OPINIONS

Μάγκες με τα όλα τους

ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ / ΑΟΥΣΤΡΙΑ ΒΙΕΝΝΗΣ - ΑΕΚ / EUROPA LEAGUE / AUSTRIA WIEN - AEK / ΛΙΒΑΓΙΑ / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Λιβάγια EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για την σημασία της ευρωπαϊκής πρόκρισης και για τον τρόπο που όλοι στην ΑΕΚ κάνουν τεράστιες υπερβάσεις σ’ όλα τα επίπεδα.

Η ΑΕΚ θα βρεθεί να παίζει σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μήνα Φλεβάρη, μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια. Την τελευταία φορά που το είχε πετύχει, μήνα Δεκέμβρη, δεν ήταν πρώτη στη βαθμολογία του πρωταθλήματος. Θα πρέπει να πάει κανείς πολύ πίσω στον χρόνο για να βρει πότε η ΑΕΚ είχε πετύχει αντίστοιχο συνδυασμό σ’ Ελλάδα και Ευρώπη. Ίσως όμως και να μην έχει σημασία.

Ίσως για να μπορέσει κανείς να συλλάβει το μέγεθος και την σημασία αυτής της πρόκρισης που πήρε η ΑΕΚ στη Βιέννη, θα πρέπει να σκεφτεί πως τον Δεκέμβρη του 2013, δηλαδή μόλις τέσσερα χρόνια πίσω, βίωνε αποκλεισμό από τον Αγροτικό Αστέρα, στο κύπελλο της Γ’ εθνικής. Ίσως ακόμα – ακόμα, να μην χρειάζεται καν, να πάει κανείς ούτε τόσο πίσω.

Μόλις τον περασμένο Αύγουστο, δηλαδή τέσσερις μήνες πριν, για την ΑΕΚ έμοιαζε με υπέρβαση απλώς η πρόκριση στους ομίλους τουEuropa.Λογικό άλλωστε, από την στιγμή που η Μπριζ την οποία είχε βρει στον δρόμο της, είχε ένα μπάτζετ σχεδόν πενταπλάσιο και είχε φτιάξει το ρόστερ της για να μπορέσει να παίξει στους ομίλους τουEuropa League. Όμως η ΑΕΚ ήδη από τον Αύγουστο, ξεκίνησε να κάνει υπερβάσεις. Και έτσι συνεχίζει. Σε Ελλάδα και σε Ευρώπη.

ΜΕ ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ ΠΑΝΤΟΥ

Σκεφτείτε πως στην Ευρώπη, μέχρι να φτάσει να πάρει αυτή την σβηστή και πολύτιμη ισοπαλία στη Βιέννη, η ΑΕΚ πέταξε έξω τη Μπριζ, έκανε δυο ανατροπές με Αούστρια και Ριέκα (την δεύτερη από 0-2) και έμεινε δυο φορές αήττητη από την Μίλαν. Και την ίδια στιγμή που τα έκανε όλα αυτά στην Ευρώπη, έβρισκε την ισορροπία της εντός των συνόρων και «σκότωνε» κάθε αφήγημα περί της περίφημης αδυναμίας για δυο καρπούζια στην ίδια μασχάλη.

Βλέπετε κάποιοι, δειλά – δειλά, όταν ήρθε η ήττα στην Τρίπολη μετά την Αούστρια, είχαν αρχίσει να γκρινιάζουν πως η Ευρώπη ροκανίζει την προσπάθεια της ΑΕΚ να πάρει πρωτάθλημα μετά από 24 χρόνια. Όμως η νίκη επί του ΠΑΟΚ και μάλιστα με αποβολή από το 8’, «καπάκι» αμέσως μετά την ισοπαλία με τη Μίλαν, έκοψε μαχαίρι αυτή την κουβέντα. Και η ΑΕΚ έφτασε να είναι πρώτη στην βαθμολογία και με εισιτήριο στο τσεπάκι για τους «32» τουEuropa.

ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΛΥΨΕΙΣ

Βεβαίως υπάρχει και κάτι άλλο, που κανείς δεν πρέπει να το ξεχνάει. Υπήρχαν εκείνοι που ήδη από το καλοκαίρι, αμφισβητούσαν πως το ρόστερ της ΑΕΚ ήταν ικανό να είναι ανταγωνιστικό σ’ Ελλάδα και Ευρώπη. Η μαγκιά και του Χιμένεθ και των ποδοσφαιριστών, δεν είναι πως στην πράξη (και την βαθμολογία) αποδεικνύουν το αντίθετο. Είναι πως το έχουν πετύχει, έχοντας χρειαστεί να «μετρήσουν» απώλειες μονάδων, που αν είχαν προκύψει σ’ άλλες ομάδες, θα τις είχαν διαλύσει.

Μόνο να αναλογιστείτε πως η ΑΕΚ πήγε να παίξει στη Βιέννη έναν τελικό χωρίς Μάνταλο, Γιόχανσον, Τσόσιτς, Λαμπρόπουλο, Πατίτο και Τρίστασον. Διαφορετικές περιπτώσεις απουσιών. Αλλά απουσίες. Κενά από το ρόστερ που ακόμα και όταν ήταν πλήρες, κάποιοι το αμφισβητούσαν. Και αυτό το απουσιολόγιο ήταν ίδιο τον τελευταίο μήνα. Στα ματς δηλαδή, τα οποία έδωσαν στην ΑΕΚ την επιστροφή στην κορυφή της βαθμολογίας, αλλά και την πρόκριση στην επόμενη φάση της Ευρώπης.

Φυσικά και στην ΑΕΚ πλέον θα πρέπει να μάθουν να ζουν και να μην υπολογίζουν τους τραυματίες Μάνταλο και Γιόχανσον. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ούτε πως οι απώλειές τους δεν ήταν τεράστιες, ούτε πως δεν είναι τρομερή η υπέρβαση που γίνεται για να μάθει να παίζει (και να κερδίζει) η ομάδα χωρίς αυτούς. Και το σημειώνω τώρα που ήρθε η πρόκριση και επομένως δεν υπάρχει καμία χρεία για αναζήτηση δικαιολογιών και άλλοθι.

ΚΑΙ ΤΩΡΑ Η ΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΓΕΝΑΡΗ

Προφανώς και ακόμα η ΑΕΚ δεν έχει πετύχει απολύτως τίποτα. Παρόλο που ό,τι και αν συμβεί στο τέλος της σεζόν, η επιτυχία της πρόκρισης στους «32» τουEuropa League, διότι περί τέτοιας πρόκειται, δεν μηδενίζεται. Όμως η ΑΕΚ έχει δρόμο μπροστά της. Έχει δείξει τι μπορεί να κάνει, έχει δείξει πως έχει παίκτες και προπονητή που είναι μάγκες. Έχει δείξει ακόμα – ακόμα, πως ξέρει να κάνει υπερβάσεις. Ωστόσο η ευκαιρία που πλέον έχει μπροστά της, είναι τεράστια.

Η ΑΕΚ κατάφερε, μέσα από τα ζόρια της και μέσα από την μαγκιά της και μέσα από τις υπερβάσεις της, να φτάσει στα μισά του δρόμου της σεζόν ως πρώτη και καλύτερη. Πρώτη στην Ελλάδα, πρώτη (δεύτερη για την ακρίβεια αλλά με πρόκριση) και στην Ευρώπη. Και ως πρώτη παντού, μπαίνει στην κρίσιμη στροφή του Γενάρη. Εκεί που ενδεχομένως οι κινήσεις θα κρίνουν, τι θα ακολουθήσει στο υπόλοιπο μισό της σεζόν.

Με το αποτέλεσμα στη Βιέννη, η ΑΕΚ πήρε το μάξιμουμ που θα μπορούσε από την Ευρώπη, μέχρι το πρώτο μισό της σεζόν. Δηλαδή πρόκριση για τη συνέχεια. Με δυο νίκες με Κέρκυρα και Απόλλωνα στο ΟΑΚΑ, θα πάρει και το μάξιμουμ που μπορεί από την Ελλάδα. Δηλαδή κλείσιμο του πρώτου γύρου στην κορυφή. Ακόμα και το μάξιμουμ σε έσοδα έχει πάρει, καθώς έβαλε στο ταμείο της (τουλάχιστο) δυο εκατομμύρια ευρώ, που δεν τα είχε υπολογίσει καν.

Επομένως μπορεί και πρέπει να εκμεταλλευτεί τον Γενάρη, για να καλύψει σωστά όλα τα κενά που προέκυψαν είτε από τραυματισμούς, είτε από ποδοσφαιριστές που δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν. Αυτό πλέον είναι το μεγάλο διακύβευμα για την ΑΕΚ. Ας μην γελιόμαστε. Μαγιά έχει βάλει η ΑΕΚ για τη συνέχεια, μ’ αυτή την πρωτιά στην Ελλάδα και αυτή την πρόκριση στην Ευρώπη. Και αυτή την μαγιά θα πρέπει να αξιοποιήσει.

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ