχει διαρρεύσει το αν και πόσο έχει προχωρήσει κάποια περίπτωση, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει τίποτα στον ορίζοντα. Όσο για την μεταγραφή στόπερ, πρακτικά ο χρόνος δεν πιέζει την ΑΕΚ. Φυσικά και χρειάζεται η απόκτηση ενός ακόμα κεντρικού αμυντικού και μάλιστα με χαρακτηριστικά και ποιότητα τέτοια, που να διεκδικήσει θέση βασικού. Όμως έχει την πολυτέλεια να τον αποκτήσει ακόμα και μετά το τέλος του βασικού σταδίου της προετοιμασίας. Αφενός διότι επιλογές ήδη υπάρχουν και αφετέρου διότι οι στόπερ ενσωματώνονται πολύ πιο εύκολα και πολύ πιο γρήγορα

Η ΑΝΑΓΚΗ ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΓΡΑΜΜΗ

Στο ερώτημα τώρα, αν η ΑΕΚ είναι πλήρης και καλυμμένη με τις μεταγραφές φορ, εξτρέμ και και στόπερ, η απάντηση είναι «φυσικά όχι». Και αυτό δεν αφορά μόνο το ενδεχόμενο να χρειαστεί και έναν ακόμα εξτρέμ, που είναι επίσης ορατό. Αλλά αυτό θα κριθεί εν πολλοίς απ’ όσα θα δει ο Ουζουνίδης στην δουλειά που θα κάνει μέσα στο γήπεδο στο Κίελτσε. Η ανάγκη για την οποία έχει γίνει ελάχιστη κουβέντα, φαίνεται να είναι στις θέσεις των χαφ.

Με μια πρόχειρη ματιά και χωρίς περισπούδαστες αναλύσεις, το προφανές είναι πως οι σίγουροι για το κέντρο είναι ο Σιμόες και ο Γαλανόπουλος. Από εκεί και πέρα, υπάρχει μια θολούρα. Αντιλαμβάνομαι πλήρως τον λόγο που ο Ουζουνίδης θέλει να δώσει την ευκαιρία στον Μοράν, να δείξει τι μπορεί να κάνει στην προετοιμασία. Την ευκαιρία αυτή την δικαιούνται ίσως όλοι οι παίκτες που παίρνουν Γενάρη μήνα μεταγραφή. Όμως βάση όσα έχουμε δει από τον Ισπανό, θα πρέπει και στο αγωνιστικό κομμάτι, αλλά και σ’ αυτό τις συμπεριφοράς, να εμφανιστεί στο Κίελτσε ολικά μεταμορφωμένος, για να μπορέσει να τον εμπιστευτεί ο Ουζουνίδης. Και στις ολικές μεταμορφώσεις δεν πιστεύω.

Όσο για τον Κονέ, θα είναι τεράστια υπόθεση για την ΑΕΚ να επιστρέψει. Είναι σημαντικό εργαλείο και φάνηκε πολύ αυτό στον τελικό του κυπέλλου, όταν απουσίασε. Αλλά αν λύσει το συμβόλαιο του με την Ουντινέζε τον Αύγουστο και αν έρθει στην ΑΕΚ πάλι την τελευταία μέρα των μεταγραφών, δεν έχει νόημα. Ακόμα και αν όλα πάνε καλά πάντως με τον Κονέ, ένας χαφ ακόμα είναι απαραίτητος. Και πρέπει να μπει στον μεταγραφικό σχεδιασμό. Όχι μετά, αλλά πριν την προετοιμασία. Ίσως μάλιστα και να έχει ήδη γίνει.

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ