OPINIONS

Μαρίνο πρόσεξε το σκαλοπάτι

ΠΡΩΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΕΚ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΖΟΝ 2018-2019 (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
ΠΡΩΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΕΚ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΖΟΝ 2018-2019 (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Τσίλης παραμονή της αναχώρησης της ΑΕΚ για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας και βλέποντας… Φερνάντο Σάντος, γράφει για την ευκαιρία που έχει ο Μαρίνος Ουζουνίδης και για την παγίδα στην οποία δεν θα πρέπει να πέσει.

Για την φετινή ΑΕΚ που ήδη ξεκίνησε προπονήσεις για τη νέα σεζόν και αναχωρεί για την Πολωνία για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας, ο πρωταγωνιστής είναι ο Ουζουνίδης. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όποιος παίκτης και αν έρθει ή αν δεν έρθει στις μεταγραφές, τα φώτα είναι πάνω στον Μαρίνο.

Και όχι άδικα. Του Ουζουνίδη θα είναι η ΑΕΚ που θα μπει στο γήπεδο τη νέα σεζόν. Όπως και του Χιμένεθ ήταν η περσινή ΑΕΚ, μ’ ότι καλό και ότι στραβό έκανε. Το γεγονός πως η ΑΕΚ για τρίτο συνεχόμενο καλοκαίρι, επί εποχής Μελισσανίδη, ξεκινά το κτίσιμο με τρίτο διαφορετικό προπονητή, σημαίνει πως έχει σταθερό πρότζεκτ, αλλά όχι σταθερό αγωνιστικό μοντέλο.

Αυτό εκ του αποτελέσματος, δεν της έχει βγει σε κακό. Το αντίθετο. Όλα όσα έχει πετύχει η ΑΕΚ την τελευταία τριετία, συγκρίνονται μόνο με τα επιτεύγματα της ομάδας των 90’s, η οποία είχε και σταθερό πρότζεκτ, αλλά και σταθερό αγωνιστικό μοντέλο. Βεβαίως εκείνο το αγωνιστικό μοντέλο, για περισσότερους από έναν λόγους, είναι αδύνατον να ξαναεμφανιστεί. Αλλά αυτό είναι η μια άλλη κουβέντα. Το ζήτημα είναι πως εκτός από σταθερό προτζεκτ, η ΑΕΚ έχει ανάγκη και ένα σταθερό αγωνιστικό μοντέλο.

ΤΟ ΣΤΑΘΕΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ

Το μεγάλο στοίχημα που έχει ο Ουζουνίδης, δεν είναι τόσο να διατηρήσει τα κεκτημένα ως προς τους τίτλους. Που φυσικά είναι και αυτό. Όμως έτσι κι αλλιώς στοdnaτης ΑΕΚ, είναι η υποχρέωση να μπαίνει στη σεζόν για να διεκδικήσει το πρωτάθλημα. Είτε εαν έχει 24 χρόνια να το κατακτήσει, είτε αν μόλις το έχει πάρει, όπως τώρα καλή ώρα. Το μεγάλο στοίχημα του Ουζουνίδη είναι πάνω στο σταθερό πρότζεκτ που υπάρχει στην ΑΕΚ, αυτό που εφαρμόζεται σταθερά την τελευταία τετραετία, να κτίσει και ένα σταθερό και στέρεο αγωνιστικό μοντέλο. Αυτό που η ΑΕΚ δεν έχει αποκτήσει όχι μόνο την τελευταία τριετία, αλλά ποτέ τα τελευταία 25 χρόνια.

Θα μου πείτε πως αυτό χρειάζεται σταθερότητα και συνέχεια στην θέση του προπονητή. Σ’ αυτόν που κρατά το τιμόνι. Όμως η αλήθεια είναι ο Μαρίνος έχει την ευκαιρία να δημιουργήσει από τώρα αυτή την σταθερότητα στο μοντέλο και ας ανέλαβε τώρα. Κυρίως διότι η πρώτη πετυχημένη σεζόν μετά από 24 χρόνια, δίνει ένα πολύ γερό σκαλοπάτι. Τι σημαντικό απέκτησε η ΑΕΚ πέρυσι, που της έλλειπε; Νοοτροπία νικητή. Έγινε (που δεν ήταν) μια ομάδα, που δεν άφηνε ποτέ την υπόθεση νίκη. Την πάλευε εως το τέλος. Που για να πετάξει βαθμούς, έπρεπε ο αντίπαλος να φτύσει αίμα.

ΚΑΙ Η ΠΑΓΙΔΑ ΚΡΥΒΕΤΑΙ…

Για έναν προπονητή όπως ο Ουζουνίδης, που κατά πώς έχει δείξει σ’ όλες τις δουλειές του, δεν θέλει να χάνει ούτε στο τάβλι, είναι τεράστια ευκαιρία να παίρνει μια ομάδα, που έχει μπολιαστεί με μια τέτοια νοοτροπία. Και είναι βέβαιο πως ο Μαρίνος το ξέρει καλύτερα απ’ όλους μας αυτό. Πιθανολογώ μάλιστα, πως αυτό θα είναι το πρώτο συστατικό, η νοοτροπία εννοώ, του μοντέλου της ΑΕΚ και τη νέα σεζόν. Πάμε και στο αγωνιστικό κομμάτι. Που εδώ το σκαλοπάτι έχει και την... παγίδα.

Η περυσινή ΑΕΚ ήταν μια ομάδα που βασιζόταν κυρίως στην άμυνα της. Θεαματικό ποδόσφαιρο, αυτό που οι γραμματιζούμενοι λένεtotalfootball, δεν έπαιξε ποτέ. Εξαίρεση σίγουρα η ρεβάνς με τη Ντιναμό στο Κίεβο και ίσως το δεύτερο ημίχρονο με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ στον πρώτο γύρο. Την δουλειά της βεβαίως, έστω και έτσι, την έκανε. Τόσο όσο, για να πάρει το πρωτάθλημα, τόσο όσο για να φτάσει μέχρι Φλεβάρη να παίζει στην Ευρώπη, τόσο όσο να παίξει στον τελικό του κυπέλλου. Το ερώτημα είναι τι θέλει για την επόμενη σεζόν.

Ήδη έχει αρχίσει να τίθεται το θέμα του θεαματικού ποδοσφαίρου. Ωστόσο θα μου επιτρέψετε να πω, ότι η απάντηση στην ερώτηση "τι θέλει η ΑΕΚ του χρόνου", δεν είναι ξεκάθαρη. Να πετύχει τα ίδια και αν είναι δυνατόν ακόμα περισσότερα. Αυτό είναι το ζητούμενο, αυτός είναι ο στόχος, αυτή είναι η σταθερότητα. Και αυτή είναι η παγίδα που πρέπει να αποφύγει ο Ουζουνίδης. Να μην ρισκάρει τους στόχους, επιδιώκοντας να πιάσει αυτό το περιβόητο θεαματικό και φουλ επιθετικό ποδόσφαιρο που δήθεν πρέπει να παίζει πάντα η ΑΕΚ. Και που, για να ξέρουμε και τι λέμε, είναι μια έννοια εντελώς (ποδοσφαιρικά)σχετική.

ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ Ο ΣΑΝΤΟΣ…

Θυμίζω τι έγινε με την περίπτωση του Φερνάντο Σάντος. Ο Πορτογάλος στην δεύτερη θητεία του στην ΑΕΚ, είχε φτιάξει με λίγα αλλά ποιοτικά υλικά (θυμηθείτε πως είχε στόπερ Άλβες, χαφ Ασουνσάο και Κατσουράνη και φορ Λύμπε), μια ομάδα που δεν ήταν θεαματική, αλλά ήξερε να κάνει πέντε (όχι έξι) πράγματα μέσα στο γήπεδο εξαιρετικά καλά και αποτελεσματικά. Ήταν και μια ομάδα που πίστευε στα πόδια της και πολύ αγαπησιάρικη.

Μ’ αυτόν τον τρόπο άγγιξε το πρωτάθλημα το 2005. Την επόμενη σεζόν φούντωσαν οι κουβέντες και τα ευφυολογήματα περί του αντιτουριστικού ποδοσφαίρου που έπαιζε η ΑΕΚ του Σάντος. Κουβέντα που τελικά δρομολόγησε και οδήγησε τον Πορτογάλο στην έξοδο. Ακολούθησε ο Φερέρ που άπλωσε το παιχνίδι της ομάδας, το έκανε γρήγορο και θεαματικό, έβαλε και την ΑΕΚ στους ομίλους του Τσου Λου. Αλλά όχι μόνο δεν πήρε τίποτα, αλλά χρειάστηκε να φύγει κακήν κακώς ο Ισπανός μεσούσης της σεζόν για να έρθει ο Κωστένογλου και να συμμαζέψει το μπάχαλο σε μια ΑΕΚ που είχε Ρίμπο και σούπερ ρόστερ.

Στη συνέχεια ο Σάντος μ’ αυτό το αντιτουριστικό ποδόσφαιρο και ομάδες που πέντε πράγματα στο γήπεδο τα κάνουν άψογα, πήγε με την εθνική Ελλάδας στο Μουντιάλ και κατέκτησε τοEuroμε την Πορτογαλία. Και τώρα στην Ρωσία, στο χειρότερο παιχνίδι που έχουν κάνει οι Πορτογάλοι επί Σάντος, έβγαλαν την ψυχή των Ουρουγουανών μέχρι να αποκλειστούν. Το μαζεύω διότι ξέφυγα.

ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟTOTAL FOOTBALL

Ο Ουζουνίδης ξέρει καλά πως αν είχε ένα πρόβλημα η περυσινή ΑΕΚ, δεν ήταν πως δεν έπαιζε φουλ επιθετικό ποδόσφαιρο. Ήταν πως της έλλειπαν κάποιοι χρήσιμοι αυτοματισμοί. Της έλειπε και το εύκολο γκολ, όταν το χρειαζόταν. Και αυτό πολλές φορές την έκανε δυσκοίλια. Χωρίς λοιπόν να παρασυρθεί στην κενή περιεχομένου σπέκουλα περί ανάγκης να παίξει η ΑΕΚtotalfootball, ο Μαρίνος θα (πρέπει να) ψάξει να διορθώσει τα περσινά (επιθετικά) στραβά. Αυτό είναι το στοίχημα του.

Από τις υπογραμμίσεις που έχει κάνει για τους τομείς που θα δώσει βάρος, φαίνεται πως αυτός είναι και ο προσανατολισμός του. Πρώτο απ’ όλα έβαλε τις στατικές φάσεις. Ο Ουζουνίδης δεν θέλει η δική του ΑΕΚ να κερδίζει 20 κόρνερ σε παιχνίδι και να μην βγάζει γκολ. Αντιθέτως θα δουλέψει για να μπορεί να έχει ένα γκολ, στα δυο κόρνερ. Δεν θέλει οι παίκτες του να βραχυκυκλώνουν όταν βλέπουν 11 αντιπάλους στριμωγμένους στην περιοχή τους. Θα δουλέψει για να έχει δέκα διαφορετικούς τρόπους να τους τρυπάει. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι το επιθετικό ποδόσφαιρο που έχει ανάγκη η ΑΕΚ. Να γουστάρει ο κόσμος να βλέπει την ΑΕΚ, αλλά η ΑΕΚ που θα βλέπει να είναι αποτελεσματική.

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ